458 SOCOM

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
lovec
Zkušený diskutér

458 SOCOM

Příspěvek od lovec »

Na (mojom) počiatku bola správa od kamaráta z Rakúska s odkazom na toto video - týmto mu ďakujem, zase ma to stálo peniaze… :lol:

:arrow: https://youtu.be/FzLn5o8-LcE?si=j3WAkBRiUqb8SJXA

Prvá reakcia po zhliadnutí videa - hm, nič zaujímavé, vôbec ma to neoslovilo.
Týždeň na to som si video náhodou pozrel znovu - večer, plný chuti na nejaký nový projekt (rozumej výmysel :lol: :lol: ). To už bolo horšie, minimálne z pohľadu peňaženky. Začal vo mne vŕtať červík zvedavosti. Takže otváram Google, zadám 458 SOCOM a najbližšie nočné hodiny čítam fóra a preklikávam e-shopy…
Ráno, cestou do práce, sám pre seba konštatujem, že tento kaliber nevyhnutne potrebujem. :twisted:

V dobe dnešných možností mi je jasné, že na tieto výmysly je v našich končinách ideálnou platformou Blaser R8, kto ho už má, tak mu odpadá kopec starostí s hľadaním vhodného “darcu orgánov”. Vymeniteľná hlava/orech záveru, kde sa dá bez problémov použiť rôzny priemer dna hilzne, pomerne univerzálne zásobníky, kopec rôznych montáží, žiadne starosti s ladením spúšte, alebo hľadaním aftermarket náhrady… proste tá skladačka ponúka veľa možností. Na tomto mieste chcem poďakovať kolegovi cobajovi za užitočné rady z praxe. :wink:

Výber hlavňoviny som podriadil komponentom dostupným na našich trhoch - 600gr monolity určené špeciálne pre subsonik sa tu bežne nevyskytujú, takže som zvolil polotovar Shilen so 14” twistom namiesto špeciálu s 8” twistom.
Potom som prezieravo nakúpil hilzne, matrice a strely, ktoré boli v tom momente dostupné. Pre začiatok Nosler (anti)Ballistic Tip 300gr. pre nadzvukové laborácie a Hornady Sub-X 410gr. pre experimenty s podzvukovými rýchlosťami. Nasleduje ilustračné foto, pre porovnanie som tam položil 123gr. strelu Lapua Scenar v kal. 6,5mm.

Obrázek
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
lovec
Zkušený diskutér

Re: 458 SOCOM

Příspěvek od lovec »

Momentálne je projekt takmer hotový, resp. hotový.
Hlaveň mám, zásobník takisto, komponenty tiež. Prišla montáž na R8, teda základňa - zvolil som picatinny šínu od JK Nástroje, vyzerá solídne.
Na ceste je montáž na puškohľad.
Puškohľad ma už čaká v obchode, kvôli mínometnej trajektórii 458 SOCOM som logicky zvolil digitálny puškohľad, konkrétne Hikmicro s laserom a bal. kalkulátorom.
Posledný, ale zásadný komponent je tlmič, bez toho by to nebolo ono, na ten ešte čakám. Chvalabohu, doba pokročila tak, že aj na Slovensku máme už nejaký čas možnosť legálne používať tlmiče - tu len podotknem, že ich vídavam medzi ľudmi čoraz častejšie.

Ohľadom prebíjania samotného, plánujem použiť prachy od Reload Swiss, pre super- aj subsonické laborácie. Ešte to chvíľku potrvá, ale akonáhle niečo nalaborujem, tak sa podelím o skúsenosti.
Medzitým môže pár slov napísať kolega cobaj, ktorý už nejaké nazbieral.

(československé prvenstvo mi s týmto kalibrom ušlo, tak som získal aspoň slovenské… :mrgreen: usudzujem podľa toho, že tento kaliber ešte nebol v policajnej databáze.)
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
cobaj
Pravidelný diskutér

Příspěvek od cobaj »

Ahoj. Uz se tesim na zkusenosti a tve zazitky :mrgreen: Po delsi dobe jsem 458 Socom zase hodil do pazby a zacal se venovat cunikum. 325gr FTX, 33gr RS30, V0 - 550m/s. Posunul jsem bod zasahu vice dopredu na plec a zacalo to daunovat. (po ranach za plec to sice fajn barvi, ale 50m odbihani neni zadny problem) Kupodivu to v nem nechrasti, ale jeste jsem nemel moznost zadny kus videt bez skary takze skody neznam. Popravde me nejaky vyhozeny kousek nezajima - mam rad kdyz to ,,funguje,,
SUB-X 410gr jsem zkousel na strelnici, mam nejakou laboraci , ale presnost me nejak neoslovila a predevsim bych nesplnil v SUB laboracich 1500J/100m coz bylo na startu projektu nejvetsim lakadlem. Ale jak je na fotce videt strela je to paradni - vypada to jako kdyby to melo vlastni nabojnici :lol:
Pokusim se ziskat Barnesacke 500gr monolity a ty v SUB otestovat. Energie by mela byt tip top splnena, jen vzhledem k urceni pro vyssi dopadove rychlosti si na praci ve zveri si musime pockat.
M.
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Včera sa mi podarilo dotiahnuť môjho dvorného puškára na strelnicu a absolvovať krátky predprodukčný test tlmiča a zbrane. :lol:

Vo finále som sa rozhodol predsa len pre “digitálny” puškohľad Hikmicro Alpex 4K s diaľkomerom a balistickým kalkulátorom. Najväčší podiel mal na tom rozhovor so zástupcom Hikmicro na poslednej súťaži LKS, kde bolo české zastúpenie hlavným sponzorom. Okrem iného spomenul, že Alpex 4K by mal v súčasnej podobe vydržať aspoň dva, ak nie tri roky. Možno dostane nejaký kozmetický facelift, ale technika by sa nemala meniť, nakoľko 4K by malo podľa jeho slov byť niekoľko sezón štandardom v tejto triede prístrojov. Na druhej strane, termovízie pôjdu zase dopredu, intervaly v oblasti “termo” sú, resp. budú stále pomerne krátke, čo sa týka príchodu nových modelov - proste konkurencia nespí.
Ohľadom montáže, na hlaveň som použil rýchloupínaciu Picatinny šínu od JK nástroje a puškohľad je posadený v takej celkom decentnej jednodielnej no-name montáži (Číňania, odkedy to strúhajú na CNC mašinách, robia veľmi fajn montáže v mimoriadne priaznivých cenách…). Nechcel som originál Blaser montáž, aby som mohol prístroj v prípade potreby prehodiť na inú zbraň - na všetkých mám Picatinny.

Späť k 458 SOCOM, svet nie je ideálny, takže test celého systému bol veľmi krátky, ale zato uspokojujúci. Pripravil som si niekoľko nábojov so strelou Nosler (anti)Ballistic Tip 300gr., naplnené s 35,0gr. prachu RS36. Z mojej 20” hlavne som nameral priemernú Vo= 516m/s, kde bol rozptyl rýchlostí +/- 2m/s.
Pred prvou ranou som mal rešpekt, aj napriek nižšej rýchlosti je to predsa len 19,5 gramová strela. Obavy sa však hneď rozplynuli, vďaka vnútornej konštrukcii tlmiča s integrovanou úsťovou brzdou to fakt nestojí za reč - zbraň má veľmi príjemný priebeh výstrelu a skutočne zanedbateľný, mäkký spätný ráz.
Presnosť zatiaľ nechcem predčasne hodnotiť, ale na 100 metrov sa tie tri gigantické diery v papieri dotýkali. :mrgreen:

Prebíjal som do nových nepoužitych hilzní Starline, vnútorný priemer krčku je o 0,1mm menší ako priemer strely. Na moje prekvapenie to kládlo naozaj veľký odpor pri osadzovaní strely do nábojnice. Zásadný podiel na tom nesie skutočne veľká styčná plocha. Zápalky som použil bežné CCI 200. Teším sa na další, už plnohodnotný test a takisto test puškohľadu pri streľbe na vzdialenosti, ktoré nie sú celkom typické pre tento knedlíkomet. Zatiaľ sa mi podarilo mojim nadšením nakaziť ďalšieho kolegu, takže budem mať ďalšieho mínometčíka do páru. :mrgreen:

Akonáhle sa mi podarí niečo potom uloviť, tak sa podelím o skúsenosti.
Every Shot Counts
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

to Lovec gratulujem tiez som pred rokom nad tym rozmyslal hlavne ked mi Cobaj poslal nejake info a foto...chcem sa ale opytat: subsonic Ta nelaka oprobovat? ked uz na nom mas ten Alpex
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Díky. :wink:

Subsoniky sú samozrejme naplánované, mám zatiaľ kúpené iba 410gr. Hornady SUB-X, ale plánujem aj nejaké špeciálne monolity. Tu som vlastným rozhodnutím obmedzený 14" twistom, ale myslím si, že sa podarí navrhnúť strelu niekde okolo 450-500gr., ktorá by fungovala aj z môjho stúpania vývrtu.

Mám k tomu nachystaný nový prach RS 14, ktorý by mal v našich končinách dokonale nahradiť ťažko dostupný, až nedostupný Trailboss.
Every Shot Counts
vasil
Pravidelný diskutér

Příspěvek od vasil »

na tu RS14 rovnou zapomeň, tedy pokud se nechystáš dosáhnout úctyhodných 200-250m/s, na těžkej 600gr monolit zkus RS30, na 500 bych dal lovex S40.
i když s tím homeopatickým twistem neutočíš asi ani 500
..
monolit.jpg
monolit.jpg (21.68 KiB) Zobrazeno 7526 x
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Máš nejakú vlastnú praktickú skúsenosť s RS14? Ja zatiaľ nie, preto vychádzam z kalkulácie.
QuickLoad mi ukazuje pre 410gr. Hornady SUB-X pri navážke 14,0gr. úsťovú rýchlosť 326m/s z 20" laufu... a k max. tlaku mám ešte dosť priestoru.
Every Shot Counts
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Pozrel som sa ešte na nejaké ťažšie monolity, napr. Maker bullets udáve pre ich 500gr. subsonický monolit, ktorý je určený pre 458 SOCOM ako doporučené stúpanie práve 14". Takže si myslím, že to bude v pohode. Teraz už len buď nejako dotiahnuť strely od Maker, alebo zadať/zohnať európsky klon, čo sa mi zdá podstatne schodnejšie a rýchlejšie.
Every Shot Counts
vasil
Pravidelný diskutér

Příspěvek od vasil »

Sub X je olovo , tedy vysoká hustota => krátká konstrukce
já zadal Barnes BND Solid, 500gr a vyšlo mi, že při OAL 57,4 tam dostaneš 8gr RS14 při nabíjecí hustotě 101% a výsledné rychlosti 233m/s
RS14 dávám do 308 a zatím jsem s tím nedosáhl nijak zázračné výsledky. To může být ale způsobeno tím, že umím ho_no. Docela mi to chodilo s BTHP208 od hornady, ale raději bych to uměl s potaženým olovem od Aresu. Povídání o 308 sem ale nepatří..
Stejně si myslím, že tahle ráže 458 má potenciál se standardními střelami jako je FTX a taky standardními rychlostmi, kdy ta střela nepadá jak šraňky.
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

tibi1 píše: pon 23.9.2024, 6:56 to Lovec gratulujem tiez som pred rokom nad tym rozmyslal hlavne ked mi Cobaj poslal nejake info a foto...chcem sa ale opytat: subsonic Ta nelaka oprobovat? ked uz na nom mas ten Alpex
Síce to nejaký čas trvalo, ale dostal pomaly som sa dostal aj k testovaniu subsonikov.
Prvotne som strieľal tri navážky po dva náboje s dátami podľa GRT, ale rýchlosti boli o dosť nižšie oproti výpočtu.
Tentokrát som tiež hľadal iba rýchlosť, ale už som strelil aj do papiera. Výsledok je viac než potešujúci.

458 SOCOM
Hornady SUB-X 410gr.
Reload Swiss RS 14
COL: 56,5mm
Zľava doprava navážky 13,5 - 14,0 -14,5gr.
Rýchlosť najsilnejšej a najpresnejšej navážky 310m/s.

Obrázek
Obrázek
Every Shot Counts
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

uz som s nevedel dockat ...tak to je bomba!
Cobaj mi pisal ze i subsonic robi "nejaky" specificky dunivy rachot je to pravda?
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Ja ten zvuk subsonického výstrelu z pozície strelca vnímam ako hlasné pufnutie, alebo ako keď odfúkne pretlakový ventil na nejakom zariadení.
Kamarát z Rakúska, ktorý ma naviedol na celý tento projekt, tak ten sa ma pýtal, resp. povedal mi, aby som mu taký výstrel nahral na Alpex, že to bude vedieť porovnať so svojou nahrávkou a z toho si dokáže odvodiť hlasitosť takého výstrelu. Pravdupovediac, vôbec ma to nenapadlo, takže najbližšie to nahrám a potom skúsim niekam zavesiť. Čím väčší kaliber - myslené ako priemer strely - tým je to s útlmom horšie. Rozhodne to však nie je ako malorážka s kvalitným tlmičom a subsonikmi, kde je skutočne počuť len klepnutie úderníka na hilzňu a potom samotný dopad strely na cieľ.
Every Shot Counts
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

jj naraz strely napr. na komoru moze byt paradoxne hlucnejsi ako samotny vystrel, aj ked ta zvukova nahravka cez Alpex ma informacnu hodnotu len pre toho dalsieho co ma tiez Alpex, inak asi len normalne nahrat pre sirrsiu verejnosť klasicky na mobil, este raz gratulujem... s tymto bude urcite svojrazna zabava
Michal_123
Zkušený diskutér

Příspěvek od Michal_123 »

Lovec: na jakou vzdálenost jsi to střílel?
Odpovědět