Nastřelování kulovnic, co a jak

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Georg.H
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastřelování kulovnic, co a jak

Příspěvek od Georg.H »

já si je stáhnu a vytisknu nejednoduší co může být

http://www.reloadbench.com/pdf.html
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

stránka od Georga je dobrá, super. Já je taky nekupuju, používám vzor jedné jihoafrické školy pro střelce, a kopírka zajistí nekonečnou zásobu. Můžu naskenovat a dát sem, teď zrovna se mi na stole v práci žádný neválí :)
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
Jiří K.
Zkušený diskutér

Příspěvek od Jiří K. »

Ten terč od RWS je pro nastřelování super už roky nepoužívám nic jiného.
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

Včem tkví jeho výhoda?
Jiří K.
Zkušený diskutér

Příspěvek od Jiří K. »

Má cm rastr, který se mi jako středoevropanu sedí více než palce. Dobře se podle něj odečítaji opravy(viz. výše BwanaHunter).
Je alespoň pro mne, naprosto ideální pro nastřelování na ONV.
A je zadarmo na netu! :lol: :lol: :lol:
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

Tak to jo cm mě taky sedí víc protože MOA počítám v mm :wink:
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

No, krom toho, ze jsem na palce zvykly, ma palcova mrizka imho jeste jednu vyhodu - je ridsi, takze zasah je dobre vetsinou videt i v dalekohledu a dilky v nem taky spocitam, usetrim tedy behani :))
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
zadyz
Nový návštěvník

Příspěvek od zadyz »

Dobrý den používáte někdo při nastřelení střelecký vak či něco takového? Může te něco doporučit? flintu mi na jaře nastřelovali na střelnici a něco podobného tam měli a nemělo to chybu. Nyní bych si chtěl zkusit nasttřelit zbraň sám, protože chodím s flintou dost ven tak bych si potřeboal zkontrolovat nástřel popřípadě jej poupravit.
Lesomil
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Lesomil »

Zdravím zadyz :) !
Nevím, zda jsem Tvůj dotaz pochopil správně.... Nastřelovat lze různými způsoby.... Jsou "nastřelovací stolice" , různé plněné podložky "bagy".. taky různé střelecké "postroje", prostě co komu vyhovuje. Ale funguje to i jinak.... Nebudu jmenovat střelnici, abych nebyl osočen z reklamy, ale...... pořídil jsem si "naháňkový puškohled" a narychlo jsem jej potřeboval nastřelit (do dvou dnů) Zavolal jsem správci střelnice a ten řekl "tak hned přijeďte..." Ochotný a s úsměvem... Položil zbraň na dva kožené "bagy" Jeden pod pažbou a druhý pod předpažbím... Zepředu zasunul do ústí hlavně cosi co jsem do té doby neviděl... Asi neco jako laserový nastřelovák, ale koukal do toho ze strany u ústí hlavně jako do periskopu... Pokoukal, poklikal a pak první rána (na 50 m. ) sedla na šestku na šestou hodinu. Druhá po překlikání byla na devítce v šest hodin. Pak ještě překlikal a řekl, abych to zkusil já...... První rána selll bell byla naprosto čistý střed desítky. Druhá rána RWS UNI se té první více než dotýkala..... :D Nevím, co měl správce střelnice za "udělátko", ale bylo vidět, že umí a i bez složitých postrojů... Pokusím se zjistit, co to vlastně měl... :wink: Tím ale neodmítám, či nezpochybňuji možnost využití všech dostupných prostředků k "vyladění" zbraně... Pokud si umíš sám zbraň v pohodě nastřelit, pak taková "hračka", kteá se vejde do kapsy u košile, by byla možná řešením..... Nevím ovšem, kolik ta "hračka" stojí.... :wink:
PTB
Častý návštěvník

Příspěvek od PTB »

Tomu kdo si nedokáže nastřelit svou zbraň, tomu žádná zbraň do ruky nepatří !!!
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Používám tenhle 15ti palcový
http://www.bullsbag.com/category_s/27.htm
a dozadu kožené "králičí uši"; pod bag se hodí plochý pytel s plastovým granulátem (tak 3 kg); při práci vleže i dva - hubeňour by vystačil i s jedním :D
Pufr
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

nevím co je na základním nastřelení tak těžkého... něco málo si přečíst - balistická křivka náboje, zhruba v kolika metrech je na nule, (obvykle 150-180 obvykle raže..) kolik nad je ve 100m... - tabukove hodnoty ale na začatek to stačí..... co je to mildot-milrad (co mám.)) stačí zaokrouhleně...

(předpokládejme že nám to puškař namontoval jakž-takž na střed rovně..)
když nemám stolici atd, stačí nějaký stůl, pytlíky s pískem - podívat se optikouna nějaký jasný bod, na ten samý hlavní bez závěru - zhruba plus-minus 30 cm by to mělo sedět..

pak nabiju(vyčistím, vytřu předem) a vystřelím do dostatečně velkého terče... metr x metr žádná míra :-), uprostřed stačí křížek zvýrazňovačem.. bavíme se předpokládám o střelnici typu 100m, tak v optice je vidět dost...

podle místa zásahu - buď vím a klikám, nebo jednoduše přesunu kříž na místo vstřelu, zafixuju zbraň a naklikám tak abych posunul záměrný bod na střed terče (kam sem mířil poprvé..)
opakuji výstřel, měl bych být hodně blíž... - jestli ne, točím na špatnou stranu :-)

myslím že s tímhle postupme se do 5x5 cm musí dostat každej tak do 5 ran max....
pak už je čas na hraní - 4 kliky je MOA a zkoušet to posunout atd..

není to snad nic komplikovaného ne?
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Shark
Častý návštěvník

Příspěvek od Shark »

zafixuju zbraň a naklikám tak abych posunul záměrný bod na střed terče (kam sem mířil poprvé..) - viz. Petr1970

a není to spíš takhle?: osnovu dám na záměrný bod a pak doklikám střed osnovy na bod zásahu, tzn. namířím na bod kam jsem střílel a překlikám na místo kam šel zásah - při upnuté zbrani v nastřelovací stolici

a pak by to mělo sedět
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

není to egál?:-)
jestli se nepletu (doufám že ne) tak je to oboje nastejno....
samozřejmě v reálu přesnější je si to změřit pravítkem (mřížkou) a podle své osnovy naklikat točítkama...
tohle je pro hrubé přiblížení ale dostatečné, alespoň mě to vždy na ty první 2 rány stačilo, abych se dostal "na střed" - samozřejmě je nutné se věnovat věcem které mohou mít vliv typu zahřátá tenká hlaveň při více výstřelech rychle za sebou, stržení-spouštění, munice která by měla být co nejstejnější...

osobně když už si myslím že jsem "na středu" plus minus drobnost tak nechám vychladnout, klidně i vyčistím-vysuším a zkusím třeba 3 rány pro ověření - když se to motá kolem středu, beru to za potvrzené a zkouším to poladit na flek... ale tam už hodně hraje roli spoušť atd...

posledně jsem byl nespokojen s 2 cm opsaná kružnice na 3 rány - 100m a kolemstojící se divili co furt řeším :-) že "dlaň" stačí... zase si říkám že na flintu co mám je 100 metrů nic a když to budu dávat na 200, tak budu spokojenej....
beru to tak že v klidu, s pevnou oporou, ideální podmínky aby to lítalo co nejlíp, v reálu díky počasí, pohybu, stresu... je riziko mojí chyby větší takže potřebuju flintu co chodí "na 10ti-korunu....
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Odpovědět