jaký dalekohled na denní nošení?

Lovecké pozorovací dalekohledy. Vaše zkušenosti, rady a dotazy.
Odpovědět
haluziak
Pravidelný diskutér

Re: jaký dalekohled na denní nošení?

Příspěvek od haluziak »

Kolegové, říkal jsem si, e si po delší době udělám radost a pořídím si binokulár. Nějakou 8x42 ať se mi obraz moc netřese a má to trochu světelnost. Takový ten dalekohled na nošení, koukání po přírodě, občas kochání se zvěří....

Bylo mi doporučeno: Nikon Monarch M7 ED 8x42, Kowa BDII XD 8x42, Vortex Viper HD 8x42 ale popravdě, vím o tom prd, jediný binokulár co mám je stará, těžká, vojenská meopta 6x50, která už je mléčná. Asi tady nemáme obchod, kde bych si je všechny tři vyzkoušel naživo.

Máte k tomu někdo nějaký názor?
Beware of old men in profession where men die young.
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Písal som v inom vlákne, po vyskúšaní cca. 10 ďalekohľadov som si kúpil Steiner Safari Ultra Sharp 10x42.
Rovnako dobre by som si kúpil aj Meoptu Optika HD 10x42. Dobrá bola aj Delta, ale konkrétny kus mal enormne ľahký chod entrálneho zaostrovania a vadilo to.
Vzal by som na milosť ešte Kowu.

Ostatné, počnúc Vortexom a končiac neviem čím iným by som osobne vynechal. V priamom porovnaní boli mnohé, aj drahšie modely vyslovene zúfalé. Nikon musí byť aspoň o dve triedy drahši, aby to bolo prijateľné. Akonáhle je v rovnakej cenovej hladine oproti Meopte, alebo Steineru, tak je to bieda.
Človek príde na rôzne odlišnosti, ak sa môže do tých prístrojov pozrieť ráno, pri protisvetle, večer, keď už začína šero... ja som vtedy obetoval dosť času a energie, aby som to obehal a vyskúšal. Aj keď je to pomerne lacný ďalekohľad, tak to stálo za to. Všelijaké "osvedčené" a doporučované voľby dopadli pri priamom porovnaní dosť neslávne.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
palkopal
Zkušený diskutér

Příspěvek od palkopal »

Nikon Prostaff 7S 8x30, naprosto vyhovující. Nebo větší 10x42.
Sejenik
Častý návštěvník

Příspěvek od Sejenik »

Dobrý večer. Koupil jsem si na safari dva Nikony- P7 - 8x30 a M5 - 10x42. Pro běžné nošení mi ta osmička přijde slabá s malým zvětšením pro moje zničené oči. Její výhodou je velmi malá hmotnost a snadnější držení ve volné ruce i při jízdě autem. Ta 10x42 kouká o poznání lépe a za běžného světla je porovnatelná s mým staroušem Zeiss Jenoptem 10x50 s rubínovými skly. Nicméně jsem si to vzal večer na šoulačku a byl celkem nemile překvapen. Osobně jsem čekal, že moderní optika s průměrem 42 mm smázne zastaralý optický systém průměru 50 mm. To se k mému překvapení nestalo. Nikon je za šera výrazně horší…… Dokonce i ve dne mi přijde podání barev Nikonu méně kontrastní a za šera je to konečná. Možná by se s tím vyšší dvě modelové řady vypořádaly lépe ……
CZ550 Excelent 30-06, Zeiss V6-2,5-15x56, Haenel Jaeger9 8x57jrs, Meopta 7x56 3100RD, Sightline 455, ZKM451, Bettinsoli Sporting 12x76, CZ Drake 12x76, IŽ18 MH 16x70, Německý křepelák.
Odpovědět