Volně pobíhající psi

Veškerá legislativa ohledně lovectví a myslivosti
Odpovědět
fesoj
Zkušený diskutér

Re: Volně pobíhající psi???

Příspěvek od fesoj »

Nemluvím latinsky a nekecám, fakt ! A že rozhodně nejsem zastáncem bezmyšlenkovitého střílení psů, o tom svědčí i to, že za víc než 40 let by se psi, které jsem střelil, dali na prstech spočítat. Většinou šlo o čokly, kteří přicházeli ze sousedního Polska výhradně za účelem "lovecké turistiky".
Kritériem pravdy je praxe.
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

Fesoji to bylo myšleno na úplně jiný typ myslivců.Proto mě rozesmálo že jsi na to reagoval tím to způsobem :wink:
CZ 550 american 308win.
Tim
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tim »

Marnet: Zkus o povolení požádat přímo na obci, které ty lesy patří. Hajný do toho nemá co kecat....

Leon: Máš pravdu, mám s nimi problém. Je to dáno jednak tím, že v tom lese jsem opravdu celý den a musím s lidmi řešit problémy jak pracovně, tak potom jako myslivec. Ono když pořád řešíš zaparkovaná auta houbařů na každém vjezdu, metráky odpadků navožených do lesa, neustálé krádeže dřeva, psy stržená srnčata atp. brzy ztratíš s lidmi trpělivost. A to je opravdu denní chléb mé práce :!: Konkrétně ti houbaři. Nenapadne je nic lepšího, než si stoupnout s autem na lesní cestu a jít si v klidu na hříbky. Nenapadne je totiž, že krom nich v tom lese může být ještě někdo. Když pak jedu s šoférem, který má SCANII naloženou dřevem a stojí tam takový výtečník, mám v podstatě dvě možnosti. Buď vyskočit z kamionu a jít po lese hledat houbaře, nebo zkusit šoférovi vysvětlit, že má čas, že si přece nepotřebuje vydělat peníze protože jak je známo - peníze kazí charakter :lol: Samozřejmě volím první možnost a doufám, že ho potkám aspoň v okruhu jednoho kilometru od auta. Když se mi to povede, mívám zpravidla takové štěstí, že po dalších dvou kilometrech stojí další - to už mi většinou cuká oko :D Kdyby to bylo jednou za týden, ale v té sezóně je to opravdu každodenní, otravný a hlavně nekonečný příběh.... Když pak houbaři přestanou chodit, posbírám po nich bordel, naházím do igelitových pytlů, které nechám u cesty a pak je hodím na pick-up a odvezu na skládku. Jedu tam za čtrnáct dní a nejen že zjistím, že jsem uklízel naprosto zbytečně, ale ještě k tomu zjistím, že mi někdo ukradl půl hráně dřeva - a zase mi cuká oko :lol:
S rozbíjením auta mám problém v podstatě jen v zimě. Když člověk dělá v lese nebo je myslivec, nebo nedej bože obojí - nevyhne se tomu, aby někde běžkařům nerozrajtoval autem stopu. To vážně nejde při nejlepší vůli. Když pak auto stojí u cesty a jede okolo naštvaný běžkař - nejednou si na autě uleví. Kdybych Ti vyfotil svá zrcátka, to by jsi koukal :evil:
Ale máš nejspíš pravdu v tom, že takových lidí asi nebude tolik, jen je mezi nimi pár blbů, jejichž pobyt v lese je tak nějak "nejvíc vidět" a že jsem neprávem naštvaný na všechny. Bohužel, neumím poznat kdo je ten prevít a kdo ne, pokud ho vyloženě při nějaké prasárně nepřistihnu...
Motivační citát pro tento den:

Vykašli se na motivační citáty, nalej si sklenku Jamesonu a pusť si pořádnej metal!!!
Onďa
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Onďa »

Leon píše:Při tom že dost cestuji tak jsem na pár magorů v zeleným kterým vadí pes bez vodítka narazil asi se ještě nevzpamatovali z toho že už myslivec není lesa pán a řídí se pořád tímhle download/file.php?id=304 :lol:
Mám bohužel podobnou zkušenost. Nejlepší perla byla, když jsem se dozvěděl, že podle zákona prý už nemám za šera v lese co dělat :D

Fesoj: No právě - kolik z pobíhajících psů jsou takový echtovní pytláci? To můžou být tak jednotky procent... Může být - kolegové měli v honitbě jednu dobu tandem pes a fena něm. ovčáka z blízké vesnice a ti už byli skoro nebezpeční, protože honitbu začali považovat za svoje teritorium. Ale to byl jeden případ za x let. Pytláka vy lese poznáš, ten dobře ví, co dělá. A za sebe říkám,že bych stejně zmáčknout nedokázal, leda bych se bránil. Jenže spousta lidí, je schopná sundat každýho chundelatýo hejhulu, co se někde lekl ohňostroje a teď lítá po lese...
ZP 47 16/70 Savage Axis 30-06
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

debilů je hold mezi myslivci dost ona ta možnost chodit volně se zbraní a střílet tahle individua přitahuje stačí se podívat jenom kolik zmizí loveckých psů kteří se ztratí při lovu a kolik se jich vrátí poraněných střelbou
CZ 550 american 308win.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Time, ano, mám psy, mám k nim nějaký vztah a to se nějak projektuje do mých názorů, ale o to tady teď nejde. Jde o to, že pokud člověk jde lesem se psem na vodítku, udělal maximum toho, co po něm já nebo předpisy můžou chtít, a prudit ho jakkoliv dál, třeba tím, kudy může a nemůže chodit, už podle mě zavání obtěžováním a omezováním. Já bych na to fakt neslyšel, a buď slušně nebo neslušně, v zrcadle toho, s čím by přišel ten dotyčný, bych mu dal najevo, že se s ním o tom, kde můžu a nemůžu chodit, fakt bavit nebudu. A mohl by zkusit něco o zastřelení. Samozřejmě používám zdravý rozum a nedělám věci, které by se mi samotnému nelíbily.
Zvěř reaguje na psy jak kdy a jak kde. Působím mimo jiné v honitbě v turisticky velmi frekventované oblasti, lidí stále plný les a každý druhý má psa. Ta zvěř je na ten pohyb lidí i psů zvyklá, a pokud se lidé se psy pohybují po obvyklých trasách, a ti psi zvěř nehledají a neštvou, nic moc se neděje. Jiná situace bude v odlehlé části odlehlé honitby v příhraničních horách, kde zvěř narazí na stopu psa výjimečně, ale ani tak to nebude žádný hrozný drama. Prostě si myslím, že celou situaci zveličuješ.
Ano, taky řeším v té honitbě, o které mluvím o kousek výš, podobné problémy, v houbařské sezoně lidi v lese od rozbřesku do tmy (maj na ty houby snad baterky), vím jak je to příjemné, když si udělám čas, jedu do lesa (btw. nějakých 60+ km), sedím hodinu a půl a na šero, když už už má jít zvěř, mi z houští vylezou turisti nebo houbaři. No, tak se seberu a zase jdu. Auto zaparkované vprostřed cesty tak, že se nedá objet, to taky znám, a to mě taky rozčiluje, nicméně si akorát zbytečně zvedám krevní tlak. Vůl zůstane volem.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Že za určitých okolností si zvěř na pohyb lidí i psů zvykne, to je fakt, kterému ale mnozí myslivci nemohou a ani nechtějí porozumět. Ale i ta zvěř umí rozlišovat. U nás jsou baráky cik cak po stráni, jak to v osadách bývá a na loučkách mezi nimi se běžně pohybuje srnčí. Mezi mnou a sousedem se zdržoval srnec, se kterým jsme se důvěrně znali a v ranních či pozdních odpoledních hodinách jsme se potkávali s téměř stoprocentní jistotou. Když jsem šel sám, pustil mne k sobě na 20 až 30 m, ale pokud jsem šel se psem - křepelačkou, samozřejmě na vodítku, neboť o to, aby tam proháněla zvěř, jsem v žádném případě nestál, úniková vzdálenost se automaticky zdvojnásobila. Ale i tak ten srnec odskakoval jen tak, "aby se neřeklo" a za chvilku byl zpátky.
Kritériem pravdy je praxe.
Tim
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tim »

BwanaHunter - Ne, já mu do toho fakt nechtěl kecat, jen mne zajímalo proč tak změnil směr když mne viděl a spíše jsem ho víceméně poprosil, jestli by nechodil tím houštím vedle krmelce aby tam zvěř měla klid. Kdo má honitbu u LČR tak ví, že stresovaná zvěř nevychází, sežere vše kolem sebe a škody jsou pak šílené :wink: A pán mou prosbu akceptoval - byl to rozumný a hodný člověk. A s tím přijetím do revíru a následném uzření houbaře místo zvěře - přesně tak to mám i já. Mám dvě práce a času fakt málo, proto mi to štve. Jen jsem se ještě nějak nenaučil nad tím mávnout rukou a jet bez stresu domů.
A je fakt, že kde těch lidí je pravidelně dost, tam si zvěř částečně zvykne - tedy zvěř srnčí, vysoká na to reaguje hůře. Nicméně se bojím leckde vystřelit, nechtěl bych se dostat Korantengovi večer do úst :mrgreen:

Vykašli se na motivační citáty, nalej si sklenku Jamesonu a pusť si pořádnej metal!!!
Reno
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Reno »

Tak jsem si konečně přelouskal celé toto vlákno a nestačím se divit, jaké nesmysly mohou být nějakým "odborníkem" v rámci přípravy myslivecké stráže šířeny... :shock: :roll: Naštěstí se to tu s přispěním ostatních diskutérů v podstatě vyjasnilo, ale raději se k tomu ještě vrátím... Jak už tu někdo citoval, zákon o myslivosti (č. 449/2001 Sb.) v § 14 odstavci 1 písmenu e) stanoví, že myslivecká stráž je oprávněna usmrcovat v honitbě toulavé psy, kteří mimo vliv svého vedoucího ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení pronásledují zvěř; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení. Toto oprávnění se nevztahuje na psy ovčáckých a loveckých plemen, na psy slepecké, zdravotnické, záchranářské a služební...
Potencionální horlivé lovce psů bych chtěl upozornit na to, že výše zmíněné zákonné ustanovení je nutné aplikovat jako celek, tedy všechny znaky musí být naplněny současně :idea: Ukázkovým příkladem využití tohoto oprávnění jsou ti pytlačící toulaví psi, o kterých psal například fesoj. Co se týká komunikace s nemysliveckou pejskařskou veřejností - pár idiotů se najde všude, ale s naprostou většinou lidí se lze v pohodě domluvit. Což jim takhle pochválit pejska, prohodit pár slov a pak jen mimochodem zmínit, že doufáte, že je pejsek poslouchá, protože kdyby začal honit zvěř a zaběhl přitom někam hodně daleko od nich, může ho myslivecká stráž, pokud je neuvidí poblíž, podle zákona zastřelit, což by přece byla hrozná škoda... Jinak co se týče mé osoby - magor, který by mi na některém z častých výletů s naším psem zkusil vyhožovat jeho zastřelením jen kvůli tomu, že není na vodítku, se dočká pro něj nezapomenutelného školení... :evil:
Petr1k
Častý návštěvník

Příspěvek od Petr1k »

ten kdo dává rovnítko mezi "pes na vodítku" a "pes pod vlivem vůdce" ve smyslu Zákona č. 449/2001 § 10 by si měl uvědomit, že by VŠICHNI psi museli být na vodítku a to i při naháňce a slídění. :P

m.j. Nedivím se, že se ani nepodepsal pisatel odpovědi na jinak fundovaném portálu www.myslivost.com
http://myslivost.com/Poradny/Pravni-por ... okoli.aspx
Browning X-Bolt Hunter LH .308w R1r 3-12x56RD
Browning BAR New Elite Left 30-06spr Leupold VX-3 1,75-6x32
Beretta SV 10 Perennia I 12/75 12/75
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

půlka psů?(možná 3/4) na nahánce a slídění nejsou pod vlivem:-) jestli to teda bylo myšleno jako že neposlouchaj tak s tím souhlasím:-)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Tim
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tim »

Jenže na naháňce je to něco jiného i s tím zákon počítá, nepamatuji si přesné znění ale jsou tam nějaké výjimky :wink: Při společném lovu dokonce zákon nařizuje použití lovecky upotřebitelných psů :idea:

Petr1k
Častý návštěvník

Příspěvek od Petr1k »

Tim píše:Jenže na naháňce je to něco jiného i s tím zákon počítá, nepamatuji si přesné znění ale jsou tam nějaké výjimky :wink: Při společném lovu dokonce zákon nařizuje použití lovecky upotřebitelných psů :idea:
Zákon č. 449/2001 § 10 žádnou výjimku nemá, tento paragraf se vztahuje na vše.

Poukazovat na použití lovecky upotřebitelných psů na naháňkách je liché. To nemá s § 10 nic společného.
Lesomil
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Lesomil »

Petr1k,
ona ke každému zákonu by měla být "Prováděcí vyhláška", která stanoví, jak se které ustanovení zákona má vykládat a uplatňovat...
Tedy k zákonu o myslivosti přísluší Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 244/2002 Sbírky, ze dne 7. června 2002
kde v § 16 se hovoří o počtu loveckých psů pro společné lovy. (společné lovy nejsou upřesněny)
- při společném lovu je stanoveno pro první tři střelce a pro každých i započatých dalších deset střelců jeden lovecký pes se zkouškou z výkonu, pro druh zvěře, který má být loven (§14)
= toto asi měl Tim na mysli.... (To v zákoně samotném skutečně není)

§10 Zákona o myslivosti je skutečně stanoven myslím srozumitelně, ale podle mne neřeší otázku loveckých psů, ale domácích, hospodářských a jiných zvířat, včetně povinností vlastníků, případně nájemců honebních pozemku... Takže bych to viděl spíše na psy, kteří nejsou lověčtí.... Při doslovném striktním výkladu by to ovšem znamenalo, že ani myslivec (či lovec) by nemohl v honitbě použít svého psa, pokud by neměl příslušné zkoušky z výkonu...

Podle mého názoru tedy tímto nelze argumentovat ohledně loveckých psů na naháňce... To je společný lov a povinnost psy mít.
Petr1k
Častý návštěvník

Příspěvek od Petr1k »

2 Lesomil: mám tomu rozumět tak, že pes se loveckými zkouškami už není domácí zvíře ve smyslu Zákon č. 449/2001 Sb., o myslivosti § 10 :lol:

to by to tam muselo být napsané !
Odpovědět