Přední či zadní ohnisková rovina?
Přední či zadní ohnisková rovina?
Zdravím, chtěl bych se zeptat jaká ohnisková rovina je "lepší", zda první nebo druhá? Princip jak (ne)zvětšování kříže funguje znám, ale někdo píše, že v první ohniskové rovině je při zvětšení problém se zakrytím křížem a podobně. Vybírám první puškohled a moc se v tom zatím nevyznám. Asi bude záležet na jaký druh lovu bude puškohled využíván a co mi vyhovuje, ale pokud by se někdo podělil o vlastní zkušenosti tak bych byl rád. Děkuji. 

Re: Přední či zadní ohnisková rovina?
Moc nechápu dotaz. Pokud je jasný princip "zvětšování/nezvětšování" záměrné osnovy, tak jsou pak i jasné výhody a nevýhody obou případů.. 

- ridgeback
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Jednoznačně zadní, (druhá).
Remington varmint 5R LH 308Win, Meostar R2 2-12x50, dvojka 16/70, Labrador, Forester
Mněl jsem variábl od Meopty s křížem v přední ohniskové rovině, teď mám variábl od Meopty s křížem v zadní ohniskové rovině. Za mně osobně jednoznačně druhá možnost, tedy v zadní ohniskové rovině.
pokud nebudeš používat záměrnou osnovu (mildot a podobné) k odhadu vzdálenosti a přenášení střelby na různé vzdálenosti tak určitě vede 2. rovina.
ZKM 452 Varmint .22LR
IŽ 58 16/70,16/70; Brno 801 12/70,12/70
ZG 47 "Kuna" .35 Whelen, CZ 557 .308 win
(Kdysi Německý křepelák, Bordík, Blaser ES67 7x65R,12/70; CZ 550 Varmint .308 win,ZK 99 "Hanák Brno" 6,5x55SE)
IŽ 58 16/70,16/70; Brno 801 12/70,12/70
ZG 47 "Kuna" .35 Whelen, CZ 557 .308 win
(Kdysi Německý křepelák, Bordík, Blaser ES67 7x65R,12/70; CZ 550 Varmint .308 win,ZK 99 "Hanák Brno" 6,5x55SE)
-
- Zkušený diskutér
Tak oboji ma sve vyhody. Osnova v prvni rovine se standardne dela u taktickych, sniperskych apod. puskohledu. Jednak se pri zmene zvetseni nemeni pomery atd., takze lze prenaset, pouzivat mildot, pouzivat osnovu k odhadu vzdalenosti atd. Velmi podstanou veci ale je to, ze se vubec nemeni zamerny bod pri zmene zvetseni. V druhe rovine s tim maji spekulaci i renomovane firmy a 100% bez posunu zamerneho bodu jsou obvykle puskohledy tohoto typu nejvyssich rad a cenove urovne renomovanych vyrobcu. Asi se da rict, ze u stredni tridy sice posun nejaky je, ale pro beznou loveckou strelbu zanedbatelny, ovsem u levnych puskohledu uz bych se bal, po te co jsem jich par mel v ruce. Nicmene vlastnost 2 roviny je to,ze se nemeni velikost osnovy se zmenou zvetseni a pokud nechci vyuzivat veci zminene vyse u 1.roviny, je to vyhoda, zamerny bod je porad stejne velky a nezakryje mi pri nejvetsim zvetseni, ktere obvykle vyuziju pri strelbe na maly cil a vetsi vzdalenost, ten cil
). A u rozumnych puskohkedu bych se nebal - opet vlastni zkusenost.

S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Děkuju Všem za rady, už mi je to jasný.
Koupím variabl s 2. rovinou, buď Meostar nebo Nikon Monarch E a mělo by to být OK.
Kdyby jste někdo věděl o dalším slušným puškohledu se zadní o.r. do 30 tisíc tak to sem klidně napište, aspoň budu mít nad čím přemýšlet.

docter unipoint 

Kahles KXi.
-
- Zkušený diskutér
Leupold VX-3.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.