vhodna zbran/kaliber na lov v afrike

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
vhool

Re: vhodna zbran/kaliber na lov v afrike

Příspěvek od vhool »

postavil jsem si 8x64S na platforme CZ550 american 7x64 pusku s tezkou dlouhou hlavni a zkusenosti mam vice nez vynikajici.cas a praxe ukazali ze to byla vynikajici volba.od srnci az po vysokou nemam vyhrady,ovsem je to i o vhodne strele tak jako ostatne u vsech razi ... neosvedcil se oryx,zklamal vulkan ale naopak vynikajici je TOG 220gr. a accubond 200gr. s ustovkou kolem 800-820 m/s kdy energie je na urovni tovarnich 300WM ovsem je zde moznost laborace vlastnosti od 308w az po zminenou 300WM i kdyz vlastnosti tristovky se to tyka pouze ve spodni hranici jeji pouzitelnosti (napr.strelivo SB).co se tyka balistiky tak je srovnatelna s 308W se strelou 165-8gr. a sprg 180gr. nebo 8x57JS 180gr.pri pouziti strely 200gr.accubond
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Zajímavé, z vlastní zkušenosti musím řící, že osma má opravdu něco do sebe, ty germáni věděli svoje.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

vhool> no,ja musim mit kliku,i kdyz mam zlamovacku. :-)) Jinak kdyz jsem volil osmicku s klikou,ma volba byla 8x68S.

Pete> strely,ktere se v Africe tesi nej8etsi oblibe a nejlepsi povesti jsou asi Woodleigh veldcore,Swift A-frame a Barnes X a odvozeniny. Na vetsi zver pak monolity. Na techhle se asi shodnou vsichni. Naopak treba RWS moc dobry zvuk nema,hlavne ne treba TIGy, nicmene pred nejakou dobou jsem strilel TUGy z 375 HH a celkem dobry. O Hornadym uz jsem tu psal. Jinak pakun je sice docela vitalni,,ale porad je to "jen" velka antilopa. I kdyz beloocasy dokaze byt potvora a postreleny je i nebezpecny, hodne lidi je podceni. Zbytecne nema prezdivku Vrystat bufel. (buvol z freestate-provincie).
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
curil
Pravidelný diskutér

Příspěvek od curil »

jaký má třeba 375HH zpětný ráz? to musí být fakt jak když kůň kopne :). Bwano založ to vlákno o Africe a každý den mi jako večerníček napiš jednu příhodu,jestli to vydržíš rok pošlu flašku :D :D :D .
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

S A-Frame jsem střílel v 30-06, laborace od Remingtonu. Solidní penetrace, jen občas některá rána vyloženě ulétla, možná jsem měl jen špatnou šarži, ale k americké munici nemám 100 % důvěru. A-Frame ale osazuje např. i Norma. Ten Barnes TS může být také dobrý, zkusím se podívat i na nějaká angloamerická fóra.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

pete> norma laboruje A-frame,Barnese a v nekterych razich i Woodleigh.
Curil> neni to tak hrozny. On ten zpetny raz zalezi taky na tom,jak je udelana flinta. Ja s tim strilim pres 10 let a furt jsem tady. Za rok flasku? :) To by byly laciny historky,to je radsi vydam jako knizku :)) navic mam po malarii nebo co to bylo za svini jatra nejak marod,tak uz ty lahvi tolik taky nedam.
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

to bwana: Tak kostky jsou vrženy, v dubnu jedu na první Afriku do JAR, hlavně antilopy. Beru 30 06 a Swift A Frame od Normy. Raději se už nyní rozhlížím dvojáku na těžkou zvěř (můj sen je buvol, dál uvidím, co zdraví a peněženka dovolí), protože dodací lhůty jsou od 6-12 měsíců. U Heymu jsem vznesl dotaz, zdali na můj dvoják dodají laufy 375 HH, možná to půjde, uvidím i podle ceny. Alternativa by asi byl Krieghoff. Prosím Tě o radu dle tvé zkušenosti, zdali do zlamovačky volit 375 HH nebo 375 HH Flanged (mají okraj, ale o něco slabší výkon), aby šlo hladce přebíjet. S tím souvisí i dotaz, zdali vytahováky nebo ejektory. Můj kolega (co má ten Krieghoff 500/416 N.E. s vytahováky, střeleno má vše až po slona) říká "když na lva nebo buvola střelíš, pořád ještě nemusí vědět, kde přesně jsi, ale když pak nahlas přebiješ, ví to zcela určitě". S tím možná souvisí i systém natahování zbraně, zdali zlamovací klasika (viz Heym) nebo systém Krieghoff (obdoba např. Blaser R 93). Díky předem za tvé postřehy.
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Příspěvek od Josef Kuřitka »

"Vajsšvacgnu" se po TIGu z 8x57 za lopatkou trošku proskočil a bylo. Rozhodně to není žádný dravec. Jinak TIG do Afriky opravdu není. Best je A Frame + Barnes a Accubond je rovněž průvodci dobře hodnocen. První Afriku jsem zvládl celou s osmičkou a druhý lovec s 7x64 a nikdo neměl námitky. Tam průvodce používal 7 RM - zřejmě kvůli šakalům, gepardům - farma byla otevřenější! Na dosled pumpu s krátkou hlavní v 300WM.

Jinak s 300WM a 200grejnu Accub V0 - 840m/s na Elenadí krávu - bez problému, těsně za lopatku ( na cca 120m) neprostřelil, ale zůstal na druhé straně těsně pod dekou. Jinak jsem prostřeli všechno (včetně slušného kudu). Neprošel pouze Hartebest, kterého jsem střílel na 160m na ostro, ale tomu Accub. přerazil srdce.

Domácí jsem vyzvídal a oni se osobně s nějakými kanony netahají. 30-06 je standart, na malé antilopy v buši mají i 7x57, otec mého průvodce lovil s 243W a 375HaH. 375 HaH s Barnesem používal při doprovodech hostů na Elanda. Většinou přebíjejí.

Naprosto běžně používají naše kulovnice.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

josef kuritka> gnu neni zadny dravec,kdyz je dobre streleny. Jinak dokaze byt prekvapiva svine :)) matka s mladym umi zautocit i zdrava.. Par lidi uz prekvapily. Jinak to co pises jiste plati,rekl bych ze hlavne pro farmy jih,Namibie apod. V otevrene krajine treba v revirech severni Zimbabwe uz je to zas jinak.

Pete> ja bych se nerad pasoval do role nejakeho vseveda a radil co a jak. Ja muzu jen rict svuj nazor. Osobne bych volil 375 HH,uz proto,ze ve vetsine statu je to legalni minimum pro big 5,takze s flanged te nemusi nechat strilet .Volil bych vytahovaky,jsou jednak pevnejsi a min nachylny k mech.zavade u velkych razi,a jednak jsou,jak jsi psal,tissi. Flintu bych opravdu volil co nejtissi,hladky chod,vytahovaky,pojistka... Pro to,co jsi psal,hluk vystrelu se ruzne odrazi od terenu a vegetace a tak,takze zver ho neidentifikuje tak lehce,kdezto to cvaknuti presne. Kocky (a nejen ty) ho slysi neomylne na dalku a par lidi uz stalo cvaknuti dobrou trofej. Pokud jde o system napinani ustroji,tam bych mel dilema,ten Krieghoff system je bezpecnejsi,dokonce podle me o hodne,nez klasika,za predpokladu napinani pred pouzitim. Ale tam je zas to cvaknuti... Je otazka,jak tichy to umi udelat. To co bych mel mit ja,bude klasika, ale tomu rucnimu napinani bych se asi nebranil. Muzu bezpecne nosit flintu nabitou,v pripade necekane krize natahnu za zlomek sekundy a cvaknuti mi vadit nebude,v pripade predpokladaneho pouziti napnu v predstihu... Ptam se- v kombinaci s kohoutkovou pojistkou se to asi nedela? To by pak bylo jak klasicka flinta,doplnena o "vypousteni uderniku" a mohl by to byt zajimavy system. Neco na zpusob starych Mannliches Schoenauer...
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

to bwana: Myslím ,že kohoutkovou pojistku k tomu nedělají, ale zeptám se. Doufám, že to napínání Krieghoff necvaká, mám jednušku Merkel K2, tam to chodí absolutně tiše, ovšem na Blaseru R 93 to cvaká až ouvej, když si nedáš velký pozor. Pokud půjdu do zcela nové flinty, budu ještě řešit dilema, zdali tedy 375 HH nebo 500/416 N.E. Ta 375 je asi univerzálnější, koukal jsem na nabídku střeliva a ta je zcela impozantní, od střel na lehčí zvěř až po těžkou. Jak jsi psal, tak Norma dělá skvělé patrony řady PH s Woodleigh, ale tam se přebíjení určitě vyplatí, jedna stojí 300-400 Kč. Můj cíl je bůvol, na něj to asi stačí, stejně jako na kroka. Přesto mně vrtá červík, kdyby člověk chtěl a mohl pokračovat dál (hippo, rhino, slon), zdali už to přece jen není slabá ráže a nechce to tedy rovnou koupit těch 500/416 N.E. Otázka je, jak se tato ráže uplatní u střední zvěře a šelem, kde asi kraluje 375 HH a ne takový kanón. Ovšem pokud se někdy v životě dopracuji ke slonovi, možná se dá extra flinta půjčit, funguje tohle někde v Africe, aby zbraň byla spolehlivá?
BwanaHunter
Zkušený diskutér

pete> Norma PH s Woodleigh 350 grs.do 375 HH stoji 200. A jinak je to jak pises,vzdycky budes resit nejake dilema,pokud nemuzes mit vsechny flinty,co se ti libi. To ja dobre znam :))) 375 HH je podle me kralovna razi,zcela univerzalni,s prijatelnou balistikou,rozumnym zpetnym razem atd. Na tlustokozce pokladana za marginalni,coz dnes znamena de facto jen slon. Tam je jiste neco jako 500/416 apod vhodnejsi,ale je to dost specializovany naradi. Nekteri PH i na buvola vidi radeji neco s prumerem 400,ale s 375 te nechaji. Taky zalezi jaky jsi strelec a jak si veris,znam profiky,co celou svoji karieru odstrileli s 375. Flinta se obvykle pujcit da.
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Díky za odpo, s tou cenou máš pravdu,kouknul jsem se pořádně a těch 300-400 Kč je pro Normu s Woodleigh v ráži 500/416 N.E. Tedy další důvod pro 375 HH. Na každou flintu, co se mně líbí, tedy fakt nemám, ach jo. Hledám tedy přijatelný univerzál. Hlavní pro mně je, abych se s tou flintou bezpečně trefil, tedy možná přijatelný zpětný ráz 375 HH je jisté plus proti extra silným rážím. Zkusím poprosit kolegu a střelit si z té jeho 500/416 N.E., co to dělá a zda bych se té flinty případně nebál (nejsem žádný Rambo). Jaký jsem střelec? V Česku se celkem trefuji, ovšem s lovem zvěře v Africe mám zkušenosti nulové, proto chci začít u antilop a postupně pokračovat. Dvoják řeším nyní proto, že dodací lhůty jsou velmi dlouhé, zbraň nelze objednat měsíc před odjezdem, to určitě znáš. Chtěl bych tu zbraň s předstihem, aby si jí člověk osahal, vyzkoušel a nastřílel s ní i tady něco, abych věděl, co od ní čekat.
duch Pampuch
Pravidelný diskutér

Příspěvek od duch Pampuch »

Budu mit blbej dotaz, proc se preferuji takove desne kanony na slona a spol, myslel jsem, ze se to strili momolitickou strelou na hlavu nebo ne? Doufam ze se tim hroznym knedlikem nestrili slon za plec, pak bych chapal, proc radeji 0,5" a vice :D
BwanaHunter
Zkušený diskutér

pampuch> Jo, slon se obvykle střílí do hlavy solidem, což je většinou monolit, ale může to být i jiná konstrukce, Woodleigh třeba dělá výborný jádrové střely se spec. silným pláštěm, na špičce ještě kryté kuklou, takže se to chová jako solid. No a z čeho bys je jako chtěl střílet, na slony? Z malorážky?
duch Pampuch
Pravidelný diskutér

Příspěvek od duch Pampuch »

BwanaHunter píše:pampuch> Jo, slon se obvykle střílí do hlavy solidem, což je většinou monolit, ale může to být i jiná konstrukce, Woodleigh třeba dělá výborný jádrové střely se spec. silným pláštěm, na špičce ještě kryté kuklou, takže se to chová jako solid. No a z čeho bys je jako chtěl střílet, na slony? Z malorážky?
Dik, pouziti treba 375 H+H chapu, ale kanony jsem myslel ta dela s prumerem 0,5" a vice. Pokud se strili na hlavu, tak 375H+H musi prorazit alespon dovnitr, kdyz ne prustrel.Pak je to spise o tom se trefit a s kanonem o vykonu 10 000J to asi neni prca.. Vime vsichni, co vsechno se necha prostrelit 8x57 IS vojenskym celoplastem :D
Odpovědět