8x57 JS
Re: 8x57 JS
Pokusím se odpovědět. Vzhledem ke kratší hlavni u nové kulovnice čz, bych viděl ONV do 150 M. Střelivo bych volil něco pomalejšího a klidnějšího vzhledem k váze zbraně. Z vlastí zkušenosti nedoporučuji Geco, náboj je znatelně silně dimenzovaný.
Jak psáno výše, nemusíš mít obavy, střela bude dostatečně stabilizovaná a Vulkan v osmě funguje na srnčí a černou bezvadně, stejně jako na lišky. Díky tomuto fóru lovím Vulkanem několikátou sezonu a jsem maximálně spokojen.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Nikon D-3100
-
- Zkušený diskutér
Osobně mám v osmičkách raději Oryx. Výhodou je, že s Vulkánem mají totožný nástřel. Vulkán mi přijde hodně podobný s SPCE co do střelného kanálu a šetrnosti , pouze drží pohromadě . Hodně výstřelových stran u srnčího bylo jako po SPCE.Oryx je supr střela. Mám jí vyzkoušenou v JRS a v současnosti je střílím v 8x64S a paráda.
Já do své 8x57 používám střelivo Sako Hammerhead. Absolutní spokojenost, vše v ohni. Zvěř krásně prostřeluje a nepodlévá- ani srnčí.
kdyby jsi toto forum procital opravdu jak pises tak by jsi vedel,ze kratsi stoupani zvysuje rychlost rotace strely a tim padem vetsinou i zlepsuje stabilitu strely (laicky a hodne jednoduse receno) .v kazdem pripade neni od veci si stoupani premerit (po mych zkusenostech o udajich zbrojovky ) .kazdopadne vyzkousej a uvidis,strela stabilni bude a otazkou je jak se bude vulkan v gramazi 196 gr. chovat kdyz bude rotovat takovym fofrem.ja ho zkousel v 8x64 S se stoupanim 10" a hodne rychle jsem ho opustil ac v 8x57IS se stoupanim 12" fungoval vyborne.myslim tim ucinky a setrnost ke zverine.Mirda píše:Zdravím
Prosím,chci se zeptat.Bude si nová CZ557 v 8x57 js rozumnět (aspoň teoreticky) se střelou Norma Vulkan ? Výrobce kulovnice udává stoupání 9,4" a
dovolím si citovat příspěvek, který jsem našel při pročítání tohoto fora ohledně této ráže (a že mi to zabralo času):
" 8x57 js v loveckem provedeni ma vetsinou stoupani 12".tim je dano ze optimalni hmotnost strely je nekde kolem 180-200 gr. kvuli stabilizaci strely.z me zkusenosti (8 x57 js je ma oblibena) se jevi jako nejlepsi na nasi zver Norma Vulkan 196 gr. ale oryx taky nebude spatny...."
vhool
......
konec citátu
proto můj dotaz.Dlouho jsem vybíral ráži, pak munici a když jsem rozhodnut tak se pak dočtu viz. citát![]()
Nejsem v těchto věcech zrovna odborník. Lov : pole,les 50/50, hlavně srnčí, občas černá.Max na ONV.
Děkuji
Nechci nějak moc polemizovat, ale standart je 10" a pokud se nepletu tak pro výpočet optimálního stoupání je důležitá spíše délka střely. Respektive délka vodíci části střely.
-
- Administrátor
Jen trochu upřesním. Zásadní je poloha a vzdálenost hmotnostního těžiště od těžiště dynamického odporu vzduchu. To vše je dané kalibrem, hmotností, rychlostí, prostředím a tvarem střely. Použití délky je přece jen trochu zjednodušující. Je ale pravdou, že při stejné hmotnosti vychází kratší střely s delší vodící částí a je předpoklad větší stabilizace..
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
-
- Věčnej rejpal ;-)
Co se týká stoupání, tak u 8x57 IS jsem v převážné většině viděl 9,5 palců. 12 palců by mě dost udivilo. Jak staré, tak nové flinty většinou měly těch 9,5, neboli 240 mm.
Taky se tady často porovnává Norma Vulkan a Geco plus. Já jsem po dlouhé době nabil fabrické Vulkany a byl jsem velmi překvapen, jak výborně fungujou. Spíše jsem se až divil, jaký "bordel" to dělá nejen uvnitř. Slovil jsem s tím daňka, nějaké selata + jeden lončák a mufloní i srnčí holou. Opravdu to bylo většinou na vylití i při dobré ráně na plíce, zvěř v ohni nebo pár kroků a pád. Předtím jsem míval přebíjené Vulkany, ale ty extra dobře neplatily, protože jak jsem později zjistil, byly dost podlaborované.
Po zkoušení jiných kalibrů a roční přestávce s lovem s 8x57 IS opět znovu konstatuji, že s dobrým střelivem, je tahle patrona prostě vynikající a skoro "nepřekonatelná". Od doby, co jsem s osmou zase začal chodit, jsem nedohledával jediný kus. Nepočítám srnče, které skočilo po ráně pod smrček a neviděl jsem ho. Jedna rána na sele byl mizerná, šla dolů a víc dozadu s výstřelem na měkotě, než jsem chtěl a přesto prase leželo na fleku. Játra a okolí na kaši, prase ani krok.
Ten náboj má opravdu dobré parametry.
Taky se tady často porovnává Norma Vulkan a Geco plus. Já jsem po dlouhé době nabil fabrické Vulkany a byl jsem velmi překvapen, jak výborně fungujou. Spíše jsem se až divil, jaký "bordel" to dělá nejen uvnitř. Slovil jsem s tím daňka, nějaké selata + jeden lončák a mufloní i srnčí holou. Opravdu to bylo většinou na vylití i při dobré ráně na plíce, zvěř v ohni nebo pár kroků a pád. Předtím jsem míval přebíjené Vulkany, ale ty extra dobře neplatily, protože jak jsem později zjistil, byly dost podlaborované.
Po zkoušení jiných kalibrů a roční přestávce s lovem s 8x57 IS opět znovu konstatuji, že s dobrým střelivem, je tahle patrona prostě vynikající a skoro "nepřekonatelná". Od doby, co jsem s osmou zase začal chodit, jsem nedohledával jediný kus. Nepočítám srnče, které skočilo po ráně pod smrček a neviděl jsem ho. Jedna rána na sele byl mizerná, šla dolů a víc dozadu s výstřelem na měkotě, než jsem chtěl a přesto prase leželo na fleku. Játra a okolí na kaši, prase ani krok.
Ten náboj má opravdu dobré parametry.
stoupání 12" jsem měl u kulovnice rosler titan a střelivo podle mích představ nefungovalo žádné. Nakonec jsem ji prodal.
Jakžtakž sako hammerhed. Vulkán nebyl špatné, ale z mé zbraně dost nepřesné tj. na 100m průměr 10cm. saka střílela skoro diru do díry.
Jakžtakž sako hammerhed. Vulkán nebyl špatné, ale z mé zbraně dost nepřesné tj. na 100m průměr 10cm. saka střílela skoro diru do díry.
-
- Věčnej rejpal ;-)
No vida, výrobců je hodně, tak někdo 12 palců dává. Z mého pohledu je to naprostá blbost. I "původní" M98 a spol. měly těch 240 mm, a to se nestřílely střely nad 11,5 g. Je škoda nevyužít potenciál 8x57 pro těžší střely. Ty nejčastější 12,7 - 13 g střely jsou opravdu dobré a nejosvědčenější, bych řekl já. Se stoupáním 12 můžou mít těžší střely, zejména pak s kratší vodící částí problém.
Já bych osmu se stoupáním větším, než 10 palců, nebral. Pokud chci střílet kule 180 gr, jsou jiné, vhodnější patrony, třeba 30-06.
Zkoušel jsem i kule 170 gr PSP a 12 g Rem Core-lokt, a lítaly snad nejhůře ze všech.
Já bych osmu se stoupáním větším, než 10 palců, nebral. Pokud chci střílet kule 180 gr, jsou jiné, vhodnější patrony, třeba 30-06.
Zkoušel jsem i kule 170 gr PSP a 12 g Rem Core-lokt, a lítaly snad nejhůře ze všech.
Jak zjistit stoupání než je zbraň koupená? U roslera si myslím,že je to způsobeno,že zbraň je skládačka. Vyrobce hlavní vykul laufy a při komorování to popletly s 8*68s pro které 12" odpovídá. Já ji kupoval u Řeháka a když jsem se dodatečně ptal na stoupání, tak mě poradil ať si to změřím vytěrákem. Raž 8*57js ve stoupání 12" není ani v tabulkách. Fungovala by s lehčimi střelami, ale pod 12g se myslím ani nedělají.
-
- Administrátor
To kratší stoupání je "vrozená věc" Náboj 8x57 JS je náboj vojenského původu a používá i střely s ocelovým jádrem. Díky menší specifické hmotnosti železa vychází při stejné hmotnosti střela o dost delší, a pak je nutno pro její stabilizaci menší stoupání. Při použití loveckých střel s celoolověným jádrem je dle mne i při vyšších hmotnostech střely stoupání 12" dostatečné. Problém může být právě u vojenského střeliva s ocelovým jádrem, nebo monolitu.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
standartne se pro 8x57/8x64S dela stoupani 9,5" (vyrobci hlavnoviny) bohuzel z cca 10 osmicek 8x57 ktere mi prosly rukama,z toho 2 v valecne produkce Mauseru melo 9,5" jen pet,z toho jedna byla origo z roku 1941 vyroba Berlin,dalsi, tri byly z let povalecnych z produkce Brno a jeden M03 ... ostatni meli 12" (Zastava 2x,1x Brod,2x Rossler) takze pokud si to fyzicky nezmerim tak na udaje od vyrobce nedam ... nehlede na to 10" urcite fyzicky nema,nechci se hadat ale pri trose stesti tam bude 9,5"
upraveno,popletl jsem cisla
P.S. tech deset se mi tam zamotalo protoze kdyz jsem stavel 8x64S tak mi lothar delal 10" na zakazku
upraveno,popletl jsem cisla

P.S. tech deset se mi tam zamotalo protoze kdyz jsem stavel 8x64S tak mi lothar delal 10" na zakazku
-
- Věčnej rejpal ;-)
Ano, těch 240 mm je přepočtem oněch 9,5´palců. Můj typ bude, že střely a la Vulkan a spol. můžou mít se stoupáním 12 palců znatelně horší soustřel, než by měly u 9,5 palců laufu. Pokud k tomu bude třeba ještě kratší hlaveň než 600 mm , tak je to skoro jisté.
-
- Věčnej rejpal ;-)
Mmj. moje první (a taky poslední) uhersko brodská zbraň, úžasná a nepřekonatelná CZ 550 v 8x57 IS měla stoupání 9,5, což jsem jednak zjišťoval v brodu a taky pak sám ověřoval vytěrákem.
Nutno ale dodat, že z toho střílelo blbě opravdu cokoliv, co jsem tam nabil (a že jsem to vyzkoušel .....), takže bylo úplně jedno, jaké stoupání to mělo
Nutno ale dodat, že z toho střílelo blbě opravdu cokoliv, co jsem tam nabil (a že jsem to vyzkoušel .....), takže bylo úplně jedno, jaké stoupání to mělo