Ráže ze zvěřiny
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 3179
- Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
- Bydliště: Vysočina
- Kontaktovat uživatele:
Pro gurmány na Nový rok.
Nevím co ván na to bude říkat manželka či milenka,ale tento recept je jednoduchý,ale výsledek opravdu pro fajšmekry.
Budeme potřebovat ráže ze zvěřiny,černá,jelen,daněk v této době muflon no nevím.Ale stačí i býčí.Základ všech uprav je namočit nakrájené na plátky do mléka a musí se odblanit.Moje zkušenost z mládí podélně naříznout a šupnout na moment do vroucí vody.Vyloupnete jak mandle.
Nařezané osušíme,opepříme osolíme,obalíme v trojopalu a ihned smažíme v oleji či na sádle.Výsledek zaručujuji.Delikatesa.
Opět nařezané obalíme v pepři,osolíme.Opékáme po obou stranách jako bifteček.Vyberte si jestli médium........
Tak Vám přeji dobrou chut.Komu jsem ji zkazil se omlouvám.Je třeba ochutnat a potom třeba bude málo.
Budeme potřebovat ráže ze zvěřiny,černá,jelen,daněk v této době muflon no nevím.Ale stačí i býčí.Základ všech uprav je namočit nakrájené na plátky do mléka a musí se odblanit.Moje zkušenost z mládí podélně naříznout a šupnout na moment do vroucí vody.Vyloupnete jak mandle.
Nařezané osušíme,opepříme osolíme,obalíme v trojopalu a ihned smažíme v oleji či na sádle.Výsledek zaručujuji.Delikatesa.
Opět nařezané obalíme v pepři,osolíme.Opékáme po obou stranách jako bifteček.Vyberte si jestli médium........
Tak Vám přeji dobrou chut.Komu jsem ji zkazil se omlouvám.Je třeba ochutnat a potom třeba bude málo.
Re: Pro gurmány na Nový rok.
ze zvěřiny jsem to nikdy nezkoušel ale býčí žlázy jsou normálně u řezníka k dostání a ty už jsem jídával už v roce 80.a jsou opravdu výborné.
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 3179
- Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
- Bydliště: Vysočina
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pro gurmány na Nový rok.
Jo Dušane na 80 léta už můžeme vzpomínat jen s nostalgií.
Re: Pro gurmány na Nový rok.
Zdendo zajímavý recept Na poslední naháňce se jeden známý taky sháněl po rážích z divočáka, že z nich bude na Silvestra dělat tatarák pro kamaráda . . . . .
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Nikon D-3100
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 3179
- Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
- Bydliště: Vysočina
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pro gurmány na Nový rok.
No i ten recept znám....Jsem dost tvrdej chlap......Ale tohle by nebyla asi moje parketa
Re: Pro gurmány na Nový rok.
to musí být síla takovej tatarák,že ho mam rád tak ten bych si nedal,krásné Vánoce.
Re: Pro gurmány na Nový rok.
Zdenku já ten recept neznám, zveřejníš?
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Nikon D-3100
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 3179
- Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
- Bydliště: Vysočina
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pro gurmány na Nový rok.
Na tatarák 600g žláz nebo zadní,mletý pepř,2lžíce plnotučné hořčice,2lžíce dijonské hořčice,2lžíce sladkého kečupu,1-2cibule,3lžíce wolčestrové omáčky,sůl a 6žloutků.
Maso naškrabeme v našem případě umeleme na jemno.Přidáme kečup v našem případě ráží obarví na růžovo,pepř,cibulku,postupně obě hořčice a wolčestr promícháme.Utvoříme asi 6 bochánku v prostřed důlek do kterého pustíme žloutek.Před mazáním na topinku se to opět zamíchá.
Ještě jsem zapoměl dodat musíme opět odblanit.Pokud jsou to ráže namočit do mléka.Ještě jedna připomínka je to syrové maso.Každej na vlasní nebezbečí.
Maso naškrabeme v našem případě umeleme na jemno.Přidáme kečup v našem případě ráží obarví na růžovo,pepř,cibulku,postupně obě hořčice a wolčestr promícháme.Utvoříme asi 6 bochánku v prostřed důlek do kterého pustíme žloutek.Před mazáním na topinku se to opět zamíchá.
Ještě jsem zapoměl dodat musíme opět odblanit.Pokud jsou to ráže namočit do mléka.Ještě jedna připomínka je to syrové maso.Každej na vlasní nebezbečí.
-
- Pravidelný diskutér
- Příspěvky: 115
- Registrován: sob 27.12.2008, 22:29
- Bydliště: Bílá
Re: Pro gurmány na Nový rok.
Ráže jsou delikatesa, Zdenkův recept musím vyzkoušet.
Jedl jsem je několikrát i z říjného jelena a věřte mi, je to jedinné co opravdu nejde cítit.
Recept:
Ráže odblaníme, nakrájíme na drobné kostičky, vložíme na pánev do zpěněné cibulky na špeku, podusíme, osolíme a opeříme, přidáme 1 i více vajec (podle strávníků), promícháme a jak jsou vajíčka hotová, servírujeme.
Příloha - pečivo.
Dobrou chuť
Jedl jsem je několikrát i z říjného jelena a věřte mi, je to jedinné co opravdu nejde cítit.
Recept:
Ráže odblaníme, nakrájíme na drobné kostičky, vložíme na pánev do zpěněné cibulky na špeku, podusíme, osolíme a opeříme, přidáme 1 i více vajec (podle strávníků), promícháme a jak jsou vajíčka hotová, servírujeme.
Příloha - pečivo.
Dobrou chuť
Re: Pro gurmány na Nový rok.
Petře, který ? Ten druhý bych nedal a to málo co odsuzuji předem. Jinak s byčimi žlázami v trojobalu nemám problém, jen se velmi těžko shánějí. Ze zvěřiny jsem je ještě nezkoušel. A z říjneho kusu nevím, znám člověka který si libuje na té bílé játře. Prý má ten správný šmak. Asi mu zůstalo v krvi víc z jeho německých předků .
-
- Pravidelný diskutér
- Příspěvky: 115
- Registrován: sob 27.12.2008, 22:29
- Bydliště: Bílá
Re: Pro gurmány na Nový rok.
TO: Jiří.K
Zkusím oba, hned jak budou ráže. Neboj když mi něco nevoní a nechutná, tak to nejím. U říjného jelena je to tak opravdu. Neboj, taky jsem měl obavu. Moje první zkušenost, byl jsem pomoct "tahat" jelena v říji, vysokým nosem jsem ho cítil na 50m, naložili jsme a za odměnu jsme i poseděli, no játra se nehodila, ale ráže byly výborné a bez prku . Nevím jak u kance, daňka, muflona, to musí zkusit myslivci, kteří tuto zvěř loví, myslím, že to bude obdobné.
Zkusím oba, hned jak budou ráže. Neboj když mi něco nevoní a nechutná, tak to nejím. U říjného jelena je to tak opravdu. Neboj, taky jsem měl obavu. Moje první zkušenost, byl jsem pomoct "tahat" jelena v říji, vysokým nosem jsem ho cítil na 50m, naložili jsme a za odměnu jsme i poseděli, no játra se nehodila, ale ráže byly výborné a bez prku . Nevím jak u kance, daňka, muflona, to musí zkusit myslivci, kteří tuto zvěř loví, myslím, že to bude obdobné.
Re: Pro gurmány na Nový rok.
To Petr Kaděrka.
Až zkusíš recept 2 tak se s námi prosím poděl. Mně to příjde jako "Latina".
Až zkusíš recept 2 tak se s námi prosím poděl. Mně to příjde jako "Latina".
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 3179
- Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
- Bydliště: Vysočina
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pro gurmány na Nový rok.
Proč latina?Je to jemnější maso jak panenka.Jsou lidé,kteří by syrové maso do pusy nedali asi zberači.Včera jsem si na nich liboval v hospůdce.Byl to kulinářský zážitek zas po dlouhé době gulášů.
Re: Pro gurmány na Nový rok.
Alda: prispevek smazan
Re: Pro gurmány na Nový rok.
Konečně jsem se dostal k tomu abych ráže ze zvěřiny ochutnal. Konkretně šlo o mufloní.
Jedna věc je dát si žlázy v hospůdce, druhá si je udělat sám. Tímto bych ještě jednou poděkoval Zdenkovi za metodické vedení. Ráže nejsou ani za syrova ničím cítit a jejich chuť po kuchyňské úpravě je velmi jemná. K přípravě jsem přistupoval z jistými obavami, takže jsem udělal nejdříve zkušební vzorek. Klasika v trojobalu. Což mi jako trochu nevýrazné tak jsem zbytek udělal trošku jinak. Zde je recept.
Nasolené a opepřené ráže jsem obalil ve směsi mouky s trochou sladké papriky. Nasledně jsem je protáhl těstíčkem připaveným ze smetany, vaječného žloutku a sýra gran moravia. Pak s tím šup na olej. Výsledek jedna báseň.
Jedna věc je dát si žlázy v hospůdce, druhá si je udělat sám. Tímto bych ještě jednou poděkoval Zdenkovi za metodické vedení. Ráže nejsou ani za syrova ničím cítit a jejich chuť po kuchyňské úpravě je velmi jemná. K přípravě jsem přistupoval z jistými obavami, takže jsem udělal nejdříve zkušební vzorek. Klasika v trojobalu. Což mi jako trochu nevýrazné tak jsem zbytek udělal trošku jinak. Zde je recept.
Nasolené a opepřené ráže jsem obalil ve směsi mouky s trochou sladké papriky. Nasledně jsem je protáhl těstíčkem připaveným ze smetany, vaječného žloutku a sýra gran moravia. Pak s tím šup na olej. Výsledek jedna báseň.