Výběr kulovnice

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Re: Výběr kulovnice

Příspěvek od BwanaHunter »

Goodspeed píše:Cokoliv na bázi M98 bude s VHODNOU pojistkou velmi velmi bezpečné. Zapomeňme ale na všechny předělávky ala Brno98 nebo Holice. Ty jsou všechno jen ne bezpečné. Za bezpečnou pojistku se dá považovat buď originální křídlo (př. páčka ZG), matice ERA s boční pákou Secura (s jištěním pohybu tlačítkem) nebo osazení zbraně podepřenou spouští s jištěním záchytu úderníku.
Pojistka Zetky není bezpečná? Nebo předělávkou Brno myslíš čistě BO98? A co ZKK?
Goodspeed píše:zanedbávání mechanických funkcí zbraně (vzhled není všechno) proto jsem začali dřevo dělat sami. Jediná nevýhoda jsou ty delší dodací lhůty, za týden jako někdo pažbu opravdu neudělám...
Teď jsi mě potěšil, s hezkou, ale špatně zadlabanou pažbou, která se předělávala, mám svojí zkušenost. A projevilo se to tak, že začal praskat krk. Za druhé, znám slušného pažbaře a vím, že týden dělá jen povrchy. Takže když mi někdo řekne, že za týden udělá celou pažbu, tak zase jdu... :)
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Goodspeed
Nový návštěvník

Příspěvek od Goodspeed »

Když bysme šli do extrémů, tak pojistka Ztky je méně bezpečná než standartní křídlo proto, že nemá vymezené polohy takže třeba při pádu by spíš mohla setrvačností spadnout. Jinak je to ale samozřejmě ten samý systém přímého jištění úderníku. Je tam celá jiná matice. Předělávkou jsem myslel ty různé pojistky kterými se nahrazuje křídlo na standartní matici.

ZKK je zase analogie jištěné podepřené spouště. To jsem opoměl, moje chyba, tam je pojistka řešená dobře, jistí jak úderník prostřednictvím záchytu, tak pohyb závěru. Těžko se u ní zbavuje cvakání. Ten spoušťák jako celek má jedinou nevýhodu v tom, že je dělený a je tak dost náchylný právě na správné zapažbení, ale když si dá člověk záležet tak ho považuju za jeden z nejlepších (hlavně nejuniverzálnějších) na našich zbraních.
fanymar
Nový návštěvník

Příspěvek od fanymar »

Moc děkuji za obrázky. U té tikky to vypadá hodně dobře. Jen aby to moc necvakalo. Měl jsem v ruce Mauser M12, tam to vypadá podobně a vůbec nevím jak může někdo vypustit něco tak příšerně hlučného do světa. Ten kolík, co ten německý kolega demontoval původně, zapadá kam a zajištuje co? Tikku jsem detailně neprohlížel.
Na těch dalších záběrech je ruční napínání, které asi nebude možnost si někde osahat a nevím jak to padne do ruky. SM 12 jsem v ruce měl a moc mi nesedí a navíc to napínání je tak nějak vzadu a musíte při natahování pustit hřbet pažby a ten puntík v prostředku je takový neurčitý.
Steyr clasik jsem osobně neviděl ale vypravuju se na to. Tam je k dokonalému zajištění potřeba přímáčknout kliku závěru ke zbrani čímž se závěr trochu přetočí a úderník nemůže ven. Při uvolnění je třeba kliku přidržet aby to necvaklo. Nevím jak pohotově se to dá udělat. Snad jsem to pochopil dobře
Nevíte přesně jak je zajistění udělané u Sako 85? To je flinta jako by ji někdo udělal pro mě na míru. Myslim ale, že se tam zajišťuje jen spoušť.
Držel jsem taky sauer 404 tam to napínání docela jde ale ja to zbytečně složitá koncepce. Měnit hlaveň nepotřebuju odpor spouště taky ne tak proč za to platit.
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

BwanaHunter píše: Choochoo> za 3,5 tis. moc nevěřím, že byla nová pažba materiál+práce ve smyslu nová. Cena by tak nějak seděla na starší pažbu ze ZG, myslím tovární, kterou mu někdo přehodil na jeho flintu.
Je pravda, ze me ta cena take udivila, tak jsem to jeste jednou zjistoval. No bylo to asi jen za praci. Celkova cena tedy byla cca 6,5tis. takze to az tak levne zase nebylo. Kamos prinesl svou prasklou ze ZG a chtel udelat stejnou.
Takze omluva za neumyslnou mystifikaci
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
myval
Nový návštěvník

Příspěvek od myval »

Tak chlapi, zašel jsem do krámu na x-bolta, 557, Eurobolta. Pak mi dali do ruky Mauser M12 v plastu, R8 v plastu, K-95, haenel jaeger 10. Takže jsem odtamtud odešel s plnou hlavou něčeho s čím jsem si nevěděl rady. :D Velký poznatek byl, že viceméně všechny pažby jsou mi krátké, u x-bolta zvlášť.

Teď po pár dnech to vidím takto:
X-bolt - super zbraň, ale je na mě moc krátká, takže bych ji dopasovával nějakými nástavcemi pod botku-takže velké mínus
Eurobolt - lépe sedne, ale je to jiné železo než x-bolt- nelze otevřít závěr při zajištěné flintě a taky má napínaček(nechci)
557 - to že má mouchy jsem tušil, ale je normální, aby šel vidět náboj ve schránce pod závěrem???
M12 - zřejmě kvalitní hlaveň, ale ovládání pojistky dvěma prsty mě vůbec nenadchlo, - je napínáček a málo pistolová rukojeť
HJ 10 - ještě si ji někde ošahám, nesedla mi úplně do ramene
R8 a K-95- to jsem fakt jen držel, ani jsem se nechtěl zmlsat chodem zavěru apod. :lol:

Zatím vede x-bolt, ale ne moc vyzamně, když je krátký.Tento týden budu ještě v Praze a navštívím CZUB- chci zkusit range rifle(měla by být delší jak 557 Lux) Pak se chci jít podivat do renesance na Howu, Marlina, Savage a Titana 6. No a pokud budu mít čas, tak skočím omrknout něco do armsu(spíše budu mlsat).

A když po téhle patálii, žadná zbraň nebude podle mých představ, tak nevím. Možná tak vzít pak x-bolta v plastu a nechat vystrouhat pažbu podle svých proporcí( ale tohle významně prodraží tuhle flintu).
Durell
Zkušený diskutér

Příspěvek od Durell »

Zober celý systém od Hova a dorobiť pažbu, slušná na mieru 250 - 300€ kvalitná plastová možno o dačo menej.
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

U té M12 musíš pojistku ovládat dvěmi prsty proč? Běžně to na obdobné od recknagelu dělám palcem pravé ruky a nehlučně (palec na ovladači přitlačený shora), nebo už při zamíření - ukazováčkem obdobně
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
myval
Nový návštěvník

Příspěvek od myval »

Ovládání pojistky u M12 šlo dost těžko(možná se ochodí, nevím), takže jsem musel používat dva prsty jinak cvakla. Jedním prstem jsem to neudržel.

Po dnešku Howu škrkám. Starší modely na pojistkce necvakaly, nové ano, navíc 3-polohá a závěr se mi zdal takový fórový(čti jednoduchý-možná je to výhoda). Ale v plastu to tězko prodloužím.

Titan 6. Tak to je zbraň pěkná, padne do ruky( ale i tak bych potřeboval větší botku). Trošku nejistá pojistka, ale lehce bych si zvykl.

Ještě jsem stihl navštívit arms a mrknout na sauery. 202 highland- krásně lehká zbraň, fakt super, pojistka pro mě zvláštní, ale tichá. 404 super zbráň, až na váhu a poměrně ztuha šlo napnutí. 101 měli bez mířidel, pojistka byla o cviku a padla míň do ramene jak zbývající. Ale tyto flinty jsou mimo můj rozpočet(80tkč za komplet), ale možná si to pořídí otec , tak mě tam poslal si to ošahat, aby věděl, že mi to taky trochu sedne :-) Mno, ale počkám si na 100, podle prodejce by měla mít celkem dost zajímavou cenovku do 30tkč, takže ještě počkám a zkusím.

Zatím Titan 6, x-bolt. Celkem závidím tatovi, že nemohl vybírat a bral co bylo :lol:
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

moc to kombinuješ:-) "dokonalá zbraň" omezená penězma neexistuje.. všichni dělaj plus-minus to stejný, za podobný peníze - do 30, do 50, do 100...

dokud nekoupíš super zbran na míru za 200 základ, furt budeš nacházet mouchy:-)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

přesně tak, musel by sis nechat postavit víceméně ručně něco na bázi nebo přímo od Mausera- M98/ M98Magnum
http://www.mauser.com/en/products/m98/m98/ mám prakticky tohleto v pracovnějším dizajnu
nebo
http://www.dumoulin-herstal.com/en/herstal.htm
nebo
http://www.fanzoj.com/de/gunroom/custom ... auser.html
nebo toto je zajímavý hitech
http://www.fanzoj.com/de/gunroom/custom ... ifles.html

v ČR se to dá od renomovaných puškařů nechat postavit, za použití aftermarket kit dílů, a slušného hustého dřeva na míru, od řekněme +- 40 až 50ti tis kč bez optiky
ale pak vše funguje jak má, máš to na míru, nástřel sedí 100% i když přehazuješ optiky, tichá a ovladatelná pojistka, přímá podepřená spoušť 700-1000g, nastavitelná, minimální chod a propad.
Ono podle mě není důvod kupovat konfekci, kdy budeš muset vždycky z něčeho slevit.
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

hm, to bych rád viděl tu předběžhnou kalkulaci.. nemyslím to špatně, ale myslím že dobrý puškař? v cz tohle za 40-50 nepostaví, jen pažba bude za 15?...
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

zhruba nástřel:
systém Ka98 5
pažba 10 (slušné dřevo)
hlaveň 10
montáž 10
spoušť 2,5
matice 8
nějaké práce na dopasování aby to vše šlapalo jak má 5
psal jsem +- 40 až 50tis kč což +- sedí

Já třeba koupil kousek z Egunu za 27 a byla tam nová hlaveň, Tymney spoušť 700g, základny montáže ERA
sehnal jsem pořádnou pažbu, matici ERA, horní díly švenku ERAmatic, výklopnou schránku, zkrátila se hlaveň, vyměněné díly jsem pustil a do +-50 jsem
Chápu ale že někomu se nechce s tím tak babrat, nechce čekat - takže zbývá co? konfekční flinta a čas se stejně tráví výběrem toho co "tak nějak" nejlíp sedí
já šel cestou toho co je prověřené a "venku" poměrně velmi oblíbené a sám můžu s klidem doporučit. Cenu + pak už určuje jen kdo to dělal, jestli to dělal z plného nebo původních starých dílů, dřevo, dizajn provedení, materiály - ta cena v podstatě pak nemá strop
Nová M98 od Mauseru začíná myslím na 13000E u Holland/Holland to bude zase jinde
Naposledy upravil(a) Zbrojovák dne pát 26.2.2016, 8:48, celkem upraveno 1 x.
Myslivec Milda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Myslivec Milda »

myval píše:Ovládání pojistky u M12 šlo dost těžko(možná se ochodí, nevím), takže jsem musel používat dva prsty jinak cvakla. Jedním prstem jsem to neudržel.

Zatím Titan 6, x-bolt. Celkem závidím tatovi, že nemohl vybírat a bral co bylo :lol:
Když sis u mně zkoušel mimo jiné i ten MAUSER M12, jasně jsem ukazoval JAK funguje pojistka. Pokud ji uchopím mezi palec a ukazováček, pak Zajišťuje / Odjišťuje absolutně tiše . Tichý chod má smysl tehdy, když mi zvíře přijde blízko pod posed. Všechno je to otázka cviku. Jinak pojistka se NEOCHODÍ . M 12 není pouťové zboží odněkud z " koňských řití".To je originál německý MAUSER ! Legenda
Co dodat ? Měl jsem v rukou několik Titanů 6, s Browningem se to fakt nedá srovnat.
myval
Nový návštěvník

Příspěvek od myval »

Myslivec Milda : Zdravím Vás, však ano, souhlasím, jen jsem reagoval na zbrojováka proč to nešlo ovládat jedním prstem. Z jakého důvodů se nedá x-bolt srovnat s Titanem?
Petr1970 píše:moc to kombinuješ:-)
Kombinuju, protože můžu a nechci zjistit po půl roce, že jsem mohl mít něco lepšího. Jasně všechny mají mouchy, ale jde o to, které mouchy jsem schopný akceptovat a které ne. Takže třeba 557 jsem už vyloučil z výběru. Přitom při prvním nahození do ramene to byl docela velký favorit.
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

myval dobře děláš nenech si to otrávit a vybírej a neuchvátej to protože s tou flintou pak budeš fungovat kolik let a to samé platí pak při výběru optiky a střeliva. Jen bych řekl abys té optice věnoval ještě větší pozornost než flintě, ono ty zbraně do 200m střílej všecny dostatečně přesně ale optika ti rozhodne za jakých světelných podmínek a jak daleko budeš moci lovit a je to jen o komfortu uživatele, životnost taky řešit nemusíš coby myslivec se k jejímu konci zdaleka nepřiblížíš. Jinak stejně časem pořídíš další zbraně nezůstaneš jen u jedné tak ty mouchy vyladíš potom :lol:
Odpovědět