tak jak to byva jiz pravidlem poslednich vydani myslivost, v cisle 6 se objevil opet velmi zajimavy clanek p. vodnanskeho, nyni na tema ZÁKLADNÍ FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ KVALITU ZVĚŘINY http://www.myslivost.cz/media/clankyDet ... DR=&TypR=1
je to zajimave tema i s ohledem na nedavnou diskusi pri prostreleni travniku. co by mne vsak osobne zajimalo, jaka je vase praxe: po vyvrzeni vymyvate zver vodou, nebo ne?
praxe je ruzna - sam jsem byl veden k tomu, ze barva pozaschnuti zverinu chrani, od kamaradu z nemecka a rakouska vim, ze u nich se uci podobna zasada. v praxi jsem se vsak setkal s tim, a to jak v cechach, tak v zahranici, ze utroby se vymyvaji i v pripade, ze nebyl zasazen travnik...
jake jsou vase zkusenosti?
Ošetření zvěřiny
-
- Zkušený diskutér
Ošetření zvěřiny
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
Pokud není zasa?en trávník tak zvěřinu nikdy nevymýváme vodou.
Pouze po vyvržení vylijeme barvu a kus zavěsíme a necháme v chladu
chladnout a zrát.
když je trávník zasa?en nebo se při vyvrhování se protrhne a znečístí se zvěřina tak vymyjeme studenou pitnou vodou.Po vymytí se snažíme
odstranit zasa?ené části zvěřiny.většinou po odblanění a odříznutí
potřísněné zvěřiny je zbytek při pečlivé práci dostatečně čistý.
Trochu více zvěřiny je k nepotřebě když je kus střelen ?ikmo přes žebra.
Milan
Pouze po vyvržení vylijeme barvu a kus zavěsíme a necháme v chladu
chladnout a zrát.
když je trávník zasa?en nebo se při vyvrhování se protrhne a znečístí se zvěřina tak vymyjeme studenou pitnou vodou.Po vymytí se snažíme
odstranit zasa?ené části zvěřiny.většinou po odblanění a odříznutí
potřísněné zvěřiny je zbytek při pečlivé práci dostatečně čistý.
Trochu více zvěřiny je k nepotřebě když je kus střelen ?ikmo přes žebra.
Milan
- jakub203
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Ze své kuchařské praxe ctím pravidlo že maso v tomto případě zvěřinu, je třeba ošetřit co nejrychleji a zpracovat co nejčersvější aby byla zachována co Možná největší nutryční a výšivová hodnota. Mrazák není stroj času a ikdyž zvěřinu zamrazíme stále v něm probíhají procesy které mají vliv na kvalitu výsledného pokrmu.
Kus ihned po ulovení a vyru?ení (pokud si jej nechávám) doma stahuji a bourám. Jednotlivé části - již bez kostí. nechám do rána prochladnout, balím do fólie a zamrazím. Zamra?enou zvěřinu se snažím zpracovat co nejrychleji, tzn. do měsíce.
Pokaždé kus vymývám vodou. Nechám okapat a novinami vytřu.
S názorem že zaschlá barva chrání zvěřinu, se musím přiznat se setkávám poprvé a tedy bych chtěl požád o jeho rozvedení proč tomu tak je. Ve ?kole kde jsem brali technologii spracování do atomu jsme nic podobného neprobíraly.
Můj kolega lovil v Rakousku kamzíka, dopravod mu nedovolil zvěř ani vyrušit s tím že se o toto postará sám stejně jako o ošetření deky a trofeje. Kus byl vyru?en až v lovecké chtě a následně byl propláchnut několikrát vodou z nedalekého potoka.
Velmi zajímavé téma moc by mě zajímala jaké je praxe u ostatních kolegů. Jak je to se "zráním" zvěřiny atd.
Kus ihned po ulovení a vyru?ení (pokud si jej nechávám) doma stahuji a bourám. Jednotlivé části - již bez kostí. nechám do rána prochladnout, balím do fólie a zamrazím. Zamra?enou zvěřinu se snažím zpracovat co nejrychleji, tzn. do měsíce.
Pokaždé kus vymývám vodou. Nechám okapat a novinami vytřu.
S názorem že zaschlá barva chrání zvěřinu, se musím přiznat se setkávám poprvé a tedy bych chtěl požád o jeho rozvedení proč tomu tak je. Ve ?kole kde jsem brali technologii spracování do atomu jsme nic podobného neprobíraly.
Můj kolega lovil v Rakousku kamzíka, dopravod mu nedovolil zvěř ani vyrušit s tím že se o toto postará sám stejně jako o ošetření deky a trofeje. Kus byl vyru?en až v lovecké chtě a následně byl propláchnut několikrát vodou z nedalekého potoka.
Velmi zajímavé téma moc by mě zajímala jaké je praxe u ostatních kolegů. Jak je to se "zráním" zvěřiny atd.
Blaser R93 Profesional 9.3x62, Schmidt&Bender Zenith 2,5-10x56
KB Retter Gaildorf 7x57R/16 Zeiss Diavary 1,5-6x36
Merkel 40E 12/70
"ALEA IACTA EST..."
KB Retter Gaildorf 7x57R/16 Zeiss Diavary 1,5-6x36
Merkel 40E 12/70
"ALEA IACTA EST..."
-
- Častý návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
DOBRÝ DEN PÁNOVÉ,
po delší době se opět přidávám do diskuse.
Co se týče ošetření zvěřiny plně se ztotožňuji s názorem milanahb.
Vymývání vodou přesně v případě, kdy obsah bachoru či střev vyhřezne do dutiny bři?ní. Jinak nějaké "vytírání" hadrem,trávou, nebo něčím jiným je jenom zaná?ení mikroorganismů na tkáň.(trávu předtím pochcal někdo a do hadříku předtí někdo smrkal ,nebo byl ve ?pinavé kapse).
Po příjezdu domu je třeba kus dát na co nejchladnější místo, nebo lépe vyvěsit v chladírně pokud je k dispozici.V případě , že do prostoru může vlétnout hmyz, tak ještě do sítky.(setkal sem se i se záclonou)
Dále bych kus stahoval nedříve po 24 h. a následně ru?il. I zde platí, potřísněnou, nebo jinak znečistěnou svalovinu neoplachovat, nýbrž oříznout.
Pokud zvěřinu zamrazuji, snažím se dát jí do vakua. Nedochází k tzv osychání na povrchu, ani změně barvy a v poslední řadě ani k úbytku hmotnosti.
Co se týká zrání, zase věc diskutabilní, "nechám si zajíce měsíc na balkoně".S těmito metodami já moc nesouhlasím, protože při tom je třeba dodržet určitou teplotu, vlhkost a hygienickou kázeň .
Při domácích podmínkách se domnívám, že je to obtí?né.
Za sebe mohu říct, že se snažím zpracovat zvěřinu co Možná nejdříve.
po delší době se opět přidávám do diskuse.
Co se týče ošetření zvěřiny plně se ztotožňuji s názorem milanahb.
Vymývání vodou přesně v případě, kdy obsah bachoru či střev vyhřezne do dutiny bři?ní. Jinak nějaké "vytírání" hadrem,trávou, nebo něčím jiným je jenom zaná?ení mikroorganismů na tkáň.(trávu předtím pochcal někdo a do hadříku předtí někdo smrkal ,nebo byl ve ?pinavé kapse).
Po příjezdu domu je třeba kus dát na co nejchladnější místo, nebo lépe vyvěsit v chladírně pokud je k dispozici.V případě , že do prostoru může vlétnout hmyz, tak ještě do sítky.(setkal sem se i se záclonou)
Dále bych kus stahoval nedříve po 24 h. a následně ru?il. I zde platí, potřísněnou, nebo jinak znečistěnou svalovinu neoplachovat, nýbrž oříznout.
Pokud zvěřinu zamrazuji, snažím se dát jí do vakua. Nedochází k tzv osychání na povrchu, ani změně barvy a v poslední řadě ani k úbytku hmotnosti.
Co se týká zrání, zase věc diskutabilní, "nechám si zajíce měsíc na balkoně".S těmito metodami já moc nesouhlasím, protože při tom je třeba dodržet určitou teplotu, vlhkost a hygienickou kázeň .
Při domácích podmínkách se domnívám, že je to obtí?né.
Za sebe mohu říct, že se snažím zpracovat zvěřinu co Možná nejdříve.
U nás praxe velmi podobná jako u Milana. Při zásahu távníku, nebo jeho proříznutí kus vypláchnu studenou pitnou vodou - žádné vytírání. Pokud se o tento případ nejedná-což je ve většině případů, kus nevyplachuji ani nevytírám, pouze vyliju barvu. Kus vyvěsím v chladné místnosti(sklípku)- jsou v něm dvojité dveře - kvůli hmyzu. Kus nestahuji a nebourám nikdy v den ulovení, ale nejdříve následující den. Zvěřinu vykostím a ukládám do mikrotenových pytlíků, jako již polotovary připravené po rozmrazení k okamžité přípravě. Zvěřinu zpracovávám podle data - od nejstarší.
-
- Pravidelný diskutér
Souhlasím s Vojtou,jen doplním,že proplachování provádím,když je kus ve svislé poloze a pokud možno proudem vody,aby vše hned odteklo pryč.Jen jednu úsměvnou příhodu:Jednou jsem měl to "štěstí",že mi prasátko po odběhnutí z nástřelu zhaslo v lou?i močůvky
před vyvržením jsem ho musel rychle dopravit domů a pořádně umýt,protože jinak bych těžko zajistil aby se něco nedostalo do bři?ní dutiny,i tak jsem pro jistotu po vyvržení vymyl i vnitřní části a ořízl vstřel i výstřel. 

ZKM451 22lr,ZKK601 243W,ZKK600 7x57,ZH324 7x57*16,ZH309 8x57JRS*12/76,ZG47 8x57JS,ZG47 8x64S,CZ550Medium 300WM,IZH 18 12/76,IZH 27 12/76*12/76,IZH 58 16/70*16/70
jenom malá rada jak jsem zjistil tak dost málo lidí ví že existují pytlíky určené přímo na zmrazování potravin ve který potraviny nevysychají jako v normálním miktroteňáku a už vubec nedoporučuji potravinářskou fólii to je stejný jako když tam to maso hodíte bez ničeho pak to je dobrý akorád pro psa