Vzhledem k obvyklé konstrukci usazovacích matric je to - takto řečené - jenom půlka pravdy o ručně sestaveném střelivu. Usazovací trny "puškových" matric jsou dělané tak, aby se o špičku střely neopíraly. Pokud tedy "vyjedeš" sérii nábojů s jedním nastavením matrice, pak jsi kontroloval rozměry náboje s vyloučením nepravidelnosti tvaru špičky střely a máš náboje s délkou k referenčnímu průměru cca +- 0,02 mm (podle typu použitého lisu & matric). Ty budou střílet přesně. Pokud za rok znovu nastavíš matrice, abys udělal novou sérii, a jsi vybaven jen "prostou" posuvkou, měl bys asi prověřit na terči, kam to střílí, ale ta nová série, ta bude třeba střílet trošku jinam, ale v rámci sárie opět "přesně"... (nezřídka se během času - mezi "Loty" i maličko změní tvar střely ... řada dalších vlivů).Michal_123 píše: ↑pát 18.9.2020, 21:14 Psal jsem o OAL. To, co píšeš o měření rozměru na ogiválu je fajn, ale není to OAL.
Nicméně psal jsem to pouze jako ilustraci všeobecně známého problému s přesným měřením na střele.
Vzhledem k tomu, že všichni nemáme stejné měřící přípravky, zůstává COL/CIP L6 nejpraktičtějším způsobem, jak sdílet data pro handloading. Ale není to nic zásadně závadného či znevýhodňujícího, neb každý máme i trochu jiný vývrt hlavně - byť někdy třeba jen jinak opotřebený ...

Při debatě s jedním úspěšným F-class střelcem už jsem ale narazil, že COL nevěděl, pamatoval si jen kolik naměří on přípravkem ...
Tahle poslední Michalova otázka je výkop do krásné debaty, která:Michal_123 píše: ↑pát 18.9.2020, 21:14 Fakt si myslíte, že takový rozdíl v průměru střely má v tomto případě smysl řešit?
Opravdu se ptám, protože to nevím, neb jsem průměr střely tímto způsobem nikdy neřešil.
1) Se možná pokusí zvážit vliv uniformity komponent náboje a jeho sestavení na precizi střelby. Ta uniformita je ale velmi široká, hmotnost, rozměry, morfologie, použitý materiál a jeho tvarové i tepelné zpracování. Od argumentujících to vyžaduje slušné úsilí v hledání/rešerších na netu, případně v celkem časově i finančně nákladných experimentech. Ne všichni na to máme čas, prostor, technické vybavení a ne vždy je prakticky možné "očistit" takovou pokusnou střelbu od všech dalších vlivů, abych mohl demonstrovat účinek toho jednoho jediného (asi jsem trochu skeptik).
2) "Přesvědčovaná" strana i na sebelepší argumenty může říct "hm to není příliš přesvědčivé", já sám jsem jednou nastřílel ...", Takže by to pro rozvoj takto náročného tématu asi vyžadovalo aktivní a striktně objektivní přístup na všech zúčastněných stranách

3) Může trochu ujasnit bezpečnostní hlediska - jaký průměr plášťované/homogenní střely už není bezpečné použít - rozdíl "Hornet versus Vierlink"☼ 22 Savage a použití jejích střel v 223 Remington☼ .270 versus 7 mm☼ starší US pušky 7,62x39 s vývrtem 308☼ "Finský Mosin versus Ruský Mosin"☼ 8x57J a střely .321 a střely pro 8x57S - je víc podobných kolizí s rozdíly kolem 0,1 mm, který některé autority/zkušebny kvalifikují jako nebezpečný
4) Nepatří do vlákna "Sellier & Bellot FMJBT 140gr. / 9,1g, kal. 6,5mm", proto jí přesouvám sem.