Nová kulovnice ČZ 557 - rok 2012
Re: Nová kulovnice ČZ - 2012
Dovolím si taky svůj osobní názor:
Kulovnice 557 se mi dost líbí, měl jsem 550 ve 308 win asi 8 let. Vzal jsem ji na výlet do Ruska. Před touto cestou jsem ji nastřeloval na 200 metrů. Asistoval mi u toho místní střelmistr. CZ 550 LUX, MEOPTA 3 - 12 x 50, NORMA NOSLER PARTITION.
Vleže, s opěrou na pytlíku s pískem, 3 rány s rozptylem 3,5 cm. Bez jakýchkoliv úprav a předchozího výběru. Rozptyl SaB nebyl o mnoho horší,cca 5 cm. Za těch 8 let jsem neměl nejmenší důvod k nespokojenosti. Tím jsem chtěl říct, že zbraň neměla chybu a to jsem potřeboval vědět jistě, všechno ostatní bylo na mě.Protože jsem ji nevyužíval, prodal jsem ji. Dnes už pro kulovnici využití mám a tak si koupím novou. Jsem vděčný všem kdo tady prezentují své zkušenosti s novou zbraní. Několik let jsem pracoval ve ZBROJOVCEv oddělení řízení jakosti. Podotýkám že je tomu 20 let co jsem mimo obor. To neznamená, že neřeším kvalitu.
Nikdo na světě dnes nemá čas ani prostředky na takové testování, jako tomu bylo dřív. Daleko více peněz se věnuje na marketing a reklamu. Zcela běžně se po krátké ověřovací sérii výrobky pustí mezi spotřebitele.
To že rána nevyjde je relativně malý problém, oproti tomu, že by rána vyšla když nemá nebo se z jakého koliv důvodu otevřel závěr při výstřelu. Přesto si takové zbraně lidé kupují a platí za ně někdy i dost peněz.
Život mě naučil počkat si, až to bude otestováno minimálně ročním provozem, za což nepovažuju 3 - 5 testovacích kusů, nedej bože v rukách renomovaných pisatelů obsáhlé chvály do časopisů.
Pokud jsou zde zkušenosti lidí, kteří si před cestou na životního jelena nebo kňoura nevystřelili 20 - 40 ran do terče, šli s novou flintou lovit a ta selhala, je to jejich nerozvážnost. Z příspěvků zde vidím, že se to stává opakovaně.
Moje důvěra v novou kulovnici tedy není narušena, jen si počkám na další zkušenosti.
Bylo by príma, kdyby někdo kompetentní napsal:
udělali jsme vadnou sérii pružin - úderníků, všem s výrobním číslem xxx - YYY je zdarma vyměníme,
dostaneto k tomu krabičku nábojů.
No to už je asi fantastická představa, tak daleko jsme asi ještě do EVROPY nevkročili.
Kulovnici CZ - 557 jsem měl v ruce, seděla mi jako kdybychom spolu vyrůstali, tak doufám, že ji dopilují a bude sloužit dobrému jménu, které kulovnice z Brodu mají po celém světě.
Kulovnice 557 se mi dost líbí, měl jsem 550 ve 308 win asi 8 let. Vzal jsem ji na výlet do Ruska. Před touto cestou jsem ji nastřeloval na 200 metrů. Asistoval mi u toho místní střelmistr. CZ 550 LUX, MEOPTA 3 - 12 x 50, NORMA NOSLER PARTITION.
Vleže, s opěrou na pytlíku s pískem, 3 rány s rozptylem 3,5 cm. Bez jakýchkoliv úprav a předchozího výběru. Rozptyl SaB nebyl o mnoho horší,cca 5 cm. Za těch 8 let jsem neměl nejmenší důvod k nespokojenosti. Tím jsem chtěl říct, že zbraň neměla chybu a to jsem potřeboval vědět jistě, všechno ostatní bylo na mě.Protože jsem ji nevyužíval, prodal jsem ji. Dnes už pro kulovnici využití mám a tak si koupím novou. Jsem vděčný všem kdo tady prezentují své zkušenosti s novou zbraní. Několik let jsem pracoval ve ZBROJOVCEv oddělení řízení jakosti. Podotýkám že je tomu 20 let co jsem mimo obor. To neznamená, že neřeším kvalitu.
Nikdo na světě dnes nemá čas ani prostředky na takové testování, jako tomu bylo dřív. Daleko více peněz se věnuje na marketing a reklamu. Zcela běžně se po krátké ověřovací sérii výrobky pustí mezi spotřebitele.
To že rána nevyjde je relativně malý problém, oproti tomu, že by rána vyšla když nemá nebo se z jakého koliv důvodu otevřel závěr při výstřelu. Přesto si takové zbraně lidé kupují a platí za ně někdy i dost peněz.
Život mě naučil počkat si, až to bude otestováno minimálně ročním provozem, za což nepovažuju 3 - 5 testovacích kusů, nedej bože v rukách renomovaných pisatelů obsáhlé chvály do časopisů.
Pokud jsou zde zkušenosti lidí, kteří si před cestou na životního jelena nebo kňoura nevystřelili 20 - 40 ran do terče, šli s novou flintou lovit a ta selhala, je to jejich nerozvážnost. Z příspěvků zde vidím, že se to stává opakovaně.
Moje důvěra v novou kulovnici tedy není narušena, jen si počkám na další zkušenosti.
Bylo by príma, kdyby někdo kompetentní napsal:
udělali jsme vadnou sérii pružin - úderníků, všem s výrobním číslem xxx - YYY je zdarma vyměníme,
dostaneto k tomu krabičku nábojů.
No to už je asi fantastická představa, tak daleko jsme asi ještě do EVROPY nevkročili.
Kulovnici CZ - 557 jsem měl v ruce, seděla mi jako kdybychom spolu vyrůstali, tak doufám, že ji dopilují a bude sloužit dobrému jménu, které kulovnice z Brodu mají po celém světě.
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
Také se přidám.
Od Vánoc jsem šťastným majitelem CZ557 r. 6,5x55SE. Předchozí CZ550 sloužila bezproblémově, recenze dobré a zřejmě lepší Tikka stojí přece jen o 7 tis. víc a navíc musíte vzít tu jednu co seženete nebo bez záruky čekat. Trochu mě "vyděsila" nedávná diskuze o funkčnosti, tak jsem včera namontoval puškohled a dnes to šel zkusit. Myslím, že v povaze našeho národa je negativizmus. Za rok se muselo vyrobit mnoho CZ557 a těch pár případů, že něco nešlo, možná bude jen malé procento.
Můj závěr: každá rána vyšla. Nejsem žádný trénovaný střelec, prostě normální myslivec. Ze 4 ran na 50m (Lapua Mega 10,1g), kterékoliv 3 přikryju padesátikorunou. Vzhledem k tomu, že to byla má první střelba se spouští bez napínáčku a podmínky trochu bojové (nebylo to na střelnici), myslím, dost dobré. Závada žádná. Prostě spokojenost. Víc až otevřou střelnici.
Od Vánoc jsem šťastným majitelem CZ557 r. 6,5x55SE. Předchozí CZ550 sloužila bezproblémově, recenze dobré a zřejmě lepší Tikka stojí přece jen o 7 tis. víc a navíc musíte vzít tu jednu co seženete nebo bez záruky čekat. Trochu mě "vyděsila" nedávná diskuze o funkčnosti, tak jsem včera namontoval puškohled a dnes to šel zkusit. Myslím, že v povaze našeho národa je negativizmus. Za rok se muselo vyrobit mnoho CZ557 a těch pár případů, že něco nešlo, možná bude jen malé procento.
Můj závěr: každá rána vyšla. Nejsem žádný trénovaný střelec, prostě normální myslivec. Ze 4 ran na 50m (Lapua Mega 10,1g), kterékoliv 3 přikryju padesátikorunou. Vzhledem k tomu, že to byla má první střelba se spouští bez napínáčku a podmínky trochu bojové (nebylo to na střelnici), myslím, dost dobré. Závada žádná. Prostě spokojenost. Víc až otevřou střelnici.
CZ 557 Lux 6,5x55SE + LEUPOLD VX-III 3,5-10x50 Ill + PARD NV007 - 940 nm, IŽ 27EM-1C 12/76, IŽ 27E 16/70, ZKM 451 + LEUPOLD MARK 4 3,5-10x40 CHINA 

Kounek napsal:
Problém řešil jak se zbrojovkou, tak se Sell-Bell. V Sell-Bell mu provedli test zbraně na "sílu nárazu úderníku" (nevím přesně ten název této zkoušky), a zjistili, že 557 má oproti CZ550 výrazně nižší dopadovou energii úderníku.
Čekal bych odpověď typu: CZ557 má hodnotu a, CZ550 hodnotu b, dle normy má být c-d. Závěr ..... Zatím to myslím nevystřelilo jen těm, co zkusili SaB ???
Problém řešil jak se zbrojovkou, tak se Sell-Bell. V Sell-Bell mu provedli test zbraně na "sílu nárazu úderníku" (nevím přesně ten název této zkoušky), a zjistili, že 557 má oproti CZ550 výrazně nižší dopadovou energii úderníku.
Čekal bych odpověď typu: CZ557 má hodnotu a, CZ550 hodnotu b, dle normy má být c-d. Závěr ..... Zatím to myslím nevystřelilo jen těm, co zkusili SaB ???
CZ 557 Lux 6,5x55SE + LEUPOLD VX-III 3,5-10x50 Ill + PARD NV007 - 940 nm, IŽ 27EM-1C 12/76, IŽ 27E 16/70, ZKM 451 + LEUPOLD MARK 4 3,5-10x40 CHINA 

Přesné hodnoty měření neznám protože toto mám pouze zprostředkovaně od známého, jak jsem psal. Síla dopadu byla oproti 550 výrazně nižší (pokud si správně pamatují, jak mi to říkal, tak to bylo zhruba o třetinu méně), což mu naměřili ve Vlašimi, protože si původně myslel, že to je problém se střelivem, kterým běžně střílí, jenže toto by se mu stalo i s Normou, RWS apod.
Není to příjemné, že zbraň nefunguje tak jak má, ale alespoň v jeho případě se k tomu zbrojovka postavila čelem a vyměnila mu úderník s pružinou a je to nyní v pořádku.
Správně by zbrojovka zřejmě měla vyhodnotit situace, jaké procento zbraní je problémových a pokud by bylo na mě, tak pokud bych chtěl mít mezi zákazníky dobré jméno, tak bych uvedl oficiální informaci všude možně, že do té a té série se mohou vyskytovat problémy, od určitého čísla se již vyskytovat díky změně dílů nemůžou a případně nesprávně fungující zbraně budou bezplatně opraveny. Alespoň takto, když už ne "svolávací akci"...
Jinak jak už jsem psal, já taky zbraně CZUB nezatracuji, mě slouží ty co mám přesně dle mého očekávání, ikdyž na nich mám nějaké ty úpravy a byly pečlivě vybírány...
Není to příjemné, že zbraň nefunguje tak jak má, ale alespoň v jeho případě se k tomu zbrojovka postavila čelem a vyměnila mu úderník s pružinou a je to nyní v pořádku.
Správně by zbrojovka zřejmě měla vyhodnotit situace, jaké procento zbraní je problémových a pokud by bylo na mě, tak pokud bych chtěl mít mezi zákazníky dobré jméno, tak bych uvedl oficiální informaci všude možně, že do té a té série se mohou vyskytovat problémy, od určitého čísla se již vyskytovat díky změně dílů nemůžou a případně nesprávně fungující zbraně budou bezplatně opraveny. Alespoň takto, když už ne "svolávací akci"...
Jinak jak už jsem psal, já taky zbraně CZUB nezatracuji, mě slouží ty co mám přesně dle mého očekávání, ikdyž na nich mám nějaké ty úpravy a byly pečlivě vybírány...
Mauser M12MAX 308w; Blaser 750/88 5,6x52r/9,3x74r; Brno 502 243/12,Brno Stopper 458WM, CZ457
Dříve:CZ550Safari 375hh; CZ527; BO803.8; CZ550 9,3x62; IZH94; PPK K1 308w; Rössler Titan6 308w; Merkel Suhl 220E 9,3x74R/9,3x74R; ZKK600 30-06
Dříve:CZ550Safari 375hh; CZ527; BO803.8; CZ550 9,3x62; IZH94; PPK K1 308w; Rössler Titan6 308w; Merkel Suhl 220E 9,3x74R/9,3x74R; ZKK600 30-06
-
- Administrátor
Nekamenujte mne prosím pokud jsou mé výplody zcestné, ale jestli se dobře pamatuji, na vývoji CZ557 spolupracoval myslím i figi. Jak známo, figi měl zkrácený chod úderníku na své CZ, což mělo za účel eliminovat co možná nejvíce pohyb zbraně před výstřelem. Hodně se tu o tom také diskutovalo. Myslím, že CZUB v dobrém úmyslu provedla úpravy na bicím mechanizmu, aby čas od spuštění do iniciace byl co nejkratší a setrvačné hmoty co nejmenší. Zřejmě se řešení dostalo na samou hranu a potom stačí třeba méně vhodné mazivo, nižší teplota, tvrdší zápalka, pružina na hraně tolerance, nebo za ní a je to celé za hranou. Z výhody je závada. Tohle se skutečně na zkušební sérii nemuselo projevit a nevěřím tomu, že by zbrojovka zcela vědomě pustila do prodeje zbraně, o kterých ví, že budou reklamovány. To by snad neudělal ani žádný kindermanagement.
Druhá věc je, jak se zbrojovka zachová. Přijdou jedna, dvě, tři reklamace a zbrojovka vyhlásí paniku a stáhne všechny k repasi? To dá veřejně na sklo, že něco je špatně a ví to celá střelecká veřejnost byť se to týkalo třeba jen těch tří kusů. Nebo vsadí na to, že z dosavadní produkce se to stalo třeba u 20 ks, ty v tichosti opraví a ví to jen úzký okruh zainteresovaných? Je to dost těžké rozhodnutí. Blbý je to, že dotčený majitel má tak jako tak problém (ale řešitelný).
Možná figi by o tom věděl více. Bohužel, ač už tady není blokován, tak sem nechodí. Možná se zeptat na jeho fóru.
Druhá věc je, jak se zbrojovka zachová. Přijdou jedna, dvě, tři reklamace a zbrojovka vyhlásí paniku a stáhne všechny k repasi? To dá veřejně na sklo, že něco je špatně a ví to celá střelecká veřejnost byť se to týkalo třeba jen těch tří kusů. Nebo vsadí na to, že z dosavadní produkce se to stalo třeba u 20 ks, ty v tichosti opraví a ví to jen úzký okruh zainteresovaných? Je to dost těžké rozhodnutí. Blbý je to, že dotčený majitel má tak jako tak problém (ale řešitelný).
Možná figi by o tom věděl více. Bohužel, ač už tady není blokován, tak sem nechodí. Možná se zeptat na jeho fóru.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
-
- Zkušený diskutér
Ke vsemu co Dalas vyse vyjmenoval bych pripomenul, ze selhace pri beznem loveckem provozu vznikaji u kulovnic s valcovym odsuvnym zaverem, u kterych pojistka nefixuje polohu zaveru ( treba Rem. 700) mimo jine i tim, ze uzivatel odpali ranu s "mirne pootevrenym" zaverem. Udernik ci matice uderniku pak nema volnou drahu, dopadne na sikmou "napinaci plochu" a energie uderniku je spotrebovana na "dovreni" zaveru. Na zapalce se obvykle objevi jen jemny vtisk.
Dalsim faktem je, ze pruzinovy drat z Bohumina, ktery zbrojovka pouziva, nevynika zadnou zazracnou kvalitou - k pruzinovemu dratu "pro specialni vyrobu" jaky byl produkovan pred nekolika desetiletimi, se ani nepriblizuje.
Jinak samozrejme tech cca 7ms funkcniho casu biciho mechanizmu u CZ550 je uz taky v novejsi produkci ojedinela hodnota, levne Savage pusky jsou cca na polovine tohoto casu. Neni proto divu, ze se s tim konstrukce snazi neco udelat. Ze to pak v nabehu vyroby zaskripe je takovy uherskobrodsky folklor
Dalsim faktem je, ze pruzinovy drat z Bohumina, ktery zbrojovka pouziva, nevynika zadnou zazracnou kvalitou - k pruzinovemu dratu "pro specialni vyrobu" jaky byl produkovan pred nekolika desetiletimi, se ani nepriblizuje.
Jinak samozrejme tech cca 7ms funkcniho casu biciho mechanizmu u CZ550 je uz taky v novejsi produkci ojedinela hodnota, levne Savage pusky jsou cca na polovine tohoto casu. Neni proto divu, ze se s tim konstrukce snazi neco udelat. Ze to pak v nabehu vyroby zaskripe je takovy uherskobrodsky folklor

Pufr
K dalasovmu príspevku -
CZ nemusím ,ale nieje to šrot, asi celkom dobrý základ a to čo napísal dáva zmysel.
CZ nemusím ,ale nieje to šrot, asi celkom dobrý základ a to čo napísal dáva zmysel.
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
Kámoš má 1.kus co se v ČR prodal.Nestřílí mnoho počítám že za loňský rok vystřílel 20-30ks,o preblémech se nezmínil
Ovšem co jsem viděl já na vlastní oči tak na minulé naháňce při výstřelu do vláčku divočáků,už znovu nepřebil,sekla se prý hilzna v závěru.O pár štontů vedle jsem stál tak jsem viděl jak lomcuje s klikou a prasata mu běžela vesele kolem kotníků...

Motolada: A čím střílí? Mne se tohle stalo také, měl jsem strach co bude s flintou a nakonec se ukázalo, že to bylo střelivem. Když jsem koupil jinou krabičku toho samého střeliva, už to nedělala... (SaB 7x64)
Motivační citát pro tento den:
Vykašli se na motivační citáty, nalej si sklenku Jamesonu a pusť si pořádnej metal!!!
Vykašli se na motivační citáty, nalej si sklenku Jamesonu a pusť si pořádnej metal!!!
SaB,SPCE,308w
No, to by odpovídalo
Akorát je to jiná ráže. A v loveckých potřebách mi řekli, že nejsem jediný kdo s tím přišel...

Motivační citát pro tento den:
- Choochoo007
- Zkušený diskutér
Tak me treba prijde ze CZ 550 ma pruzinu dost silnou a muze si to zkraceni dovolit. Mel jsem figiho CZ v ruce a chod je opravdu citelne jinej, kratsi=rychlejsi a bez znatelneho otresu zbrane pri narazu uderniku (zkouseno na sucho). figi rika, ze pouziva tvrdsi SaB zapalky a bez problemu.dalas píše:... jestli se dobře pamatuji, na vývoji CZ557 spolupracoval myslím i figi. Jak známo, figi měl zkrácený chod úderníku na své CZ, což mělo za účel eliminovat co možná nejvíce pohyb zbraně před výstřelem.
Presne tak, dnes je problem kolikrat dodavatel dilu, polotovaru, materialu. Pokud pri zkouskach serie beha OK a pak se dodavateli podari vyrobit treba spatny material dratu pro pruzinu tak s tim CZ asi tezko neco udela. Otazka je jen jak CZ problem vyresi u vyrobenych kusu a jak ho vyresi do budoucna, aby se neopakaval. Proste se setri vsude a asi bude muset CZ pritlacit na pilu a bud kupovat lepsi drat(pruzinu) nebo delat poradny zkousky pri prejimce materialu nebo udelat pruzinu tuzsi s vetsi rezervou pro zmetky. Tato drobnost se da vyresit jiste bez vetsich problemu u CZ.pufr píše:Dalsim faktem je, ze pruzinovy drat z Bohumina, ktery zbrojovka pouziva, nevynika zadnou zazracnou kvalitou - k pruzinovemu dratu "pro specialni vyrobu" jaky byl produkovan pred nekolika desetiletimi, se ani nepriblizuje.
Tak ta 308 uz se tu a jinde resila davno, se nepovedl SaB material nabojnice, mozna zatoulana krabicka nebo se mozna problem objevuje znovu. Proste moc valcova nabojnicemotolada píše:SaB,SPCE,308w

Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Tím že se pohybuji v široké střelecké komunitě a sposta lidí si ke mě chodí nastřelovat zbraně, tak jsem se s tady tím problémem taky setkal, dvakrát to byla JPP a jednou jsem to viděl na vlastní oči (rukama mi prošlo cca 20 557 a z 10 jsem střílel, je ale třeba si uvědomit že střelecká obec je relativně malá, takže tady ty tři případy o kterých vím já, mužou být taky ty o kterých jsme slyšeli všichni, protože když něco funguje tak se málokdo ozve) z toho co o tom vím tak jediné problémy jsou se SaB (
) při zkouškách te samé zbraně s čímkoli (!) jiným k selhačům nedocházelo.
O měření 557 ve Vlašimi jsem taky slyšel i s dodatkem že sice uderová síla je u 557 nižší než u 550 ale stále dostačůjcí k tomu aby papírově fungovala. Bohužél jak všichni víme praxe není o tom co by mělo teoreticky fungovat... takže když se potká tvrdá zápalka s měkou pružinou...
Co vím ze zbrojovky tak řešení problému je hotové, jen tím že je to takový moloch tak trvá déle než se to převede do reality (jestli je to jako u nás, kde jak mám takové tušení i nákup toaletního papíru odsouhlasuje a podepisuje vrátný dole na bráně, tak se nedivím...).
Mám známého na servisu CZ tak jak bude možnost se ho zeptám jak to vypadá.
Josse

O měření 557 ve Vlašimi jsem taky slyšel i s dodatkem že sice uderová síla je u 557 nižší než u 550 ale stále dostačůjcí k tomu aby papírově fungovala. Bohužél jak všichni víme praxe není o tom co by mělo teoreticky fungovat... takže když se potká tvrdá zápalka s měkou pružinou...
Co vím ze zbrojovky tak řešení problému je hotové, jen tím že je to takový moloch tak trvá déle než se to převede do reality (jestli je to jako u nás, kde jak mám takové tušení i nákup toaletního papíru odsouhlasuje a podepisuje vrátný dole na bráně, tak se nedivím...).
Mám známého na servisu CZ tak jak bude možnost se ho zeptám jak to vypadá.
Josse
Informace od reklamačního technika z Brodu :kulovnic se závádou v odpalování se sešlo cca10-15ks, konzultovali problém se Sell/Bell, následně přiznávají část své viny, davají do výroby nové úderníky u kterých docílili o 15% vyšší energii, ve čtvrtek 16.1. by se měli kulovnice vracet k majitelům. S odstoupením od smlouvy a vrácením peněz nemají problém...
Slíbil jsem, že po návštěvě střelnice sem hodím další zkušenosti. Vystřelil jsem 20 ran, všechny bez problému. Subjektivně: víc to kope než předchozí CZ550 243win (ale to není ráže pro srovnání). Trochu se musím zatím musím soustředit, abych za to "netahal". Zatím jsem střílel jenom s napínáčkem a to ještě úplně nalehko. A objektivně: kdybych uměl střílet tak přesně jako ta flinta, není co řešit. Nejsem nijak trénovaný - ale na 100m napoprvé vepsaná kružnice 13mm mě překvapila.
Stříleno: krytá střelnice Liberec, vsedě ze střeleckého vaku, náboj 6,5x55 SE Lapua Mega 10,1g, Puškohled Leupold VX-III 3,5-10x50, zv.10x
Nastřelování

Výsledek

Stříleno: krytá střelnice Liberec, vsedě ze střeleckého vaku, náboj 6,5x55 SE Lapua Mega 10,1g, Puškohled Leupold VX-III 3,5-10x50, zv.10x
Nastřelování

Výsledek

Naposledy upravil(a) jarda65 dne stř 12.2.2014, 12:31, celkem upraveno 2 x.