Chci tady popsat další loveckou zkušenost, ale někdy váhám, že je na hraně jestli to napsat do vlákna účinků nebo ke konkrétní patroně.
Zkrátka v pátek padlo další prase. Na placu od šera opruzovali dva lončáci, o menším z nichž jsem váhal a už měl zapnutý bod a odjištěno, ale v tom se za foukání bachny (která byla ještě v lese) vysypaly 3 celkem malé selata a obloukem obcházely ty dva na krmelišti. Při srovnání rozdílu se selaty jsem byl rád, že jsem nestřelil, byť ti dva žádné velké kusy nebyly.
Na nic jsem nečekal, protože bachna (ač nemohla mít vítr) pořád mručela a na jedno sele jsem na cca 40 m vystřelil hned jak bylo na blat. Na louce nastal pořádný čurbes a prasata vypálily všude možně, ale přesto jsem slyšel, že jedno láme, nicméně žádný pád v ráně se nekonal.

Ránou jsem si byl jistej a kromě lámání bachna stála nedaleko a foukala a mručela jak hrom, takže bylo jasné, že jedno sele chybí .......
Na nástřelu hned barva a kus jater. Barva dobře pokračovala a bez problému šla opět sledovat i v houštině na hnědém jehličí. Po pár metrech jsem normálně ve vyšší smrčině cítil "pajšl" (bylo úplné bezvětří) a říkal kolegovi, co po ráně přišel za mnou na dosled, že cítím játra nebo něco. A fakt, kromě záporů, jak se prase klátilo byly po cestě hned po pár metrech brutál otěry barvy na stromech a hlavně sem tam z něho padaly kusy jater! No zkrátka se prase po barvě lehce našlo, ale sralo mě, že uběhlo nečekaných 50-60 m. Byl 25-30 kg krtek, evidentně to byly dost pozdní selata. Prase mělo nižší komoru. Pořádně jsem ohledal vývrh a škody ohromné včetně velmi slušné díry na žebrech na výstřelu. Plíce komplet zalité barvou s dírou ve spodní části, játra kromě krajní části laloku komplet vybuchly a dokonce byl rozbitý trávník! A to přesto, že rána šla normálně na žebra, možná jen lehce dozadějc od plecka, rozhodně však hrudní dutinou. Ten rozbitý trávník evidentně "zaromatizoval" tu dráhu a vypadlé kusy jater, že jsem to i já (bez barvářských zkoušek

) cítil.
Na masivnost poranění mě odskok tak malého selete překvapil, přisuzuji to tomu, že asi byly nervózní z těch dvou větších kusů a z toho, že na ně bachna pořád "volala" a tak selata byla trochu na jehlách. Na rány v ohni a odskoky je to za poslední 3 týdny 2:2. Uvidím, teď to celkem chodí, tak nějakou ránu s tou 9,3x57 zas dám.