Článek: Myslivec – dnešní šlechta

Cokoliv se událo ve spojitosti s lovectvím a myslivostí.
Odpovědět
Lotr
Zkušený diskutér

Re: Článek: Myslivec – dnešní šlechta

Příspěvek od Lotr »

:D čekal jsem takovou reakci. Chlapi já fakt nevím, kdo Vám tak strašně ublížil, ale pořád se pohybujete v rovině, že Vám někdo ve sdružení vyčetl to nebo ono nebo Vám jinak ublížil.
kasari: proč si asi stát reguluje chovatele, myslivce, rybáře, včelaře, lesníky? Protože z nich má užitek a zisk, o tom, že by na MZe byl odbor zahrádkářský nic nevím, ministerstvu asi zahrádkáři nestojí za řeč. Zhodnotit i znehodnotit ekosystém můžou i ti ostatní, takže MZe dohlíží na všechny.
bod 2 - Já nevím, proč to u Vás tak není, i když podle toho co máš u avataru, bydlíš někde nedaleko. Zřejmě jste znechucení byrokracií, která panuje všude okolo, nejen v myslivosti a nemáte chuť a čas si požádat o dotace a nový remízek vysázet, nebo Vám někdo nechce prodat za tím účelem kus pole, co já vím. Vodní zdroje - Vy neděláte a nežádáte o příspěvěk na napáječky, stát nedotuje výstavby a rekonstrukce rybníků? Vhodná skladba dřevin - LHP je krásná užitečná věc, ale u lesů hospodářských. Co lesy ochranné a zvláštního určení ? Oplocování dálnic - proč to stát oplocuje? Aby jedním dechem ochránil řidiče před srážkami se zvěří. Ochrana zěře je dech druhý. Projekt pachových oplocenek, který v souč. době běží v celém ústeckém kraji zase ochraňuje zvěř a řidiče na ostatních silnicích. Vytváření oblastí chovu - doc. Bejčka jsem měl tu čest poznat osobně, jeho spolupracovnice je členkou našeho MS. Rozumných ochranářů přírody si vážím. V ústeckém kraji nově vznikla nová oblast chovu jelení zvěř - Krušné hory. Jelen sika - to je mi taky záhadou, proč je ho čím dál tím víc - všude okolo mě se nemilosrdně loví na potkání a přesto se objevuje tam, kde předním nikdy nebyl. Že by byli lovci a myslivci nedůslední? Zřejmě to bude stejné jako s černou zvěří, oboje si chráníme, aby bylo co lovit, ne? Každý ať si sáhne do svědomí. Ano, máme svoje chyby, každý ať si zamete před svým prahem. Ale poukazováním na chyby druhých ještě nikdo nic nedokázal ani nenapravil.
P.S. Tvoje reakce na moje písmenka mě taky moc pobavila :D

Hoši hoši, ani já, ani Vy dva nemůžete za to, jak se dnešní myslivci chovají. Doba se drasticky změnila a náhled veřejnosti na myslivce nebo třeba na docela obyčejné držitele a fanoušky zbraní se změnila taky. K čemu držet zbraně?" Máme přeci policii a armádu, která nás ochrání. K čemu potřebuje obyčejný člověk držet zbraň, mohl by s ní třeba někomu ublížit. Hele mámo koukej na toho ožralýho policajta, zastřelil psa a málem i jeho majitele! Jo a podej mi to pivo z ledničky. Já bych ty zbraně zakázal." Cítíte to pokrytectví z toho? Sám nedělat nic a křičet co ten druhý dělá špatně? Co jste Vy dva konkrétně udělali proto, aby se náhled veřejnosti na myslivce nebo držitele zbraní změnil? Co děláte pro lepší obraz myslivosti a střeleckého sportu? Shiva je střelec tělem i duší, fundovaný odborník, pořádá ME, já mu za to tleskám vestoje. Chlapi já Vám Váš názor neberu ani nevyvracím, jen diskutuju a argumentuju. Mě osobně vadí, jak se kdekdo naváží do české myslivosti a jejích tradic aniž by o tom něco věděl nebo něco udělal proto, aby se stav zlepšil. Poslední větu nebrat osobně, bylo myšleno obecně :wink:

Edit: Konec diskuze a závěr: Až každý aspoň desátý myslivec bude dělat pro českou myslivost to, co např. Shiva pro přesné kulové střílení, bude zase v myslivosti dobře.
Naposledy upravil(a) Lotr dne pát 30.4.2010, 7:41, celkem upraveno 1 x.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

To Lotr - jsem rád, že jsme se pobavili navzájem... :D
Neberu to ani osobně, ani ve zlým, ale ty se zase nezlob, že mě to připadá, že buďto bydlíš v jiným státě, nebo si některý věci prostě nepřipouštíš.
Netrefil ses s tím, že by mi někdo ublížil v MS. NIkdy jsem členem nebyl, jen hostem chvíli a členem jsem už ani být nechtěl a pak už nemusel ( režijní honitba ). Občas se někde ochomejtnu jako host a poslouchám všude stejnou písničku...
Tak nějak jsem nepochopil cos teda myslel tím, že myslivost je tak významný obor, když tady to zase házíš dohromady s ostatníma spolkovýma činnostma sdruženýma pod MZe. :?:
bod 2 - umíš si představit sázení remízku tam, kde jsou nevyjasněný majetkový vztahy ? Včetně nájemních smluv na honitby? Naprosto s tebou souhlasím, že jsou potřeba, ale to nemůže řešit nájemce, jen vlastník. Trochu na to koukáme oba z jiný strany. Je pravda, že tady u nás drobná není předmětem chovu.
LHP platí pro VŠECHNY kategorie lesa. Nechápu, cos tím myslel...
Doc. Bejčka jsem měl tu smůlu taky poznat osobně - jeho styl jednání ( kurva, dyť pak budete moct střílet bachyně celej rok, tak co ještě chcete? apod.) mě přesvědčil, že vzdělání, inteligence a slušnost se můžou diametrálně rozcházet. :(
O oblasti chovu jelení zvěře v Krušných horách nevím, ani jsem o tom neslyšel. Vzhledem k tomu. že jich cca třetinu znám, včetně aktuálního dění, docela by mě to zajímalo.
Toho siku jsem napsal přesně proto, cos popsal - oficiálně je to tak, že ho " tlumíme", páč je nepůvodní, ve skutečnosti je to tak, že si ho chráníme, páč ho mooooc chceme ( trofeje, maso ).

A mýlíš se - PRÁVĚ poukazováním na chyby se dá jedině dosáhnout toho, aby se přestaly dělat. Pštrosí taktika tomu udělá medvědí službu.
Ulkomaalainen...
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

To Lotr tleskám.Pro Kasariho.Nevíš náhodou,kde se v těch lesích ta sika vzala?A většinou ve vašem regionu žádné MS neni.A když je tak s tím sikáčem nemá,ale vůbec nic společného.
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

Jo a ještě k tomu poslednímu - osobně si myslím, že pro zlepšení náhledu veřejnosti na myslivce, lovce, lesáky, držitele zbraní a další dělám celkem dost. Už tím, že pořád dokola někomu vysvětluju, že když na ně včera u lesa křičel pán v zeleným s kulovnicí na rameni ať vypadnou, táhnou do pr... apod., že to není běžný, že určitě narazili na vyjímku a vysvětluju jim, že se nevědomky mohli dopustit porušení zák. o lesích, nebo jinýho. A divil by ses, kolikrát si vyslechnu, že takhle slušně s nima ještě nikdo nejednal... :wink:
Že mě naoplátku někteří jiní párkrát málem přejeli čtyrkolkou, posílali kamsi a vyhrožovali vším možným, to je holt něco, s čím se musí počítat. :)
Ulkomaalainen...
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Tak ted už je to objasněno s tou sikou. :D
Toho siku jsem napsal přesně proto, cos popsal - oficiálně je to tak, že ho " tlumíme", páč je nepůvodní, ve skutečnosti je to tak, že si ho chráníme, páč ho mooooc chceme ( trofeje, maso ).
Naposledy upravil(a) Zdenek41 dne pát 30.4.2010, 8:05, celkem upraveno 1 x.
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

Promiň Zdendo, asi jsem se ještě nerozběhl na plnej výkon, ale nějak jsem to nepochopil...
Ulkomaalainen...
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

No mě by zajímalo jak se k vám ta sika dostala,ale na druhé straně než jsem odeslal ty jsi mi už odpověděl. :D
Naposledy upravil(a) Zdenek41 dne pát 30.4.2010, 8:08, celkem upraveno 1 x.
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

kasari: hurá, konečně jsme k něčemu došli. Oba máme na věc jiný pohled a přeci jsme došli ke společnému závěru. Myslím, že někde u kafe nebo u piva bychom si docela rozumně popovídali.
Sázení remízku tam, kde jsou nevyjasněný majetkový vztahy jsou čistě technická záležitost, tam, kde bude chuť vztahy vyjasnit remízek nakonec vznikne, tam, kde se to nevyřeší tomu nepomůže ani sto čertů. A nakonec se zase najde nějakej strejda, který ačkoliv pro věc sám neudělal vůbec nic, bude v hospodě u piva pokřikovat, jak je všechno špatně. A jsme zase u jádra věci.
Oblast chovu jelení zvěře Krušné hory je docela čerstvá záležitost, za chvíli se o ní docela určitě dozvíš. Až seženu nějaké podklady, tak je tady rád zveřejním.

Rád bych se nemýlil, ale poukazovat na chyby a křičet jak je všechno špatně a nic pro to nedělat, tak NE, poukazovat na chyby, udělat kus práce, být nápomocen radou nebo činem, tak ANO. A v tom já vidím ten propastný rozdíl.
P.S. Pokud jsem se zmýlil v tom, že Ti někdo ve sdružení ublížil, tak jsem jedině rád.

Zdenek41 - sice jsem zcela nepochopil Tvou otázku, ale tady na žatecku se jelen sika loví běžně a už jsme ho pozorovali i na okrajích lounska. Kde se vzal jelen sika v českých lesích vím, velmi stručně: byl jsem dovezen šlechtickým rodem do jedné z jeho obor koncem 19. století, 1. světová válka zapříčinila zničení obory a rozšíření do volné přírody, kde se velmi rychle adaptoval až do dnešních početních stavů. Protože ty obory a největší rozšíření bylo na plzeňsku, se kterým my sousedíme, vyskytuje se docela hojně i tady u nás. Nebo snad máš na mysli něco jiného? :shock:
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

To Zdeněk - :D A jo tak... Ale neboj, nemluvil jsem za sebe. Prosazuju likvidaci siky už spoustu let, ale většinou to nikdo nechce slyšet. Výsledkem je bastardizace populace jelena lesního a dost velký škody.
Je to krásná zvěř, ale musí žít jinde. Před 60 lety byla jen v okolí Manětína, pak se šířila dál a dál a mj. zkreslováním stavů se dosáhlo dnešního stavu, kdy její areál zabírá celou západní třetinu Čech. To mluvím o západočeský populaci, ne o Nymbursku a Bouzovsku.

Uvedl jsem tu tenhle případ proto, abych názorně ukázal, jak se liší proklamace hesel a realita. Nebylo by lepší říct to na férovku veřejně, nebo s tím opravdu něco začít dělat? To je to, co nám spousta lidí vyčítá a maj pravdu. Co myslíš?
Ulkomaalainen...
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

Nedalo mi to, za minulý myslivecký rok bylo na území ORP Žatec uloveno 34 kusů zvěře jelena siky, to jen tak pro zajímavost.
Edit: jo aha, už je to vysvětleno. Jj, je to tak, pokud si budeme hrát každý na svém písečku, tak má Shiva pravdu. Hurá, máme jelena siku, budeme mít trofeje a maso, ne abyste to chlapi postříleli, ať nám zbyde něco na příští rok. Co na tom, že je sika nepůvodní a agresivní k srnčímu a dančímu. Hlavně, že se máme dobře. Ale tohle pokrytectví je typicku českou vlastností, nejen v myslivosti. Dokud se někdo "nahoře" nepostaví a nahlas neřekne, že sika musí z našich luhů a hájů pryč, budeme ho tady mít pořád. Stejně jako tady máme problémy s černou.
Jenže ono se do myslivců (policistů, politiků, atd) tak pěkně veřejně trefuje, když zrovna není o čem psát a vysílat :twisted:
A nebojte se, nepřivírám oči, některé nepříjemné věci si dokonce připouštím víc, než je mi milé :(

P.S. tak to jsme tady už tři, co se snažíme něco zlepšit. Kdo se přidá další ?! :D
Naposledy upravil(a) Lotr dne pát 30.4.2010, 8:22, celkem upraveno 1 x.
Nikon D-3100
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

To Lotr - taky myslím, že bysme si docela rozumně pokecali :wink: Třeba se někdy zcuknem.

A ještě jeden názornější dodatek - hrozně často slyším tyhle 2 věty :

1) Ta honitba je úplně vystřílená. ( jako že sousedi vystříleli všechno )

2) Tolik zvěře se nedá ulovit. ( jako že plán je moc vysokej )

Jak si vysvětlit tenhle rozpor?
Ulkomaalainen...
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

Zřejmě máš na mysli obvyklé navyšování plánu lovu, jak se stalo zvykem v honitbách, které mají subjekty pronajaté od LČR. Zřejmě tím, že v honitbě je tak nízký stav zvěře, že se plán prostě splnit nedá? Tyhle nářky slyším teď každou chvíli. Hele kasari, že Ty víš, kdo je ing. Ferkl :D :D :D
Nikon D-3100
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

:lol: myslíš toho mistra světa v prorážení zdi hlavou? To znám...

Ale jinak mi šlo spíš o to, jak je možný, že honitba A je vystřílená a honitba B tvrdí, že přes několikrát menší plán není schopná ho splnit. Buď v honitbě A uměj líp lovit, nebo v honitbě B lžou. Bohužel, znám příklady obou chování.

Ale zase na druhou stranu - a to je potřeba všem zdůrazňovat - znám honitby, resp. nájemce, který dokážou nebrečet, plnit plán, krmit a starat se. Ale myslím, že tyhle rozpory mezi skutečností a tvrzením nedokáže vyřešit ani státní správa, ani vedení ČMMJ a ani vlastník, pokud je poplatnej politický garnituře. Jedině tak můžem někdy dosáhnout toho, že myslivec bude branej jako přirozenej regulátor a chovatel zvěře, kterej dodržuje pravidla a bez jehož účasti se současnej " nepřirozenej " ekosystém neobejde. A ne jako někdo, kdo srnčího a vysoký chce mít nabouchanej les, ale rysa zastřelí na potkání, stejně jako psa někoho na procházce.

Myslím, že s pomocí takových lidí, jakých je tu většina by se nám to možná i mohlo podařit.
Ulkomaalainen...
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

V podstatě máš pravdu. Pokud by se chtělo, ale všichni víme, že se moc nechce, tak by se přísným bděním nad dodržováním mysl. zákona s tím něco udělat dalo. Jenže je to natolik specifická záležitost, navíc stojící na okraji zájmu společnosti, že pokud nevezmou do ruky iniciativu sami myslivci, tak se toho moc nezmění. Všechno je to v lidech a pokud my sami si v tom neuděláme pořádek, budou si dál ti ostatní o nás myslet nepěkné věci.
Nikon D-3100
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

Edelweiss : můj názor je ten, že pokud se nezmění lidé, nezmění se ani českomoravská myslivost. Nositelem tradic a všeho okolo myslivosti jsou zase a jenom lidé. Myslivost se posunula tam, kam ji posunuli lidé, kteří ji v současné době představují. A nejen v myslivosti, ale i v jiných oborech. A za tím si stojím.
Nikon D-3100
Odpovědět