vhodna zbran/kaliber na lov v afrike

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
kiki
Častý návštěvník

vhodna zbran/kaliber na lov v afrike

Příspěvek od kiki »

DELETED
Naposledy upravil(a) kiki dne ned 23.1.2011, 20:04, celkem upraveno 1 x.
martinh
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Re: vhodna zbran/kaliber na lov v afrike

Příspěvek od martinh »

já bych volil nějakou magnumovou ráži nebo např. 375 Holand Holand a k tomu samozřejmě ješte vybrat vhodné střelivo což je hlavním předpokladem úspěchu
Sauer 202 + Zeiss Victory HT 3-12x56, Sauer 404 8x57 IS, CZ 550 Lux 308W...
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

za dobrou cenu něco malinko nad 20.000 jsou v brodu koukni se na jejich stránky http://www.czub.cz tam uvidíš i v jakých rážích je dělají a můžeš si vybrat já bych se nebál jít i do silnější ráže než je .375 holand holand ale cena patron se zyvšujícím se kalibrem pak docela solidně narůstá
ares
Pravidelný diskutér

Příspěvek od ares »

jak bylo řečeno- osobně bych určitě volil větší ráži, .308W mi příjde nevhodná. Taky dost záleží, co budeš lovit. Mezi nejoblíbenější a nejunivrzálnější ráže pro afriku patří už zmiňovaná .375H&H. Pokud to bude jen lov antilop, žádná Big five, tak bych možná šel i do 8x68S
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

kiki> 308 nee, to už tu padlo opakovaně. Kde a co chceš v Africe lovit? Plains game, tj., antilopy, prase apod.? Plánuješ elanda - antilopu losí? Něco z velké pětky? Kočky (lev, levhart)? Specializované safari, třeba slon+buvol? Chceš si vystačit s jednou flintou, nebo kombinaci dvou?
Zkus odpovědět, a zkusím poradit konkrétněji.

Obecně - za nejuniverzálnější pokládám 375 H&H, sám jí moc rád používám. S tou střelíš cokoliv od chocholatky (velikost srnce zhruba), přes velké antilopy, přes kočky a buvoly, po tlustokožce. Je to pak o volbě vhodné střely a patrony. Ovšem zejména na tlustokožce je už trochu marginální.
Pokud chceš lovit hlavně velkou zvěř, tj. big five, spec. buvoly třeba apod., 458 Lott je podle mě dobrá volba, užitečná je i 416Rigby, která je taky poměrně univerzální.
Pokud chceš lovit antilopy, 8X68 nebo 300 Win Mag. stojí za úvahu. 8x68 je podle mě lepší (mám obě, takže mohu srovnat a není to, že bych radil jen to co mám sám). Tou v případě nutnosti střelíš i buvola.

Nezapomínej, že a)africká zvěř je obvykle tvrdší na ránu, než evropská zvěř stejné velikosti. Je to dáno více faktory, jako nižší obsah vody v těle, takže malý hydrodynamický účinek atd... b) má trochu jinou anatomii, optimální místo zásahu je víc vpředu a níž, než u evropské zvěře, c) je velká, kudu má klidně ke 300 kg, eland i tunu d) do buše je dobré být připravený na setkání s ledacčíms, tj. jít s 223Rem, protože přeci jdu jen na steinbocka, to můžu, ale když narazím na starýho nasranýho buvola, tak mi moc nepomůže (ale ty s sebou budeš mít stejně průvodce, předpokládám)

Ale hlavně - jediná správná flinta je ta, kterou dokážeš spolehlivě trefit. Takže je na nic si koupit nějaký superultrahovadský magnum nebo 700 NE a pak se u něj bát zmáčknout spoušť. Doba nosičů zbraní je dávno pryč, takže svojí flintu si budeš muset nosit sám, třeba celý den, v horku a tak. A pak s ní ještě trefit... Zas moc lehlá flinta u těchhle ráží taky není dobrá, kope pak hodně. Jak moc budeš chodit pěšky vs. jezdit autem vs. sedět na místě, to záleží zase na tom, co a kde chceš lovit.
Flintu chce mít trochu ošahanou, než s ní člověk vyrazí, takže i přes cenu patron nelituj peněz a vyzkoušej jí víc, než vystřelením 5 ran na střelnici. Nic ti nebrání vzít jí tady i na lov. Pořád to vyjde levněji, než platba za postřelenou zvěř, natož za promarněný safari (honit týden dobrýho buvola a pak ho chybit dost na*ere, při tom, co stojí lovecký den na buvola :)))

Taky se zamysli nad tím, kde chceš lovit, jinak je to v trnitý buši, kde nevidíš dál než pár desítek metrů, a jinak na plánich jako Kafue Flats, kde není vyjímkou střílet na 200 a víc metrů, protože blíž se dostat nedá...
Jinak sám v úvodu píšeš, že chceš kulovnici, takže předpokládám opakovací, nicméně samostatná debata by mohla být klidně jestli kulovnici, dvoják, či kozlici....
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

Příspěvek od nimrod nimrod »

to bwanna: Podnětný příspěvek. Co si myslíš o 404 Jeffery?
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
BwanaHunter
Zkušený diskutér

nimrod> 404 Jeffrey sám nemám a ani jsem s ní nikdy nestřílel, takže osobní zkušenost nemám. Nicméně podle toho co jsem viděl a slyšel je to stará dobrá klasika, lety prověřená. Na velkou zvěř zřejmě dobrá volba...
kiki
Častý návštěvník

Příspěvek od kiki »

DELETED
Naposledy upravil(a) kiki dne ned 23.1.2011, 20:01, celkem upraveno 1 x.
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Sako tu .338WM robi vo viacerich prevedeniach, pozri tu:

http://www.sako.fi/pdf/datatables/SakoR ... atable.pdf

Tikka T3 v .338WM zase tu,tiez vo viacerich prevedeniach:

http://www.tikka.fi/pdf/datatable.pdf
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
BwanaHunter
Zkušený diskutér

kiki> tak pokud jsem dobře slyšel, Tikku je problém sehnat vůbec, pokud na ní nechceš čekat nějak dlouho...
Původně jsi se ptal na kulovnici pro Afriku, ne na univerzální kulovnici od srnce po... Myslím si, že zcela univerzální zbraň neexistuje. Upřímně s 338 WM nemám vůbec žádnou zkušenost, netroufnu si tedy komentovat. Z toho, co jsi vyjmenoval, tak až do kudu a oryxe si vystačíš s 30-06, ostatně když bys byl opatrný, střílel na blízko a rozumně přesně, tak bys s ní vystačil zcela. Nicméně něco výkonnjějšího neškodí, a chceš-li co nejuniverzálnější, šel bych do 300 WM a nebo raději do 8x68. Já tedy střílím všechno 375 HH, i tady, od srnčí po cokoliv, ale uznávám, že každý není takový cvok jako já. Ale jinak není důvod se toho bát, stará dobrá 375 je těžká a pomalá střela a ani srnce vůbec nerozbíjí, zvěřina je poškozená míň než z 6,5x55 třeba...

Blaser taky není moje volba. nejen že nevěřím těm přímotahům, zvlášť v silnější ráži, ale vůbec, co jsem viděl ty jejich dvojáky, co dělá ta objímka co drží hlavně.... Blaser neee, a za ty prachy už vůbec.
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

Příspěvek od nimrod nimrod »

Je fakt, že 375HH je universál pro celý svět (kromě Slovenska, kde je zákaz lovit se zbraní s E0 nad 6000J) :wink: jediná nevýhoda toho kalibru je, že se špatně přebíjí (dosedací nákružek), jinak OK
Do budoucna uvažuju buď o 404Jeff nebo právě 375HH (raději bych ale 404)
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Osobně jsem u nábojnic s nákružkem nikdy nenarazil na problém, který je s jejich přebíjením zvláště v našich krajích spojován - že kalibrovaná nábojnice nejde do komory (kvůli materiálu "nahrnutému" kalibrační matricí na nákružek nebo zvětšení průměru nákružku). A to už jsem některé nábojnice nabil pětkrát i víc :D
Já bych se toho tolik nebál :?
Pufr
BwanaHunter
Zkušený diskutér

nimrod> tak o tomhle zákazu na Slovensku slyším prvně a připadá mi poněkud nesmyslný. Jednak nevidím praktický důvod k takovému zákazu (?? :roll: ) a jednak pro 375 existují tovární laborace pod 6000 a je jich vícero. Dokonce jsou takové, co mají míň než plnokrevná 8x68. Právě třeba na menší zvěř, podobně na kočky jsou používané tzv lion loads, lehké, rychlé a rychle expandující střely. To je právě díky té rozšířenosti a univerzálnosti 375 HH.

A kté volbě, já jsem poslední, kdo by někomu vnucoval svůj názor. To je podle vkusu toho kterého lovce či soudruha :)) Já kdysi taky uvažoval o 505 Gibbs, nakonec jsem zahořel pro 458 Lott. Můj názor je ten, že 375 HH je univerzálnější a uplatníš jí dobře v ČR na cokoliv, jako jinde ve světě. Ovšem na tlustokožce je marginální. 404 Jeffrey ti udělá lepší službu na opravdu velkou zvěř, tam jsou 400 kalibry lepší, za cenu menší univerzálnosti, balistika atd. 375 HH díky své rozšířenosti má taky velký výběr střeliva pro nejrůznější použití od solids na velkou zvěř pro lion loads a další jak jsem psal před chvilkou. Nezastírám, že 375 mám a je moje hodně oblíbená, tedy na ní nedám dopustit, ale jsem dalek tomu něco vnucovat, snažím se objektivně napsat, co si myslím.

Pokud jde o přebíjení, já nepřebíjím, takže nemůžu kvalifikovaně nic pindat, ale v JAR přebíjí spousta lidí a spolehlivý známý mi běžně nabíjel 375 HH a nikdy s tím nebyl problém...
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Suhlas s pufrom ohladne toho nakruzku, nejaka ta tisicka 300WM uz presla lisom a ziaden problem som nezbadal....
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
kiki
Častý návštěvník

Příspěvek od kiki »

DELETED
Naposledy upravil(a) kiki dne ned 23.1.2011, 20:01, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět