Překomorování 308
-
dalas
- Administrátor
Re: Překomorování 308
Spíše než technická proveditelnost je dle mého názoru limitující to, že je to ekonomický nesmysl. Prodejní cena .308 + náklady na přestavbu = cena nové .300WM a ještě možná něco zbyde. 
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Zbytečně složité, neefektivní a ve výsledku je jednodužší a asi i levnější si koupit origo CZ v 300WM než mrzačit CZ v 308Win...
nicméně ...hlavní slovo má každopádně zkušebna jestli to pustí a je fakt, že už jsem viděl i kulovnici vytáhnutou po x letech ze studny, která zkušebnou prošla a zároveň velmi zachovalé amnestované pušky, které neprošly takže bych si pro jistotu i tohle u zkušebny nechal dát písemně než by se to předělalo, aby tam pak jak na sviňu neseděl úředník, který se blbě vyspal a máš z toho rázem pěkně drahou tyčku k rajčatům.
nicméně ...hlavní slovo má každopádně zkušebna jestli to pustí a je fakt, že už jsem viděl i kulovnici vytáhnutou po x letech ze studny, která zkušebnou prošla a zároveň velmi zachovalé amnestované pušky, které neprošly takže bych si pro jistotu i tohle u zkušebny nechal dát písemně než by se to předělalo, aby tam pak jak na sviňu neseděl úředník, který se blbě vyspal a máš z toho rázem pěkně drahou tyčku k rajčatům.
ZKK600, ZG47, Savage 99, Mannlicher6,5x55SE, Mannlicher308Win, MannlicherM95, troják Fuckert, KB Holek Brno, koza Holek, Stevens,KB Tikka, Petřík, Husqvarna, Marochi, Voere, CZ75PD, CZ 75RAMI, karabina TIRMAX, ...
dvě Borderteriérky
dvě Borderteriérky
V tomto případě zkušebna problém určitě nebude.
Jak už jsem psal, prodat a koupit novou vyjde finančně stejně, jako ta přestavba. Ještě lepší je prodat a v komisi koupit 300WM, prodávají se za méně, než stejně jeté 308 W.
Navíc jsou podstatně vhodnější ráže, než magnum, do našich běžných podmínek, a to i pro střelbu na větší vzdálenosti. Dostatečně výkonné a velmi přesné. A pokud chceš plochou dráhu letu, výběr je také velký.
Jak už jsem psal, prodat a koupit novou vyjde finančně stejně, jako ta přestavba. Ještě lepší je prodat a v komisi koupit 300WM, prodávají se za méně, než stejně jeté 308 W.
Navíc jsou podstatně vhodnější ráže, než magnum, do našich běžných podmínek, a to i pro střelbu na větší vzdálenosti. Dostatečně výkonné a velmi přesné. A pokud chceš plochou dráhu letu, výběr je také velký.
-
vhool-member
ja mel na mysli argumenty a ne jen kecy obaleny do radoby chytry omacky ...treba by stacilo dat jen jeden priklad z praxe kdy to funguje a projde zkusebnou a jestlize o omluvu nestojis ty tak to me je celkem fuk ale rad se poucim protoze na rozdil od tebe jsem clovek omylny ....figi píše:...Dal jsem ti argumenty, navíc jsem už to v CZUB i zjišťoval ...
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
smazano uzivatelem SHIVA
Naposledy upravil(a) Shiva dne pát 04.6.2010, 8:28, celkem upraveno 1 x.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
A ještě dotaz
Shivo - osobně používám CZ 550 tak, že v zásobníku mám plný počet ( 4 náboje ) a ručně vkládám pátý náboj do komory, pak zavřu závěr, vytahovač přitom přeskočí okraj nábojnice a zacvakne / slyšitelně /. Dělám to takhle asi čtyři roky, na vytahovači ani jeho funkci nejsou žádné sebemenší změny.
Konstrukčně je na to vytahovač u CZ550 připraven, takže při takto opakovaně nabitém náboji nejsou na nábojnici žádné stopy.
Co se může v tomto případě stát ?
Shivo - osobně používám CZ 550 tak, že v zásobníku mám plný počet ( 4 náboje ) a ručně vkládám pátý náboj do komory, pak zavřu závěr, vytahovač přitom přeskočí okraj nábojnice a zacvakne / slyšitelně /. Dělám to takhle asi čtyři roky, na vytahovači ani jeho funkci nejsou žádné sebemenší změny.
Konstrukčně je na to vytahovač u CZ550 připraven, takže při takto opakovaně nabitém náboji nejsou na nábojnici žádné stopy.
Co se může v tomto případě stát ?
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
No mauser system (vytahovani) na to konstruovany neni. Mne to doporuceno nebylo a nevidim duvod to zpochybnovat. samozrejme u me 8x57 dam do schrany naboje a posledni do komory. ale ruku na srdce, kolikrat to tak clovek udela. Ano pokazde kdyz nabiji. Ale u jednoranky to bude pokazde kdyz vystrelis. tim mam namysli to, ze z loveckeho hlediska pokud vystrelis vzdy jen jednu ranu pak repetyrujes tak ta druha uz nejde pres vytahovac. leda ze bys proste nerepetyroval, stlacil naboje do schranky a dal dalsi naboj do komory.
Pokud jdes na strelnici, tak to vubec nedelas a strilis ze schranky a rozdil v namahani bude 4x vetsi (pocetne) pri jednorance nez pri schrance.
No a samozrejme se muze stat ze prave po 4 letech tu nabojnici nevytahnes. Ale to se muze stat i vadou materialu.
Pokud jdes na strelnici, tak to vubec nedelas a strilis ze schranky a rozdil v namahani bude 4x vetsi (pocetne) pri jednorance nez pri schrance.
No a samozrejme se muze stat ze prave po 4 letech tu nabojnici nevytahnes. Ale to se muze stat i vadou materialu.
-
vhool-member
Za sebe jen dodam ze ja osobne vidim problem ne v tom co jak prestavet ci upravit ale hlavne v tom ze zaver i celo zaveru maji u 308 a ostatnich standartnich razi prume cca 17mm vcetne vytahovace a dno nabojnice 308 je nejakych 12mm kdezto u 300WM je dno 13,5mm a tohle zeslabeni materialu mi neprijde zrovna vhodne, ono totiz na zaveru je 1,5mm sakra znat.proto dal jiz neuvazuju o tom zda to ma nebo nema cenu nehlede na to ze kdyz si budu chtit udelat naboj delsi nez nejakych 85 mm tak uz je u tohoto zaveru problem s delkou.napr.me naboje do 300WM meli delku 91,5mm a to uz by neproslo nejen kvuli schrance ale uz by to ani nepodalo bez brutalniho zasahu do konstrukce zbrane.ano mozna jsem se unahlil v tom ze TO MOZNE NENI ale v mych ocich je to totalni hovadina takto nicit zbran protoze napr.pri konverzi BO98 z raze 8x57IS na 8x64S kde se predela jen komora je uz dost problem prave s delkou 85mm u naboje a je problem pri podavani.takze budiz teoreticky to asi lze ale stejne to ja osobne povazuju za kravinu ktera si nezaslouzi pozornost a kdyz uz tak ja bych z takovyho vytvoru urcite nestrilel a uz vubec bych nerikal ze to neni problem ....
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
smazano uzivatelem SHIVA
Naposledy upravil(a) Shiva dne pát 04.6.2010, 8:27, celkem upraveno 1 x.
-
vhool-member
jo tak s takovym to vysvetlenim souhlasim a slibuju ze prestanu pruditShiva píše:....Myslim ze se da udelat jednoznacny zaver:pouhe prekomorovani nelze (tim mam namysli, vysroubovat hlaven a udelat jinou komoru)prestavba zbrane s puzitim zaveru a hlavne lze, za predpokladu upravy pouzdra zaver (schranka ci zasobnik) a kliky (celo zaveru).
Čelo závěru má vybrání pro dno nábojnice vždy s větší vůlí, funkce vybrání není pevnostní ( do stran ), tlak jde pouze na čelo závěru, a tudíž toho materiálu okolo dna nábojnice může být opravdu velmi málo. Takže závěr o průměru 17 mm ( standard mauser a spol. ) může mít vybrání pro nábojnici o průměru 15 mm s velkou rezervou. Takže i WSM a Dakota naprosto v pohodě. Ten rozměr je spíše důležitý pro vytahovač - pevnostně.
-
vhool
to figi: nebudu zpochybnovat informaci ze i na celo zaveru 17mm neni problem dno nabojnice treba i 17mm ale jde prave o ten vytahovac ktery potrebuje taky mit urcitou pevnost a "prostor" a pak uz mi pri 13,5 + tolerance moc masa nezbyde.ten 1,5 mm tam proste chybi na ukor pevnosti popripade spolehlivosti a staci kdyz ti primrzne zkondenzovana vlhkost na hilzne ke komore a muzes mit problem aniz vystrelis.dal se o tom jiz nehodlam bavit protoze i pres to,ze jsem souhlasil s tim co napsal shiva si stojim za svym,ze to cele je v praxi hovadina kterou by rozumny clovek neudelal ...
-
Milan_CZ550
- Pravidelný diskutér
Dekuji vsem za osvetleni a uvedeni do reality. Proste se predelavka nevejde do 5000,- Kc tudiz je to bezpredmetne, dale o tom uvazovat.
-
nimrod nimrod
- Zkušený diskutér
Dělal jsem v CZUB, je to skutečně tak CZ550 se dělá v médiu, je to klasický systém CZ550, alá ZKK 600, s jediným rozdílem - širší sedlo na čele závěru. Tyto systémy jsou rozměrově shodné s původním systémem Win.M70 pro který byl 300WM konstruován. Jedná se o skupinu tzv. krátkých magnum řady winchester - 7mmWM, 300WM, 338WM, 458WM - všechny tyto lze stavět na systémech ZG47, ZKK600, CZ550. Všechny tyto tlaky zvládají, ZKK600 se dělala taky v omezeném množství v 8x68S, které má srovnatelné tlaky jak 300WM.vhool-member píše:![]()
![]()
no me jednou znamej rikal ze na poli za vsi pristali mimozemstani ....dej mi jasnej dukaz ,treba papir od zkusebny nebo technickou zpravu ze zbrojovky a ja svou chybu uznam a omluvim se ale to ze ti nekdo neco rikal si strc za klobouk,na tyhle argumenty uz jsem velkej ....
Je pravda, že původní 300WM dělalo Brno v ZKK602 a Brod pak v CZ550 Magnum, to bylo ale pro tuto ráž zbytečně objemné a těžké, navíc v danou dobu se bral pro využití v ČSSR 30-06 jako absolutní maximum s patřičným respektem. Daná 602 byla vyloženě dělaná na export jako kulovnice do tropů.
Naposledy upravil(a) nimrod nimrod dne pát 12.3.2010, 11:45, celkem upraveno 1 x.
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
-
vhool-member
to nimrod: ok,tebe nemam duvod zpochybnit protoze vim o tom,ze jsi v oboru zbrani zkusenejsi a rad se poucim.moje reakce na predslou diskuzi byla prave proto ze se tu z toho delalo,ze to je "malina" a nikdo neresil to ze je rozdil prave v cele zaveru.co se tyka tlaku tak v tom nejsem az toliko vzdelan a vim ze zavery na mauserove platforme snesou hodne.kazdopadne na konverzi na 300WM je mraky vhodnejsich razi nez 308W a dotaz byl zda je mozne prekomorovat a ne prestavet.proto pisu ze to mozne neni