CZ 555
CZ 555
CZ 555, co říkáte na novou kulovnici navazující na řadu CZ 550?, už několik let je na trhu, nikde jsem na ni neviděl reklamu a myslím, že ve své cenové kategorii se jedná o povedenou loveckou zbraň. Je vybavena krátkým vytahovačem a zásobníkem s bočním vypouštěním. Zbraň má dvoupolohovou pojistku s tlačítkovým odblokováním závěru v zajižtěné poloze, zesílené pouzdro závěru s vedením závěru v drážce pravého uzamykacího ozubu a kovanou plovoucí hlaveń. Oproti CZ 550 má hlad?í chod závěru, dvoupolohová pojistka s tlačítkem je rozhodně lepší ne?-li ta třípolohová a jednořadý zásobník má prolis, kterým chrání ?pice střel s MH před nárazem do stěny po výstřelu, jak se stává u schránek CZ 550. Vyrábí se v .30-06 Sprg., .308 Win., 7x64.
-
- Zkušený diskutér
CZ 555
Mé poznatky:
Zbraň mě zajímala, tak jsem ji trochu studoval (měl v ruce). Je to takový kříženec, nesený vyhazovač což je, z mého pohledu mínus (písek, ?pína prach, led... všichni víme), chod závěru jako u ZKK nebo ZG (u CZ 550 je chod závěru o dost horší, zřejmě z důvodu snížení ruč. práce montážníků a tím nákladů), zásobníky pravidelně vypadávají nejen při výstřelu ale i při pochůzkách v terénu (ověřená informace od několika obchodníků). Duralové dno zásobníku, které čouhá ze zbraně mi připadá dost nevzhledné, navíc z nepochopitelného důvodu nedolíhá až k lučíku
- je tam při pohledu z boku díra. Lučík je sprostě odříznutý z původního CZ 550, pažba podivného tvaru.
O CZ 555 se nic moc nepíše, protože se prodejně neosvědčila. Vývoj nové kulovnice CZ, modernější koncepce, by si zaslou?il vlastní cestu, ne jen pseudomodernizaci původní CZ 550.
Zbraň mě zajímala, tak jsem ji trochu studoval (měl v ruce). Je to takový kříženec, nesený vyhazovač což je, z mého pohledu mínus (písek, ?pína prach, led... všichni víme), chod závěru jako u ZKK nebo ZG (u CZ 550 je chod závěru o dost horší, zřejmě z důvodu snížení ruč. práce montážníků a tím nákladů), zásobníky pravidelně vypadávají nejen při výstřelu ale i při pochůzkách v terénu (ověřená informace od několika obchodníků). Duralové dno zásobníku, které čouhá ze zbraně mi připadá dost nevzhledné, navíc z nepochopitelného důvodu nedolíhá až k lučíku

O CZ 555 se nic moc nepíše, protože se prodejně neosvědčila. Vývoj nové kulovnice CZ, modernější koncepce, by si zaslou?il vlastní cestu, ne jen pseudomodernizaci původní CZ 550.
CZ-555
To nimrod... můj názor, zásobník je podobný jako u .300WM Medium, se kterou jsem chodil 5.roků a nestalo se mi, že bych ho stratil, samozřejmě musí dosednout..., vyhazovač je podobné konstrukce jako má Tikka, Blaser... nic nového, ale funguje. (Někde jsem četl názory prof. lovců nebezpe?né zvěře, že klasický nárazový vyhazovač Mauser 98 je spolehlivější... za velkého mrazu a při vyhazování selhače...), ale to nemá s naší zbraní v této kategorii nic společného. pažbu má nového typu, stejnou jako dnes vyráběné všechny ostatní. Tím ji nechválím, ale mě se líbí víc ne?-li schránkové CZ 550 

-
- Zkušený diskutér
Re: CZ-555
...Proti gustu žádný dy?putátTT33 píše:To nimrod... mě se líbí víc ne?-li schránkové CZ 550

1)Cz 550 300WM se dělají pouze ve schránkové verzi, zásobník CZUB zatím , pokud vím nevyvinula. CZ 550medium se zásobníkem neexistuje, takže si se asi spletl.
2)Nevím proč by měl být pro lov naší zvěře nesený vyhazovač výhodou? Pokud budeš v zimě dostřelovat postřelenou černou, která už od věku lončáka umí zaútočit, a sel?e ti to... tak se sem pak hoď pro poučení ostatních fotky z chirurgie

3) pažba nemá nic moc společného s pojetím moderních evropských loveckých pa?eb.

ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
-
- Pravidelný diskutér
CZ 555
to nimrod CZ 550medium se zásobníkem existuje osobně jsem si ji prohlížel u člověka, který ji od TT33 koupil.
To, že na stránkách czub uvedena není je jejich nedostatek.
to Tomáš Karel pohádky jsou pěkná věc a jistě je lépé se vyjadřovat
k věcem kde mám co říct a nejen tlachat.
To, že na stránkách czub uvedena není je jejich nedostatek.
to Tomáš Karel pohádky jsou pěkná věc a jistě je lépé se vyjadřovat
k věcem kde mám co říct a nejen tlachat.
CZ 550 MEDIUM LUX .300 W MAG., battue rear sight zásobník 25 110 kč stačí se kouknout na google
http://www.czub.cz/index.php?p=32&idp=3 ... 37&lang=cz

http://www.czub.cz/index.php?p=32&idp=3 ... 37&lang=cz
-
- Zkušený diskutér
Re: CZ-555
nimrod nimrod napsal:
2)Nevím proč by měl být pro lov naší zvěře nesený vyhazovač výhodou? Pokud budeš v zimě dostřelovat postřelenou černou, která už od věku lončáka umí zaútočit, a sel?e ti to... tak se sem pak hoď pro poučení ostatních fotky z chirurgie
3) pažba nemá nic moc společného s pojetím moderních evropských loveckých pa?eb.
Uzná to každý soudný člověk, který bude v levé ruce držet CZ 555 a v pravé Mausera, Sauera, Voere, Heyma, Krico, Mannlicher Classic, Browning Eurobolt apod.[/quote]
Já v tom neseném vyhazovači nevidím problém, navíc má hlad?í a tichý chod
pokud se někomu nelíbí až ho nekupuje... stejnej vyhazovač má i populární Tikka a Nenašel jsem na fóru nikoho kdo by si na něj stěžoval, nebo měl strach dostřelovat černou... a pokud se někdo bojí, tak prodávají Mosina vz.44 s výklopným bodákem, ten určitě splňuje při dohledávce všechny požadavky na bezpečnost 
K té pažbě... srovnáváš nesrovnatelné, CZ 555 stojí něco přez 20000Kč,
ty ostatní za tuto cenu nekoupíš, ale nový tvar pažby CZ 550/555 je rozhodně lepší našli byl ten starý a má na sobě dostatek materiálu, že si ho může? upravit podle své představy...
To Tomáš K. pohádky si vymýšlet nemusím, co jsem napsal je můj názor a píšu pouze o těch zbraních, které znám a držel jsem je v ruce

Já v tom neseném vyhazovači nevidím problém, navíc má hlad?í a tichý chod

K té pažbě... srovnáváš nesrovnatelné, CZ 555 stojí něco přez 20000Kč,
ty ostatní za tuto cenu nekoupíš, ale nový tvar pažby CZ 550/555 je rozhodně lepší našli byl ten starý a má na sobě dostatek materiálu, že si ho může? upravit podle své představy...

To Tomáš K. pohádky si vymýšlet nemusím, co jsem napsal je můj názor a píšu pouze o těch zbraních, které znám a držel jsem je v ruce