Malorazka + puskohlad

Vše o kulovnicích a malorážkách
palkopal
Zkušený diskutér

Re: Malorazka + puskohlad

Příspěvek od palkopal »

Nedávno jsem to slyšel, teď to tady čtu, že "není možné střílet 200 m od baráků (zjednodušeně)" - to jako podle čeho?
Filda
Nový návštěvník

Příspěvek od Filda »

Řekl bych, že to platí pouze pro psy a kočky a pro jinou lovnou zvěř určitě ne. Potkana podle zákona asi nelze střílet vůbec si myslím..
Howa Hogue 1500, 30-06 Springfield, Docter Unipoint 3-12*56
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

pardon, bylo to zjednodušené na "kočky a spol..."..

jinak jsou to pozemky "v intravelánu" a oplocené (takže dvory co tu tazatel stěžoval) - není možné legálně střílet

jinak i zbraně kategorie D(volně prodejné od 18 let) mají svá omezení co se týče "použití" a ukazování, nošení.. nyní snad v novele už aktualizované že si bude možné s tím "venku" střílet za splnění podmínek..
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
josse
Pravidelný diskutér

Příspěvek od josse »

Aby jsme se vrétili zpět ke střelbě :D
Já už s myšlenkou daleké střelby 22 LR koketuji nějakou dobu. Na 100m s ní střílím běžně ale na delší jsem se s ní zatím nedostal... Už kolegové mě pošťuchovali, tak jak bude možnost tak vemu malorážku na dlouhé tratě. Člověk nesmí být rozmlsaný z centerfire že to ve stovkách metrů lítá jednou dírou je to okrajový zápal a ten má své specifika...
V USA se asi někteří neptali první na forech zda to jde, ale vzali zbraň šli střílet a na foru se podělili až s výsledkem :lol: :lol:
výsledky vyhledávačů : https://www.google.cz/#q=rimfire+long+range+shooting
a nebo videa http://www.youtube.com/watch?v=kLuFF7dmTN8
jsou celkem výmluvné :mrgreen: Placka 30x30 jde trefit bez problému :)
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Nechci vám pánové nijak kazit nadšení, ale střelba bez ohledu na vzdálenost má smysl, když výsledek může ještě ovlivnit střelec. Jakmile chyba v systému zbraň střelivo je větší, jak chyba střelce, je dobré zlepšit systém zbraň střelivo. Stane li se zásah terče věcí náhody a střelec už nic zlepšit nemůže, ztrácí to celé smysl. To je dle mne případ .22LR na vzdálenosti nad 50m. Proč mít radost, nebo jásat nad nahodilým zásahem. Jinými slovy, mám rozptyl jako kráva, ale vyřeším to tím, že zvětším terč tak aby všechny rány zasáhly.
Připouštím, že při velmi dobré zbrani a sladěném střelivu se dá za "sterilních" podmínek i na těch 100m, ale víc už moc ne.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
milan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od milan »

Souhlas s dalasem
Kolem 100m je hranice vzdálenosti kde se dá trefovat (opakovaně) např.vlašský ořech zavěšený na niti, z hoto může mít člověk radost, ale k ničemu jinému to není.
Energie je již tak malá, že to ořech zničí až pár zásahů.
S nadupanými náboji mi výrazně klesla přesnost.
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

dalas: za slušných podmínek (ale žádnej sniper).. si na 100 m troufám na dlaň celkem v pohodě s loveckým... a nemám nožičky ani bagy.. jen držení s oporou, střelba v leže nebo v sedě u obyčejné školní lavice.

problém u malorážky vidím jen jeden (do 100m).. vzdálenost a určení - takže s laserem nejlépe jestli je to 80 nebo 100, protože ten pokles je sakra znát a neznám nikoho kdo to v pohodě odhadne na 3m odchylku..

to mi připomíná že laser je ježíšek o kterým dárce neví, ale napíšu.. protože když to pak vždycky krokuju nebo zkouším na google mapách tak se sekám o 30 procent normálně:-) o víkendu sem seděl u zasetýho... 400 metrů pole, srnčí chodilo a když sem pak krokoval stopy tak sem byl totálně mimo:-)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
josse
Pravidelný diskutér

Příspěvek od josse »

Otázka terče je čistě irelevantní, když se ve sportovní střelbě terče zmenšují úměrně tomu jak je špačka schopna nastřílet maximum bodu, tak nevidím důvod proč by se s vzrůstajcí vzdáleností neměl úměrně zvětšovat terč. Když se najdou fatalisti co střílí větrovkou na 200m nevidím důvod proč nestřílet malorážkou na 500 :lol: ano přiznávám terč bude velikosti A2 :D
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Neříkám nic, ale na mý slova dojde. :)
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Kodiak1
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Kodiak1 »

Josse, po tom co jsem si přečetl tvůj poslední příspěvek, mám chuť se zeptat - To myslíš vážně?
Myslíš, že tohle nějak pomůže tazateli k uspořádání představ o střelbě z malorážky?
Mám za to, že většina střelců se chce se svou zbrání trefovat a ne práskat jenom kvůli hluku, který zbraň při výstřelu vydává. Dalas to ve svém příspěvku shrnul velmi dobře, nač ještě SoliM motat hlavu?
SoliM
Nový návštěvník

Příspěvek od SoliM »

Už som totálne zamotany či áno či nie ale tak ok :-)
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

SoliM, ber to tak, že LR není 100, 200, 300.......m. Je to relativní pojem závislý jak na technickém vybavení tak na střelci. Pro malorážku je LR do těch 100m po technické stránce. Malorážka má své výhody. Střelnice 50 a i 100m není problém. Levný provoz a relativně levné vybavení. Nevýhodou je, že si nevyladíš střelivo, ale musíš jej hledat z tovární produkce. Proto bych Ti doporučil začít u malorážky určené k terčové střelbě. U ruských typů je problém s montáží, neb mají rybinu jen pro dioptr na zadní straně pouzdra závěru. Kvalitní je Suhl. Má rybinu 11mm vpředu i vzadu. Je ale dost mlsná. ZKM taky není do začátků špatná. Jen si dej pozor při koupi starší zbraně na opotřebení vývrtu. Ikdyž malorážka vydrží neskutečné množství výstřelů, někdy se k ní předchozí majitelé nechovají zcela korektně. Jinak odkaz na vlastnosti tu už byl. Co se týká puškohledu, není tu až tak přísný nárok na odolnost proti zpětnému rázu a na vlastnosti využitelné za šera a tmy. Co bych Ti ale doporučil, je zvětšení nad 20, kompenzace paralaxy, ideálně variábl s jemnou záměrnou osnovou.
Nakonec zjistíš, že těch 100m je kurňa dálka a že ti dobrá nástřelka dá zabrat. Budeš mít ale radost z toho, že jsi se sám dokázal zlepšit a ne z toho, že to někam nějak dostřelilo. Taky k terčům se nenachodíš tolik jak při LR "dospělých" ráží. :D
josse
Pravidelný diskutér

Příspěvek od josse »

Ano to myslím vážně. To že nezastávám většinový názor že na 51m nastane u malorážky trychtýřový efekt a na 52m s ní nejde trefit ani stodola ještě není důvod k klepání si na hlavu. 100m není pro malorážku žádná vzdálenost střílí se na ní běžně, myslím tím na terč, k lovu bych malorážku nepoužíval vůbec, na škodnou jedine něco ala 223 (204, 17...) a když to chci na blízko a argumentuji menším ohrožením okolí (ona ta malorážka se doplazí až za kilometr takže to je irelevantní...) tak brokovnici a velikost broku úměrně danému účelu...

K zbraním už se vyjádřil dalas... zbraň může být klidně starší... optiku bych doporučil raději novou ... a višší cenové kategorie než je běžné na malorážku ... ušetříš si hodně trápení. Moje první sestava byla CZ 453 varmint z bazaru za 6 tisíc a nová optika za 16...
vraťme se k papíru, tady je terč z amerického fora (pro citlivé povahy neroporučuji koukat... baví se o střelbě malorážkou na 600y :lol: ale sami uznávají že je to hranice kdy už to postádá smysl... ) http://forum.snipershide.com/snipers-hi ... res-2.html

K fotce. Stříleno na 300y (274m) průměr desítky je 5,75 palce (146mm)
Přílohy
IMG_0807.jpg
IMG_0807.jpg (53.71 KiB) Zobrazeno 7386 x
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Je věcí každého, co ho uspokojí. Ale k tomu terči. Vezmu-li v úvahu uvedené rozměry, je rozptyl cca 2,5MOA a jestli jsou to v levém spodním rohu také zásahy je rozptyl kolem 3,5 MOA. Nic moc ve srovnání s velkorážovou flintou. (pravda, nic tu není o střelci, zbrani, ani střelivu). Pokud si všimnete, dírek v terči, jsou jednostranně natrženy. To je dle mého soudu způsobeno již nestabilní střelou.
SoliM
Nový návštěvník

Příspěvek od SoliM »

No tak chcel by som všetko nové nechcem kupovať niečo z druhej ruky. Malorazku čo sa hlavne vzhľadu tyka sú CZty viem že neni prvoradý vzhľad ale mne aj na ňom záleží. Čo si napísal ohľadne optiky úplne som sa v tom stratil, písal som že som úplný amatér v tomto smere. Skôr keby nejaký odkaz na daný puskohlad hodite ktorý by bol kvalitný a zároveň cenovo rozumný samozrejme ak máte čas ak nie tak aj tak ďakujem za.ochotu.
Odpovědět