Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování

a vse kolem nich
Odpovědět
téměř
Nový návštěvník

Re: Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování

Příspěvek od téměř »

Fenri-trochu ti osvětím mysliveckou mluvu a proč vznikla,vznikla z jediného důvodu a to proto že se myslivci chtěli dorozumívat řečí kterou nepochopí,jak říkáš laik,ale jen zasvěcení,tudíž myslivci,takže se vůbec neostýchej takto mluvit před nemysliveckou veřejností a ještě k tomu budeš vypadat důležitě,hlavně mi neoponuj že to nepotřebuješ,jde o to že je to jednou dáno a když to máš v srdci tak ti mluva k němu přiroste a ty dokážeš vyjadřovat se s ní jako by ti byla od mala vtloukána do hlavy,jestli ne tak potom nechápu proč se registruješ na stránky tohodle typu,jinak jak píšeš že myslivec dokáže ublížit nebo zabít zbraní jinému tak to je pravda,ale to asi patří jinam,to je jako by jsi psal o hovadech kteří jezděj autem pod vlivem čehokoli,trochu tě chápu jak tohle všechno myslíš,jen napiš jestli jsi aspoň trochu pochopil to co ti píšu já??
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

souhlas s téměř. Je to stavovská věc a ve vztahu ke zvěři a myslivosti by to mělo být normální. Pak už se to dá aplikovat i na "civilní život" což může být i úsměvné. Když jdu do hospody, říkám, že jdu polejt lízák, manželka neví o co jde, tak neprotestuje. Některý dámy jsou dobrý ve zvěřině, a když někoho vidím někde v kalupu, tak říkám, že se honcuje. Prostě je pravdou, že myslivost je jistým způsobem privilegovaná činnost, proto používá i svůj specifický slovník. Brňák taky nikdy neřekne tramvaj ale šalina nebo šmirgl. :D
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

Hezky sepsáno, myslivost je zkrátka životní styl jako každý jiný, náš kalendář se řídí dobami lovu zvěře a kalendář pravověrného motorkáře se řídí datumy srazů. Každá zájmová skupina má svůj žargon a poslouchat, jak se mezi sebou baví např. IT je taky docela zážitek :) Vzpomínám, když někde na Slovensku zabili nějakého železničáře a svědkem vraždy byl slovenský kolega poĺovník, který do kamery TV Nova vyprávěl, že "miestnost bola plná farby, prepáčtě, já som poĺovník, preto hovorím farba" :D
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

jelikož sem členem víc gruppen (jako většina zde).. tak se snažím mluvit vždy tím konkrétním "slangem" jen v té skupině... obvykle jsou to skupiny celkem nepříbuzné, někdy i soupeřící... (rybáři x myslivci atd..) - soupeřící myšleno v dobrém...

přijde mi divné mluvit "myslivecky" s hasičema (teda může se stát že je to myslivec) nebo s kolegou co jen střílí pistoli..

je to teda těžký na přepínání hlavy....
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

Já to míchám,"jsem hrdý,že patřím k mysl...."a tak mluvím nebo se snažím mysl.mluvou.Je fakt,že v mém okolí je to samý mysl,ale třeba v práci jsem ji je pěkně vychoval a už se mě nesmějí když hledám barvu,vidím slechy,světla,trávník.Samozřejmě to nehrotím a kyž vidím,že dotyční neví co to melu a zčínají se pochechtávat tak přepnu a začnu mluvit 2 jazyčně :Našel jsem barvu...no krev víš a teď sem nasadil psa na dosled...jako aby hledal víš..... :lol: A vždy se domluvíme,naopak to působí tajemně a většinou posluchač sám navrhuje otázky.
Takže za mě mluvit a šířit osvětu :wink:
Reno
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Reno »

Fenri píše:...pokud jde o mysliveckou mluvu tak pro mě jde o cizí jazyk a běžně jí nepoužívám... ...myslivecké plesy zrovna moc nevyhledávám a na společný lov by mě dotáhli možná tak koňmi. Myslivost mám rád, ale primárně jako činost spojenou s ekologií a klidem/romantikou lesa, to ostatní možná časem dorazí taky, ale i když mysliveckou tradice respektuji zatím mi ještě k srdci tolik nepřirostly.
Já jsem ohledně myslivosti také individualista, kterého takzvaná myslivecká mluva, respektive myslivecké tradice obecně, oslovily jen částečně. Ale zrovna ve vztahu k lovu zvěře mi některé ty "myslivecké" výrazy připadají naprosto normální. Ale samozřejmě jen ve vztahu k tomu. Říci o člověku, že po ráně na komoru zůstal v ohni a silně barvil, už není myslivecká mluva, ale diagnóza... :lol: Každopádně přemýšlíš o blbostech, dej tomu čas... :) Kdo ví, třeba tě to časem pohltí a pak budeš jako myslivec nejen mluvit, ale i žít... :D Například jako v tom omšelém vtipu:

Myslivci s napětím čekají v nemocnici, kam přivezli postřeleného honce...
Po chvíli ze dveří operačního sálu vyjde udivený chirurg a povídá:
"Pánové, ten zásah by sám o sobě nebyl smrtelný, ale proč jste ho proboha vyvrhli?"

:twisted:
Toma
Zkušený diskutér

Příspěvek od Toma »

Ptal se mě na honu honec ,když kolega vedle nás střelil kohouta, ten spadl jak kámen do rákosí,a střelec povídá ten je křídlovaný,proč se říká křídlovaný když v myslivecké mluvě se nepoužívá výraz křídlo?Řekl jsem mu zase si to vymysleli jen lidé.
Lovec zabíjí jednou ranou.
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

tak buď trefili a padlo, nebo postřelili a křídloval.. když padl jak kámen, nemohl býtkřídlovaný:-)
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=3572
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

A že by se v myslivecké mluvě nepoužíval výraz "křídlo", to je pro mne novinka. Naopak má dva významy - nejen jako přední končetina pernaté zvěře, ale též jako specifická formace střelců při ploužení.
Kritériem pravdy je praxe.
Toma
Zkušený diskutér

Příspěvek od Toma »

To křídlo že se neříká u bažanta,tak to myslel.
Lovec zabíjí jednou ranou.
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Já vím, ale neměl pravdu. Bažant a veškerá pernatá má křídla. Pokud někdo chce operovat slovem "letka", plete si pojmy. Letky jsou hlavní nosná pera v křídlech a u dravců podle počtu letek, které jsou za letu prstovitě roztaženy, se údajně v některých případech dá určit i druh, ale jak to je přesně, to bohužel nevím. -
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Návaznost na diskuzi v Předání úlomku.
Tak mi to přece jen nedalo a zeptal jsem se tak mimochodem rybáře, co vlastně tím pojmem slovit myslí. Slovení rybníku znamená stažení ryb do loviska snížením hladiny, ryby tam ale pořád ještě jsou. Pak je rybník vyloven a z ryb se stane úlovek, nikoliv slovek. :)
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Pánové /a dámy/, četli jste pozorně lednové číslo Myslivosti ? Na str. 86 je článek od Oldřicha Tripese Mluvme jako myslivci. Autora si velice vážím, je znám jako strážce mysliveckých tradic a na tomto poli udělal obrovský kus práce. Ale tentokrát se mi protočily panenky. Druhý odstavec zmíněného článku teď cituji doslova :
Mysliveckému člověku je ale smutno, když slyší své kolegy říkat vyčiněné kůži divočáka deka, když slyší, že jestřáb má světla a liška má maso, protože nemá zvěřinu a že sádlo není vůbec myslivecký výraz, protože všechna zvěř má běl...
S většinou souhlasím - ale proč by jestřáb neměl mít světla ? Ví to někdo ? Já tedy ne. Jsem zvědav na každý názor.S p. Tripesem se sejdu 8. března a jsem opravdu, ale opravdu zvědav, jak na to přišel a co ten jestřáb vlastně podle něj má.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Jestřáb že nemá světla? Veškerá zvěř má světla. No to mě tedy zajímá co vlastně má.
Lesomil
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Lesomil »

Zdravím Fesoji :)
Tak Tě s jestřábem asi jednoznačně nepodpořím.... :oops: a opírám se při tom o učebnici myslivosti ing. Pavla Forsta a kolektivu...publikace č. 2662, první vydání z roku 1975
Zde se na straně 69 na níž je vyobrazen bažant, sokol a výr u vyobrazení sokola v mysliveckém popisu jednotlivých částí u "oka" uvádí myslivecký název "světlo".... !!!!! Nevidim důvod, proč by to u jestřába mělo být jinak..... Pokud ano, pak by tam jistě bylo vyobrazení i jestřába s odpovídajícím popisem.... "Světlo" je uvedeno u veškeré zde vyobrazené zvěře včetně kachny.... Ovšem zase je pravdou, že na straně 159 téže učebnice se v popisu jestřába uvádí "má dlouhý rýdovák, žlutou duhovku oka"......., " starý pták...... má duhovku oka šedomodrou"..... atd. ...... Prakticky u všech dravců se v jejich popise (mimo zmíněné vyobrazení s popisem) uvádí "OKO" Takže vlastně co platí.....??????
U jezevce je v této učebnici v popise uvedeno: "pod štětcem je zvláštní váček, sádelník, do kterého ústí pachové žlázy..." což je jediná zmínka o "sádle"...
Dovolím si sem dát odkaz .....http://www.myslvojnuvmestec.websnadno.c ... vecke.html , kde se o problematice píše. Nevím, do jaké míry je autor ve věci kompetemtní... Ale z textu vyplývá, že u ptáků jsou obě možnosti. Jak "oči" tak i světla. Jezevec a divočák mají "škáru" jinak se má jednat o "kůži" , výraz "deka" je údajně nesprávný.....
Odpovědět