Je chov a průběrný lov divoce žijící parohaté zvěře mýtus?

vse co souvisí s naší zvěří a jejím chovem...
schmetterling
Častý návštěvník

Re: Je chov a průběrný lov divoce žijící parohaté zvěře mýtus?

Příspěvek od schmetterling »

Zaujímavé je, že oficiálne je u nás na cestách ulovených okolo 20 ks holej a ani jeden srnec, asi si dávajú väčší pozor a opatrnejšie prechádzajú cez cestu :roll:
Dagga Boy
Častý návštěvník

Příspěvek od Dagga Boy »

Co se týče srnčí zvěře a jejího chovu, tak velmi zajímavé je srovnání s Německem nebo Rakouskem. Tedy zeměmi s velmi podobnou tradicí a relativně podobnými podmínkami. Třeba v Horním Rakousku se místy loví až 10-12 kusů na 100 ha. Průměr pro obě země je 3,5 - 3,7 kusu na 100 ha. včetně Alp. Tamní populace jsou mladé a dobře se množí. U nás je celostátní průměr cca 1,3ks/ 100 ha. Zajímavé články na tohle téma jsou od MVDr. Vodňanského, část dostupná i ve formě podcastu.

J

EDIT: Schmetterling byl rychlejší... :)
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

Hezky jste se rozjeli 😁
A myslím že máte pravdu všichni. Realita honiteb v srnčí zvěři, ale nejen v ní, je přebytek samičí zvěře, nízká kvalita trofejí, vysoká hustota populace a nedostatek samců ve III. VT. A zpravidla 2-3 lovci z 20 členů.
To dalas - pokud plán lovu holé i metodou CVP splníš tak rychle, je to známka nízkého až extrémně nízkého plánu, neodpovídajícího realitě. Mockrát jsem už zažil situaci, kdy se mi zdálo, že jsme do zvěře sáhli hodně a na jaře bylo všechno zpátky. A pokud se trvalý tlak po 5 letech změní a 2 - 3 roky se zase zašetřuje, začínáš od začátku. Problém je, že to není práce na pár let, ale výsledky se třeba u jelenů dostaví tak po 10 letech. A samozřejmě to předpokládá realizaci nejen v 1 honitbě, ale na daleko větší ploše.

Bohužel jsem přesvědčen, že 80% lidí nemá elementární znalosti o biologii zvěře, velikosti teritorií, pravidlech migrace apod. A vždycky si vzpomenu na pořekadlo, že na podzim mají všichni málo zvěře, protože jim jí střílí sousedi, ale na jaře jim škody dělá zvěř od sousedů. 😂
Ulkomaalainen...
fipkus
Nový návštěvník

Příspěvek od fipkus »

Z velké části se tedy všichni shodneme, že to moc nefunguje a že je radikálně potřeba šahat do populace, redukovat ji na rozumnou míru a tam ji držet. Střílet raději víc než míň a vitalitu nesoudit jen dle trofejí.

A jaké je tedy plošné řešení? A jaký smysl mají honitby a plánování v nich místo plánování odborníkem na úrovni okresu/kraje/státu? Nebyl by tedy lepší systém hospodaření se zvěří obdobný tomu, který je v USA?

Pokud zůstaneme u stávajícího modelu, jak tu osvětu o tom, že stávající model je potřeba upravit (i kdyby jen na vyšší odstřely, menší zašetřování holé a daleko tvrdší hodnocení chovných kusů - pokud to vůbec dělat - viz CVP ) a jak o tom ostatní přesvědčit? Dá se to vůbec?
schmetterling
Častý návštěvník

Příspěvek od schmetterling »

Mám skúšky MH a môžem povedať, že súčasný systém poľovníckeho plánovania na Slovensku ( myslím, že aj v ČR, detaily u Vás nepoznám) je len presný súčet veľmi nepresných čísiel. Inak by nebolo možné, aby sa každý jeden rok opakoval plán lovu.

Samotní užívatelia poľovných revírov vo väčšine prípadov nemajú ani len predstavu o počte kusov raticovej zveri, jej pohlavnej a vekovej štruktúre. A preto sa len dookola opisuje plán z predchádzajúcich rokov. Štátna správa nemá ľudí na to, aby tieto plány podrobnejšie skúmala a pokým sa neozve poľnohospodár, že má veľké škody, plán je schválený aj keď nevychádza z reality v revíre.

A čo s tým? Vôbec netuším. Lebo bez zmeny myslenia našich kolegov v zelených kamizolách to nepôjde. Niekde sa snažia okresné úrady pokutovať za nesplnenie plánu, plus PZ musia posielať fotky každého uloveného kusu holej. Ale myslivec je tvor kreatívny, takže niektoré kusy holej sú pravdepodobne vykázané viac krát.
Sejenik
Častý návštěvník

Příspěvek od Sejenik »

Ten systém USA by měl být založen na povolenkách s větší územní působností. Musel by je vydávat třeba okres. Potom by muselo dojít k nějaké zákonné nápravě s vlastníky honebních pozemků a zrušení honebních společenstev. To mi přijde ještě větší divočina. A hlavně řada "moderních automobilových lovců" by zvětšila rádius. Za mě by bylo vhodnější rozdělit honitby do jakýchsi úseků s dostatečnou velikostí, kde by si osazenstvo znalé místních kusů udělalo nějaký plán a to po stříleli. Nepřijde mi marný ani maďarský systém, kdy v honitbě kromě lidovců působí i profesionální lovci, kteří to tam dostřelí na požadovanou úroveň...
CZ550 Excelent 30-06, Zeiss V6-2,5-15x56, Haenel Jaeger9 8x57jrs, Meopta 7x56 3100RD, Sightline 455, ZKM451, Bettinsoli Sporting 12x76, CZ Drake 12x76, IŽ18 MH 16x70, Německý křepelák.
Odpovědět