3006 Sprg.

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
Ondra
Pravidelný diskutér

Re: 3006 Sprg.

Příspěvek od Ondra »

ToM: Když si do místního vyhledávače napíšeš heslo "Interbond", tak ti toho vyleze tři pr..ele :wink:
search.php
Mauser M03 Basic /.30-06Sprg./; Zeiss Victory Varipoint 2.5-10x50 T* ASV
ZKM 452 FS /.22LR/; Odeon 4x32
harrycallahan
Častý návštěvník

Příspěvek od harrycallahan »

Měl jsem SST originály od Hornady v 30-06 a na srnčí brutální, například při komorové ráně srnec vyvržený, do podlitin natlačeny zbytky kaše z trávníku, který přitom vůbec nebyl (neměl být) zasažen, rána měla jít jen přes plíce a srdce, ale ta kule je příliš měkká (stříleno v lese na 50 m). Při lovu holé srnčí obdobně, vytrhané lopatky, roztříštěné všechno okolo ...a to ne, že bych byl tak špatný střelec a neuměl umístit zásah, SST se na srnčí v této ráži prostě nehodí. Naopak Interbond se mě osvědčil, jako snad nejlpepší střela, kterou jsem dosud v této ráži zkoušel - tvrdá střela typu bonded doporučovaná na nejsilnější zvěř, na srnčí se plně nerozvine a dělá šetrné průstřely, kanály v průměru kolem 3 cm a zvěř zpravidla padá v ohni a v případě odskoku dobře barví. Už jsem o tom tady někde na vláknu psal i dával nějaké fotky.
pole a lesy Vysočiny
suhl
Pravidelný diskutér

Příspěvek od suhl »

Dobré dopoledne,
nemáte někdo vyzkoušeno do 30-06 Nosler Partition 220gr.? Zajímaly by mne hlavně účinky na černou, srnčí a vysokou. Případně, kdo přebíjíte, mohly byste prozradit laboraci na tuto střelu pří délce hlavně 600mm. Děkuji.
Steyr Mannlicher mod. M 8x57 JS
Steyr Mannlicher mod M 7x64
Mannlicher Schoenauer 8,2x56 MS
venda2
Nový návštěvník

Příspěvek od venda2 »

Chlapi tak doteď SB SPCE 9,7g a dneska jsem koupil Federal power shok 22Ogrs a teď babo raď. Už mě ty SB nasrali furt jsem hledal a hledal a můj čuchací jezevčík je ještě štěňátko a já ten čuch už v tom svém věku nejlepší nemám. Tak su zvědavý hlavně na barvu :)
František Fořt
Věčnej rejpal ;-)

Příspěvek od František Fořt »

Já nevím, mě do 30-06 asi připadají nejlepší střely těch 180 gr. Interbond a není co řešit. NP 180 gr se taky nedá nic zkazit.
roedear
Pravidelný diskutér

Příspěvek od roedear »

180grainů jasná volba, rád bych zkusil i těžší - lov pouze do 150m, obtížný terén, náročné dohledávky.

11,7g, NP Hirtenberger používám, ale i když je střela váhově a tvarem shodná se Sierra GK, pak moje zkušenost je, že srnčí po ní odbíhá dále(???), což mi dost vadí, kule se více omačkává a možná i sklouzává při nárazu např. na krk. Při standardním zásahu má NP větší poškození na vstřelové straně, pokud nesklouzne. Barvení a značení nástřelu určitě NP o 100% lepší, Sierra se rozbarví až po pár metrech. Decentní účinek na komoře těžší zvěře a opravdu ideální označení nástřelu i stopní dráhy hovoří pro NP, přesto mi Sierra GK poněkud chybí...

11,7g SPCE - srnčí obvykle vyvržené, pokud zásah u plecek, pak obě na vyhození, SPCE lehčí varianta působila ještě větší devastaci, při zásahu velkých kostí prasat pak naopak totální rozpad střely na střepinky.

11g Geco - blato, střepiny, kapsy
Tim
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tim »

roedear píše:11,7g SPCE - srnčí obvykle vyvržené, pokud zásah u plecek, pak obě na vyhození, SPCE lehčí varianta působila ještě větší devastaci, při zásahu velkých kostí prasat pak naopak totální rozpad střely na střepinky.
S tímto nějak nemůžu souhlasit :oops: U této ráže posazuji srnčímu zásah tak 10cm za plecka. Ať trefím žebro nebo ne, vždy je to dírka dovnitř a dírka ven, jen pokud chytnu žebro vyloženě špatně a na výstřelové straně, je tam díra jako pěst, ale jen na žebrech, to se dá oželet. Střela se téměř nefragmentuje (u té 11,7g) a srnčí zůstává v ohni, max. do 10m od nástřelu. Na prasata a vysokou je to kladivo a i když střílím přes plecka, vyhodím většinou tak do kilogramu zvěřiny, to si myslím není špatné.

A souhlasím s tím, že GECO je průšvih :roll:
Motivační citát pro tento den:

Vykašli se na motivační citáty, nalej si sklenku Jamesonu a pusť si pořádnej metal!!!
Jan Slavětínský
Zkušený diskutér

Příspěvek od Jan Slavětínský »

Vyzkoušej eXnergy. Fungují dobře a nerozbijí to.
František Fořt
Věčnej rejpal ;-)

Příspěvek od František Fořt »

Docela by mě zajímaly osvědčené laborace (a prachy), které zdejší přebíječi pro 30-06 používají, a to zejména pro střely 180 grs. Dejte sem nebo do vlákna přebíjení něco.

O laboracích toho člověk najde na 30-06 dost, ale v tomto vláknu toho zas tak moc není. Já, kdybych (a jako že brzo budu) přebíjel 30-06, tak bych zkusil Interbond 180 grs (možná Interlock 180 grs). Co za prach byste pod to dali (a taky kolik :) ).
kojot
Zkušený diskutér

Příspěvek od kojot »

Já používám pro střely Nosler Ballistic tip 180gr., Lovex S062, navážka 52,5gr., COL 82,5 mm, crimp, V5 800 m/s. Přesnost 3/4 MOA.
Lovexu už mám po dně a tak zkusím Noslera přes zimu přeškolit na TUBAL 5000, protože sehnat něco jinýho v naší zemi je zřejmě utopie.
Kdo netermí s námi, termí proti nám
ToM
Nový návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Nosler Ballistic tip 180gr

Příspěvek od ToM »

Jak Vám tato střela funguje na srnčí. Hlavně mi jde o poškození zvěřiny. Díky
venda2
Nový návštěvník

Příspěvek od venda2 »

tak hoši tak federal 220grs o cca 20níž oproti 9.7 gr SB. Do stran jsem upravovat nemusel. Jen jsem si tu flintu prvně úplně dojebal takže nastřelení na 100m 8 šusů kurva amatérismus :lol:
suhl
Pravidelný diskutér

Příspěvek od suhl »

Tak dej vědět, až uděláš nějakou zkušenost na zvěři. Zajímaly by mě ty 220gr. knedle.

Dnes 2 kusy holé srnčí s 12g. Lapua Mega. Zadní komory, identické zásahy a odběh cca 80m. Letos mám s tímto střelivem 5ks holé srnčí, nic rozbité, ale srnčí odbíhá do 100m, déle zhasíná. Dále 3ks vysoké holé - tam výborná práce, hodnotím 1*. Z černé 1sele, 80m, vyšší komora, v ohni. Trošku mi přijde, že je Mega tvrdší konstrukce. Vulkan má dle mého lepší stopefekt, ale Norma podražila, tak rozmýšlím co dál.... Vcelku by mne lákalo jít cestou 220 gr. střely např. Federal nebo Sako, nebo Hornady tuším také laboruje svoje RN v 220gr. Ale není tu moc informací a přímých zkušeností z lovů s takto těžkými střelami, snad se někdo rozepíše. L a L!
Steyr Mannlicher mod. M 8x57 JS
Steyr Mannlicher mod M 7x64
Mannlicher Schoenauer 8,2x56 MS
Tomka
Nový návštěvník

Příspěvek od Tomka »

Jan Slavětínský píše:Vyzkoušej eXnergy. Fungují dobře a nerozbijí to.
Tak s tím si dovolím úplně nesouhlasit. Honzo používám je už téměř půl roku a co rána to lahůdka pro psa. Odchody z nástřelu i po dobrých komorových ranách až 200 m. S tím že prvních 100 m ani kapka barvy, kdybych nevěděl že to začne barvit až tak daleko tak půlku kusů beru jako minutých. A proto sem si teď objednal Winchester Power Max 150 gr. A myslím že to bude jiný kafe. :twisted:
SAUER S 202 30-06 sprg.
ZH 324 - 7x57R/16
LANBER BECADA 12/76, 12/76
A JAGOŠI:
BEJBY Z HABRECKÉHO VRŠKU
ERGO Z TOUŽIMSKÝCH STRÁNÍ
MAREŠ
Nový návštěvník

Příspěvek od MAREŠ »

Zdravim panove.
Pred novou lov. sezonou pomalu zvazuji zmenu streliva. Jelikoz mi uz dosla trpelivost s SB SPCE 11,7 g, chtel bych pripadne poradit co nakoupit. Mymi favoriti jsou NORMA NOSLER PARTITION a RWS EVOLUTION (Hirtenberger NP nevim, jestli se jeste vyrabeji?). Co rikate na SB NP? Vse v 11,7 g. Pusobim v podhorske honitbe. Lovna zver prevazne srnci, obcas cerna a vyjimecne vysoka (semtam liska). Vlastnim CZ 550 EBONY EDITION. Za vase nazory bych byl uprimne rad a predem diky...
Odpovědět