Tak jsem z dosavadního výstupu tohoto vlákna poněkud zmatený, neboť to, jaké parametry by měl mít univerzální lovecký dalekohled, jsem se dosud nedočetl. I z toho odkazovaného, firmou Fomei sponzorované videa s Figim, jsem se dozvěděl pouze to, že pro staršího člověka je dalekohled s objektivy 56 mm nesmysl a že super je dalekohled Fomei 10x52...

Osobně mi jako "šoulajícímu lesnímu muži" zatím k obeznání stačily oči nebo puškohled, případně kompakní monokulár 10x25 (ten pouze ve dne, za horších světelných podmínek stojí za ehm). Dalekohled vůbec nenosím, ale mám možnost hostování v další honitbě, kde mají mimo lesů i nějaké ty louky a pole, takže je tam možnost střelby i pozorování zvěře na výrazně delší vzdálenosti. Proto začínám zvažovat pořízení nového univerzálního loveckého dalekohledu, neboť ten starý, co mám doma, se ostrostí obrazu a světelností blíží lacinému čínskému puškohledu, co máme na malorážce, takže slabota.

Můžete mi prosím vy zkušenější zodpovědět několik otázek?
Od cca jakého věku je nesmyslné tahat velký a těžký dalekohled s objektivy 56 mm, protože stárnoucí oko to již nevyužije?
Jak velký rozdíl v pozorování za horších světelných podmínek je mezi dalekohledy s objektivem 50 a 56 mm?
Je za šera či měsíční noci použitelný dalekohled s objektivem 42 mm?
Jaké zvětšení považujete za univerzální, to 10x?