2King
Opravdu pěkně udělané. Ale popí?i ti praxi. Předem upozorňuji, že tím absolutně nesni?uji tvo práci, kvalitu a tvé schopnosti.
Některé věci tam postrádám, např. směr větru. Viděl jsem jen rychlost příčného větru.
Vzhledem k tomu, že relativně hodně střílím, tak ti popí?i jak to vypadá v praxi, co používám a co mi chybí a trápí. Možná ti dám téma, které bude víc u?itečné.
Udělám si náboj podle své flinty (QuickLoad) a max a min. navá?ky. Pak jdu na střelnici a testuju co mi střílí nejpřesněji.
Pak importuji data přímo z QuickLoadu do balistického programu (QuickTarget) a zadám parametry. Je to integrované, takže bezproblémové a export je do několika formátů. bohužel je to jen pro Widle. Vytisknu si tabulku korekci a jdu na střelnici. Jediné co od balistaku potrebuji je dostat se na papír na každé vzdálenosti. A to se dostanu (po pravdě i s Faiklovou Balistikou, kdysi jsme se s auterem moc neshodli) s kazdym blbym balistakem.
Pak strilim a dopisuji potrebne korekce do tabulky, proste si overuji vypocitane hodnoty a cejcuju si puškohled. Pak si udělám korkcni tabulku. Po pravdě řečeno, neznám žádný balistický program který prostě sedne bez korekcí a nevěřím tomu, že tvůj bude jiný.
používal jsem jeden co byl pro Appla, uplně blbej a zadarmo, fungoval stejně dobře. Teď mám v Palmu od NightForce což je upravený Xball. A funguje stejně dobře/blbě.
takže nic ve zlém, sebe lépe, naprogramovaný a vypočítaný program, se všemi grafy je mi celkem na prd. Nikdo to nebude v praxi používat, protože to nepotřebuje. Ano, příznám, že bych si to rád vyzkoušel, třeba bych byl překvapen.
Ale ví? co bych potřeboval?
slyšel jsi něco o derivaci? určitě ano, ale jsi schopen to spočítat? Jediné co mám je asi stoletá tabulka pro univerzální kulomet vz. 59 a vz. 59-L při střelbě 7.62 a střelou s jádrem vz. 59. Korekce na derivaci na 1000m je 30cm. Tohle je z hlediska praxe pro nás střelce opravdu hoooodně důležité. důležitější než grafy.
Další věc je vítr.
všechny balist. programy vycházejí z rychlosti a směru větru naměřeného na pozici střelce. Hm, to je sice hezké ale k ničemu. Vzhledem k tomu, že střílím i malorážkový BR, tak jsem začal používat ukazatele větru. Rozmístil jsem 4 po deseti metrech na 50m. A světe div se, našel jsem vysvětlení některých 9. Prostě na pitomých 50m vítr změní směr až 3x a intenzitu o té ani nemluvě.
Jsme schopni, z několika míst (stanovi??) získat a přenést potřebné údaje o síle a směru větru do počítače. Zadání zní, vypočítat potřebnou korekci na 50m.
Vzhledem k tomu, že sedím a mířím pravým okem, tak levým sleduji praporky a musím podle nich odhadnout potřebnou korekci. Ideální je stav by byl, kdyby akustický signal signalizoval, ze ted mohu střílet a je to stale 10 a jiny signalizoval korekci třeba na devítku. Na závodech je to zakázané, ale na trening k cejchování praporků a nabytí zkušenosti číst praporky ideální.
No a teď zpět k velké. Jestli?e na 50m se vítr projevuje takto, a .22LR na 50m nemá nějaké zvláštní převýšení, takže vlastně měříme aktuální vítr v aktuální dráze střely. Na 500m nebo 1000m se vítr bude měnit podstatně více. Měřeni u hlavně je celkem o ničem. Navíc střela letí po bal. křivce tj. v převýšení několika metrů. Vítr ve vrstvách se dá odvodit. Ale ten problém je stejný jako na 50m v intervalech.
Měl by jsi nějaké řešení????