vhodna zbran/kaliber na lov v afrike
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Re: vhodna zbran/kaliber na lov v afrike
no pokud nemáš nějakou drazsi flintu stavebnicového systemu tak bych snad doporucil koupi nové zbrane
Sauer 202 + Zeiss Victory HT 3-12x56, Sauer 404 8x57 IS, CZ 550 Lux 308W...
sorry ale to uz su uvahy dost z cesty......WSM ako ostate magnumy ma magnumove celo zaveru neco cez O.5....inch oproti standarnym O.4....pre 308, 3006 a pod. a ak aj by s nasiel dobrodruha co by ti celo odfrezoval pre bezne standard dno nabojnice....ozuby a telo zaveru tvojej zbrane nemusi byt konstrukcne sposobile pre tlaky magnumu zvlast pre vysokotlaky WSM Take lepenie a prerabanie zbrane stoji za hovno ale ak mas dost prachov a nervy tak....drzim palce.
Naposledy upravil(a) tibi1 dne čtv 29.10.2009, 6:23, celkem upraveno 1 x.
-
- Zkušený diskutér
kiki> co se dá nebo nedá udělat ti řekne schopný a dobrý puškař, ale pokud té flintě jinak nic není, tak bych jí nek*rvil, 308 není špatná ráže. A vzhledem k tématu vlákna dodám, že žádná WSM by nebyla moje volba, pro Afriku už vůbec ne.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
v africe se nevyznam ale z dostupnych info bych volil 8x68 ... nebo minimalne H&H 375,416 Rigby nebo podobne.vzdyt vyber tropickych razi je velky ....
-
- Zkušený diskutér
Možné je všecko, důležitý je rozměr - průměr komory v pouzdru závěru, tak aby vyšla požadovaná síla stěny hlavně v závitu. nevím jak je to se stoupáním vývrtu - 300wm má 10", 308win pro lovecké účely běžně 12-14". Obecně to kvalitní systém udrží (8x68S se dělá běžně), je ale dobré u těchto magnumů závěrovou vůli lícovat na všechny 3 ozuby, což je pracné.kiki píše:Napadla ma myslienka prestavby zbrane z kalibru .308 na nieco silnejsie napr. .300WSM. Je to vobec mozne ? S tym ze by som chcel hlaven zachovat (priemer .300), cize by bola nutna uprava komory, zaveru, zasobnika, atd... Neviem nakolko je takato uprava realna, ci sa najde zdatny puskar, ktory by to zvladol a nakolko by to bolo finnacne narocne ?
CZUB 300WSM dělala v ověřovací sérii pro US trh, byl použit standardní systém CZ550 (nikoliv magnum), s tím že byl pouzdru udělán závit o větším průměru (tak aby vyšla stěna komory) a závěr měl větší plochu ozubů, hlaveň byla zušlechtěna na téměř neobrobitelnou tvrdost. Střílelo se při zkoušce ověřovací série 2000ran Norma BST. Bez problémů.
Obecně bych ti ale takovou přestavbu nedoporučoval.
Co zkusit Hornady light magnum s Interlockem, nebo nějakou nadupanou laboraci s TSX střelou? Na běžný lov antilop by to mělo na rozumnou vzdálenost (150-200m max) stačit.
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
DELETED
Naposledy upravil(a) kiki dne ned 23.1.2011, 20:00, celkem upraveno 1 x.
-
- Zkušený diskutér
vhool> o stránku před jsem se to snažil pokud možno rozpitvat, aspoň z toho co vím a pokud jde o moje názory.
nimrod> ono je antilopa a antilopa
Stenbock se dá běžně střílet 222Rem., na elanda je 375 HH tak (dospělý samec má i tunu, tj. je velký prakticky jak kaferský buvol, pravda, na ránu ne až tak tvrdý jak buvol)
kiki> pokud hledáš univerzál pro Afriku, 8x68 nebo ta pořád omílaná 375 HHmag. by byla as lepší (ta je obecně jedna z nejuniverzálnějších a dělá jí i CZUB, když řešíme cenu...) Nicméně 300 WM je rozumná volba a v Africe jich střílí hodně.
Tuhle duralovou montáž neznám, ale obecně se duralové montáži vyhýbám.
Co je to KJG pls.? Nějak mi to nesepíná, no jo, je ráno
)
nimrod> ono je antilopa a antilopa

kiki> pokud hledáš univerzál pro Afriku, 8x68 nebo ta pořád omílaná 375 HHmag. by byla as lepší (ta je obecně jedna z nejuniverzálnějších a dělá jí i CZUB, když řešíme cenu...) Nicméně 300 WM je rozumná volba a v Africe jich střílí hodně.
Tuhle duralovou montáž neznám, ale obecně se duralové montáži vyhýbám.
Co je to KJG pls.? Nějak mi to nesepíná, no jo, je ráno

DELETED
Naposledy upravil(a) kiki dne ned 23.1.2011, 20:00, celkem upraveno 1 x.
kiki montaž je ocelová mam tu samou na 550 american mél jsdm ji v ruce když jsem se rozhodoval mezi 308 win a 300 WM nevím proč udávaj že je duralová
CZ 550 american 308win.
-
- Zkušený diskutér
kiki> díky za odkaz, němčina neva, zajímavé. Neznám, trochu mi přpomínají jihoafrické GS Bullets nebo Impaly, které jsou taky monolity, drážky maj obráceně. Shodou okolností je do EU dováží a laborujou taky Rakušáci. S čím tedy souhlasím, že ty jejich větrné elektrárny jsou hässlich, tedy hnusný
) Ty rychlosti jsou divoký, ale nepřekvapuje mě to až tak, ty žebra pomůžou laborovat a vysoký rychlosti s přijatelným tlaky...

-
- Zkušený diskutér
Lutz Möller je němec a i jeho "nově v době krize založenou" firmu Saxtech (jak se sám nedávno chlubil) byste našli v Krušnohoří, to že vyšel ze zkušeností Gerharda Schultze - GS otevřeně přiznává. Jen bych před tvorbou nějakého "afrického plánu" pro uplatnění například pušky v ráži 308 Winchester ty stránky pořádně prostudoval. Kdesi jsem tam zahlédl, že pro běžné KJG jsou optimální dopadové rychlosti vyšší než 800 m/s.
Pufr
-
- Zkušený diskutér
pufr> Já večer ty stránky jen tak přelétl, a odkud ten pán je, jsem se přiznám nekoukal. Takže ty GS mi nepřipomenuly náhodou, s těmi jsem se potkal už před pár lety. Nicméně kiki psal o 300 WM a KJG, a tam by to podle mě fungovalo.
308 bych do Afriky neradil, ne že by se s ní nedalo leccos zastřelit, ale velký antilopy jsou opravdu vitální a na ránu tvrdý zvířata, a když by se něco semlelo.... Vzpomínám si na případ, kdy chlapíka, poměrně mladýho, zabil buvol, na kterýho nečekaně narazil. Stihnul ho střelit dvakrát do krku, stejně ho buvol zabil a ještě ho museli dostřelit. Já to neviděl, ale lidi, co to zkoumali, tvrdili, že kdyby měl alespoň 375 HH, nejspíš tu ještě byl, protože by to buvola složilo, ty rány. A mám za to, že měl právě 308W. (ačkoliv mě pochyby našeptávají, jestli to nebylo náhodou 30-06, už si nejsem úplně jistý. Ale jedno z toho určitě to bylo a myslím, že 308W).
308 bych do Afriky neradil, ne že by se s ní nedalo leccos zastřelit, ale velký antilopy jsou opravdu vitální a na ránu tvrdý zvířata, a když by se něco semlelo.... Vzpomínám si na případ, kdy chlapíka, poměrně mladýho, zabil buvol, na kterýho nečekaně narazil. Stihnul ho střelit dvakrát do krku, stejně ho buvol zabil a ještě ho museli dostřelit. Já to neviděl, ale lidi, co to zkoumali, tvrdili, že kdyby měl alespoň 375 HH, nejspíš tu ještě byl, protože by to buvola složilo, ty rány. A mám za to, že měl právě 308W. (ačkoliv mě pochyby našeptávají, jestli to nebylo náhodou 30-06, už si nejsem úplně jistý. Ale jedno z toho určitě to bylo a myslím, že 308W).
Také přemýšlím lovu v Africe, kamarád mě tam už 2 roky láká (JAR). Rozumné je podle něj začít u antilop a poté pokračovat težší a nebezpečnou zvěří. Jako zbraň se mně zamlouvá (až na tu cenu, ale každá sranda něco stojí) dvoják Krieghoff Classic, uvažuji o rážích 8x75 RS (dobrá ráže i k nám) a na težkou zvěř laufy 500/416 N.E. Koukal jsem ale na výběr střeliva a moc jsem toho u těhle ráží nenašel. Možná by tedy byla správná volba koupit jako univerzální laufy 375 HH Mag, kde je výběr střeliva lepší. Ocenil bych tedy velice radu někoho, kdo má z Afriky praktické zkušenosti včetně lovu těžké a nebezpečné zvěře (buvol, slon). Díky.
-
- Zkušený diskutér
pete> No, lidí, kteří mají praktické zkušenosti s lovem slonů už dneska najdeš málo a v ČR ještě míň, je to drahá a specializovaná záležitost. Jinak to co píšeš je rozumné. Pokud jde o mě, kdybych neměl žádnou takovou flintu, volil bych 375 H&H mag., je to podle mě ráže vhodnější a univerzálnější, než 8x75RS, vystačíš s ní až po tlustokožce a výběr střeliva je skutečně výrazně lepší, ačkoliv až do velkých antilop se střelivem, které k mání je, bez potíží vystačíš. Na opravdu velkou zvěř je 500/416 legitimní úvaha, hlavně 500/416 není zlá ráže, ale pokud bych měl laufy 375HH a chtěl druhý pro specilazovaný lov slona, volil bych klasickou 500NE. Teď pokud jde o dvojáky, tam si dej pozor na výběr, a to i u skutečně renomovaných výrobců. Prošel jsem si tím, takže vím o čem mluvím. Protože mám kulovnici v 375 H&H, má volba padla na 8x75 RS, pokud jde o ráži. Pokud jde o výrobce, zkoumal jsem to docela dlouho, tedy nějaký ten rok. Měl jsem v ruce Merkel, cena cca 5 tis. EUR. Krátký hlavně, nic mco dřevo, jednospoušť předpínaná energií zpětného rázu, a hlavně soustřel garantovaný 25 cm na 50m. Nic pro mě, ani za 15 tis. Kč bych to nechtěl, natož za ty prachy. Krieghoff na tom byl o něco lépe, taky cena cca dvojnásobná, ale garance soustřelu taky mizerná. Měl jsem v ruce Krieghoff, kterému se obě hlavně na 80m křížily....
Z německé provenience mi asi nejlíp vyšel Heym, taky nejdražší a už trochu mimo mojí kapsu. Anglický dvojáky jsou sice fajn, ale dost drahý. Poměrně příjemně mě překvapili francouzský Chapuis, za něco přes 200t mají slušně vypadající flinty, ale já ty francouze nějak...nevím, francouzský dvojám mi zní divně
) Takže jsem nakonec skončil tím, že mi ho staví na zakázku puškař z Ferlachu, hlavně Heym, závěr ze Suhlu, zbytek dodělat. A překvapivě by to nemělo stát zas takový hrozný peníze. Hotov by měl být v dohledné době, tak jsem zvědavý a celkem napjatý. Ale z tovární produkce jsem nedokázal zvolit.

Díky moc za cenné rady. Chce to v klidu promyslet. Možná je tu ještě jedna cesta. Mám dvoják Heym 88B/SS, měl jsem kliku, když končila Frankonia Česku, koupil jsem ho za polovinu ceníkové ceny. Jako zbraň nemá chybu. Je to ale ráže 8x57 JRS, což je k nám zcela v pohodě, ale na Afriku asi málo. Uvažuji, že bych to nechal u Heyma převrtat na 8x75 RS, což by snad mělo jít. Potom by to mohlo fungovat u nás i na Afriku na lehčí zvěř a možná i kočky. Pokud bych potom chtěl lovit zvěř těžkou, řešil bych to posléze. Dává to smysl?