Měl jsem taky kdysi takové nutkání, jít do pušky vz.24 nebo vz.33 v čisté podobě origo 8x57IS- v podstatě nic spolehlivějšího asi nenajdeš, leda mosin 91, který byl prověřený obdobným způsobem.
Problém je trochu v uživatelském pohodlí - lovit se s nimi pochopitelně do 200m dá, je li hlaveň OK.
1)Pojistka je klasika křídlo - jde blbě pod optiku
2)spoušť je jednoduchá nepodepřená, přímý záchyt - aby byla bezpečná, musí mít chod - namáčknutí a pak odpal, je dobrá ale musíš se s tím sžít - pokud se sžiješ, zase nic jednoduššího není a nemá se co pokazit
3) montáž - ta se musí přivrtat a napájet, nějaká forma můstků, dle typu montáže
4) výklopná schránka, chybí, trochu nepohodlí to furt vypáskovávat
----------------------------------------
tyto všechny neduhy poměrně bravurně odbourává nákup ZG47 v dobrém stavu, vše už má doplněno a modifikováno a přitom je to převzatý plnohodnotný systém z mauser98 (K98, vz.24, 33. atd)
S tvým rozpočtem 40tis kč vč. montáže a optiky - se při troše štěstí na kus z druhé ruky- určitě vejdeš v pohodě
(příkladně a není to dogma: ZG47 v dobrém stavu koupíš v republice do 15tis kč nebo z Egunu, tady v inzerci je zrovna optika docter8x56 s bodem za 18tis, seženeš si přes inzerát originál násuvnou montáž ZG47, necháš dodělat u schopného puškaře oka - sestavit, ajsi v 40ti tis kč akorát, můj odhad) Máš to stylové, uživatelsky OK, a máš systém M98 v nejlepší možné kvalitě
případně tady jedna akce, máš vše nové, řekl bych slušné kvality a hned. Přidáš jen 13tis kč
http://www.arms-cz.cz/novinky/akcni-nab ... slevy/231/
Jinak, mám přestavěnou origo K98k z roku 1943, vím co to obnáší a co to stojí (je to víc než 40tis), ale je to maximum co můžeš uživatelsky z nesmrtelné klasiky M98 dostat.
případně přes sz