Stránka 1 z 1

Dršťková polévka z jeleního trávníku

Napsal: sob 21.10.2006, 19:53
od Andy
Jezis me je blbe :lol: travnik nechavam zasadne liskam a krkavcum :lol:

Dršťková polévka z jeleního trávníku

Napsal: stř 25.10.2006, 22:20
od Brennek
Kamarád to jednou zkoušel. Dělal dr?kovou z jelena. Musí se to ale pořádně vyprat. Ke konci praní trávníku už klel jak pohan :evil: a měl úplně rozmáchané ruce. Ale výsledek - více než lahůdka. Kdybych nebyl línej a neměl tolik rád lišky :lol: , tak jsem to snad udělal taky. Ta dr?ková byla mnohem lepší, než klasika z hovězího. Dr?ky byly jemnější a člověk to nemusel tisíckrát kousat :wink: . takže doporučuji.

Dršťková polévka z jeleního trávníku

Napsal: čtv 26.10.2006, 20:12
od Zdenek41
Dr??ky i snad z jelena se paří vařicí vodou podmíka musí být čerstvé.používá se zvonek na škrábání ?tětin prasete.Prý se používá i srnčí trávník.Já akorát vím,že kámoši z Alp stím krmí barváře.Recept slibuji.Akorát toho času je málo. :(

Dršťková.

Napsal: čtv 26.10.2006, 20:34
od Zdenek41
Čisté dr??ky vaříme se solí a černým kořením s kořenovou zeleninou a cibulí.Vaříme do měkka.Po té pokrájíme na nudličky.Na rozpu?těném sádle rozmícháme sladkou papriku přidá se mouka.Udělá se jí?ka.Ta se rozpustí ve vývaru po dr??kách.Přidá se česnek, majoránka,dr??ky,dochutit,povařit a je hotovo.může? použít dobře očištěné dr??ky jeleni,srnčí či žaludek z vepře.Dobrou chu?.

Dr??ková

Napsal: stř 01.11.2006, 18:35
od Brennek
Nevím, ale myslím, že to pral v horké vodě. Drhnul to rej?ákem :lol: . Ale jak říkám - byla to chu?ová bomba. Já vařím moc rád. Dělám bifteky nejraději ze srnčího. naložím je do oleje, přidám červenou papriku sladkou (není jí nikdy dost :D ), rozmačkaný jalovec (rukama), kousek bobkového listu, česnek (množství podobné jako u papriky :wink: ), drcený kmín, maličko soli, majoránku, a jiné koření podle momentální chuti a fantazie 8) . Pak to zprudka osma?ím na pánvi. Mám rád pořádně propečené. Do zbytku oleje na pánvi, ve kterém je koření naliji trochu kečupu a nechám chvílí povařit - je z toho docela dobrá omáčka :) .Další příště

Napsal: čtv 02.11.2006, 11:34
od nohavica stanislav
Jednou jsem pomáhal zabíjet býka a dostal jsem za ůkol vyčistit dr?ky,takže už na to mám metodu- dr?ky pomalu obrátit, propláchnout vodou až tam nejsou žádné zbytky stravy potom pořezat na kusy ,hodit do staré pračky ,vsypat kilo soli zalít horkou vodou a půl hodiny prát,propláchnout a celý postup ještě jednou zopakovat. A dr?ky jsou krásné a bílé.

Napsal: pon 05.2.2007, 20:55
od WetDog4
Jednou - Možná před víc než 15ti lety jsem u ra?eliny střelil laň, koloucha a čiplenu a krátce před tím mi důchodce - myslivec a řezník - Rudolf - vyprávěl, jak se ty dr??ky dělaj (podle něj teda) :) :

Polo?í? bachor na čisté místo (trávu) pěkně naplacato, nejlíp čepcem trochu dolu, pak ho po té delší, kulaté straně ostrým nožem rozříznež - aby se při řezání ani nehnul. Pak vrazí? ruku dovnitř až k protější straně - do těch "hoven" u čepce - a celej bachor najednou obrátí? a vyprázdní?. Bachor se nesmí totiž umazat zvenku - ani barvou ani obsahem - jak se dostane něco mezi blány co jsou zvenku, už to tam zustane. Pak nejlíp v potoce obrácený důkladně opláchnež a slo?í? do pytle do ruksaku. (kolou?ek měl naštěstí bachůrek rozstřelený - tak jsem o kořeny kleče omlátil jen dva bachory a nesl si je domů)

Doma naře?e? bachor na čtverce tak 20 až 30 x 20, znova opere?. Ohřeje? tak aspoň 20 litrů vody až k varu, přidá? do ní l?íci sody na prádlo. Čtverec dr?těk napíchnež na rohu na velkou vidličku a ponoří? tak na 5 až 7 vteřin do vařící vody, vyndá? a l?ící na prkénku stáhnež z vnitřní strany spařených dr?těk od jedné strany k druhé ?edou výstelku (Rudolf: "musej bejt bílý jako křída") - a to jde celkem snadno :) .

Pak už se jen vaří - v jedné, druhé a nejlít i třetí vodě (bez soli - to je rychlejší) - když jsou měkounké (asi za 2,5 až tři hodiny celkového varu), pokrájí se na nudličky a naloží se s nimi dle libosti - dr??ková, Lyonský hrnec, maďarský "pocalt" pörkölt :lol: :lol: :lol:

Můj dojem - hora syrových dr?těk, 6 hodin práce s horkou vodou, která tekla po stole, po zemi, úplně všude, na konci po jemném pokrájení cca 40 cm vysoká hromádka - odhadem tak o něco víc než 4 kila - ze dvou velkých kusů - v hodnotě tak 250 - 300 korun :? , nebylo to nic hrozného (menší zabijačka) ale od té doby jsem to neopakoval :)

4 FF ty srnčí řízky jsou taky výborný tak jeden den předem namazaný ka?í z rozmixovaného ?peku a cibule - skvělá nahořkle játrová chu? (recept z Jihlavy)

Napsal: úte 06.2.2007, 9:03
od František Fořt
Práce s těma dr??kama mi připadá naprosto neúměrná výsledku, i když dobrou polívčičku bych si z toho dal.

Jinak typ "Mokrého psa" na další úpravu řízečků neprodleně vyzkouším. Srnčího je v mrazáku hromada, takže hned volám man?elce, až vytáhne dva balíčky kýty. Nemám to jednoduché, páč u nás jsem maso?ravý pouze já, tudí? je celý hrnec vysma?ených řízků nebo celá kachna, bažant atd. pouze na mě. Nemám jinou šanci, než to sám sežrat.

Napsal: úte 06.2.2007, 9:32
od WetDog4
4FF To máš teda fakt blbý :lol: :lol: :lol:

Napsal: úte 06.2.2007, 13:21
od Leon
upřímnou soustrast to musí být hrozný utrpení to všechno sežrat :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: