Přestavby zbraní aneb jak si něco zbastlit

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Petr Kaděrka
Pravidelný diskutér

Re: Přestavby zbraní aneb jak si něco zbastlit

Příspěvek od Petr Kaděrka »

[quote="vesrad"]Zdar pánové.
Zajímal by mě Váš názor na tuhle věc.
Chtěl bych nějakou kompaktní kulovnici s ráží (i nestandartní - přebíjím) většího průměru ale ne extra výkonu (jako 9,3x62 atd.) do lesa, na noc a dosledy. Ideálně s světlovody a weavrem. Ideálně zadarmo :D
...

Já bych si koupil CZUB 557 v 8x57JS, kdybych si teď nekupoval flintu i na trénink, tak jdu do ní s optikou meopta 3-12x50 zd na kvalitní otočné montáži. Tento kalibr vlastním v brněnské "Z" přes dvacet let, z 80ti % lovím s ní (kromě 7x57, 7x57R, 8x57JR) ročně 10 - 20 ks veškeré spárkaté zvěře, posledních 8 let převažuje vysoká. Lovím převážně šouláním do 150m, občas naháňky ( v leči i na štontu), občas ji používám na dosledy, na kazatelnách dlouho nevydržím.
Proč bych si koupil 557 v 8x57js?
- s kalibrem jsem natolik spokojen, že nemám důvod zkoušet jiný
- do ruky i do ramene mi pasuje jak zatím žádná zbraň, na "Z" i na ostatních flintách mám strašnou pažbu (pistolová rukojeť, hřbet pažby s lícnicí musím mít vyvýšený upraveným návlekem od DASTY)
- mířidla
- spoušťák
- záruka
- cena ( u vystřílené ZKK anebo ZG 47 se po výměně laufu a pažby na tuto cenu nedostaneš)

Je to pouze můj názor, někomu třeba nepasuje anebo se nelíbí
petjan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od petjan »

Dá se někde sehnat nářadí na flinty, jde mi např. o šroubováky - musí být většinou širší nežli standard, také musí být tenké aby se vešly do drážek a aby byly z kvalitního materiálu. Není nic horšího, než ožvejkaný šroubky. Dále pak takový ty spešl klíče např na demontáž úderníků na ZPčku atd. Nebo si tento vercajk a dosti často jednoúčelový musím vyrobit sám?
ZP 16x70/16x70
Brno 500 8x57JRS/20x76
Sabatti SKL 98 10,3x60R /270 win
Jan Slavětínský
Zkušený diskutér

Příspěvek od Jan Slavětínský »

Co vím, tak si puškaři šroubováky dělají a upravují je. Šroubovák nesmí být do klínu,ale musí být nabroušený rovně,aby neroztahoval drážku ve šroubku. Ty šířky a síly si puškaři na šroubovácích brousí a v podstatě si upravují vercajk ke každé flintě.
Totéž přípravky pro výměnu listových per,V- per atd.
kojot
Zkušený diskutér

Příspěvek od kojot »

Budeš si to muset doladit asi sám. Všechny šroubováky k tomuto účelu mám speciálně vybroušený,poněvadž jsem nikde nic podobného ani neviděl. Třeba na takový ZP to jinak ani nejde.
Kdo netermí s námi, termí proti nám
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Používám tohle, kvalita dobrá, mnoho rozměrů 2x - jeden můžeš upravit dle svých potřeb:
http://www.amazon.com/Wheeler-89-Piece- ... B001C63M7O
http://www.youtube.com/watch?v=E-DurrIEu-o

Obrázek

Mysli i na svěrák a kvalitní puškařské "Holcklubny" - dnes spíš plastové do jeho čelistí (Ono to Battenfeld zaklínadlo: "Nikdy nedopusťte, aby jste zbraň drželi jednou rukou a druhou uvolňovali šroub"! má něco do sebe :?

Jinak puškařské šroubováky, zvané "hevery", zhotovené z ploché oceli s břity na obou stranách a na krátkých stopkách - výstupcích i uprostřed a volně vsazené do rukojeti z tvrdého dřeva (dala se nasadit ze všech čtyř "směrů", nalehnout a pomalu šroub uvolňovat) prodávala i Frankonia - myslím, že jejich původ byl u americké "předovkářské" velmoci "Dixie"
Pufr
Jiří K.
Zkušený diskutér

Příspěvek od Jiří K. »

Dá se to sehnat i u nás jen si trochu připlatíš.
http://www.naboje-prebijeni.cz/sada-sroubovaku-89-dilna
petjan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od petjan »

To Pufr co to jsou ty "Holcklubny" ( obrázek?? )? A nějaký obrázek těch "heverů" by nebyl?
ZP 16x70/16x70
Brno 500 8x57JRS/20x76
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

"Hever" vypadal asi jako kdyby tyhle šroubováky:
Obrázek
byly v rukojeti jen volně vložené, měly břit na obou koncích a uprostřed ještě další dva břity vystupující cca 10 mm do boku (tvořící jakýsi "křížek"). Ty boční břity slouží právě k uvolnění nejpevněji utažených šroubů, kdy se krátký břit pečlivě usadí v zářezu hlavy šroubu, na protější krátký břit se nasadí dřevěná rukojeť na kterou puškař celou vahou nalehne a citlivým tlakem na v tomhle postavení "boční" dlouhá ramena heveru šroub uvolní :?

Holzklubny - správně dnes asi "Holzbacken" jsou dřevěné příložky na čelisti svěráku, staří puškaři je dělali cca 0,5 m dlouhé (široké podle čelistí), dole spojené měděným plechem, opotřebená část se pak nahoře ořízla a celá dřevěná sestava se "poposadila" výš. Dnes jsou pro tyhle účely onačejší materiály než dubové dřevo + magnetické upevnění do čelistí atd.
Pufr
kojot
Zkušený diskutér

Příspěvek od kojot »

Jiří K. píše:Dá se to sehnat i u nás jen si trochu připlatíš.
http://www.naboje-prebijeni.cz/sada-sroubovaku-89-dilna
Narex za 70 kč + pásová bruska = Hulcklubna jak víno. :lol:
Kdo netermí s námi, termí proti nám
petjan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od petjan »

To Pufr: dají se někde sehnat takovéto šroubováky za rozumnou cenu?. Podobné mají na Frankonii jak jsem včera koukal za 275€ :shock:
ZP 16x70/16x70
Brno 500 8x57JRS/20x76
Jiří K.
Zkušený diskutér

Příspěvek od Jiří K. »

To Kojot: :lol: :lol: :lol:

To Petjan: Co řešíš buď si připlatíš nebo Ti zbývá ta pásovka.
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Pufr fakt neví a nebude doporučovat, co jen vygoogloval a nic o tom neví :D
Pufr
petjan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od petjan »

Myslím že mi zbyde pouze ta "pásovka". Abych si pořídil tak drahý šroubováky, tak to bych si musel opírat flintu při sřelbě o čelo a né o rameno. :D
ZP 16x70/16x70
Brno 500 8x57JRS/20x76
kounek
Zkušený diskutér

Příspěvek od kounek »

Tak dneska jsem asi nasadil korunu svému snažení o výměnu hlavně a zároveň změnu ráže.

Zkusil jsem si jen tak cvičně zavolat na policii na oddělení zbraní, co je třeba při tomto úkonu provést a bylo mi sděleno, že si musím vyplnit žádost, odevzdat jim flintu, oni ji pošlou do Brna na expertizu, zda s ní nebyl spáchán zločin a pak mi ji vrátí s potvrzením, že můžu provést výměnu a sešrotování staré hlavně. ALE :oops: jen tak mezi řečí mi bylo sděleno, že v současné době mají na expertizách velmi mnoho práce a že čekací doba je většinou necelý rok... Taky se prý nedá zapsat do pořadníku a až přijde ten správný čas tak tam flintu dovézt, prostě se tam musí poslat a nechat ležet...

Tak si tak říkám, že by třeba mohlo jít udělat to, že by hlaveň nebyla sešrotována, ale se samostatným průkazem zbraně by mi ležela v trezoru (něco jako výměnný svazek kulobroku), tak se na to ptám té policistky, co jsem s ní hovořil, jestli to vůbec jde takto provést. Ona řekla, že o tom ještě neslyšela, ale že si to zjistí a zavolá mi nazpět. Po dvou hodinách zavolala a sdělila mi, že prý to takto nejde. Když jsem se ptal proč, tak jsem se u odpovědi málem pos..l, jak jsem zadržoval smích. Řekla mi, že prý při výměně hlavně ji puškař za komorou uřízne a navaří tam novou... :shock:

K tomuto mám jednu otázku na místní ostrostřelce:

Když měníte hlaveň na své závodní flintě, tak ji taky na rok pošlete ležet na policii, nebo se toto dá vyřešit nějak jinak a rychleji?
Mauser M12MAX 308w; Blaser 750/88 5,6x52r/9,3x74r; Brno 502 243/12,Brno Stopper 458WM, CZ457
Dříve:CZ550Safari 375hh; CZ527; BO803.8; CZ550 9,3x62; IZH94; PPK K1 308w; Rössler Titan6 308w; Merkel Suhl 220E 9,3x74R/9,3x74R; ZKK600 30-06
Durell
Zkušený diskutér

Příspěvek od Durell »

Názorný príklad výhody birokratického systemu riadenia. Akýkolvek dement môže robiť akúkolvek administratívnu prácu. Na ( skoro ) všetko má postupy tabulky .... ktoré ho nepustia nikam kam nemá a len raz niečo skúsi a je odhalený . :D :D :D :D :D
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
Odpovědět