lanus ja v tom vzorecku vidim, to same co rekl Dalas a jiz nekolik let, cca 15 ziji s timto udajem. Takto jsem i tyto udaje videl v katalozich prodejcu.
Je zajimave jak se za univerzalni dalekohled zacina doporucovat dalekohled hodne kompromisni, urceny dle parametru prevazne k soulani lehce po zapadu slunce. V USA kde je zakazan lov v noci je situace jina a 10x42 je asi pro jejich povoleny zpusob lovu idealni. U nas se ale lovi i v noci. Proto nejak nechapu duvod ke koupi dalekohledu 10x42 např Steiner Cobra se spatnou propustnosti cocek v noci cca 75%. Chapu, ze to nekomu staci, ale je to silne omezujici a ne univerzalni. Pro porovnani 12x56 Meostar ma pupilu 4,7mm a už je obraz hodne tmavy, spatny, pritom ma puskohled vyrazne lepsi propustnost (88%)svetla nez uvedny Steiner 10x42, kde pupila je 4,2mm a propustnost jak u stareho DDRaka.Ta propustnost se da sehnat lepsi a za stejne penize. O vikendu jsem obeznal bulkare v obili na 380m i se zvetsenim dalekohledu 8x, obraz musi byt proste ostry, kontrastni a nejen veliky.
Pro me je univerzalni takovy dalekohled, ktery me pri jakemkoli zpusoby lovu limituje co nejmene a to rozhodne dalekohled s malou vystupni pupilou a s dost spatnou propustnosti svetla neni. Co me limituje pri lovu vice 150g na krku nebo to, ze spatne vidim, klidne i o 25-30% hure? Je otazka jakou poskytuje ten ktery dalekohled ostrost a kontrast, to nam samozrejme zadny papirovy hodnoty nereknou, takze zkouset a zkouset.
Osobne se povazuji za mladeho, 40 mi jeste nebylo a i dle testu se zvetsenim co tu jiz zminival Dalas mi oko propusti svetla dost, proto beru jako univerzalni dalekohled s ostrym kontrastnim obrazem a dobrou propustnosti svetla 8x56. Az oko nebude fungovat jak ma, tak proste s ostrym kontrastnim obrazem a dobrou propustnosti svetla 10x56 a nikdy nebudu omezen tak jako kdyz si koupim, 50,42,30,...objektiv. Proc nechtit videt maximum?
U univerzalniho puskohledu pro me plati to same, jen s tim rozdilem, ze se muze hodit male zvetseni na nahanky, takze variabl, ale porad plati ostry a kontrastni obraz s dobrou propustnosti svetla. U puskohledu mi ale uz tolik nevadi tmavsi obraz, protoze chci spis dobre zamirit na vetsi flek, takze treba nastaveni variablu 10x56

Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]