Stránka 5 z 5

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: sob 08.2.2014, 18:17
od Karel61
Leon píše:Karle uvědom si že je spousta lidí kteří ochutnávají syrové maso na sekanou karboše do klobás a zvyk je železná košile :wink:
To jo, žena mi přiznala, že to dělá u karbanátek také (ale u domácího prasete). U domácích jaterniček jasně. Ale u zvěřiny bych to v žádném případě neriskoval. Soudím, že na pekáč se spolehnout dá, na labinu a vyšetření vzorků nikoliv.

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: sob 08.2.2014, 19:09
od fesoj
Bwanahunter - copak Ty jsi nikdy dlouhé vepřové neochutnal ? Ani sis nelíznul :?: :D :?: Nechce se mi věřit, vždyť rozeznáváme 2 kategorie chlapů - ti, co lížou a ti, co to zapírají. A za koho mě máš, člověče, že by ses měl bát jezdit do Krkonoš ? Já opravdu, ale opravdu nepluji pod duhovou vlajkou :!:
A k těm šakalům - možná, že jsi to nebyl Ty , v tom případě se omlouvám, ale někdo mi na tomto fóru líčil, jaké problémy měli farmáři s kubánskými vojáky, přecházejícími z Angoly, a jak to řešili...

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: ned 09.2.2014, 0:13
od BwanaHunter
Karel> myslis, ze domaci prase nesezere potkana? A proc by vysetreni nemelo byt spolehlive??

Fesoj> to o cem mluvis ale neni veprove :D to je spis ryba, v lepsim pripade ustrice :lol: :lol: Pokud jde o me, mam rad sushi i ustrice :D :D
Jo, s Kubanci byly problemy, ale asi jsem to nebyl ja...

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: ned 09.2.2014, 12:42
od Karel61
BwanaHunter píše:..myslis, ze domaci prase nesezere potkana? A proc by vysetreni nemelo byt spolehlive??
Jistě, že sežrat může. Ale jaká je pravděpodobnost? Už vidím potkana v chlívku, jak pochoduje k praseti spáchat sebevraždu.
Vyšetření nepovažuji za spolehlivé, protože v systému odebírání vzorků je - slušně řečeno - svinčík, na který spoléhat nehodlám.

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: ned 09.2.2014, 13:42
od Leon
Karle hodně velká když máš prase tak máš potkany a ti jsou hodně ofrklý pak slyšíš jenom jak mladej blbej potkan zapíská :wink:

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: ned 09.2.2014, 17:11
od fesoj
Když jsem choval prasata, vždy se tam dřív či později ti potkani objevili. A ve velkochovech prasat se to jimi jen hemží. Netvrdím, že prase /domácí/ občas tu němkyni nesežere, ale s tím výskytem svalovce to asi nebude tak horké. Při té spoustě vepřového, které se v rámci republiky zkonzumuje, při těch metrácích nebo spíš tunách domácích klobásek, o nedostatečně prosmažených příroďácích ani nemluvě, by se ten svalovec u lidí měl teoreticky vyskytovat daleko, daleko častěji.

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: ned 09.2.2014, 19:47
od BwanaHunter
Fesoj> 1. Trichineloza se nastesti zas taaak casto nevyskytuje, ani u divocaku tech zachytu neni mnoho a vzdycky je kolem toho halo, 2. domaci prasata se na jatkach pochopitelne taky vysetruji, a to nejen na svalovcitost...

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: ned 09.2.2014, 20:31
od Zdenek41
Že o tom teda nic nevím...Domácí prase neni prase z chovu. :wink:Doma mohu chovat 1 vepře či svinu bez registru.Myslím,že se tak,každý koukne na játra a plíce a to je vše.Pokud je to pro vlastní spotřebu.Pokud se mýlím,tak se nechám poučiti. :wink:

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: ned 09.2.2014, 20:46
od Karel61
Tak jsem trochu googlil a žádný výskyt trichinelózy u domácího prasete nenalezl. To mě utvrzuje v tom, že tudy cesta k nákaze (ať už z jakýchkoliv příčin) prakticky nevede, i kdyby ten domácí čuník nějakou němkyni sem tam slupnul. Pokud by tomu tak nebylo, tak by se to (jak již výše zaznělo) v tom množství zabijaček v ČR i SR muselo projevit.
Naopak u divočáka bylo podle SVS za posledních 10 let v ČR zaznamenáno 15 případů onemocnění.
Zde tedy ohrožení jasně existuje, a je třeba se jím IMHO zabývat a přijmout interní opatření eliminující jakoukoliv konzumaci tepelně dobře nezpracovaného masa (jak jsem již výše uvedl a učinil).

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: ned 09.2.2014, 20:53
od Zdenek41
Třeba v kraji Vysočina je klid.povšimnite si,kde se záchyt většinou nachází...Měl jsem kdysi řeč s jedním veterinářem,který si myslí,že jde většinou o nákazy a záchyt z medvědiny a jezevčiny,kteří neprošly SVU.

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: ned 09.2.2014, 21:08
od Leon
teď jsem náhodou našel tohle http://eagri.cz/public/web/file/274431/ ... prasat.pdf tak jsem zvědavej co vymyslej u nás díky té lišce

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: pon 10.2.2014, 1:12
od BwanaHunter
Zdenek> psal jsem "'na jatkach". Domaci porazka je jina vec.

"Zvířata u kterých je vyšetření svaloviny na trichinelu povinné jsou uvedena v návrhu prováděcího přepisu k nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES)853/2004. Jedná se o svalovinu prasat (domácích, ve farmovém chovu a volně žijících), lichokopytníků a jiných živočišných druhů vnímavých k trichinelóze. Vyšetřovat se musí buď na jatkách nebo v podnicích zpracovávajících zvěřinu v rámci post - mortem vyšetření. V roce 2004 bylo v České republice vyšetřeno přibližně 71 000 ks černé zvěře z toho 2 kusy byly pozitivní.V roce 2005 bylo za první pololetí vyšetřeno více než 26 tisíc kusů černé zvěře na trichinelu a všechna tato vyšetření byla negativní. "

2ks z 97.000 vysetrenych za 2 roky byly pozitivni. To je 0,02 promile. U divocaku. Takze to, ze jsi nenarazil na pozitivni domaci prase neni asi az tak prekvapive. Nicmene, nejake riziko je a trichineloza je natolik vazne onemocneni, ze opatrnost je na miste. Ostatne mechozila se taky kazdy boji, a taky ta pravdepodobnost neni smrtici.

Pravdu ma Zdenek, ze jine druhy, typicky selmy, jsou zrejme vyznamnejsi vektor a predstavuji tedy vyssi riziko.

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: pon 10.2.2014, 7:31
od Lotr
Naprostý souhlas, proto se taky veterinářům myslivcům, kteří chodí na hony a naháňky, ježí vlasy hrůzou při vyprávění historek o ulovených jezevcích, následně zkonzumovaných v místních hospůdkách širokou mysliveckou i nemyslivecku veřejností. Mnohde je jezevec vítanou pochoutkou, ale málokdo si dá tu práci zajet se vzorkem za veterinářem na vyšetření. Taky si myslím, že tady je riziko větší, než u divočáků.

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: pon 10.2.2014, 22:23
od fesoj
Maso šelem jádrem zve se. Ale v každém našem lese
výjimku z pravidla máme, kterou všichni dobře známe.
Když zapomeneme na medvěda, který se z nás lovit nedá,
je jezevec šelmou jedinou, jejíž maso je zvěřinou
a jak se mezi znalci říká, pochoutkou i pro labužníka,
zejména z mladého jedince, pečeného na zelenince.
Než se však začneš olizovat, na jedno měl bys pamatovat.
Veterinární zákon praví : :!: Konzumovat lze jen kus zdravý :!:
Je proto povinností lovce dát zvěř vyšetřit na svalovce .