MH podmínky pro ustanovení

Veškerá legislativa ohledně lovectví a myslivosti
Jan Škarka
Nový návštěvník

MH podmínky pro ustanovení

Příspěvek od Jan Škarka »

Dobrý den
obracím se na Vás kolegové s prosbou. Rodné MS podalo navrh na mé ustanovení hosdodářem příslušnému odboru pověřené obce. Bohužel u nás tam sedí pán pověstný svou důkladností. Přesto, že splňuji všechny zákonem stanovené podmínky, požaduje ještě napsání nějakého testu a cvičného sepsání myslivecké dokumentace. Já se domnívám, že na to nemá právo, ale rád bych znal i mínění ostatních hospodářů, především těch, kteří byli nedávno ustanoveni. Nevíte prosím jestli se náš úředník neopírá o nějakou novou vyhlášku a zajímalo by mne, jestli jste také museli potupné přezkoušení podstoupit.
Děkuji
Honza
Naposledy upravil(a) Jan Škarka dne čtv 15.3.2012, 10:46, celkem upraveno 2 x.
Žanek
Pravidelný diskutér

Re: MH podmínky pro ustanovení

Příspěvek od Žanek »

Podmínky jsou dané zákonem a uživatel honitby navrhuje, úředník schvaluje, ale na nic podobného právo nemá
ZKK 601 243 Winchester + Meopta ZD 3-12x56, ZKK 601 308 Winchester + Fomei Beater 1-4x24, dvojka ZP 16\70,16\70
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

Zkouškami mysl. hospodářů se zabývá vyhláška MZe č. 244/2002 Sb. v části druhé. Orgán státní správy prvého stupně nemá žádné zákonné právo požadovat nějaký cvičný test nebo cvičné vyplňovaní formulářů. Rázně to pane kolego odmítněte, případně řešte s nadřízeným.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

ještě to na něj zkusit (třeba předseda sdružení nebo nějaký oficiální dopis) že tady je návrh, jmenujte nebo poskytněte odůvodnění - písemně, s podmínkami pro odvolání

obvykle se tyhle hrdinové leknou - "nějak" rozhodnout musí... ano, ne, když ne tak chtějte rozhodnutí písemně... s tím už se nechá operovat...

myšleno ne jen se ptát, ale prostě podat žádost, říci že se ničeho nezúčastním (musí vyzvat) a nechat proběhnout lhůtu a žádat vyjádření - písemně
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

Já jen hledím, co si kde nějaký úředník dovolí :shock: .
No je to tady psáno už mockrát - je to o lidech. V každém případě bych žádný další úředníkův test nepodstupoval - nemá na něj právo!!
Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
Jarek Horsky
Častý návštěvník

Příspěvek od Jarek Horsky »

Bohužel právo má :( V zákoně je u mysliveckého hospodáře odkaz na paragraf o podmínkách pro mysliveckou stráž. Tento paragraf řeší opis a výpis z rejstříku trestů a i to přezkoušení. Viz. testy pro mysliveckou stráž.
Není nad člověka co nemá co dělat a hledá kde by koho prudil :evil:
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

no asi bych rozlišoval...

podle zákona o myslivosti

Mysliveckého hospodáře ustanovuje a odvolává orgán státní správy myslivosti na návrh uživatele honitby. Pro ustanovování a odvolávání platí obdobně ustanovení § 12 odst. 3 a § 13.
(ty podmínky jsou bezuhonnost, složená zkouška atd...)

pak je tu ten paragraf 12 -
(6) Orgán státní správy myslivosti před ustanovením prověří znalosti navrhované osoby podle odstavce 3 písm. f) a přijme její slib podle odstavce 3 písm. g).

tzn. ano, orgán státní moci může "přezkoušet" hospodáře ze znalostí myslivecké stráže (jelikož má stejné možnosti v tomto..)

není tam ale nic o vypracování cvičného plánu "hospodaření" atd... striktně řečeno (jak to tuším já) ho může prudit a přezkušovat ze znalostí "myslivecké stráže", ale ne z nějakého plánu...

logicky to tedy ale nechápu k čemu skládat extra zkoušku když mě ještě bude zkoušet vydávající orgán - holt zase bič do ruky státnímu úředníkovi aby si připadal jako car
ZKM 456
Fabarm Elos C
Jarek Horsky
Častý návštěvník

Příspěvek od Jarek Horsky »

Bohužel taky není řečeno, jak má vypadat přezkoušení znalostí myslivecké stráže :(
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

ze znalostí myslivecké stráže, ne z plánu hospodaření tipuju :-)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Jan Škarka
Nový návštěvník

Děkuji všem účastníkům za jejich názor. Myslím že to cítíme všichni stejně. Dnes jsem ale získal stanovisko osoby nad jiné povolané, a sice váženého JUDr. Čechury. Bohužel, pravdu má pan Horský. Následkem nějaké legislativní smršti, byla snad pro zjednodušení z paragrafu 35 odst.6 vypuštěna část textu. Drtivá většina odpovědných úředníků pochopila a řídí se dál vlastním rozumem ( před nimi smekám ), ale několik možná dokonce jenom jeden, vycítili příležitost jak posílit vlastní důležitost a začali se tzv. řídit zákonem. V konečném důsledku by to dokonce mohlo znamenat, že hospodáři, bez ohledu na to jakou zkoušku složili, budou muset jednou za deset let prokazovat své znalosti tak, jako nebohá myslivecká stráž. Nejde z toho na Vás hrůza? Na mne ano. Bohužel mi nezbývá nic jiného, než se zase začít učit. Budu totiž možná prvním kandidátem na ustanovení MH, který bude muset napsat test o 72 otázkách a vypracovat cvičný plán. Proto jsem se na Vás také obrátil s dotazem, jestli jste už někdo tuto potupnou proceduru musel absolvovat a jak to probíhá u Vás na okresech.
děkuji
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

Pokud je to tak, tak pro tebe tedy bohužel. K tomu už jde napsat jenom to co zpívá Tomáš Klus: za co pane bože, za co, trestáš tento prostý lid.......... Jinak řečeno, dej blbci funkci..... :twisted: :twisted:
A´T se na mě nikdo nezlobí...
Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

Zase na druhou stranu je potřeba si přiznat, že kdo dělá MH 40 let, ještě neznamená, že to dělá dobře. A občasný přezkoušení by nebylo na škodu :wink:
Ulkomaalainen...
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Když jsem začínal dělat mysliveckého hospodáře, žádné přezkušování sice nehrozilo, ale na druhou stranu jsem byl vděčný za to, že při prvním vyplňování Plánu chovu a lovu jsem si doma udělal jen koncept "v tužce" a nad jeho definitivním zpracováním jsme společně s pověřeným pracovníkem tehdejšího ONV strávili několik hodin. Cílem toho sezení rozhodně nebyla nějaká buzerace, ale snaha zkušenějšího kolegy uvést začátečníka, vybaveného především teoretickými znalostmi, do praxe. Proč jsem plán odstřelu v jednotlivých VT stanovil zrovna takhle a ne jinak, proč v holé zvěři chci střílet víc srnčat než srn atd. atd. Tahle naše první debata rozhodně nebyla poslední, vždyť jsme byli víceméně "naladěni na stejnou vlnu" a do myslivosti nás na škole zasvěcoval stejný kantor. Někdy jsme se i pohádali, ale vždy nakonec došlo ke shodě - a ke konci roku jsme zpravidla společně zneškodnili i nějakou tu lahvinku červeného. Ovšem to předpokládá, že na patřičném místě sedí člověk, který své práci skutečně rozumí a nelze si přát nic jiného, než aby ta spolupráce uživatelů honitby s úřadem všude probíhala podobně.
Kritériem pravdy je praxe.
Jan Škarka
Nový návštěvník

Se zájmem jsem si přečetl poslední příspěvky a pochopil jsem, že se asi stavím do role frajera, který chce dělat potíže. Tak to prosím není. Nejsem znalec legislativy a byl bych vděčný za každou možnost konzultovat vypracování dokumentace. Můj příspěvek byl motivován něčím jiným. Nevím jak pro Vás, ale pro mne je každé zkoušení velmi stresující záležitostí. Pokud jsou jasně stanoveny podmínky a kriteria posuzování, musí to občas člověk přetrpět. Já ale nevím na čem jsem a jak bude toto zkoušení vypadat. Samozřejmě mi také sedí za krkem ukřivděnost, proč já, když druzí nemusí . Šlo mi o to jenom zjistit, jak to probíhá jinde.
Na závěr jenom poznámku k přezkušování hospodářů. Osobně se domnívám že by nic nevyřešilo. Pokud máte problém s hospodářem ve sdružení, je přece možné ho vyřešit pomocí nástrojů, které má sdružení k dispozici, až po jeho odvolání.
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Když člověk neví, na čem je, to je samozřejmě ta nejhorší situace. A na druhou stranu nikdo nemůže chtít na člověku, který se nechal uvrtat do nevděčné funkce mysl. hospodáře a má v ní teprve začínat, aby byl suverén a všechno znal - ono těch povinností MH je skutečně moc, na rozdíl od práv. Možná, že bys udělal nejlíp, kdyby sis za tím úředníkem, který to přezkušování chce a bude provádět, nejdřív zašel a zkusil se s ním rozumně domluvit, jak si to představuje a co vlastně po Tobě bude chtít, aby ses mohl připravit, ne to absolvovat "z jedné vody načisto". Není mi nic známo o tom, že by k takovému přezkušování existovala nějaká metodika, kolika chyb se můžeš dopustit v těch 72 otázkách, abys prošel a tak dále a tak dále. Pokud po Tobě někdo něco chce, musíš Ty ale především on sám jasně vědět, co od Tebe očekává. Logické by mělo být, že by si ti úředníci měli vážit každého, kdo se snaží tuhle funkci zodpovědně vykonávat a snažit se mu pomoci - od toho tam podle mě jsou - a ne mu házet klacky pod nohy. Jenže lidé jsou různé...
Kritériem pravdy je praxe.
Odpovědět