Netvrdím, že to dělá každý tlumič. Ale každé závaží (a těch vlivů je tam víc, než jenom hmotnost) ovlivňuje přesnost zásahu.
Napsal jsem, že:
A to jako reakci na Tvoje tvrzení, že tlumič rozptyl hlavně vždy zlepší.Tlumič může v konkrétní konfiguraci z různých důvodů přesnost zbraně ovlivnit pozitivně i negativně.
Tak v první řadě, pokud už dojde k negativnímu ovlivnění, může to být v takovém rozsahu, že je to zanedbatelné vzhledem ke zbytku sestavy, jako je zbraň, montáž, optika a také vzhledem k požadavkům a schopnostem střelce.
Několikrát jsem byl přítomen nastřelování myslivce na místní střelnici (a kolik z nás to dělá?
Taky jsem byl přítomen tomu, jak na Mosinovi chlap vyklepnul vnitřek hledí a do té díry zasunul a zajistil tím původním kolíkem jakousi dlouhou Picatinny lištu z Číny. A hodlal to s obrovským nočákem nastřelovat. Tak jsem se mu to snažil vysvětlit, že když se nočák kýve a vaklá, že to má zahodit.
Protože střílet s tímhle na zvěř... no, začal být až agresivní, co se do něj montuju. A že "vod toho zas tolik nechce".
Ze zbytku nastřelujících myslivců co občas přišli byla většina takových, kteří na přesnou střelbu neměli ani montáže, ani optiky, ani schopnosti. A pokud možno přišli s pěti náboji, každým úplně jiným.
Ale chodili tam i lidi, co se strefovali, ty jsem tam vídal dost často. Pořád ty samé a byli dva.
Spousta myslivců z okolí si nakonec nechá zbraň od nějakého šikuly nastřelit zbraň na 25m, dostanou krásnej terčík a jsou spokojený, jak to trefuje, už jenom to zvíře proti díře.
Zpět k věci.
Nevím, kolika případů se negativní ovlivnění přesnosti konkrétní sestavy zbraně kmitem hlavně týká. A nejedná se v tom případě o chybu tlumiče, ale o fyziku, protože na jiné zbrani to pojede!
Ale tohle číslo prodejci troubit nebudou, protože s tou informací nebude umět téměř nikdo pracovat.