vhodna zbran/kaliber na lov v afrike

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
vhool

Re: vhodna zbran/kaliber na lov v afrike

Příspěvek od vhool »

no ja bych doporucil zeptat se izera,kdyz vi jak ulovit tygra pomoci spendliku tak by mohl mit radu i na slona ne? :lol: :lol: :lol:
uz to tu nekde je ale pro jednodussi pristup:http://www.youtube.com/watch?v=5gdNNtSEhGA
duch Pampuch
Pravidelný diskutér

Příspěvek od duch Pampuch »

vhool píše:no ja bych doporucil zeptat se izera,kdyz vi jak ulovit tygra pomoci spendliku tak by mohl mit radu i na slona ne? :lol: :lol: :lol:
uz to tu nekde je ale pro jednodussi pristup:http://www.youtube.com/watch?v=5gdNNtSEhGA
Hm, to na slona muzes jit s bananem a pri vhodne manipulaci se ti sam privaze chobotem ke stromu :D
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Proč kanón? V rámci teoretické přípravy čtu i stránky jednotlivých Safari (např. Safarribwana, že, bwanahuntere). Píší tam vhodné druhy zbraní na jednotlivou zvěř. U bůvola stojí, že PH tě nechá střelit s 375 HH, ale raději vidí kalibr začínající na 4, protože když se první rána nepovede a bůvol zaútočí, dá se zastavit jedině ránou na mozek. To je relativně malý cíl a v pohybu, můžeš ho minout a proto potřebuješ silný kalibr a nabito na druhý výstřel s celopláštěm, protože tak je alespoň nějaká naděje, že střela pronikne lebkou a zasáhne páteřní kanál.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

pete> Podobnost mé přezdívky s těmi stránkami je čistě náhodná. Safari znamená ve swahili cesta, bwana je pan, oslovení. Domorodci tak často říkají bílým lovcům i bílým obecně, ale je to obecné oslovení v tomhle jazyce, není vyhrazené pro cizince. Běloch jako takový je muzungu, běloši wazungu. Chtěl jsem si dát nick jiný, ale byl obsazený, tak mě napadlo tohle. Sorry za OT.
Pokud jde o střely, pampuch má představy zkreslené, když si myslí, že poráně ze 416 Rigby padne barák. Jsou úhly, z kterých je rána na sloní hlavu riskantní i za takové flinty. Už jsme tu několikrát zopakovali, že ano, víme že slon se dá střelit i 7x57, ale to musí být sakra jistá rána.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Snažil jsem se to trochu srovnat hlavě. Mám pocit, že v Africe platí totéž co u nás, člověk by měl střílet s maximální jistotou. U nás lovím skoro deset let a skončil jsem u větších kalibrů s těžší kulí. Stává se (alespoň mně), že prostě rána není vždycky ideální a právě tam se projeví výhoda těžších střel s vysokou ranivostí. Přesně jak píše bwanahunter, při ideální ráně střelíš slona i 7x57. Ale v ideálním světě nežijeme, člověk dělá chyby a myslivost a lov je o kontaktu s živou přírodou, která se nedá naprogramovat a často překvapí, myslím, že to známe všichni. Je třeba k ní tedy přistupovat s pokorou a raději se připravit i na situace, kdy všechno nevyšlo "přesně podle plánu". Těžší kule u nás znamená cca nad 10 g, lépe 11 g a více, v Africe na těžkou zvěř je to cca 30 g a více. No a potřebuješ tedy flintu, která to dovede doručit tam, kam je třeba a kterou jsi přitom ještě schopen zvládnout.
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

To BwanaHunter měl bych malý dotaz co 458W MAG na co se to tam používá zdá se mi ta kule brutální. :D
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Zdenek41> hehehe, 458 WinMag. To jsi trefil hřebíček na hlavičku, protože kdybys tuhle otázku pustil mezi třeba PH nebo vůbec africké lovce, spustí se podobně plamenná diskuze, jako třeba když se v ČR začnou myslivci dohadovat, která ráže je lepší nebé nedávno tady jestli malá rychlá nebo těžká pomalá atd. :) 458WinMag má svoje velké příznivce a velké odpůrce. Málokomu je fuk. Jak je zcela zřejmé, vyvinul jí Winchester spolu se svojí úchylkou na zkracování nábojnic, takže chtěli vytvořit náboj s výkonem srovnatelným s 450 N.E. apod. s délkou nábojnice, která se vejde do standardního závěru typu bolt action (teď nedělám machry, ale nejsem si jistý, jaký je správný český termín, myslím "otočný odsuvný" ???). No a vymysleli 458 WinMag. Jenže ta nábojnice je na požadavky takového náboje trochu moc krátká a tedy ten prach je tam hrozně nacpaný a utěsněný. Ze začátku to byl vůbec problém, docházelo k nestandardnímu hoření prachu a selhačům a pochybným ranám, slyšel jsem o případu, kdy se chlapovi na sluníčku spekl prach v náboji a ten pak selhal, údajně ho to stálo život... S moderními prachy se to vylepšilo, prý o dost. Ale pořád je náchylný na problémy a selhání zejména u přebíjených nábojů, kde jsou použitý rúzný prachy a z důvěryhodných zdrojů jsem slyšel o případech zaseklých závěrů, kde na vině byla kombinace prachu (střelného) a horka. Z toho důvodu i když na jihu skoro všichni přebíjejí, tak u téhle ráže je to jinak a hodně průvodců s přebíjenými náboji téhle ráže hosta ani nenechá jít do buše. Na druhou stranu je potřeba uznat, že tenhle náboj vyplnil mezeru na trhu, zpřístupnil ráži takovýchhle parametrů širokému množství lovců a stal se hodně rozšířeným. Protože má řadu výhod, ale slabinu asi jedinou a to je délka nábojnice, řada lidí se toho chytla a špekulovala, jak to vylepšit, jak už to tak bývá. Nějaký pan Lott, někde jsem tuším četl, že po tom, co ho dost ošklivě pocuchal postřelený buvol, přemýšlel, jak udělat podobnou, ale spolehlivější, a vymyslel 458 Lott, kdy vyšel ze 458 WM a prodloužil nábojnici. Podle mě je to lepší ráže než 458 WM, o dost lepší, ačkoliv už jsem taky slyšel o zaseklém závěru ze stejné příčiny. Jsou nějaké další pokusy vyvinout další ráže na stejném základě a jsem docela dost zvědavý, protože je to podle mě dobrá cesta, a jedna 458 by se mi ještě hodila. No a pokud jde o použití, je to stejné jako u jiných ráží téhle třídy, 450 N.E., 505 Gibbs atd. Tedy hlavně velká zvěř od buvola nahoru.
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Děkuji za vyčerpávající odpověd kamarádi jezdí do Sud Afriky do často,loví vše tam přístupné.Rád poslouchám o paviánech.Musí to být mazec,ale mě opravdu tento lov nejak neoslovuje.Ale každý máme rád to svoje.Abych nebyl OT tak,ale střelba z 458W byla docela příjemná.Obava z kanonu na letadla se nevyplnila :lol:
vhool

Příspěvek od vhool »

...taky ,ac nemam zkusenosti s 458WM,bych se priklanel k tomu,ze vyse zminene "poruchy" byli prave diky nezvladnutemu prebijeni nebo kombinaci stresu a spatne udelane patrony....
BwanaHunter
Zkušený diskutér

edelweiss> kolem 458 WinMag je vždycky flame, a nechci tady tedy vyvolávat další. Ty historky o problémech pro mě z říše snů nejsou, znám se osobně třeba s Kobusem van Westhuizen, majitelem Rhino Bullets, Hendrikem Niemandem z Frontier Metal atd., kteří toho o nábojích vědí docela dost a všichni jsou aktivní PH... Je ale pravda, že většina problémů, asi dost podstatná, byla způsobená přebíjením a nevhodnou laborací nebo nevhodným prachem. A taky jsem psal, že s použitím moderních prachů a laboracích bez komprese prachové náplně se dost zlepšilo. A znám řadu lidí i PH, kteří se 458 WinMag loví leta a k plné spokojenosti, takhle ráže má opravdu své odpůrce nebo zastánce. Asi už toho víc k téhle ráži není co dodávat, rozhodně se nesnažím někomu něco vnucovat, má osobní volba je 458 Lott a čekám, jak se vyvine 458 Express.

Jinak "náběhy" jak ty říkáš, jsem musel nechat upravit i u 357 H&H, některý střely ve schránce trochu zlobily a pro hladký chod byly třeba nějaké drobné úpravy. Máš pravdu, že to je drobnost. Co za flintu je ta tvoje 458?
BwanaHunter
Zkušený diskutér

edelweiss> bud neumim cesky nebo si stojim na vedeni,ale ten posledni prispevek jsem nepochopil. Co to tedy bylo za flintu,prosim? Vyrobce,typ? A co znamena "kropil zdatne"? Diky moc.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

edel>jeejee. Ja jsem Cech jen castecne,takze tyhle spory Morava a zbytek me celkem mijeji. :-)) ze je "hodne kropit" dost strilet me jaksi doslo,co me zajima je,co jsi tak hodne touhle flintou strilel....
duch Pampuch
Pravidelný diskutér

Příspěvek od duch Pampuch »

BwanaHunter píše:edel>jeejee. Ja jsem Cech jen castecne,takze tyhle spory Morava a zbytek me celkem mijeji. :-)) ze je "hodne kropit" dost strilet me jaksi doslo,co me zajima je,co jsi tak hodne touhle flintou strilel....
To tady vime vsichni. Papir, plechovky od piva a cihly. No a nyni dela pomoci svych kouli na Morave vetsi skody nez bobr. :D
BwanaHunter
Zkušený diskutér

edel> tak to jo. Ja myslel,zes s tim lovil zver a treba i v tropech nekde nebo tak. Tvoje zkusenosti jsou jiste zajimave,ale treba test,co se stane kdyz je ta flinta 2 dny v drzaku v aute,kdyz ve dne je 45 ve stinu a v noci sotva nad nulou,to jsi asi neabsolvoval... Ok,dost bylo 458 WinMag.
vhool

Příspěvek od vhool »

BwanaHunter píše:edel> tak to jo. Ja myslel,zes s tim lovil zver a treba i v tropech nekde nebo tak. Tvoje zkusenosti jsou jiste zajimave,ale treba test,co se stane kdyz je ta flinta 2 dny v drzaku v aute,kdyz ve dne je 45 ve stinu a v noci sotva nad nulou,to jsi asi neabsolvoval... Ok,dost bylo 458 WinMag.
:lol: tak kdyby tohle byly ukazatele spolehlivosti tak verim pouze 30-06,7,62x54R a 8x57 IS :lol: :lol: :lol:
Odpovědět