Norma Vulcan x RWS Evo

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Re: Norma Vulcan x RWS Evo

Příspěvek od Zbrojovák »

Mohu jen zprostředkovaně: Otec letos s RWS EVO v 30-06 střelil srnce na zhruba 200m, mírně šikmo, srnec 30m od nástřelu neprostřelen! Ideální hříbek vytažen z kyčelního kloubu, čepička přetažená přes olovo.
Kolega 7x65R srnec 60m, komora na široko, díra jak po granátu srnec 50m od nástřelu.

1) na 30-06 mi to přišlo v 1. případě málo průbojné (na takovou dálku - kdy by průbojnost naopak měla lehce vzrůstat i když u bondovaných střel je tanto vliv dopadové rychlosti méně znatelný)
2) v 2. případě 7x65R byla větší devastace než se starou ID 11,5g v 7x57R - porovnávám se svými zkušenostmi.

Obecně ID v 7x57R mi prostřelovalo běžně kusy černé i o váze 100kg. Ovšem bez rozdílu váhy černá vždy odcházela z nástřelu 50-120m (zásah komory).

Osobně bych zkusil v první řadě Accubond, nevím o nikom kdo by si na něj stěžoval, ať už v jakékoliv ráži. Obdobně i na hornady Interlock nebo Interbond (do plnotučné 7x64 raději asi Interbond).
Souhlasím s Vhoolem, že vulcan se osvědčil vždy spíše v pomalejších rážích, nejvíce 8x57JS(JRS), 9,3x62 - zde už celkem lehčí zvěř trhá.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
John
Častý návštěvník

Příspěvek od John »

Všem díky. A mimo chodem, co to id 11,5g?
vhool

Příspěvek od vhool »

origo TIG ano ID neee :wink:
Myslivec Milda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Myslivec Milda »

vhool píše:origo TIG ano ID neee :wink:
PROČ ?

Jinak k tématu. Vulkan = koncernová solidní konfekce, EVO = špičková koncernová střela . Letos je na trhu novinka , náboje RWS Silver Selection, vysoce nadstandartní munice , zatím jen v několka kalibrech. ( www.rws-munition.de )
vhool

Příspěvek od vhool »

Myslivec Milda píše:
vhool píše:origo TIG ano ID neee :wink:
PROČ ?

Jinak k tématu. Vulkan = koncernová solidní konfekce, EVO = špičková koncernová střela . Letos je na trhu novinka , náboje RWS Silver Selection, vysoce nadstandartní munice , zatím jen v několka kalibrech. ( http://www.rws-munition.de )
no vazeny kolego,pokud toto myslis vazne tak ti asi vezmu iluze :
1)... silver edition je klasicke EVO (nebo UNI) pouze v stribrne hilzne a jde pouze o marketingovy tah a ne o nejakou novinku :!:
2)... vulkan je vyrobek NORMY a s RWS to ma spolecneho pouze vlastnika (RUAG)
3) EVO... ano spickova strela to je a jde o vytvor RWS ... a s tim povidanim okolo je to stejne jako u bodu 1 :wink:
4) k tematu TIG vs.ID potazmo TUG vs. UNI Classic je zde na foru jiz psano dost a ja osobne se nechci opakovat,hledej pokud ches vedet vice :wink:
John
Častý návštěvník

Příspěvek od John »

Ty bys do id šel?
vhool

Příspěvek od vhool »

...jestlize to je na mne tak ani nahodou ale jsme OT :wink:
John
Častý návštěvník

Příspěvek od John »

Na tebe ne. Já jsem dnes koupil to evo. Tak uvidíme.
Radekj
Nový návštěvník

Příspěvek od Radekj »

Vážení kolegové, dovolím si přidat pár mých vlastních zkušeností: lovím ráží .30-06 Sprg.
S Vulkánem mám uloveno pár prasátek na naháňkách, při komorové ráně dobrý zastavovací účinek, selata i lončáci prostřeleni, do 30m od nástřelu. Mám s ním uloveny i 2 laně, obě na vzdálenost kolem 100m. 1.prostřelena, komora, 10m od nástřelu, 2. neprostřelena, komora, ale střela předala veškerou energii a kus zůstal v ohni. Srnčí: výstřel jako dlaň.
S EVO lovím od doby, co se objevilo na našem trhu. A zkušenosti? Liška: největší devastační účínek, výstřel jako dlaň.
Srnčí: prakticky nulové znehodnocení zvěřiny, nepodlévá, výstřel nikdy nebyl větší než 5cm při zásahu žeber, pokud střela prošla pleckem, tak kolem 3cm. Většina kusů na nástřelu, 2 kusy odběhly cca 15m.
Mufloní: účinky zcela srovnatelné se srnčím.
Černá: lov na čekané i na naháňkách, selata, lončáci, největší kusy kolem 70kg. Vždy průstřel, 3 kusy do 30m, jinak vše v ohni. Výstřel do 3 cm, barvení slabší, neznehodnocená zvěřina.
Vzdálenost střelby u všech druhů: 25-150m.
Toť moje osobní zkušenost s těmito střelami.
Remington 700, Browning Citori
Rogam
Zkušený diskutér

Příspěvek od Rogam »

Já se rovněž mohu přidat s dobrou referencí na střely EVO, používám ho v našich krajích do ráží .30-06 a 8x68S a nemám jim co vytknout. Pravdou je, že se mi už stalo, že jsem u velkého kusu z .30-06 neprostřelil.
pavel
Pravidelný diskutér

Příspěvek od pavel »

rws Evo v 30R Blaser funguje také celkem spolehlivě...na siky účinek spolehlivý, :wink: jen možná slabší barvení na stopě, ale na druhou stranu to nejde daleko(40-50 m při ráně mimo kosti), takže to zase není moc problém...prase jsem s tím ještě nestřelil, takže nevim
John
Častý návštěvník

Příspěvek od John »

Mistři přebíječi, dají se zakoupit rws evo - střely pro přebíjení?
vhool

Příspěvek od vhool »

mistre johne,osobne jsem to zkousel pred tremi lety a bez uspechu,na IWA jsem se ptal primo na stanku RWS a bylo mi receno ze ne ale ze planuji casem prodej komponent...zatim vsak ticho po pesine :wink:
Odpovědět