Překomorování 308

Vše o kulovnicích a malorážkách
dalas
Administrátor

Re: Překomorování 308

Příspěvek od dalas »

Spíše než technická proveditelnost je dle mého názoru limitující to, že je to ekonomický nesmysl. Prodejní cena .308 + náklady na přestavbu = cena nové .300WM a ještě možná něco zbyde. :D
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
psdk
Pravidelný diskutér

Příspěvek od psdk »

Zbytečně složité, neefektivní a ve výsledku je jednodužší a asi i levnější si koupit origo CZ v 300WM než mrzačit CZ v 308Win...
nicméně ...hlavní slovo má každopádně zkušebna jestli to pustí a je fakt, že už jsem viděl i kulovnici vytáhnutou po x letech ze studny, která zkušebnou prošla a zároveň velmi zachovalé amnestované pušky, které neprošly takže bych si pro jistotu i tohle u zkušebny nechal dát písemně než by se to předělalo, aby tam pak jak na sviňu neseděl úředník, který se blbě vyspal a máš z toho rázem pěkně drahou tyčku k rajčatům.
ZKK600, ZG47, Savage 99, Mannlicher6,5x55SE, Mannlicher308Win, MannlicherM95, troják Fuckert, KB Holek Brno, koza Holek, Stevens,KB Tikka, Petřík, Husqvarna, Marochi, Voere, CZ75PD, CZ 75RAMI, karabina TIRMAX, ...
dvě Borderteriérky
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

V tomto případě zkušebna problém určitě nebude.
Jak už jsem psal, prodat a koupit novou vyjde finančně stejně, jako ta přestavba. Ještě lepší je prodat a v komisi koupit 300WM, prodávají se za méně, než stejně jeté 308 W.

Navíc jsou podstatně vhodnější ráže, než magnum, do našich běžných podmínek, a to i pro střelbu na větší vzdálenosti. Dostatečně výkonné a velmi přesné. A pokud chceš plochou dráhu letu, výběr je také velký.
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
vhool-member

Příspěvek od vhool-member »

figi píše:...Dal jsem ti argumenty, navíc jsem už to v CZUB i zjišťoval ...
ja mel na mysli argumenty a ne jen kecy obaleny do radoby chytry omacky ...treba by stacilo dat jen jeden priklad z praxe kdy to funguje a projde zkusebnou a jestlize o omluvu nestojis ty tak to me je celkem fuk ale rad se poucim protoze na rozdil od tebe jsem clovek omylny ....
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

smazano uzivatelem SHIVA
Naposledy upravil(a) Shiva dne pát 04.6.2010, 8:28, celkem upraveno 1 x.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

A ještě dotaz
Shivo - osobně používám CZ 550 tak, že v zásobníku mám plný počet ( 4 náboje ) a ručně vkládám pátý náboj do komory, pak zavřu závěr, vytahovač přitom přeskočí okraj nábojnice a zacvakne / slyšitelně /. Dělám to takhle asi čtyři roky, na vytahovači ani jeho funkci nejsou žádné sebemenší změny.
Konstrukčně je na to vytahovač u CZ550 připraven, takže při takto opakovaně nabitém náboji nejsou na nábojnici žádné stopy.
Co se může v tomto případě stát ?
figi63@seznam.cz
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

No mauser system (vytahovani) na to konstruovany neni. Mne to doporuceno nebylo a nevidim duvod to zpochybnovat. samozrejme u me 8x57 dam do schrany naboje a posledni do komory. ale ruku na srdce, kolikrat to tak clovek udela. Ano pokazde kdyz nabiji. Ale u jednoranky to bude pokazde kdyz vystrelis. tim mam namysli to, ze z loveckeho hlediska pokud vystrelis vzdy jen jednu ranu pak repetyrujes tak ta druha uz nejde pres vytahovac. leda ze bys proste nerepetyroval, stlacil naboje do schranky a dal dalsi naboj do komory.
Pokud jdes na strelnici, tak to vubec nedelas a strilis ze schranky a rozdil v namahani bude 4x vetsi (pocetne) pri jednorance nez pri schrance.
No a samozrejme se muze stat ze prave po 4 letech tu nabojnici nevytahnes. Ale to se muze stat i vadou materialu.
vhool-member

Za sebe jen dodam ze ja osobne vidim problem ne v tom co jak prestavet ci upravit ale hlavne v tom ze zaver i celo zaveru maji u 308 a ostatnich standartnich razi prume cca 17mm vcetne vytahovace a dno nabojnice 308 je nejakych 12mm kdezto u 300WM je dno 13,5mm a tohle zeslabeni materialu mi neprijde zrovna vhodne, ono totiz na zaveru je 1,5mm sakra znat.proto dal jiz neuvazuju o tom zda to ma nebo nema cenu nehlede na to ze kdyz si budu chtit udelat naboj delsi nez nejakych 85 mm tak uz je u tohoto zaveru problem s delkou.napr.me naboje do 300WM meli delku 91,5mm a to uz by neproslo nejen kvuli schrance ale uz by to ani nepodalo bez brutalniho zasahu do konstrukce zbrane.ano mozna jsem se unahlil v tom ze TO MOZNE NENI ale v mych ocich je to totalni hovadina takto nicit zbran protoze napr.pri konverzi BO98 z raze 8x57IS na 8x64S kde se predela jen komora je uz dost problem prave s delkou 85mm u naboje a je problem pri podavani.takze budiz teoreticky to asi lze ale stejne to ja osobne povazuju za kravinu ktera si nezaslouzi pozornost a kdyz uz tak ja bych z takovyho vytvoru urcite nestrilel a uz vubec bych nerikal ze to neni problem ....
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

smazano uzivatelem SHIVA
Naposledy upravil(a) Shiva dne pát 04.6.2010, 8:27, celkem upraveno 1 x.
vhool-member

Shiva píše:....Myslim ze se da udelat jednoznacny zaver:pouhe prekomorovani nelze (tim mam namysli, vysroubovat hlaven a udelat jinou komoru)prestavba zbrane s puzitim zaveru a hlavne lze, za predpokladu upravy pouzdra zaver (schranka ci zasobnik) a kliky (celo zaveru).
jo tak s takovym to vysvetlenim souhlasim a slibuju ze prestanu prudit :wink:
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

Čelo závěru má vybrání pro dno nábojnice vždy s větší vůlí, funkce vybrání není pevnostní ( do stran ), tlak jde pouze na čelo závěru, a tudíž toho materiálu okolo dna nábojnice může být opravdu velmi málo. Takže závěr o průměru 17 mm ( standard mauser a spol. ) může mít vybrání pro nábojnici o průměru 15 mm s velkou rezervou. Takže i WSM a Dakota naprosto v pohodě. Ten rozměr je spíše důležitý pro vytahovač - pevnostně.
figi63@seznam.cz
vhool

Příspěvek od vhool »

to figi: nebudu zpochybnovat informaci ze i na celo zaveru 17mm neni problem dno nabojnice treba i 17mm ale jde prave o ten vytahovac ktery potrebuje taky mit urcitou pevnost a "prostor" a pak uz mi pri 13,5 + tolerance moc masa nezbyde.ten 1,5 mm tam proste chybi na ukor pevnosti popripade spolehlivosti a staci kdyz ti primrzne zkondenzovana vlhkost na hilzne ke komore a muzes mit problem aniz vystrelis.dal se o tom jiz nehodlam bavit protoze i pres to,ze jsem souhlasil s tim co napsal shiva si stojim za svym,ze to cele je v praxi hovadina kterou by rozumny clovek neudelal ...
Milan_CZ550
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Milan_CZ550 »

Dekuji vsem za osvetleni a uvedeni do reality. Proste se predelavka nevejde do 5000,- Kc tudiz je to bezpredmetne, dale o tom uvazovat.
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

Příspěvek od nimrod nimrod »

vhool-member píše::lol: :lol: :lol: no me jednou znamej rikal ze na poli za vsi pristali mimozemstani ....dej mi jasnej dukaz ,treba papir od zkusebny nebo technickou zpravu ze zbrojovky a ja svou chybu uznam a omluvim se ale to ze ti nekdo neco rikal si strc za klobouk,na tyhle argumenty uz jsem velkej ....
Dělal jsem v CZUB, je to skutečně tak CZ550 se dělá v médiu, je to klasický systém CZ550, alá ZKK 600, s jediným rozdílem - širší sedlo na čele závěru. Tyto systémy jsou rozměrově shodné s původním systémem Win.M70 pro který byl 300WM konstruován. Jedná se o skupinu tzv. krátkých magnum řady winchester - 7mmWM, 300WM, 338WM, 458WM - všechny tyto lze stavět na systémech ZG47, ZKK600, CZ550. Všechny tyto tlaky zvládají, ZKK600 se dělala taky v omezeném množství v 8x68S, které má srovnatelné tlaky jak 300WM.
Je pravda, že původní 300WM dělalo Brno v ZKK602 a Brod pak v CZ550 Magnum, to bylo ale pro tuto ráž zbytečně objemné a těžké, navíc v danou dobu se bral pro využití v ČSSR 30-06 jako absolutní maximum s patřičným respektem. Daná 602 byla vyloženě dělaná na export jako kulovnice do tropů.
Naposledy upravil(a) nimrod nimrod dne pát 12.3.2010, 11:45, celkem upraveno 1 x.
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
vhool-member

to nimrod: ok,tebe nemam duvod zpochybnit protoze vim o tom,ze jsi v oboru zbrani zkusenejsi a rad se poucim.moje reakce na predslou diskuzi byla prave proto ze se tu z toho delalo,ze to je "malina" a nikdo neresil to ze je rozdil prave v cele zaveru.co se tyka tlaku tak v tom nejsem az toliko vzdelan a vim ze zavery na mauserove platforme snesou hodne.kazdopadne na konverzi na 300WM je mraky vhodnejsich razi nez 308W a dotaz byl zda je mozne prekomorovat a ne prestavet.proto pisu ze to mozne neni :wink:
Odpovědět