Čisticí šňůry

Vše o kulovnicích a malorážkách
tibi1
Zkušený diskutér

Re: Čisticí šňůry

Příspěvek od tibi1 »

a jak cistite od bordelu toho hada?
kounek
Zkušený diskutér

Příspěvek od kounek »

Nevím jestli je to nejlepší řešení, ale já ho nejdřív v práci celého vyperu v odmašťovadle (jmenuje se to čistič brzd a je to ve spreji) a potom ho dám do pračky v plátěným pytlíku (aby se nenamotal do bubnu) a po uschnutí trošku promáznu ty štětinky a je jako novej...
Mauser M12MAX 308w; Blaser 750/88 5,6x52r/9,3x74r; Brno 502 243/12,Brno Stopper 458WM, CZ457
Dříve:CZ550Safari 375hh; CZ527; BO803.8; CZ550 9,3x62; IZH94; PPK K1 308w; Rössler Titan6 308w; Merkel Suhl 220E 9,3x74R/9,3x74R; ZKK600 30-06
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

co píšou v návodu, tak jar..
Použití specielního materiálu ze kterého je BoreSnake vyroben, umožňuje jeho prakticky neomezené použití. Lze ho kdykoliv vyprat např. v Jaru a nechat vysušit !
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
xtaup
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xtaup »

Já používám technický benzín a BS je jako novej....
Mr. Fox
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Mr. Fox »

A nevidirá se ta hlaveň tou šňůrou?? Je lepší použít na kulovnici klasickou tyčku ocelovou v bužírce nebo šňůru??
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

proč by se měla vydírat?? je to normálně tkaná šňůra a na začátku máš drátěnej kartáček z mosazy takže kartáček se ohne čistím tím automat i pákovku a dobrý nemohu si stěžovat
klasiku si myslím že lépe vyčistíš klasicky přeci jen dáš si čistej hadřík a krásně to vytřeš dosucha tady to musíš občas prát abys to odmastil atd.
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Mně osobně vyhovuje šňůra víc než klasika už proto, že jsem línej. Nemusím přehazovat různé kartáčky a hadříky, prostě prostříknu hlaveň, nechám působit Ballistol, pak protáhnu šňůrou. Hlaveň je čistá, suchá a můzu jít lovit. Nejsem zas takový "fajnšmekr", abych studoval, zda tam zůstaly nějaké nepatrné zbytky mosazi či tombaku a pokud vystřelím těch maximálně 100 ran ročně, tak si myslím, že při tomto způsobu údržby mě flinta bez ztráty přesnosti přežije.
Kritériem pravdy je praxe.
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

Mr. Fox píše:A nevidirá se ta hlaveň tou šňůrou?? Je lepší použít na kulovnici klasickou tyčku ocelovou v bužírce nebo šňůru??
Myslím že se tu už objevila informace, že nesouosím vytahováním šňůry může dojít nestejnoměrnému opotřebení ústí a tudíš ke zhoršení přesnosti. Tudíš to asi nebude nejlepší způsob čištění sportovních terčovnic, ale na čištění IŽ na naháňky to asi splní účel bez zhoršení rozptylu :wink: Pokud máš ke zbraním dobrý vztah, tak se s ní asi pomazlíš klasickým vytěrákem a slušným čistícím přípravkem. Když vidím našich 90% myslivců, určitě to bude pro jejich čištění-nečištění lepší než čištění výstřelem :lol:
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Mr. Fox
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Mr. Fox »

No zatim mám pořád ještě kulobrok a kuly čistim jednou za měsíc když vystřelim a jednou za půl roku když nevystřelima to beru komplet všechno co je v trezoru. Na kuli vemu prní celomosaznej kartáček projedu to tak 10x pak vemu plsatovej kartáček tim to projedu prostě párkrát a pak trochu mastnej vytěrák a hned potom suchej ubrousek několikrát po sobě vždycky vemu novej na každý protažení. Ale občas se mi stane že mi tyčka chytne o vývrt :( navlík sem je do bužírky ale ta se mi rozpadla :( zřejmě působením maziva. Uvažuju právě o té šňůře že bych po výstřelu protáh a po půl roce to vzal klasicky vzal vytěrákem na tyčce jakej je nejlepší materiál tyčky?? Uvažuju nad hliníkovou šroubovací sadou
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

Choochoo007 tak to nechápu jak může mozanej kartáček na šňůře poškodit ústí hlavně přece je to mnohem tvrdší materiáll ze kterého jsou ty hlavně dělaný a taky když jde změnit směr čištění a hold nebudu tahat od ústí do komory ale otočím to tak to ústí nemůže dostat žádnej štos ale rád se nechám poučit pokud se pletu a je to tak jak píšeš
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

1. ještě jsem neviděl blázna, kterej by tahal hada od ústí do závěru :roll: :!:
2. měl na mysli přesnou terčovou střelbu a skoro každodenní čištění. A toho hada nevytahuješ přesně v ose vývrtu, ale vždy trochu bokem. No a kdyby jsi ho tahal v třeba 30 stupňovém vychýlení, tak to asi poznat časem bude. Pro loveckou střelbu si myslím že bezpředmětné.......
Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

lörinc píše:1. ještě jsem neviděl blázna, kterej by tahal hada od ústí do závěru :roll: :!:
2. měl na mysli přesnou terčovou střelbu a skoro každodenní čištění. A toho hada nevytahuješ přesně v ose vývrtu, ale vždy trochu bokem. No a kdyby jsi ho tahal v třeba 30 stupňovém vychýlení, tak to asi poznat časem bude. Pro loveckou střelbu si myslím že bezpředmětné.......
tak to ti budu muset poslat mojí fotku :lol: je to poměrně jednodušší co se zavedení šňůry týče než obráceně hold budu muset změnit postup a naučit se pořádně zavádět :-) šňůru samozřejmně a jelikož čistím jen po střelbě tak to moje čištění není tak častý tak je to dobrý
tonny
Pravidelný diskutér

Příspěvek od tonny »

Podle mých zkušeností, všeho moc škodí. Po asi 6000 ranách z TRG 22 a důkladným čištěním vším možným (to nej co tvrdili na veletrzích i na fórech). Choval jsem se k tomu jako BR střelec. Flinta začala rozhazovat a klesat rychlost stejného náboje se střelou Scenar 167. Bylo to opravdu přílišným čištěním. Na soutěžích mi pak policejní odstřelovači řekli, že maj zakázáno používat olej dříve jak po 400 - 600 ranách. Vývrt jsem neměřil ale začal používat těžší = delší střelu a po pár set ranách čištěním jen lihem to začalo opět chodit. Líh na bavlně protlačováno trnem na tyčce, pro odstranění nečistot, které navazují vodu. Jednou za čas Break Free CLP, který jediný vyhověl vojenským požadavkům v US Army. Kluci takto čistí na misích, kde jsou tvrdší podmínky. Lihem čistí i flintu se závěrem, v extrémě prašném prostředí, aby se nelepil prach. Ve vlhkém samozdřejmě lehce olejem. Vedení závěru mažu lehce nano olejem FP-10, skvěle ulpí v kovu i po setření, daj se s ním mazat i nábojnice při kalibraci. Šňůra při čištění by měla být vždy čistá, může se tam zavlíkat nečistota. Čistí se i nerezová hlaveň.

Když je hlaveň vyčištěná olejem i Break Free CLP, je střela rychlejší protože je lépe zatěsněná. Jeli to tak nastřeleno a čistí se po každé ráně stejně, proč ne. U soutěží to nejde.

Člověk který má vztah ke zbraním se snaží pro ni udělat maximum, já to ale už dělám jen takhle a jsem spokojenej. Červenou mosaz nevyčistím úplně, občas ale po použití oleje musím ještě protáhnout s lihem (po několika dnech) dokud není napoprvé hadřík čistý.
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

tonny ak vsak liehom odmastis mikropory vo vyvrte hlavne tam kde ich nezatesnil tombak musi tam automaticky vznikat hrdza ne? a zase postupnym mechanickym "neodstranovanim" mosadze musi vznikat logicky pretlak prechodom strely v hlavni cize ak to raz za cas perfektne vycistis musia tam byt vole aj ked len mikroskopicke ale budu tam. co? si myslim...rad sa necham v tomto pripade poucit nakolko do dnesnych dni som nenasiel skutocne naj. sposob ako tu moju zhyckanu flintu co najlepsie uspokojit perfektnym cistenim
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

tonny to používáš normální technickej líh a nebo nějakej spešl ještě něčím obohacenej?
Odpovědět