chtel jsem muj sobotni/nedelni zazitek napsat do doseldu, ale diky predchozim tematum to dam sem:
v sobotu byl u nas po nekolika tydnech povol, tak jsem v kostich tusil, ze "pujdou prasata"... kdyz sla manzelka spat (skoncila lovecka sezona a ja musim vyeliminovat vysi skore mojich negativnich bodu), vyrazil jsem... nejprve jsem zasedl k poli, kde byla kukurice. cele bylo poryte, ale cunici nikde. kdyz jsem se chystal slezt, pretahla pres pole liska - zatahla vsak do lesa. na moje myskovani (alespon doufam

) se vratila - strilel jsem na cca 120 m... a chybil... (to tedy zacina rok pekne, pomyslel jsem si, aniz bych tusil co jeste bude nasledovat). na nastrelu jsem kuli nasel, ale to bylo vse. vyrazil jsem tedy do jine casti reviru, kam chodili prasata na bramboriste - ale nebyl tam ani chlup. az cestou domu jsem se rozhodl zastavit se na vnadisti v lese, kde pravidelne vnadim po cely rok. neskutecne krupal snih a ja si nadaval, co tam ve 2 hodiny rano delam a proc uz nejsem doma. na danem miste mam dve vnadiste - jedno nad kazatelnou u lesni linky, druhe pod kazatelnou u potoka. nasoulal jsem k hornimu vnadisti, kde bylo videt, ze tam nejaka zver je. po chvili nejistoty a pozorovani jsem jasne precetl, ze na kraji stoji danci. pokracoval jsem tedy dale ke vnadisti - az kdyz jsem zpozoroval odskakujici zver, zjezily se mi vlasy nastvanim - mezi dancim odskakovala i selata!!! neco podobneho jsem jeste nikdy nevidel... kdyz uz jsem si rikal, ze je to na prd, ze na dolnim vnadisti jiz nic nebude - neveril jsem vlastnim ocim. byl tam dalsi rudl... bachyne, loncaci, selata... ackoliv jsem mel 3nozku, zalehl jsem a polozil flintu na batoh. v rudlu byl takovy jeden "mrzacek", ktery byl stale odrazen a stale v pohybu. snazil jsem se s nin srovnat, ale neslo to. najednou par metru ode mne slysim, ze na horni vnadiste, vedle ktereho lezim, tahne dalsi rudl a bachyne jiz vrci, nebot asi dostala vitr. rychle vybiram slabe sele, ktere, jak jsem si byl jist, stoji na "blatt" - pada rana, rudl se rozbiha... a ja slysim zakviceni prasete. po nekolika mojich zkusenostech vim, ze to jeste nemusi byt na kost... ale kdyz prichazim na nastrel - polilo mne horko: jen 2 vetsi kousky svaloviny, barva zadna. po par metrech kousek beli. tot vse... abych to zkratil: vydal jsem se po stope: barveni velmi slabe, jako kdyby jen povrchova rana. sele se oddelilo od rudlu a v nekolika pulkruhach prochazelo lesem - na jednom miste byla louzicka barvy - ani svetle, ani tmave. po nejakyych 200 m se prase pripojilo ke stopam rudlu a tahlo pres louku nejakych 300 m, kde na kraji lesa zatahlo k sousedum - stale jen drobne barvici. dosled jsem tedy nechal na rano. rano za pomoci barvare spravce ze sousedni honitby a braky naseho hospodare jsme pokracovali - krome 2 mist silnejsiho barveni (mozna prase kousek od kraje lesa zalehlo a ja ho jeste v noci zvedl) to byly jen male kapky barvy. sele jsme nakoec nasli zhasle cca 4 km od nastrelu! vyvrzene 18 kg - rana na zadni nizsi komoru, ale.... prase nestalo na blatt, jak jsem si myslel, takze vystrel byl na mekkotu a dale pokracoval kytou ven, aniz by byla zasazena kost ci nejaky zivotne dulezity organ. (jinak raze 9,3x62, Lapua Mega)
bylo to pro mne opet pouceni: i kdyz strilim v noci na snehu, neni problem se splest pri odhadu postaveni kusu. a jeste jedna vec: kolik prasat se nedohleda v dobe kdy neni snih? kdy se bud nenajde barva, ci si clovek po treba 2 km rekne, ze je to jen povrchova rana, ze prase jde dal s rudlem... a jaky by byl vysledek napriklad u loncaka 50 kg s W243?