Možná, že někdo hned napíše, že jenom tolik, kolik ti vyhovuje. Prostě : blbá otázku - blbá odpověď.
Jenže?!?
Vždycky jsem stříle s napínáčkem. Loni jsem si pořídil varminta Sako 75 a spoušť jsem si nastavil na cca 850-900g. Měření se vždycky vždycky pohybují v nějakém rozpětí - asi to neumím. Střílelo s mě s tím dobře. Občas jsem něco utrhl. Jenom se nedalo na střelnici hned přejít z varminta na kul. s napínáčkem. To ty první rány doslova bouchaly pod rukama. Musil jsem si zasušit a to i venku. Na začátku roku jsem na Varmintu nastavil spoušť lehce pod 400g a čekal jsem větší pohodu a míň utrhlých ran, ale nejsem spokojený - není to ani ryba ani rak. Na střelnici to jde, ale na lov mě to nesedí. Už se do ní nedá tolik opřít a na ťuk to taky není. Zejména mě to vadí, když je kus - liška v pohybu - takové to cik cak čárování mezi stromy pod 100m. Jaké máte spoušte na lov. flintách ( nemyslím napínáček)?
Kolik na spoušti?
-
- Zkušený diskutér
-
- Zkušený diskutér
Re: Kolik na spoušti?
Dopručuje se kolem 600g
No tak cik cak čárování v pohybu mezi stromy do 100m je problém i s napínáčkem
- nemám ho tak naštelovaný že se jen dotknu a jde rána, položím prst na spoušť a potáhnu - pomalu i s napínáčkem, pak mi rána sedí. Jednou jsem řešil kolegovi odpor spouště na ZG, při maximálním zjemnění to bylo asi jako můj naštelovaný napínák. Je to opravdu otázka zvyku, kolega loví ZBK 5,6x52R bez úprav, odpor spouště kolem 2kg a střílí s naprostou jistotou i na hranici 200m. když jsem měl ZG, vyhovoval mi odpor právě kolem 300-400g. Ale chce to trénovat, se vším 
No tak cik cak čárování v pohybu mezi stromy do 100m je problém i s napínáčkem

ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
Re: Kolik na spoušti?
Josefe, jak jsi napsal na začátku, je to velmi individuální.
Snažím se mít spouště na různých zbraních seřízené co nejvíce stejně. Samozřejmě u různých druhů spoušťových mechanizmů to nejde, každý má svoji charakteristiku ( u CZUB také každý trochu jinou ).
Podle mého názoru je nejdůležitější jasně čitelná spoušť, takže přesně vím, kdy vyjde rána. Samozřejmě bude každému vyhovovat něco jiného, ale vždy by měl jít položit prst na spoušť ( pro ladiče na jemno - mnohokrát opakovaně i u napínáčku ), aniž by nechtěná rána vyšla. A pak přesně vnímat okamžik spuštění - odpálení.
Při střídání zbraní se mi osvědčily podobně či stejně nastavené spouště, takže bych ti doporučil jít tímto směrem. A pocitem si je srovnat co nejblíže k sobě, protože pro pocit odporu spouště je důležitý i tvar pažby ( držení zbraně za pistolovou rukojeť ) a úhel posledního článku spouštějícího prstu vůči spoušti.
Vzhledem k různé charakteristice spouští si tedy myslím, že není nutné se držet různých doporučení a řídit se tím, co mi vyhovuje.( protože krom výše uvedeného máme každý i "svůj" způsob spouštění )
Zvolil jsem cestu relativně velmi jemných spouští, mám kulové zbraně s napínáčkem (3x - a napínáček používám ) i bez ( 7x ). Osobně mi to tak vyhovuje, ale mám zřejmě velmi dobrý cit pro spoušť, a výbornou jemnou motoriku, což samozřejmě nemá každý. Nechtěné rány neznám, ale kdyby moji zbraň vzal do ruky někdo jiný, věřím, že ihned vyjde rána. Já s tím střílím i zvěř v pohybu, a v zimě na dlouhých čekaných v mrazu také nemám problém, tikku vzhledem k její charakteristice ( není to úplně bodová spoušť, chod sice nepatrný, ale je, vnímám ho i na lovu ) spouštím i v rukavicích, což by u mých ostatních zbraní nešlo.
Snažím se mít spouště na různých zbraních seřízené co nejvíce stejně. Samozřejmě u různých druhů spoušťových mechanizmů to nejde, každý má svoji charakteristiku ( u CZUB také každý trochu jinou ).
Podle mého názoru je nejdůležitější jasně čitelná spoušť, takže přesně vím, kdy vyjde rána. Samozřejmě bude každému vyhovovat něco jiného, ale vždy by měl jít položit prst na spoušť ( pro ladiče na jemno - mnohokrát opakovaně i u napínáčku ), aniž by nechtěná rána vyšla. A pak přesně vnímat okamžik spuštění - odpálení.
Při střídání zbraní se mi osvědčily podobně či stejně nastavené spouště, takže bych ti doporučil jít tímto směrem. A pocitem si je srovnat co nejblíže k sobě, protože pro pocit odporu spouště je důležitý i tvar pažby ( držení zbraně za pistolovou rukojeť ) a úhel posledního článku spouštějícího prstu vůči spoušti.
Vzhledem k různé charakteristice spouští si tedy myslím, že není nutné se držet různých doporučení a řídit se tím, co mi vyhovuje.( protože krom výše uvedeného máme každý i "svůj" způsob spouštění )
Zvolil jsem cestu relativně velmi jemných spouští, mám kulové zbraně s napínáčkem (3x - a napínáček používám ) i bez ( 7x ). Osobně mi to tak vyhovuje, ale mám zřejmě velmi dobrý cit pro spoušť, a výbornou jemnou motoriku, což samozřejmě nemá každý. Nechtěné rány neznám, ale kdyby moji zbraň vzal do ruky někdo jiný, věřím, že ihned vyjde rána. Já s tím střílím i zvěř v pohybu, a v zimě na dlouhých čekaných v mrazu také nemám problém, tikku vzhledem k její charakteristice ( není to úplně bodová spoušť, chod sice nepatrný, ale je, vnímám ho i na lovu ) spouštím i v rukavicích, což by u mých ostatních zbraní nešlo.