vhodna zbran/kaliber na lov v afrike

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
vhool

Re: vhodna zbran/kaliber na lov v afrike

Příspěvek od vhool »

nehodlam nikoho skalpovat a naopak dekuju jakubovi za velmi prijemny prispevek.taky se mi nelibi kdyz nekomu bouchnou saze a bohuzel se to nekdy stane i me jako moderatorovi.proto dekuju bwanahunterovi za trpelivost a takt a ediku znam te tudiz vim,ze tve nervy chytaji lepe nez cerny prach ale zrovna tak rychle vyhori a jsi opet schopny realneho uvazovani :wink: :twisted: .
za sebe mohu rici,ze verim tomu ze k selhani doslo odflaknutou laboraci pri prebijeni a jak je bezne ve svete,chyby se hned kazdy chyti.458WM je proste nachylna na kvalitne odvedenou praci prebijece...

to dalas: u toho selhani tveho naboje ve 357 jsem byl ucasten vcetne me zbrane a po prokoumani pricin je muj nazor jasny ...zahod zapalky co pouzivas.ja pouzivam kvalitni byt drahe od federalu a nikdy mi k selhani nedoslo a pouzivam stejny prach jako ty (stejny duvod bych videl i u diskutovane 458WM) ...obecne staci kdyz u magnumove raze pouziju klasickou zapalku a riziko tohoto jevu je na snade....navic kdyz je zapalka od SB nebo treba spatne uskladnena ci navlhla pred nabitim .... :wink:
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

to: bwanahunter
Tak utekl měsíc a jsem o trošku dál. V dubnu/květnu jedu (když všechno secvakne, teď např. řešíme letenky) do JAR na antilopy, 30 06 to jistí, čekám na střelivo Norma A Frame, snad to tedy klapne. Objednal jsem u Heymu laufy na svůj dvoják, umí dodat na stávající baskuli laufy 375 HH Mag, tedy do toho jdu s nastřelením na Normu African PH (Woodleigh) 350 gr. Dodací lhůta je překvapivě krátká, cca 3 měsíce. A tedy je tu dotaz. Zdá se, že bych letos mohl stihnout i druhou Afriku, a to hlavně na bůvola. Otázka tedy je, kam na něj a kdy? Peníze jsou jistě důležité, ale bezpečnostní a zdravotní rizika (např. malárie) mě zajímají víc. Tedy JAR, Botswana, Zambie, Zimbabwe, Mosambik nebo Tanzánie? Nyní zkoumám pojištění na takovou cestu a s tím je i řada otázek - např. GPS, satelitní telefon, Global Rescue? Dá se v tom spolehnout na outfittera nedo to mám raději řešit sám? Možná je to trochu OT, za což se omlouvám. Díky.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Pete> Omlouvám se za opoždění, nějak jsem nebyl. A Frame je velmi dobrá a spolehlivá střela, podle mého.
Prima, že umí dodat laufy v 375 HH na baskuli, jaký garantují soustřel?
No a pokud jde o buvoly, záleží na tom, co chceš a co od toho očekáváš. A kolik na to máš. Pravidelně nejlepší trofeje buvolů má Tanzanie. Ta je ovšem taky nejdražší. Co já vím, dobrý buvoly má i Zambie, nebývali tak drahý a Zambie má svoje lovecký kouzlo a dneska je na tom líp než Zimbabwe, ačkoliv to bývalo zcela opačně, ovšem infrastrukturu a zázemí jako má třeba JAR tam nečekej. Zim byla úžasná Země, ale vzhledem k situaci bych se jí asi vyhnul. Ovšem kdo se nebojí, pořídí za moc dobrý peníze super lov. S malárií si moc nepomůžeš, nejmíň je jí v JAR, jinak je to víceméně na stejno, jinak očkování klasika, Zambie chce myslím zimnici atd. ale to se dá všechno najít.
Nejvíc pozor bych si dla na výběr outfittera a na slušnýho se můžeš zcela spolehnout, jsou vybavený a vyškolený na všechno a počítají s tím, že host nemá zkušenosti a výbavu na všechno. Nicméně GPS mít v kapse dneska není žádný problém, stojí to pár korun a hodí se občas i v běžných situacích.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Ha, Bwanahunter žije, dobrá zpráva, už jsem si říkal, jestli si Tě třeba nedal na sváču panthera leo, král to zvířat. Čas letí, za dva týdny vyrážíme na plain games do JAR, tož jsem velmi zvědav. Začínám balit a je toho dost. Nyní jede 30 06 Springfield, Heym je ve výrobě, laufy 375 HH by měli mít na 100 m soustřel do 7 cm, tak mně to řekli, uvidíme. Chci si na místě podle úrovně PH a outfitera domluvit i bůvola cca na srpen, nejspíš JAR (po fotbale), pokud se tam někde dá lovit ve volnosti nebo alespoň na farmě, která má dostatečnou rozlohu. Zim je velmi lákavé cenami i zvěří ve volnosti, ovšem bezpečnost je s otazníkem (viz také epidemie cholery), i když nyní i v JAR po vraždě Terrablanche může být dusno. Co Tvůj dvoják 8x75, už je hotov?
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Pete> Jojo, žije, zatím jsem ničemu za svačinku neposloužil. Ačkoliv můj bratr k tomu neměl daleko. Ale zatím máme pořád všichni všechno :)).
Plain games nebo plains game? :))) (Promiň, nechci rýpat, jen mi ten překlep připadal moc hezký, kouzlo nechtěného :))
7 cm na 100 je podle mě dobrý, potkávat se to bude, jak odhaduji, někde mezi 120 a 150, což je na dvoják tak akorát. Heym zřejmě ještě dovede udělat slušný dvoják, což už bohužel neplatí o Merklu a jak jsem pozjišťoval ani tak úplně o Krighoffu atd. A angličani jsou drahý, pro mě moc.
Kam tam na jih jedete? A ke komu? Mluvil jsem s přáteli z JAR a je tam klid a zřejmě bude. Novináři zřejmě zase dělali z termitiště velehoru. Smrt jako měl Terreblanche nepřeju nikomu, na druhou stranu nemám rád extermisty a fašouny a to je přesně to, co AWB je, takže... no, černej terrouš, bílej terrouš, to si nevybereš, i bez nich to tam není jednoduchý. Ale to jsem odbočil. Každopádně si myslím, že kolem fotbalu tam bude větší zmatek, než kvůli Terreblanchemu.
Dvoják ještě není, měl by být za 2 měsíce. Jsem zvědav.
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Jedeme ke Kimberley, outfitter Katzke Safaris. Flintu jsem nastřelil na 175 m, tedy by se mělo dát střelit i okolo 200m, to je na mě až až. Už se opravdu těším, máme toho střílet celkem hodně od springbocka po zebru, snad Diana popřeje. Jinak zdravotně by to mělo být OK, malárie tu prý nehrozí. Apropós, kdybych se v létě rozhodl vyrazit za bůvolem více na sever, kde už malárie hrozí, je dobré brát případně antimalarika? Jak jsem četl výše, máš nejspíš s malárií zkušenost, tedy Tvoje rada je přímo z první ruky, díky.
johanes1
Častý návštěvník

Příspěvek od johanes1 »

Ahoj BwanaHunter a Pete!

Jak ve svym veku uz v noci blbe spim (a taky jsem docela "dlouho" zenaty :) ), proklikal jsem tohle forum a krome spousty zajimavych zkusenosti, nazoru a samozrejme obcas i nesmyslu musim uznat, ze ma neco do sebe (soude podle sebe).

Jsem puvodem lesak i kdyz jsem s tim pomerne brzy po revoluci prastil. Diky memu tatovi na mne prisla myslivost drive nez puberta a myslim, ze mu to jen tak nezapomenu :) Diky tehle vasni jsem prozil spoustu nezapomenutelnych zazitku, stejne jako prace a odrikani, ale hlavne, poznal par bezvadnych lidi. S odsupem casu uz mohu rici kamaradu a pratel. Pamatuji jeste provazeni zapadonemeckych soudruhu po jelenech, coz nebyla pri dobre konstalaci az takova rehole, i reorganizaci statnich lesu. Odesel jsem z oboru pomerne brzy, takze nemohu hodnotit kvalitu lesniho hospodarstvi, ale mam moznost sledovat vztah lesu CR k "symbioze" mezi lesnim hospodarenim a zveri jako soucasti lesnich ekotypu. Myslim si o tom sve a vypraveni o ekonomickych, organizacnich a personalnich "argumentech" mne nepresveci, ze soucasne varianty jsou nastaveny spravne.

Ale to patri do jineho vlakna a snad jsem svemu predstaveni ucinil zadost :wink:

Osud tomu chtel, ze jsem si splnil svuj klukovsky sen a ve druhe polov
ine kvetna jedu do Namibie na Plains Game. Vim, ze shodou okolnosti vydrzeli u tohoto tematu jen BwanaHunter a Pete, ale tak to v zivote byva a napriste v nem budou snad pokracovat jini ucastnici fora. To az je prilezitost a osud zavane na africky kontinent.
… a konecne k Africe. Mam dve flinty se kterymi tam jet. Semi-automat Benelli 300 WM a kulovou kozlici Merkel 9,3 x 74R. Podle toho co jsem tady cetl, tak by obe flinty mely vyhovovat. Presto a hlavne proto bych rad slysel Vas nazor, co byste v me situaci upřednostnili.
Vzhledem k redchozi diskusi uvadim, ze kulova kozlice Merkel je stara 15 let a soustrel hlavni je 7 cm. ve 100 m. (při studenych hlavnich).
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Pro Johanes1: Prima, další lovec do Afriky, vítej na "palubě". K Tvému dotazu k volbě zbraně. Nemám žádné vlastní zkušenosti, za týden letím na první safari. Hodně jsem o tom četl a radil se se zkušenými. Záleží na tom, kam a také kdy jedeš, tedy jaká je v místě a čase vegetace. Pokud se střílí na sušších, volných, otevřených pláních, je dobrá zbraň, která dosáhne dále, pokud je terén křovinatý (bushveld) nebo hodně vysoké trávy, je lepší težší a pomalejší kule. Chce to zeptat se. Pokud vím, tak většina Namibie, snad kromě severu a Caprivi, je sušší, tedy je vidět daleko, to by svědčilo spíše pro 300 WM. Ovšem pozor, nevím, zdali tam poloautomaty mohou, to chce opět prověřit toho, kdo to organizuje nebo ke komu jedeš. Na internetu jsou informace také, např. na linku http://www.shakariconnection.com/firear ... tions.html . Tam stojí, že do Namibie jsou "semi automatic prohibited", tedy zakázány. Pokud tomu tak opravdu je, vzal bych klidně tu kulovou kozu s nějakou lehčí kulí. Pokud se to změnilo, měl by to organizátor vědět.
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Ja len trosku mimo temu doplnim,ze kratka hlaven Benellky nie je to prave orechove pre 300WM. Vzal by som Merkla. Ked chces strielat dalej, kup si strelivo so strelami KJG (lahke medene monolity s relativne dlhou ONV, osvedcene).
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
johanes1
Častý návštěvník

Příspěvek od johanes1 »

to Pete: diky za nazor. Mas uplnou pravdu, ze pragmatickym voditkem pro vyber flinty bude vegetace v miste lovu. Musim to overit u outfittera. Jinak co se tyka semi automatic zbrani, tak je Namibie (jako jedna z mala) nedavno povolila. Musi se vsak jednat jednoznacne o lovecke samonabijeci zbrane. Overil jsem to jak u jejich policie tak na strankach mistni lovecke asociace NAPHA. Je zajimave, ale vcelku logicke, jak je Namibie k poplatkovym lovcum "friendly" co se tyce byrokracie. Kdyz jsme jeste nebyli rozhodnuti pro Namibii, resili jsme alternativu v JAR. Uz jen ten rozdil ve vstupnich formularich pro zbrane... V Namibii jedna stranka, v JAR nechutne slozity formular, ktery ma 10 stran! Vrchol s JAR urady je samozrejme samonabijeci kulovnice, kdy je nutne dele jak mesic pred predpokladanym prijezdem pozadat neco jako tamni registr zbrani o povoleni, kde je treba zduvodnit proc jedes lovit se samonabijeci kulovnici. Dovedu si predstavit, jak by byla zadost vyrizena. Teda pokud by se vubec nekdo ozval :lol:

to lovec: nechal jsem si Benellku privezt ne s nahankovou, ale prodlouzenou hlavni (pokud si dobre vzpominam 61 cm). Duvodem byla prave moznost vyuzit potencial 300 WM. I kdyz je mi jasne, ze semi-automat to bude vzdycky trochu degradovat jak na vykonu, tak na presnosti. Jinak Merkel je pro mne z nejruznejsich duvodu takova "citovka", takze mam trochu obavu z prepravy letadlem, zatímco Benellku povazuju za "naradi". Ale kvalitni kufr by to asi resil bez vetsiho rizika.
kikin
Pravidelný diskutér

Příspěvek od kikin »

Johanes-s papírováním máš pravdu,formulář A5 nám dali v letadle.Policista na vstupu odbavil snad 200 lovců za hodinu.Kontrola v.č. zbraně,techničáku,zbrojáku a razítko.Na Ruzyni to byl horor.
Dej pozor na dobře zabalenou kulovnici.Ve Frankfurtu je děsnej personál při překládce,házej s tím jak s dřívím.V Namibii přede mnou odbavovali nějakýho Frantíka a když otevřel bytelnej,zakázkově dělanej kufr,tak se rozbrečel.Pažba u Blasera přeražená v krku!Kufr pěknej,ale flinta tam byla chycená za hlaveň a pak těsně před botkou.Asi to flákli z letadla na zem.Druhá co byla u toho,malorážka,ok.
Semi-auto je asi zbytečný,střílíš za prachy a na tutovku.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

johaness> Já osobně nejsem zrovna příznivcem semi auto loveckých zbraní. Zase chápu, že se o kozlici bojíš. Těch hororových historek o letecké přepravě zbraní je dosti. Poznámka s délkou hlavně je případná, ale sám píšeš, že to je v pohodě, hlaveň je dost dlouhá. Moje volba by byla kozlice, ale rozhodně se nemusíš bát, že bys s 300 WinMag neuspěl. Je to o volbě střeliva, ano terén a vegetace taky hraje nějakou roli.
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

BwanaHunter já měl podobnej názor než jsem si pořídil semiauto HK, protože za tu samou cenu co bych dal za slušnou kozlici mám semiauto a zeisse a to rozhodlo a dneska jsem moc spokojenej a jsem rád že jsem do ní šel, flinta střílí perfektně a překvapila mne velmi příjemně i přesnost ale to je díky kvalitní optice. Po výměně Meopty 3-12x50 za Zeisse 3-12x56 se mi rozptyl zmenšil skoro o polovinu. Její hlavní klad spatřuju v pohotové druhé ráně kdy mohu poraněnej kus ihned druhou ranou dostřelit
Reno
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Reno »

Jen pro zajímavost - objevují se na "africkém lovišti" také zbraně v ráži .45-70 Government? :)
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Tak včera jsem přiletěl z první Afriky, tedy alespoň nějaké první skromné zkušenosti i ke zbrani. Lovili jsme u Kimberley, pět dní tzv. cull hunt, tedy netrofejová zvěř na maso, v pěti jsme ulovili 150 ks antilop od springboka po blue wiltebeesta, tedy jsme si celkem zastříleli. Měl jsem jednušku ve 30 06 Springfield, kule A Frame 180 grains. Lovili jsme z aut hlavně na travnatých pláních s dalekou viditelností. Ráže byla celkem OK, nicméně střílí se běžně na 200 m i víc a chce to plochou dráhu střely, kolegové lovili s 8x68 S a ta je výborná. Jednuška na tento lov není ideální kvůli pomalejšímu přebíjení. Přístě, pokud to znova vyjde, vezmu na tento lov svoji opakovací kulovnici 7 mm Rem Mag, což je i mezi místními celkem rozšířená ráže. Kule A Frame nemá chybu. Potom jsem dva dny lovil trofejovou zvěř v jiné oblasti s více stromy a keři stopováním pěšky se střelbou z trojnožky. Tam byla moje relativně lehčí zbraň naprosto ideální, střelil jsem kudu a gemsboka, oba na cca 120m. Jinak nádherný zážitek, úplně něco jiného, chce to ale mít dobré kontakty a jet s někým, kdo se tam vyzná, to je velmi důležité.
Odpovědět