Tlmič hluku výstrelu

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Michal_123
Zkušený diskutér

Re: Tlmič hluku výstrelu

Příspěvek od Michal_123 »

lovec píše: čtv 13.8.2026, 16:27 Pokiaľ by sa jednalo o štatisticky významnú vlastnosť, tak by pri tých tisíckach tlmičov predaných na Slovensku a v Čechách predajcovia neriešili iný problém, iba toto.
Netvrdím, že to dělá každý tlumič. Ale každé závaží (a těch vlivů je tam víc, než jenom hmotnost) ovlivňuje přesnost zásahu.

Napsal jsem, že:
Tlumič může v konkrétní konfiguraci z různých důvodů přesnost zbraně ovlivnit pozitivně i negativně.
A to jako reakci na Tvoje tvrzení, že tlumič rozptyl hlavně vždy zlepší.

Tak v první řadě, pokud už dojde k negativnímu ovlivnění, může to být v takovém rozsahu, že je to zanedbatelné vzhledem ke zbytku sestavy, jako je zbraň, montáž, optika a také vzhledem k požadavkům a schopnostem střelce.

Několikrát jsem byl přítomen nastřelování myslivce na místní střelnici (a kolik z nás to dělá? :D ) a často to byl úžasný zážitek.
Taky jsem byl přítomen tomu, jak na Mosinovi chlap vyklepnul vnitřek hledí a do té díry zasunul a zajistil tím původním kolíkem jakousi dlouhou Picatinny lištu z Číny. A hodlal to s obrovským nočákem nastřelovat. Tak jsem se mu to snažil vysvětlit, že když se nočák kýve a vaklá, že to má zahodit.
Protože střílet s tímhle na zvěř... no, začal být až agresivní, co se do něj montuju. A že "vod toho zas tolik nechce".
Ze zbytku nastřelujících myslivců co občas přišli byla většina takových, kteří na přesnou střelbu neměli ani montáže, ani optiky, ani schopnosti. A pokud možno přišli s pěti náboji, každým úplně jiným.
Ale chodili tam i lidi, co se strefovali, ty jsem tam vídal dost často. Pořád ty samé a byli dva.

Spousta myslivců z okolí si nakonec nechá zbraň od nějakého šikuly nastřelit zbraň na 25m, dostanou krásnej terčík a jsou spokojený, jak to trefuje, už jenom to zvíře proti díře.

Zpět k věci.
Nevím, kolika případů se negativní ovlivnění přesnosti konkrétní sestavy zbraně kmitem hlavně týká. A nejedná se v tom případě o chybu tlumiče, ale o fyziku, protože na jiné zbrani to pojede!
Ale tohle číslo prodejci troubit nebudou, protože s tou informací nebude umět téměř nikdo pracovat.
Šumavák
Pravidelný diskutér

Re: Tlmič hluku výstrelu

Příspěvek od Šumavák »

Už jsem se na střelnici s výrazným zhoršením přesnosti střelby po aplikaci tlumiče setkal a zatím byly vždy příčinou buď křivý závit na hlavni, nebo šikmá dosedací ploše na hlavni, která tlumič při jeho dotažení rovněž mírně vyosila. Střela díky tomu tečovala některé přepážky v přední části tlumiče, případně i přímo ústí a rozptyl při nastřelování byl tragický.
Odpovědět