nový Mauser M12

Vše o kulovnicích a malorážkách
pufr
Zkušený diskutér

Re: nový Mauser M12

Příspěvek od pufr »

V paměti mi straší jakási odolnější "černá nitridace" ale Google mi to taky "jednoduchým hledáním" nepotvrdil :?
Pufr
bon
Zkušený diskutér

Příspěvek od bon »

V originál prospektech (alespoň v anglické verzi) není o povrchové úpravě ani zmínka, což je podezřelé, protože v případě nějaké lepší povrchovky se obvykle výrobce nezapomene pochlubit, ale zde: http://www.zbrane-strelivo-optika.cz/pr ... ovnice/292 uvádí černou nitridaci.
Boci1
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Boci1 »

Berte prosím s rezervou,ale brácha jí měl v ruce v prosinci a tvrdil,že je na ní povrchovka jako na Blaseru.Problém je,že se byl podívat na na Helixe a Mausra mu Hermann vrazil do ruky.Po zkoušce pojistky o něj stratil zájem a moc to nestudoval.
Kodiak1
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Kodiak1 »

Nechtěl bych se plést, to je jasné, ale myslím, že terminus technikus "černá nitridace" je p..ovina. Někdo si nedal moc práce s překladem, nebo mu až tak nešlo o obsah a napsal to tak, aby to vypadalo důležitě.
Mauser M12 jsem v ruce měl a byl normálně brünierován (alkalicky černěn).
Vše bylo na flintě tak jak má - jako od Mausera. :wink:
bon
Zkušený diskutér

Příspěvek od bon »

Kodiak1 píše:Nechtěl bych se plést, to je jasné, ale myslím, že terminus technikus "černá nitridace" je p..ovina. Někdo si nedal moc práce s překladem, nebo mu až tak nešlo o obsah a napsal to tak, aby to vypadalo důležitě.
:wink:

Proces "černé nitridace" se používá pod názvem ARCOR – technologie SURSULF (technologie nitridování v solné lázni) s následnou
specielní oxidační lázní (OXYNIT) s leštěním nebo bez něho, a s re-oxidační technologiív solné lázni, kombinovanou s impregnací na bázi polymeru. Používá se za účelem zušlechtění Fe materiálů, a to především vytvrzení povrchu, získání vysoké houževnatosti materiálu, kluznosti – problémy otěru a zadírání, únavy, korozi, odolnosti a efektivního vzhledu černé lesklé barvy. Konec citátu :idea:
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

To ovšem není illaflon či mannox... že?
Tak jak jej známe od Mannlicherů classic a SM12, M03, blaserů apod. V prvé řadě kvalitní antikoro povrchová ochrana.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
Kodiak1
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Kodiak1 »

Děkuji Bone za vysvětlení termínu. Přiznávám, že mě to obohatilo a ještě se na to podívám, třeba najdu i nějakou tu českou firmu, která se tomu věnuje. Jak je vidět, v práci jsem zkostnatěl a unikly mi nové trendy v tepelném zpracování :( .
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

2Kodiak - zeptej se třeba v Uherském Brodě, co je to černé na povrchu ,majoritní části produkce CZ 75 a P07 Duty :)
Omluva za OT :?
Pufr
Kodiak1
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Kodiak1 »

To Pufr - děkuji za nasměrování, ale nemyslím, že bych posílal věci k tepelnému zpracování do CZUB. Přes to že mají i nezbrojní produkci a lze si tam nechat ledacos udělat, tak asi nebudou dostatečně operativní a to je to, co v je v dnešní době dost důležité.

Ps.: Aby ses nemusel omlouvat za OT, můžeš použít SZ :wink:
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Tak jsem se to snažil najít v US e-obchodech, všude uvedeno "Blued", nebo "dark blued" -což je označení z angličtiny pro klasické např. alkalické černění. Ani zmínka o illaflonu který používá mauser na M03. Je možné, že by na US trh šly, v důsledku nižší ceny, M12 černěné a jinam nitridované?
Myslivec Milda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Myslivec Milda »

Zbrojovák píše:Tak jsem se to snažil najít v US e-obchodech, všude uvedeno "Blued", nebo "dark blued" Ani zmínka o illaflonu který používá mauser na M03. Je možné, že by na US trh šly, v důsledku nižší ceny, M12 černěné a jinam nitridované?
Můžeš mi laskavě vysvětlit , tak abych to pochopil, proč hledáš po jakých-si US obchodech a kdejakých fórech odpověď kterou jsi už dostal ? Včetně pozvání aby ses přijel podívat sám .Je to nějaká typická snad úchylka internetových harcovníků? Pravděpodobně doopravdy nic kupovat nechceš , ale budeš o tom sáhodlouze a všude možně psát. Takovému počínání fakt nerozumím. Přijde mi normální, že pokud něco doopravdy chci, tak za tím jdu. Pokud to nechci, tak mně to nezajímá a nepindám o tom. PS. MAUSER M 12 má povrchovou úpravu černou nitridací. Úplně stejnou jako má M03. DIXI. Nitridace existuje také v jiných barvách. Třeba napohled zlatá, zelená, modrá. Pokud se nemýlím, je to česká technologie. Údajně se v česku touto povrchovou úpravou opatřují všechny pistole Glock. Ve Zlíně je Kalírna Chytil , kde se tato černá-uhlíková nitridace už roky běžně dělá. Buďto jako Karbonitridace= Tenifer v tekuté lázni ( modifikace Q,OP, OPQ ) Dál existuje Nitridace v plynové peci ( čpavek + kyanid nebo jiný nositel uhlíku) . Přednosti nitridace: Tvrdost, otěruvzdornost, nekoroduje povrch. Tloušťka Nitridace je v řádech mikronů a na rozdíl od alkalického černění se tenifer „zažere“ do hostitelského materiálu. Není to nijak zásadně dražší technologie než alkalické černění. Koncern BLASER jagdwaffen má svoji novou nitridační linku v Issny. Tohle by laikům mělo stačit. Podrobně popisovat chemické a fyzikální procesy Nitridace/ Teniferace v závislosti na materiálech a teplotách zde nemá cenu , a prakticky by ti to taky k ničemu nebylo.
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Jo, už jsem ti poděkoval za tvůj čas, nicméně jsi jen jeden zdroj a já jsem zvyklý si info ověřit, to že se tě to dotklo je tvůj problém :) Kdybych nechtěl časem M12 kupovat, tak se o ni nezajímám.
Nahoď prosím odkaz na nějaký materiál výrobce, který podloží tvé tvrzení. A bylo možná lepší trochu změnit tón jednáš li se svými potenciálními zákazníky, nemyslíš? Tenhle názor tu už vícekrát proběhl, takže nejsem sám.
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Na stánku Mauser mi na otázku k povrchové úpravě M12 pracovník firmy sdělil, že povrch ocelových dílů M12 je alkalicky černěný. Rozdíl oproti M03 je v předchozí úpravě, kdy díly M03 jsou "pískované" - by po nitridaci byly krásně sametové, kdežto M12 je otryskáván skleněným granulátem - perličkami - by byl povrch uzavřený, případně možná zhutněný, což prý korozivzdornost rovněž ovlivňuje pozitivně. Důvodem absence nitridování na M12 je údajně cena této úpravy. Na otázku, zda to není spíš marketingový zásah - obava z kanibalizace úspěšného, prémiového modelu jeho mladším, levnějším "sourozencem", pán říkal, že nikoli, že důvodem je skutečně cena povrchové úpravy :?
Pufr
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Pufře díky za vznesení dotazu. Čili myslel jsem si to, ze snímků je to patrné. Taky kdyby tam ilaflon byl, dali by to u Mauserů marketingově patřičně v plén.
Tím je pro mě téma M12 uzavřeno.
Panu Sentivanimu nebo myslivcimildovi vzkazuji, aby si svá tvrzení a moudra nejprve ověřil, než je vydá za oficielní. A na svých Webovkách dále neobelhával zájemce.
Děkuji
Jinak k dnešnímu dni už ji v nabídce raději nemá;-)
Georg.H
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georg.H »

@Zbrojovák:už ji tam má asi z5,nevím zda to stáhl ale už tam má napsáno aktuálně alkalické černění... :roll:

Obrázek
Zamčeno