palkopal

,
já se snažil číst pořádně...
- napsal jsi : "Pokud ho ale má vůdce v moci a pod kontrolou (poslouchá ho) a ten je mu schopen v nějaké činnosti zabránit (vodítkem, slovním povelem apod.), pak volně pobíhajícím není."
- tedy popisuješ situaci, kdy je pes na vodítku. V tom případě souhlasím, že není volně pobíhajícím.
- Pokud ale pes není na vodítku a např. běhá na poli (či jinde) pro aport, který mu jeho vůdce hází, pak je podle mne "na volno, či volně pobíhající..." co si vybereš . Není ale vzdálen z vlivu svého vedoucího, jak požaduje ustanovení o myslivecké stráži (plus další podmínky....
A k tomu čtení bych ještě upozornil, že Tebou uvedené "A za druhé - pro "toulavost" musí být splněny dvě podmínky, jednak mimo obvyklý výskyt (ustájení apod) a trvale mimo kontrolou nebo dohled (trvale je něco jiného než krátkodobé vzdálení se z moci vůdce, zaběhnutí)."
Je odlišné od znění mnou citovaného ustanovení , kde se praví :
"Pro účely tohoto zákona se rozumí toulavým zvířetem zvíře v lidské péči, které není pod trvalou kontrolou nebo dohledem fyzické osoby nebo chovatele a které se pohybuje volně mimo své ustájení, výběhové prostory nebo mimo domácnost svého chovatele."
Co tedy já chápu tak, že v tomto případě pes, překonává jednorázově, či soustavně oplocení a volně běhá v honitbě. Není tedy pod trvalou kontrolou osoby či chovatele.........
Nemusí být z jeho vlivu vzdálen "trvale". To tak není uvedeno. (asi by Ti to vysvětlili účastníci fóra užívající pojem "toulavá škodná" ) Podle Tvého výkladu by tedy pes utíkající pravidelně do honitby, kde by strhával zvěř, pytlačil a pak se vracel "domů", nebyl psem toulavým a myslivecká stráž by jej nemohla usmrcovat. To je taky čína...