Souhlasím s tebou, spíše než jakou ráži mi šlo o to, jestli jsi řešil i jiné 300. Na to si mi trochu odpověděl tím relativně levným a dostupným střelivem. To je asi pro někoho podstatná výhoda, hlavně pokud nepřebíjí.
300WSM je jak říkáš ideál pro 24-26" hlaveň. Tovární R8 s 58cm je ve skutečnosti necelých nebo celých 22", jestli se nepletu. Myslím, že to Blaser měří od konce ke konci, což je pak na hlavni čistá délka cca 555-560 mm.
Právě podobně jsem uvažoval, i s tou 7mm SAUM, která taky potřebuje cca 24" a více. Nakonec to tedy dle QL vypadá, že bych šel spíše cestou ráže 300 SAUM. Střely .30 mám a ta SAUM je ideálnější pro 22" a i ji více vyhovují prachy blíže k 308. Takže pro monolity 130gr až cca 168gr, tam bude na ústí malý rozdíl a v cíli ve vzdálenosti cca 200-300m už skoro žádný, tedy při mých porovnáních zamýšlených střel a prachů, které chci využít(protože je i mám), kvůli 100% vyhoření a tlaku nižšímu na ústí než 10 000 psi, který dává předpoklad pro vyšší přesnost. 130gr monolit vytáhnu na maximum aby držel jen na posledních cca 2 kroužcích a těžší už budou dle této komory, což by mělo zaručit max objem nábojnice.
I dle netu uživatelé mluví o nepatrně lepší přesnosti 300 SAUM a snazší cestě k nalezení přesnější navážky než u 300WSM. Chápu, že to bude těžko měřitelné a každá hlaveň je jiná, ale i tak se mi tím potvrzuje výběr. Jediné co dělá rozdíl jsou nábojnice Norma vs Lapua, což se nejeví nijak výrazně problémově.
Trochu jsi mě nahlodal při úvahách a hledání výkonnější .300. Pořád ji nezavrhuji a donutilo mě to k bádání a to je vcelku zábavné. Takže díky a přeji ať šlape dle očekávání
Jinak test si myslim, ze uz tady i byl nebo jsem ho videl jinde. Dky za pripomenuti, uz jsem na nej zapomnel.
300 WSM
- Choochoo007
- Zkušený diskutér
Re: 300 WSM
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
-
Josef Kuřitka
- Zkušený diskutér
300 WSM je dělaná na továrnu 24" a krátký závěr. Prostě lovecká puška , relativně lehká, vysoce manipulovatelná , která má mít jakoby menší zpětný ráz, ale ta lehká flinta jde samozřejmě trochu proti tomu. Takže bude muset být trochu střelecké víc kázně a umu. Co tím získám? Novou výzvu! Ale hlavně loveckou zbraň s ráží, která mě poskytne etické usmrcení zvěře na vzdálenosti, které lovím a někdy u musím lovit. Prostě být připraven, snad i mít náskok za situace, kdy green možná prosadí zákaz klasických střel.
P.S. Ta zmínka o komerčních nábojnicích a jejich dostupnosti je spíše akademická, ale vliv na případnou prodejnost , je jedno z jakého důvodu, jednoznačně má.
P.S. Ta zmínka o komerčních nábojnicích a jejich dostupnosti je spíše akademická, ale vliv na případnou prodejnost , je jedno z jakého důvodu, jednoznačně má.
-
dalas
- Administrátor
Re: 300
Jsme sice do určité míry (Pepa zamýšlí 300WSM laborovat střelou Hasler, se kterou má hodně zkušeností v 308 Win.) ve špatném vlákně, ale určité porovnání 300SAUM a 30WSM je tady:
https://www.ballisticstudies.com/Knowle ... agnum.html
https://www.ballisticstudies.com/Knowle ... agnum.html
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
- Choochoo007
- Zkušený diskutér
Můžeš tedy prosím přesunout do téma níže. Jsem doufal, že se to nevymkne a skončí jednou odpovědí, no asi ne
viewtopic.php?p=104574#p104574
Díky za odkaz. Člověk hledá, porovnává, zkoumá. Vycházím z toho, že Norma 300 SAUM má cca 72,8gr kapacitu a 300 WSM 80gr. Lapua snad také 80gr co jsem tak zahledl. Snad to není úplně mimo.
viewtopic.php?p=104574#p104574
Díky za odkaz. Člověk hledá, porovnává, zkoumá. Vycházím z toho, že Norma 300 SAUM má cca 72,8gr kapacitu a 300 WSM 80gr. Lapua snad také 80gr co jsem tak zahledl. Snad to není úplně mimo.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]