Nastřelování kulovnic, co a jak
-
- Zkušený diskutér
Re: Nastřelování kulovnic, co a jak
Jasně, "režim střelby" musí odpovídat zbrani. V manuálu RWS uvádějí pro testy střeliva jednu ránu za 5 minut, při chlazení vývrtu tlakovým vzduchem po 2 minutách.
Extrém popisoval jeden Němec ve VuH - dával vždy jen jednu ránu za den - vývrt vždy ve stejném stavu - vyčištěný, nakonzervovaný olejem, vytřený vždy stejným způsobem "skoro do sucha" (3x suchý patch).
Extrém popisoval jeden Němec ve VuH - dával vždy jen jednu ránu za den - vývrt vždy ve stejném stavu - vyčištěný, nakonzervovaný olejem, vytřený vždy stejným způsobem "skoro do sucha" (3x suchý patch).
Pufr
já to dělal po 2 ranách (slabá hlaveň..)
pak znovu vyčistit... - patch, clp, 3x kartáček, patch-mokrej, patch-suchej, mokrej-suchej, mokrej-suchej a nakonec 3x suchej (když lezou čistý..)
když to udělám tak je to tak 10 minut, pak dám ještě pauzu a očumuju kolem a tak za celkem 20 minut znovu střílím (zkouším překlikávat atd..)
tu druhou ránu beru hned, jako že "dostřeluju" - myslím že ty 2 rány by to mělo umět hned po sobě stejně za jakékoli situace..
pak znovu vyčistit... - patch, clp, 3x kartáček, patch-mokrej, patch-suchej, mokrej-suchej, mokrej-suchej a nakonec 3x suchej (když lezou čistý..)
když to udělám tak je to tak 10 minut, pak dám ještě pauzu a očumuju kolem a tak za celkem 20 minut znovu střílím (zkouším překlikávat atd..)
tu druhou ránu beru hned, jako že "dostřeluju" - myslím že ty 2 rány by to mělo umět hned po sobě stejně za jakékoli situace..
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
- fesoj
- Zkušený diskutér
Ale co je platná všechna teorie, co je platný sebepodrobnější manuál dodávaný s puškohledem, co je platné to, že umí člověk střílet, když výrobce puškohledu v tom manuálu neuvede /a předpokládám, že záměrně, neboť s nedostatky svého výrobku se nikdo nechlubí/, že při vertikální rektifikaci může dojít i k horizontálnímu posunu a naopak. U starého dobrého Zeisse byl sice problém zejména s horizontálním posunem pomocí těch blbých červů na montáži, bylo to pracnější, ale tohle se tam nevyskytlo. Já si myslím, že ač je Barska americká značka, tím, že se vlastně vyrábí v Číně, dochází k šizení na kvalitě a asi se poohlédnu po puškohledu od jiného výrobce, neb ani ta světelnost není za šera nic moc.
Kritériem pravdy je praxe.
-
- Nový návštěvník
Zdravim vlastnim tikku t3 hunter. Prehodil jsem si na ni duralyta a presel na geco. A za boha to nemuzu nastrelit. Myslite ze by kulovnici nove naboje nesvedcily? Diky za odpoved.
-
- Zkušený diskutér
Fesoj> pri vertikalnim posunu k horizontalnimu soucasne dojit podle me nemuze, manual nemanual. Pokud ano, je to podle me duvod k reklamaci. Zazil jsem jeden takovy Leupold, bez reci dodali novy...
Sloupek> cemu rikas "nemuzu nastrelit"??
Sloupek> cemu rikas "nemuzu nastrelit"??
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
No, nejsem si tak jist.... Již dříve jsem v mnoha článcích četl, že u některých puškohledů to tak skutečně fungovalo. Tedy že u některých puškohledů při výškovém posunu uhýbala záměrná osnova zároveň i do stra a naopak.... Kvalitnější, případně novější výrobky to již nedělaly. Tuším se to vysvětlovalo mechanismem instalace záměrné osnovy.
- fesoj
- Zkušený diskutér
Bwanahunter - popíši přesně, jak to celé probíhalo :
Chtěl jsem posunout z důvodu lepší přilícitelnosti puškohled blíž k oku. Sundal jsem ho z weaver lišty /s kroužky jsem nehýbal/ a a znovu nasadil do zářezů blíže k oku. Po utažení jsem šel nastřelovat. První rána byla cca o 15 cm níž než jsem chtěl, dal jsem druhou oři stejném zamíření, byla těsně vedle první. Výškovým stavítkem jsem dle manuálu odklikal tak, abych zvedl zásah o těch 15 cm. Třetí rána byla výškově v pořádku, ale o několik cm vpravo. Ač jsem si nebyl vědom chyby, domníval jsem se, že jsem ránu strhl. Vystřelil jsem počtvrté a čtvrtý zásah byl těsně vedle třetího. Pak jsem použil stranové stavítko, odklikal - a pátá rána byla tam, kde měla být. Vrtalo mi to hlavou, tak jsem se zeptal Figiho který mi řekl, že si z toho nemám dělat těžkou hlavu, že u levnějších puškohledů k tomuto občas dochází. Že jsem mezi jednotlivými výstřely nechal hlaveň vychladnout, je snad samozřejmé. Reklamovat tu závadu nehodlám.
Chtěl jsem posunout z důvodu lepší přilícitelnosti puškohled blíž k oku. Sundal jsem ho z weaver lišty /s kroužky jsem nehýbal/ a a znovu nasadil do zářezů blíže k oku. Po utažení jsem šel nastřelovat. První rána byla cca o 15 cm níž než jsem chtěl, dal jsem druhou oři stejném zamíření, byla těsně vedle první. Výškovým stavítkem jsem dle manuálu odklikal tak, abych zvedl zásah o těch 15 cm. Třetí rána byla výškově v pořádku, ale o několik cm vpravo. Ač jsem si nebyl vědom chyby, domníval jsem se, že jsem ránu strhl. Vystřelil jsem počtvrté a čtvrtý zásah byl těsně vedle třetího. Pak jsem použil stranové stavítko, odklikal - a pátá rána byla tam, kde měla být. Vrtalo mi to hlavou, tak jsem se zeptal Figiho který mi řekl, že si z toho nemám dělat těžkou hlavu, že u levnějších puškohledů k tomuto občas dochází. Že jsem mezi jednotlivými výstřely nechal hlaveň vychladnout, je snad samozřejmé. Reklamovat tu závadu nehodlám.
-
- Nový návštěvník
BwanaHunter: cemu rikas "nemuzu nastrelit"??[/quote]
Nemuzu se dostat na dobrej rozptyl. 2 rany cca 2cm od sebe a 3 rana 5cm do boku a 2cm nad. S predchozim strelivem problem nebyl. Byli teda prebijeny ktery jsem dostal k flinte.
Nemuzu se dostat na dobrej rozptyl. 2 rany cca 2cm od sebe a 3 rana 5cm do boku a 2cm nad. S predchozim strelivem problem nebyl. Byli teda prebijeny ktery jsem dostal k flinte.
-
- Zkušený diskutér
Fesoj> promin spatne zvolene vyjadreni, z ktereho asi nebylo zrejme, jak to myslim. Ja vim ze se to stat muze. Mel jsem v ruce cinana, kde se menil viditelne i naklon osnovy....
) Ale osobne to pokladam za hrubou a zasadni vadu. Jinak stat se muze leccos, jeden zdejsi prispevatel me kdysi rozboural vetou, ze kdyz byl mlady a nemel moc penez, mel puskohled Nikko S. (aspon myslim), ktery s kazdou ranou menil nejen zamerny bod, ale i prumer tubusu ...
))
Sloupek> na 100m? Pokud dobre pocitam dle Pythagora, jsou to ani ne 2 moa. To si myslim, ze nelze vyloucit, ze muze delat strelivo. Proc nezkusis jine? Zamerny bod sedet treba nebude, ale rozptyl otestujes...

Sloupek> na 100m? Pokud dobre pocitam dle Pythagora, jsou to ani ne 2 moa. To si myslim, ze nelze vyloucit, ze muze delat strelivo. Proc nezkusis jine? Zamerny bod sedet treba nebude, ale rozptyl otestujes...
- fesoj
- Zkušený diskutér
U mé stará kulovnice 7x64 jsem dosahoval se střelivem SB, střela 11,2 g. se střižnou hranou, rozptyl na 100 m do 3 cm. Zkusil jsem, kvůli zimním liškám, celopláště 9 g od stejného výrobce a rozptyl se zvětšil na neuvěřitelných 20 cm, což by odpovídalo spíš nějakému lepšímu praku. Přitom kamarádovi tyto náboje chodily přesně. Po přeměření vývrtu mi řekl puškař, že mám naprosto vystřílenou hlaveň, divil se, že s jakýmkoliv střelivem mohu vůbec trefit terč a doporučil mi výměnu hlavně. Zvětšený rozptyl u 9 g celoplášťů způsobilo to, že mají podstatně kratší vodící část a "vykloktaný" lauf je nedokázal patřičně stabilizovat.
-
- Nový návštěvník
BwanaHunter: asi to tak budu muset zkusit s tim jinym strelivem. Strilel jsem na 100m. Jinak jsem uplne zapomel rict ze je to v razi 300win.mag.
-
- Zkušený diskutér
fesoj> tak volný vývrt to samozřejmě dokáže taky, a je pravda, že se to může poprvé projevit u jiného střeliva, které má jinou rychlost nebo právě jiný tvar střely. Zažil jsem u Mannlicheru, že vždy určitý počet ran byl v pohodě, ale jedna až dvě třeba z deseti ulétly i 7,8 cm. Střelivo byl kvalitní, v pořádku a originál střely pro tento vývrt, a vývrt na první kontrolu na ústí taky v pořádku. Takže byla celkem špekulace, čím to je. Nakonec se ukázalo, že vývrt byl vypadaný "jen" kus za komorou, a tím pádem nedocházelo ke konstantnímu vývoji rány u všech výstřelů. Nicméně, pokud se to projevuje o poměrně nové flinty (ano, kolega nikde nepíše, kolik má nastříleno) a se střelivem zrovna Geco, a odchylka není extra velká, něco přes moa, tak bych se hned neděsil a zkusil jinou munici. Ani moje třístovka nestřílí stejně přesně s veškerou municí.
Jinak pokud jde o tu Barsku, je jistě pravda, že pokud je posun i odchylka standardní, neklikáš, a neměníš moc často střelivo a tím pádem nepřestřeluješ pravidelně, asi se s tím dá žít, pokud jinak nástřel drží, tak na běžné užívání to vliv nemá.
sloupek> já mám standardně dobré zkušenosti s Hornady, zejména pokud jde o přesnost.
Jinak pokud jde o tu Barsku, je jistě pravda, že pokud je posun i odchylka standardní, neklikáš, a neměníš moc často střelivo a tím pádem nepřestřeluješ pravidelně, asi se s tím dá žít, pokud jinak nástřel drží, tak na běžné užívání to vliv nemá.
sloupek> já mám standardně dobré zkušenosti s Hornady, zejména pokud jde o přesnost.
- fesoj
- Zkušený diskutér
A přesně to, co popisuješ - 1 až 2 rány z 10 šly do hajzlu - se později začalo projevovat i u toho střeliva, na které jsem dřív nedal dopustit. Flinta šla z baráku.
-
- Nový návštěvník
Uvidime v utery se vratim po tydnu z prace pekne odpocatej tak to pujdu jeste zkusit v klidu na strelnici. Jinak do posledni doby jsem byl s gecem spokojenej. Pouzivam to i v kulobroku 308win a tam to chodi pekne. Mam tam krabici pts tak zkusim ten rozptyl a bude. Jinak na ty hornady se urcite kouknu. Nedavno mi jeste nekdo doporucoval saka. Jo a zbran ma mezi 80 az 100 ranami. Diky za odpovedi.
Jakou metodu určování bodu středního zásahu v praxi používate ?
Hoki