Prvá reakcia po zhliadnutí videa - hm, nič zaujímavé, vôbec ma to neoslovilo.
Týždeň na to som si video náhodou pozrel znovu - večer, plný chuti na nejaký nový projekt (rozumej výmysel

Ráno, cestou do práce, sám pre seba konštatujem, že tento kaliber nevyhnutne potrebujem.

V dobe dnešných možností mi je jasné, že na tieto výmysly je v našich končinách ideálnou platformou Blaser R8, kto ho už má, tak mu odpadá kopec starostí s hľadaním vhodného “darcu orgánov”. Vymeniteľná hlava/orech záveru, kde sa dá bez problémov použiť rôzny priemer dna hilzne, pomerne univerzálne zásobníky, kopec rôznych montáží, žiadne starosti s ladením spúšte, alebo hľadaním aftermarket náhrady… proste tá skladačka ponúka veľa možností. Na tomto mieste chcem poďakovať kolegovi cobajovi za užitočné rady z praxe.

Výber hlavňoviny som podriadil komponentom dostupným na našich trhoch - 600gr monolity určené špeciálne pre subsonik sa tu bežne nevyskytujú, takže som zvolil polotovar Shilen so 14” twistom namiesto špeciálu s 8” twistom.
Potom som prezieravo nakúpil hilzne, matrice a strely, ktoré boli v tom momente dostupné. Pre začiatok Nosler (anti)Ballistic Tip 300gr. pre nadzvukové laborácie a Hornady Sub-X 410gr. pre experimenty s podzvukovými rýchlosťami. Nasleduje ilustračné foto, pre porovnanie som tam položil 123gr. strelu Lapua Scenar v kal. 6,5mm.