Mývalí sádlo
Mývalí sádlo
jelikož je tato šelmička dost rozšířená a každý,kdo měl tu čest slovit a stáhnout jistě ví, kolik to má tuku. Je využitelný podobně jako jezevčí sádlo, a nebo - jak se píše jinde-kvůli možným zdravotním komplikacím ,,jen,, -pro muchy..?
- fesoj
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 2265
- Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
- Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/
Re: mývalí sádlo
Že by byl u nás mýval nějak hodně rozšířený, o tom si dovolím dost pochybovat. Neměl jsi na mysli psíka mývalovitého ? Ten je v tuto roční dobu tak obalený tukem, že jezevec vedle něj vypadá jako hubeňour. Co se týče využití, myslím, že praktické zkušenosti nejsou v našich zeměpisných šířkách zatím veškeré žádné. Ovšem dočetl jsem se, že v oblasti původního výskytu /Dálný Východ, povodí řek Amur a Ussuri/ je loven nejen pro kožešinu, ale i pro chutné maso. Až nějakého střelím, určitě dostane teplou boudu a česnekové knoflíky, ovšem až po vyšetření na trichinelózu. A sádlo ? Myslím, že by se dalo využít úplně stejně, jako sádlo jezevčí nebo psí. Jedovaté nebude, za to dám krk. Ideální by ovšem bylo nechat provést jeho zevrubný rozbor ve Státním veterinárním ústavu.
Kritériem pravdy je praxe.
-
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 1907
- Registrován: úte 13.10.2009, 21:01
Re: mývalí sádlo
Fesoj> koukam ze ty sezeres snad vsechno, zacinam se bat




S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
- Georg.H
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 928
- Registrován: ned 23.12.2007, 23:43
- Bydliště: Slezsko
- Kontaktovat uživatele:
Re: mývalí sádlo
@BwanaH.: když je hlad tak i šunka je dobrá...



Re: mývalí sádlo
když už jsi vzpoměl to vyšetření-kolik to stojí a co se dává jako vzorek ? On totiž i zajíc by si zasloužil kontrolu, divočák pokaždý,...a pak je tu skupina ,,chráněných,, --ale jedlých potvůrek ...(třeba psík sousedův)..!!
- fesoj
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 2265
- Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
- Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/
Re: mývalí sádlo
Že bych sežral úplně všechno, to je mírně přehnané. Ale již klasik české myslivosti Julius Komárek tvrdil, že správný myslivec má ochutnat všechno, co mu v revíru běhá, létá a leze. Pokud si dobře vzpomínám, tak v Lovech v Karpatech vychvaloval, jak výborné maso má strakapoud bělohřbetý. A letos jsem se dozvěděl, že soused mého syna ze sousední vesnice si upekl a sežral tchoře. To bych asi nemusel. A nechápu ani lidi, kteří si pochvalují, jak prý je dobrý tzv. "dachhase" /z německé kuchyně/. Moje kamarádka, která je výborná kuchařka a je pro každou špatnost, už také upravovala ledacos, například jezevce, po kterém se všichni jen olizovali, ale "střešního zajíce" pekla jen jednou a prý je to hnus.
Kritériem pravdy je praxe.
Re: Mývalí sádlo
Tak to v italské televizi zase odvysílali, že "Dachhaze" je chutnější než než kuře, lepší než králík, lepší než holub
, viz: http://www.novinky.cz/koktejl/192503-re ... misto.html Pana kuchaře (asi italského Pohlreicha) kvůli tomu z televize vyrazili. Minulý měsíc jsem se v Itálii seznámil s jedním rybářem, který mi vykládal, že loví sumce v Pádu, ty ale nejí, protože mají tvrdé maso. Jeho žena pak dodala, že ona jí ráda žáby, ale sumce by nevzala do pusy, poněvadž sumci v Pádu žerou chcíplé a utopené kočky.
Můj závěr a poučení zní, že každé maso se dá jíst a každé maso je chutné, pokud se použije správný recept, který je k úpravě toho kterého masa určen. Takže na mývalím sádlu nemůže být nic špatného a v každém případě se nechám pozvat...


Můj závěr a poučení zní, že každé maso se dá jíst a každé maso je chutné, pokud se použije správný recept, který je k úpravě toho kterého masa určen. Takže na mývalím sádlu nemůže být nic špatného a v každém případě se nechám pozvat...


- fesoj
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 2265
- Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
- Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/
Re: mývalí sádlo
Viz Babička Boženy Němcové - cituji p. Proška : "Kdo ví, po čem dítě bude tlusté - proti gustu žádný dišputát !"
Kritériem pravdy je praxe.
Re: mývalí sádlo
A ještě bych Foseji dodal: "Co huba sní, prdel přebere." 

Marlin XS 7 243 win, cz 550 lux 8x57JS, ZP 45 16/65, ZP 149 12/70
- fesoj
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 2265
- Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
- Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/
Re: mývalí sádlo
Nedávno jsem se někde dočetl, že tuk všech zvířat, která se ukládají k zimnímu spánku, obsahuje vysoké procento léčivých a ochranných látek. A zdá se mi to logické, vždyť ten zimní spáč po několik měsíců nepřijímá potravu a žije jen z těch tukových zásob.
Kritériem pravdy je praxe.
Re: mývalí sádlo
RE fesoj ....škoda,že se to nedostalo do širšího povědomí (že je zimní sádlo zdravé)...jistě bychom se chovali jinak i k zaječímu,jež prý smrdí ...
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 3179
- Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
- Bydliště: Vysočina
- Kontaktovat uživatele:
Re: mývalí sádlo
Mě osobně sádlo nevadí a když pěču zvěřinu se zeleninou na svíčkovou je přítomno ve směsi.Zaječí zvěřina je jedna z nejvonavějších a lidi,kteří zvěřinu nejedí rozhodně zajíce do huby nevemou.No jejich chyba...Jinak třeba zvěřina ze selete...pokud se jim to neřekne tak jen mlaskaj.
Na druhé straně bych ho asi neškvařil,no kde ho taky vzít alespon 10kg

Na druhé straně bych ho asi neškvařil,no kde ho taky vzít alespon 10kg

Re: mývalí sádlo
nejen sele...nutrie je taky taková dobrota a stejně spousta lidí vidí (prej) ty zuby a ..navaluje jim
-
- Pravidelný diskutér
- Příspěvky: 220
- Registrován: úte 16.10.2007, 19:58
- Bydliště: Střední povltaví
Re: mývalí sádlo
Malé selátko toje mňamka.Dnes již 11let starý bordík za ta léta chytil tří selátka cirka 8kg vyvržená.Dušená na zelenině v troubě jěště teď slintám.Omluva za OT
8x57JRS,bordík
Re: mývalí sádlo
Prababička to říkala takto"co přes krk přeleze,přes řit jak když čert přenese".Kubajs píše:A ještě bych Foseji dodal: "Co huba sní, prdel přebere."
Lovec zabíjí jednou ranou.