Tak v první řadě, řada lidí motá "vedoucí" a "vodící" bachyně. Pak si osobně myslím, že pravda je někde uprostřed, jak to tak bývá. 1. bod platí plně v ideálních podmínkách, kdy je optimální věková a pohlavní struktura populace, stavy úměrné prostředí atd. To dnes tak není asi nikde. Potíž je v tom, že prase je ohromně adaptabilní druh, takže pružně reaguje na změny prostředí a podmínek, a to i tak, že teoretická pravidla neplatí. Změna úživnosti, lovecký nebo predační tlak, rušení, změna struktury populace atd.Klein píše:Vzhledem k tomu že se lovem prasat nezabývám bych se rád zeptal na jednu věc. Ohledně odlovu prasat jsem slyšel už několikrát 2 známé verze...
1. Nestřílet vedoucí bachyně, protože má svoji tlupu pod dohledem a v momnetě kdy příjde o život, tak se to v tlupě rozjede, každý jde s každým a narusty jsou o to větší....
2. Střílet vedoucí bachyně a prakticky vše co má rýj, protože jen tak se sníží stavy černé....
Zajímalo by mě, co je natom pravdy
2. se dá takhle doslova uplatňovat, pokud chci černou likvidovat a ne chovat. A nedá se to tak řešit jen individuálně ve volných honitbách dnešním způsobem. Černá se adaptuje, všechno se neodstřílí, a do reprodukce jdou lončačky, často i selata.
Osobně si myslím, že největší problém je nedostatek dospělých kňourů, to jsou podle mě nejcennější zvířata, a měli by se lovit jen staří a trofejoví, rozumně. Dál pak jsou cenné dospělé vedoucí bachyně, dospělé bachyně a vedoucí bachyně. V tomhle pořadí. Protože přírůstek nejsme schopni odstřílet, a redukce v lončácích taky nestačí, je třeba sáhnout do nositelek přírůstku, což jsou bachyně. Tentokrát souhlasím s figim, který to shrnul lapidárně a absolutně, jak je jeho zvykem, ale souhlasím. Jen bych doplnil, že hájit je podle mě třeba dospělé vedoucí bachyně a silné dospělé bachyně. Z větších tlup lovit slabší ne-vedoucí bachyně, pokud mají dostatečně odrostlá selata. Potud shoda s figim. Osobně si myslím, že pokud vodí slabší tří, čtyřletá bachyně slabá selata, tak přestože je teoreticky vedoucí (i vodící) není třeba se s ní moc zaobírat. Optimum je, když se podaří odlovit i všechna selata, což zase bez odchytu (který tedy taky není úplně v souladu s mým niterným přesvědčením, ale situace je taková, jaká je) je diskutabilní.