SAUER 101
Re: SAUER 101
já vím, že určitá axiální vůle tam být musí, ale tohle právě natolik vybočovalo z normálu, že mě to zarazilo... U jiných kulovnic ta vůle většinou zmizela s natažením závěru, ale tady ne.
Ulkomaalainen...
Přesně, axiální vůle - (podélná) bude patrná u odsuvně otočných závěrů vždy sprázdnou komorou a nepatrná i s nábojem(kalibrovaným), a pokud nebude samozřejmě závěr lícovaný ručně, u systémů M98 a podobných nezjednodušených, se ta vůle dá dobře, i když pracně, vymezit na lůžku 3. pojistného ozubu.
Chtěl jsem to tak udělat při přestavbě ZG, ale nakonec jsem se na to... je to bez vlivu na funkci a přesnost, s rezervou na případné to jehličí apod.
Chtěl jsem to tak udělat při přestavbě ZG, ale nakonec jsem se na to... je to bez vlivu na funkci a přesnost, s rezervou na případné to jehličí apod.

Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
4 kasari: je to samozřejmě věc názoru a náročnosti na zpracování, mě ta vůle zas tak hrozná nepřišla a jak moc by mi to vadilo, by se zjistilo až na střelnici.
Pojistka mi úplně vyhovuje, opět by se při běžné manipulaci zjistilo až v praxi, jestli by se sama odjišťovala třeba při zachycení za oděv a jiných z praxe známých případech. Mě ta flinta seděla výborně, ještě si tak z ní někde vystřelit . . . . .
Pojistka mi úplně vyhovuje, opět by se při běžné manipulaci zjistilo až v praxi, jestli by se sama odjišťovala třeba při zachycení za oděv a jiných z praxe známých případech. Mě ta flinta seděla výborně, ještě si tak z ní někde vystřelit . . . . .
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Nikon D-3100
-
- Zkušený diskutér
Mi S101 taky nijak neurážel (+ není na té pojistce tlačítko? ), kvitoval jsem lehký chod závěru - jak to u Saeurek bývá.
Pufr
Chod závěru byl kvalitní, to je pravda.
A taky je pravda, že je na tý pojistce kolíček, ale stačilo se ho jemně dotknout a už se dalo odjistit. Tedy polopatě - položit na pojistku palec a nebylo potřeba ani zabrat. Kdyby se takhle zajišťovalo, smeknu. Naopak - to považuju za zbytečný hazard...
A taky je pravda, že je na tý pojistce kolíček, ale stačilo se ho jemně dotknout a už se dalo odjistit. Tedy polopatě - položit na pojistku palec a nebylo potřeba ani zabrat. Kdyby se takhle zajišťovalo, smeknu. Naopak - to považuju za zbytečný hazard...
Ulkomaalainen...
-
- Zkušený diskutér
Ja souhlasim s kasarim, me ta pojistka taky nesedela. Zkousel jsem o ni "jen tak lehce zavadit" a odjistovala se vesele. Moc dobry pocit jsem z tohi nemel. Jinak chod zaveru pravidelny, pokud lze soudit z vystavenych modelu, tak lepsi nez konkurencni M12, spoust taky bez vyhrad.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
-
- Zkušený diskutér
Pojistka se samozřejmě nesmí sama uvolňovat a téhle k tomu opravdu mnoho nechybí.
Zajišťuje přímo úderník, což mimo bezpečnostní výhody oproti nechanizmům jistícím spoušť znamená, že při zajištění přemáhám sílu bicí pružiny a při odjištění mi bicí pružina "pomáhá". Jinou pojistku úderníku kulovnice s válcovým závěrem ovládanou posuvným hmatníkem neseným na matici závěru jsem asi neviděl, tak uvidíme, jak se s tím Sauer popere
Zajištění S101 bylo už takhle obtížné - člověk musel "k sobě" stáhnout hmatník - proti síle bicí pružiny - a pak uvolnit pojistné tlačítko uprostřed pod palcem ale současně hmatník jen špičkou palce přidržet aby tlačítko - západka mohla zachytit v poloze "zajištěno". Možná by byl komfortnější opačný chod - tlakem dopředu zajišťovat a tlačítkem pojistku uvolnit - dnes se ale odjišťuje pouze dopředu
Minimálně silnější pružinka pod tlačítkem pojistky + možná i opěrná plocha v přední části hmatníku pojistky by S101 slušela.
Zajišťuje přímo úderník, což mimo bezpečnostní výhody oproti nechanizmům jistícím spoušť znamená, že při zajištění přemáhám sílu bicí pružiny a při odjištění mi bicí pružina "pomáhá". Jinou pojistku úderníku kulovnice s válcovým závěrem ovládanou posuvným hmatníkem neseným na matici závěru jsem asi neviděl, tak uvidíme, jak se s tím Sauer popere

Zajištění S101 bylo už takhle obtížné - člověk musel "k sobě" stáhnout hmatník - proti síle bicí pružiny - a pak uvolnit pojistné tlačítko uprostřed pod palcem ale současně hmatník jen špičkou palce přidržet aby tlačítko - západka mohla zachytit v poloze "zajištěno". Možná by byl komfortnější opačný chod - tlakem dopředu zajišťovat a tlačítkem pojistku uvolnit - dnes se ale odjišťuje pouze dopředu

Minimálně silnější pružinka pod tlačítkem pojistky + možná i opěrná plocha v přední části hmatníku pojistky by S101 slušela.
Pufr
Tak jak to pročítám, tak obě novinky od renomovaných výrobců si nesou problémy s pojistkama. S101 viz výše, nebezpečná, navíc nejistí kliku a M12 hlučná s dlouhým zdvihem...
No tak to je u flint za cenu kolem 40tis kč na pováženou.
Pokud bych vybíral opakovačku s ot.odsuvným závěrem.
Chtěl bych: uzamčení do hlavně, 60 st. Otočení kliky, bezpečnou tichou a pohotovou pojistku- ideálně jistící úderník, pouzdro závěru ocel, pažba dřevo bedding v nějaké formě, kapacita zásobníku alespoň 4+1 pro st.ráže aby nečouhal z pažby a nevypadával, hlaveň raději na pevno, bez možnosti výměny- nebo fakt stabilní uchycení po dotáhnutí.
Je dnes vůbec na trhu taková flinta?
Napadá mě sako85 nebo M12, oželet tu pojistku- doupravit třeba hlučnost. Co mannlicher SM12? Ale tam se to otvírá myslím na 90st.- má 2 ozuby po 2.
A klidně to srovnávejme s diskutovanou 101, aby to nebylo úplně ot, doteď byla 101 dle prospektů můj favorit č.1.
No tak to je u flint za cenu kolem 40tis kč na pováženou.
Pokud bych vybíral opakovačku s ot.odsuvným závěrem.
Chtěl bych: uzamčení do hlavně, 60 st. Otočení kliky, bezpečnou tichou a pohotovou pojistku- ideálně jistící úderník, pouzdro závěru ocel, pažba dřevo bedding v nějaké formě, kapacita zásobníku alespoň 4+1 pro st.ráže aby nečouhal z pažby a nevypadával, hlaveň raději na pevno, bez možnosti výměny- nebo fakt stabilní uchycení po dotáhnutí.
Je dnes vůbec na trhu taková flinta?
Napadá mě sako85 nebo M12, oželet tu pojistku- doupravit třeba hlučnost. Co mannlicher SM12? Ale tam se to otvírá myslím na 90st.- má 2 ozuby po 2.
A klidně to srovnávejme s diskutovanou 101, aby to nebylo úplně ot, doteď byla 101 dle prospektů můj favorit č.1.
jjj ta SM12 ma myslim i robustne bedding pillars v pazbe
Stojim si za tym co som pisal minuly rok na zaciatku tejto temy....bol to nelogicky a nepochopitelny krok vedla, napchat na trh lowcost pod nablýskanou značkou, vlastne nic nove ošunt zakaznika so snahou vyhladenia inych lowcost zbrani z trhu - myslim ze im to nevyšlo
a mozu si to strcit do pr...le kazdy logicky uvazujuci clovek za to viac ako 800 evri nikdy nedá
Stojim si za tym co som pisal minuly rok na zaciatku tejto temy....bol to nelogicky a nepochopitelny krok vedla, napchat na trh lowcost pod nablýskanou značkou, vlastne nic nove ošunt zakaznika so snahou vyhladenia inych lowcost zbrani z trhu - myslim ze im to nevyšlo

-
- Pravidelný diskutér
neníJe dnes vůbec na trhu taková flinta?

- SM 12 nemá zámek kliky a plastový zásobník čouhá z pažby. Klika ve stylu "hadí jazyk" není na rychlé přebíjení žádná výhra. Pojistka/napínání je nicméně super.
- Mannlicher SBS96 má bezhlučnou pojistku co jistí úderník a nehrozí, že se sama odjistí. Ale zásobník a klika je viz. SM12.
- Sako má všude železo, ale zase tak pojistka ala Tikka mi přijde hodně nepraktická - hlučná a ne-příliš bezpečná.
" Je vůbec na trhu taková flinta?"
Je. Merkel KR1. Jediný rozpor s tvými požadavky je v možnosti výměny laufu. Ale myslím, že je to provedeno bezchybně. Jo a nestudoval jsem, zdali pojistka jistí úderník. Pokud ne, já jí to odpouštím, protože funguje tak jak si to já představuji.
Je. Merkel KR1. Jediný rozpor s tvými požadavky je v možnosti výměny laufu. Ale myslím, že je to provedeno bezchybně. Jo a nestudoval jsem, zdali pojistka jistí úderník. Pokud ne, já jí to odpouštím, protože funguje tak jak si to já představuji.
Kr1 jo líbí se mi, jen má nižší kapacitu, 3+1 pro standard ráže. Což mi trochu vadí. Dobré je uchycení montáže optiky přímo na hlaveň.
Co povrch?
Černění nebo tam mají nitrid?
Co povrch?
Černění nebo tam mají nitrid?
Nitrid
-
- Zkušený diskutér
Komu se líbí Merkel KR1 musí si pospíšit, s výjimkou jakéhosi naháňkového modelu je výroba ukončena - ve prospěch "šťastnějšího" Helixe 
Povrch Sauer 101 je údajně - stejně jako Mauser M12 - alkalicky černěný.

Povrch Sauer 101 je údajně - stejně jako Mauser M12 - alkalicky černěný.
Pufr