Lov ČERNÉ ZVĚŘE v noci za pomocí umělého osvětlení
Lov ČERNÉ ZVĚŘE v noci za pomocí umělého osvětlení
Jaký máte názor na lov divočáků za pomocí umělého zdroje osvětlení během temné noci.
Baterky,infrapuškohledy.Nebavím se zde o ostatní spárkaté,jen o černé.
Je to nutné či nikoli? Máte osobní zkušenosti při lovu těmito prostředky? Jak si myslíte,že je to vhodné ke zkvalitnění průběrného odlovu či redukci početních stavů černé a celkové bezpečnosti při lovu?
Baterky,infrapuškohledy.Nebavím se zde o ostatní spárkaté,jen o černé.
Je to nutné či nikoli? Máte osobní zkušenosti při lovu těmito prostředky? Jak si myslíte,že je to vhodné ke zkvalitnění průběrného odlovu či redukci početních stavů černé a celkové bezpečnosti při lovu?
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Jednoduchá odpověd, pokud nejde o revír, kde musejí tímto chránit polní kultury aby přežili tak až to používájí.
Ostatní si myslím že jen a jen pohodlnost lidí, kteří musejí to prase střelit. už mi to tak připadá, že raději 3ks se světlem, místo jednoho beze světla kancobijci

JSEM ZÁSADNĚ PROTI TOMU, nemůžu si s tím jako Patrik vnitřně smířit a na kolegy co se s tím chlubí mám svůj vlastní názor ......
Ostatní si myslím že jen a jen pohodlnost lidí, kteří musejí to prase střelit. už mi to tak připadá, že raději 3ks se světlem, místo jednoho beze světla kancobijci

JSEM ZÁSADNĚ PROTI TOMU, nemůžu si s tím jako Patrik vnitřně smířit a na kolegy co se s tím chlubí mám svůj vlastní názor ......
Naposledy upravil(a) Tomfi dne sob 11.10.2008, 0:54, celkem upraveno 1 x.
Zastava M70 8*57JS Meopta 2100RD 7*50,
Nikon Monarch 8,5*56 DCF
Machač 12/70,12/70
----
i v leči jsou naši kamarádi
Nikon Monarch 8,5*56 DCF
Machač 12/70,12/70
----
i v leči jsou naši kamarádi
-
- Pravidelný diskutér
-
- Pravidelný diskutér
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Můj názor je že svítit ne,ale infrák ano.Na světlo začnou být prasata za chvíli strašně opatrné a při Použití infráku je možnost obeznat perfektně to na co budu střílet.(myslím jasně odstřelový kus) bohužel při škodách které černá dělá to za chvíli bude pomalu nevyhnutelné.
CZ550FS-7x64 DOCTERclassic 8x56RD
-
- Zkušený diskutér
Povolil bych to tam, kde to povolí OSSM, tedy v oblastech zvýšeného výskytu černé a s tím spojených škod. S infrákem je ten problém, že je třeba na něj mít výjimku udělenou PČR, protože je to zakázaná zbraň - doplněk zbraně.
Upozorňuji ale, že ten kdo (legálně) drží zakázanou zbraň, může čekat kontrolu z PČR ve smyslu kontroly zabezpečení zbraní.
Co se týče etiky říkám ANO - je totiž lepší střílet na kus který jasně vidím - např. v ku?elu halogenu, než pouze na siluetu - vyšší riziko postřelení kusu. Nesmí docházet ovšem k zneužívání, pytláctví, lovu jiné zvěře apod. Mimochodem v lesních honitbách se černá, mimo vnadi??, ani jinak efektivně lovit nedá.
Co se týče efektivity říkám jasně ANO viz bod výše - obeznání zvěře.
Co se týče bezpečnosti ANO - k tomu asi není co dodat.
ještě poznámka k zamyšlení:
Odvoláváme se houfně k tradicím, "dát zvěři šanci" apod. jakou šanci má vodící bachyně střelená na měkko při mizerném světle
Jakou šanci dali zvěři naši předci při lovech běžně provozovaných, dnes zakázaných - pasti, oka, nástrašná zařízení, vr?e, lep, či?ba, štvanice, parforce apod? Nemluvě o zábavě ?lechty ve vybíjení odchycené zvěře, fuchztanz atd...Jakou šanci mají vykopaná liščata i s matkou která je brání - a přitom to je a byl legální způsob lovu i v dobách kdy lišky ještě nebyly zdaleka tak přemnožené!
Tenkrát se jednalo u chudého lidu o zefektivnění lovu, kvůli vlastní ob?ivě, u ?lechty to byla pouhá zábava a tzv. kratochvíle.
Dnes ovšem v některých částech republiky stojíme před vážným problémem co s přemnoženou černou. Kam to dospěje? Budeme černou odchytávat a zabíjet jako na jatkách? Nebo trávit jak potkany?
To už se mi zdá pánové etičtější lov kulovou zbraní s vhodnou pomůckou, nebo optikou - tu paradoxně přikazuje zákon.
Obdobnou analogii vidím i v lovu přemnožených predátorů a zavlečených druhů.
Nimrod
Upozorňuji ale, že ten kdo (legálně) drží zakázanou zbraň, může čekat kontrolu z PČR ve smyslu kontroly zabezpečení zbraní.

Co se týče etiky říkám ANO - je totiž lepší střílet na kus který jasně vidím - např. v ku?elu halogenu, než pouze na siluetu - vyšší riziko postřelení kusu. Nesmí docházet ovšem k zneužívání, pytláctví, lovu jiné zvěře apod. Mimochodem v lesních honitbách se černá, mimo vnadi??, ani jinak efektivně lovit nedá.
Co se týče efektivity říkám jasně ANO viz bod výše - obeznání zvěře.
Co se týče bezpečnosti ANO - k tomu asi není co dodat.
ještě poznámka k zamyšlení:
Odvoláváme se houfně k tradicím, "dát zvěři šanci" apod. jakou šanci má vodící bachyně střelená na měkko při mizerném světle

Tenkrát se jednalo u chudého lidu o zefektivnění lovu, kvůli vlastní ob?ivě, u ?lechty to byla pouhá zábava a tzv. kratochvíle.
Dnes ovšem v některých částech republiky stojíme před vážným problémem co s přemnoženou černou. Kam to dospěje? Budeme černou odchytávat a zabíjet jako na jatkách? Nebo trávit jak potkany?
To už se mi zdá pánové etičtější lov kulovou zbraní s vhodnou pomůckou, nebo optikou - tu paradoxně přikazuje zákon.
Obdobnou analogii vidím i v lovu přemnožených predátorů a zavlečených druhů.
Nimrod
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
-
- Zkušený diskutér
Spoléhat nestačí, od toho máme myslivecké stráže ?e? Ale nesmí to být zaslou?ilí členové, dědkové, co jsou venku maximálně 2x do roka na srnce. Jinak - ten kdo loví se světlem nebo infrákem, tak s ním bude lovit stejně, nehledě na povolení OSSM.Perník píše:v tomto vidím zásadní problém, jak toho docílit. Spoléhat na morální úroveň "myslivců" podle mě prostě nestačí.nimrod nimrod píše: Nesmí docházet ovšem k zneužívání, pytláctví, lovu jiné zvěře apod.
jinak naprostý souhlas
Nimrod
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
-
- Pravidelný diskutér
Sám jsem proti lovu s pomocí světla a nemám rád naháňky, ale co jsem dnes omylem našel na Youtube je opravdu zkvostný příklad lidské brutality a totální bezcitnosti.
http://www.youtube.com/watch?v=PhndTx8c ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=XBpDcjz4 ... re=related
Toto by se mělo použtět některým ochráncům a Možná by už dali pokoj, kdyby viděli co se děje ve světě.
http://www.youtube.com/watch?v=PhndTx8c ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=XBpDcjz4 ... re=related
Toto by se mělo použtět některým ochráncům a Možná by už dali pokoj, kdyby viděli co se děje ve světě.
22lr, 22 hornet, 222 rem, 243 win, 6,5x52r, 6,5x57, 6,5x55SE, 30-06, 6,5 Creedmoor
-
- Pravidelný diskutér