Malorazka + puskohlad
Malorazka + puskohlad
Dobrý deň.
Vopred sa ospravedlňujem že zakladam novú tému na malorazky.
Som úplný začiatočník v tomto smere a potreboval by som od Vás poradiť.
Takže k téme, chcel by som si kúpiť malorazku a k tomu optiku. Strieľať chcem na strelnici ktorá je 150 m dlhá tak by som bol rád keby na túto vzdialenosť strieľala celkom presne k tomu nejaký slušnú puskohlad.
Cenovo by som si to predstavoval asi takto:
Malorazka 350-400 eur,
Puskohlad 100 eur.
Občas ak by bola nejaká strelecká súťaž v okolí rád by som sa jej zúčastnil a chcel by som aby to nebol prepadák viem že to neni hlavne o zbraní a puskohladu, ale o umení strelca, ale nejaká dobrá kombinácia zbraní a puskohladu by ten výkon mohla zlepšiť.
Vopred ďakujem všetkým za ochutu a za Váš čas poradiť mi.
Miloš.
Vopred sa ospravedlňujem že zakladam novú tému na malorazky.
Som úplný začiatočník v tomto smere a potreboval by som od Vás poradiť.
Takže k téme, chcel by som si kúpiť malorazku a k tomu optiku. Strieľať chcem na strelnici ktorá je 150 m dlhá tak by som bol rád keby na túto vzdialenosť strieľala celkom presne k tomu nejaký slušnú puskohlad.
Cenovo by som si to predstavoval asi takto:
Malorazka 350-400 eur,
Puskohlad 100 eur.
Občas ak by bola nejaká strelecká súťaž v okolí rád by som sa jej zúčastnil a chcel by som aby to nebol prepadák viem že to neni hlavne o zbraní a puskohladu, ale o umení strelca, ale nejaká dobrá kombinácia zbraní a puskohladu by ten výkon mohla zlepšiť.
Vopred ďakujem všetkým za ochutu a za Váš čas poradiť mi.
Miloš.
-
- Zkušený diskutér
Re: Malorazka + puskohlad
Já osobně bych si na kondiční a sportovní střílení sehnal malorážku komisní a už s puškohledem. Jsou jich plné inzeráty a je to jen malorážka, jednoúčelová flinta, tak že bych se rozhodoval takto. Ušetřil bych s tím starosti a nějaké ježdění, kompletování, puškaře atd. Zřejmě neřešíš používání malorážky pro lov, tak že budeš shánět něco ve sportovním provedení?
Co se týče střílení a přesnosti, tak s malorážkou se střílí na 50 m (ne na 150) .
Pokud bych kupoval novou, tak naší UB. Nějakou ruskou,čínskou aj. bych nebral.
Co se týče střílení a přesnosti, tak s malorážkou se střílí na 50 m (ne na 150) .
Pokud bych kupoval novou, tak naší UB. Nějakou ruskou,čínskou aj. bych nebral.
Zdar,
malorážkou na 150m se sice dá střílet, ale je to jen plýtvání munice.
Běžná vzdálenost na sportovní střelbu je 50m a pro začátek bych ti doporučil koupit ZKM 456 a optiku se zvětšením nad 24x
.Na fórech jich je k mání dost. Např: Střelectví.cz; Fórum GunSphop. cz a jiné. No a potom můžeš jít do speciálů za větší peníze.
Já sám mám na trénování a pro radost ZKM 456 a kukr 36x.
milan
malorážkou na 150m se sice dá střílet, ale je to jen plýtvání munice.
Běžná vzdálenost na sportovní střelbu je 50m a pro začátek bych ti doporučil koupit ZKM 456 a optiku se zvětšením nad 24x
.Na fórech jich je k mání dost. Např: Střelectví.cz; Fórum GunSphop. cz a jiné. No a potom můžeš jít do speciálů za větší peníze.
Já sám mám na trénování a pro radost ZKM 456 a kukr 36x.
milan
Ahoj SoliM,
Jak už psali kolegové přede mnou, tak malorážka na těch 150m není na nějak oslňující přesnost. Ještě tak na 100m se s tím dají udělat slušné nástřelky, ale je to hodně o kvalitě hlavně a střeliva, které na víc jak 50m dost ztrácí.
Nenapsal jsi, jestli přímo upřednostňuješ opakovací, nebo jednoranovou? Pokud Ti jde o sportovnější vyžití, tak bych Ti na rozdíl od kolegy Slavětinského doporučil právě ruskou malorážku a to třeba CM2. Je u ní, vzhledem k množství v oběhu, velmi nízká cena a budeš mít za to výbornou pušku se skvělou spouští ( na rozdíl od ZKM-UB) a podle mé zkušenosti i se skvělou hlavní (neznám žádnou, která by nestřílela). A u nás se dají sehnat někde kolem 100 - 150 eur, předpokládám, že na Slovensku to nebude jiné, když byl Svazarm společný.
Pokud si pořídíš flintu v takové cenové relaci, tak budeš moct zainventovat víc do puškohledu a o tom to je, protože, když na to budeš skrz sklo dobře vidět a nakrmíš to dobrou patronou, tak budeš hned vědět jaký jsi střelec a nebudeš moct mít výmluvy na materiál!
Včera jsem kolegovi z klubu vybíral patrony do jeho CM2 (ve stolici) a odpřísáhnu, že takové soustřely ze ZKM nikdy nedostaneš, i kdyby jsi byl kouzelník a měl nějakou smlouvu s čertem. Je teda pravda, že jsem dal k dispozici svoje závodní střelivo, ale opakované soustřely 9-11mm (vnější průměr soustřelu) jsou pravidlem a všechny CM2, které jsem držel v ruce, na tom byly podobně!
K tomu bych doporučil puškohled Delta Titanium 6-24x42 Mildot a jsi na ceně, kterou sis určil a myslím, že budeš mít materiál, který v takvé cenové relaci moc konkurence mít nebude!
Jak už psali kolegové přede mnou, tak malorážka na těch 150m není na nějak oslňující přesnost. Ještě tak na 100m se s tím dají udělat slušné nástřelky, ale je to hodně o kvalitě hlavně a střeliva, které na víc jak 50m dost ztrácí.

Nenapsal jsi, jestli přímo upřednostňuješ opakovací, nebo jednoranovou? Pokud Ti jde o sportovnější vyžití, tak bych Ti na rozdíl od kolegy Slavětinského doporučil právě ruskou malorážku a to třeba CM2. Je u ní, vzhledem k množství v oběhu, velmi nízká cena a budeš mít za to výbornou pušku se skvělou spouští ( na rozdíl od ZKM-UB) a podle mé zkušenosti i se skvělou hlavní (neznám žádnou, která by nestřílela). A u nás se dají sehnat někde kolem 100 - 150 eur, předpokládám, že na Slovensku to nebude jiné, když byl Svazarm společný.
Pokud si pořídíš flintu v takové cenové relaci, tak budeš moct zainventovat víc do puškohledu a o tom to je, protože, když na to budeš skrz sklo dobře vidět a nakrmíš to dobrou patronou, tak budeš hned vědět jaký jsi střelec a nebudeš moct mít výmluvy na materiál!

Včera jsem kolegovi z klubu vybíral patrony do jeho CM2 (ve stolici) a odpřísáhnu, že takové soustřely ze ZKM nikdy nedostaneš, i kdyby jsi byl kouzelník a měl nějakou smlouvu s čertem. Je teda pravda, že jsem dal k dispozici svoje závodní střelivo, ale opakované soustřely 9-11mm (vnější průměr soustřelu) jsou pravidlem a všechny CM2, které jsem držel v ruce, na tom byly podobně!
K tomu bych doporučil puškohled Delta Titanium 6-24x42 Mildot a jsi na ceně, kterou sis určil a myslím, že budeš mít materiál, který v takvé cenové relaci moc konkurence mít nebude!

Ľudia ďakujem veľmi pekne za všetky odpovede som veľmi vďačný. Ako ak športová streľba je na 50 m tak to je ok ale chcel by som skúsiť strieľať aj na dlhšie vzdialenosti nemuselo by to mať veľkú presnosť ale aby som trafil aspoň do väčšieho terča 

Pak už to je vše jen o výběru vhodného střeliva, protože když bude přesná malorážka a dobrá optika, která bude mít dobré výsledky na 50m, tak to bude "dobré" i na víc. Ale vše je o střelivu a když chceš střílet na delší vzdálenosti (myslím tím, než na které je primárně tento náboj určen), tak se budeš potýkat s problémy s výběrem střeliva. Zapomeň na to, že to nakrmíš kde čím a ono to bude fungovat - nebude. Nakonec zjistíš, že když chceš střílet na 100m, tak budeš používat minimálně R100 od RWS za nemalou částku a ani to už možná nebude stačit k ukojení tvých střeleckých potřeb. A u 150m už bude propad střely tak velký, že budeš mít starosti s kompenzací puškohledem.
Možná by stálo za to, abys začal přemýšlet o něčem malinko větším, když chceš střílet na tebou zmiňované vzdálenosti, ale to přináší i větší náklady
!
Jen takové doporučení - na optice nikdy nešetři!
Možná by stálo za to, abys začal přemýšlet o něčem malinko větším, když chceš střílet na tebou zmiňované vzdálenosti, ale to přináší i větší náklady

Jen takové doporučení - na optice nikdy nešetři!
To optika je taká dôležitá? To som ani netušil
keď som dal do google to cm2 moc mi toho nenašlo neviem prečo. A čo máš tým namysli niečo väčšieho daj nejaký konkrétny príklad ak by si mohol. Viem že možno som Vám podaktorim smiešny ale uznam sám že do toho skoro vôbec nevidím. Nechcem rýchlo do niečoho skočiť a potom banovať čo som kúpil pôvodne som uvažoval nad cz455 varmint teraz už ale neviem.

SoliM: Když bych chtěl nějakou prskavku na 150 metrů, tak bych pouvažoval i o .223Rem.
Mauser M03 Basic /.30-06Sprg./; Zeiss Victory Varipoint 2.5-10x50 T* ASV
ZKM 452 FS /.22LR/; Odeon 4x32
ZKM 452 FS /.22LR/; Odeon 4x32
na malorážku to "až tak důležité není" - optika nemusí vydržet takový rány..
co se týče střeliva.. je to celé jen o soustřelu a "naklikání" nebo naštelování..
na 100 metrů - CCI velocitor (lovecké, žádné závodní, ale zase našlapaná rychlost) soustřel typu 5 cm.. neřeším jak moc to padá, jen si prostě naštěluju optiku na střed a lítá to tam..
se stejným nastavením optiky - 100 metrů, SB standard (což je na 100 metrů fakt špatné), to lítá o 20 cm níž, ale rozptyl-soustřel o hodně větší, tak 15 cm, včetně ulítlých nábojů
spíš si řekni co od toho chceš.. jestli máš možnost 150 m střelnice tak bych určitě nešel do .22LR, sice levné, ale výsledky fakt nebudou - není tam možnost laborace s municí moc, nejde to přebíjet případně..
jinak co se týče levných a dobrých zbraní - vše po svazarmu, jednoranky typu SM2, opakovačky typu ZKM456 (těžká hlaven) za málo peněz slušná muzika
já mám na své nějakou čínskou "niko-štěrling" za 900 4x32 a na střelnici 50-100 m dostatečné...
mrkni na internet na nějaké akce typu "malorážková odstřelovačka", tam to ženou do extrémů, ale jestli 150 m, tak jedině jako oni:-)
co se týče střeliva.. je to celé jen o soustřelu a "naklikání" nebo naštelování..
na 100 metrů - CCI velocitor (lovecké, žádné závodní, ale zase našlapaná rychlost) soustřel typu 5 cm.. neřeším jak moc to padá, jen si prostě naštěluju optiku na střed a lítá to tam..
se stejným nastavením optiky - 100 metrů, SB standard (což je na 100 metrů fakt špatné), to lítá o 20 cm níž, ale rozptyl-soustřel o hodně větší, tak 15 cm, včetně ulítlých nábojů
spíš si řekni co od toho chceš.. jestli máš možnost 150 m střelnice tak bych určitě nešel do .22LR, sice levné, ale výsledky fakt nebudou - není tam možnost laborace s municí moc, nejde to přebíjet případně..
jinak co se týče levných a dobrých zbraní - vše po svazarmu, jednoranky typu SM2, opakovačky typu ZKM456 (těžká hlaven) za málo peněz slušná muzika
já mám na své nějakou čínskou "niko-štěrling" za 900 4x32 a na střelnici 50-100 m dostatečné...
mrkni na internet na nějaké akce typu "malorážková odstřelovačka", tam to ženou do extrémů, ale jestli 150 m, tak jedině jako oni:-)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Fabarm Elos C
-
- Častý návštěvník
I na nejlepší malorážku je víc než 100 m moc, mimo jiné i vliv bočního větru - neznám veřejně přístupnou krytou střelnici s touto vzdáleností. A neplatí to pouze o 22LR, ale mám to ověřeno se 17HMR. Tam se už cena střeliva přibližuje přebíjeným 222 Rem/223 Rem, což je asi na tuto vzdálenost a terčové střílení optimum.
Dálkoměr Zeiss 8x26, , Anschutz 64 MPR + Nikon Monarch E 6-24x50, Baikal Sporting, Titan 6 Target 7mm Rem Mag + Vortex Viper PST 6-24x50
add střelnice, třeba zlín:-) nebo otrokovice nebo gottwaldov nebo jak se ty 2 města spojená tramvají jmenujou:-)
http://www.guncenter.cz/streliste/
http://www.guncenter.cz/streliste/
ZKM 456
Fabarm Elos C
Fabarm Elos C
Tak to som nečakal že pre malorazku je problém aj 100 m. A ako to je mohol by som doma s tým napr. potkana zabiť či to len na strelnici môžem používať? A priznám sa že ešte ani zbrojný pas nemám, ale radšej všetko ešte pred tým zisťujem než pôjdem do toho. Kto vie možno ani ten pas mi nedajú
tak si kúpim potom vzduchovku. Baví ma strieľať a kamaráti mi radili že nech si hneď kúpim malorazku než najprv vzduchovku lebo tá že má omrzi a budem chcieť niečo silnejšie.

100 m problém rozhodně není, ale musí se to umět a trochu potrénovat, ale 100 m na úroveň dlaně není celkem problém ani s loveckýma nábojema, horší je odhadnout jestli je to 80 nebo 100, tam těch pár cm u drobnější zvěře je znát..... dejme tomu třeba straky... kuny...
nevím jestli si na slovensku, neznám jejich zákony..
u nás:
1) malorážka je dovolená k lovu (myslivec s loveckým lístkem) na místech k tomu povolených
2) není možné střílet 200 m od baráků (zjednodušeně), takže jestli máš potkana na dvoře, "smůla"
nevím jestli si na slovensku, neznám jejich zákony..
u nás:
1) malorážka je dovolená k lovu (myslivec s loveckým lístkem) na místech k tomu povolených
2) není možné střílet 200 m od baráků (zjednodušeně), takže jestli máš potkana na dvoře, "smůla"
ZKM 456
Fabarm Elos C
Fabarm Elos C
jinak bych si radši něco pozjištoval, s takovým přístupem a kamarády celkem riskuješ časem...
zbraně prdel nejsou, ani vzduchovky ....
zbraně prdel nejsou, ani vzduchovky ....
ZKM 456
Fabarm Elos C
Fabarm Elos C
To ja viem že nie su. Nejdem do toho z hurta ale radšej zisťujem. A nie som nejaký nezodpovedný pubertiak čo by robil so zbraňou všeličo možné. Chodíme strielavat sem tam z kuše keď máme doma čas a dávame si bacha riadne.