Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
jolky palky
Nový návštěvník

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od jolky palky »

Marpie píše:Tak zkusím nástřel pro 1 ráži, když tak prosím doplňte, opravte:
Lis:
https://cs.strobl.cz/lee-breech-lock-ch ... r-press-1/ pokud bych chtěl ušetřit čas tak víceoperační https://cs.strobl.cz/lee-classic-turret-press/
.
Turret nebrat. Nic se neurychlí. Po kalibraci, je stejně třeba hilznu vyndat, odstranit mazadlo zkrátit a odgrotit.

Na puškové jednooperák.
Marpie
Zkušený diskutér

Příspěvek od Marpie »

A hilzna se zkracuje až po kalibraci? Tak to by byly serepetičky na úpravu nábojnice asi zbytečné.

A lis s C rámem by mohl stačit nebo minimum je O rám?
Marocchi 03 Field 12/76; ZP49 12/12; Brno mod. 1 22LR Hawke 4-12x40; ZKK600 MC 270W+Delta Optical Titanium HD 2,5-15x56; CZ550 Prestige 270W + Pard 008LRF; UB584 270W/12 Vortex Crossfire 1-4x24, ZH121 16/16; ZH304 7x57R/12
jolky palky
Nový návštěvník

Příspěvek od jolky palky »

Hilzna se kalibrací natáhne. Proto je třeba ji zkrátit a upravit.
Minimum a základ je "O".
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Nábojnice se prodlužují především výstřelem, přičemž u těch s lahvovitým tvarem velmi záleží na úhlu dosedacího kuželu - proto se třeba nbce "Ackley Improved" neprodlužují téměř vůbec. 270W samozřejmě není ten případ

Pokud bys kalibroval u kamaráda a předem nakrátil své dle výrobců a provedení roztříděné nábojnice 270W na nějakých cca 64,1 mm, pak je můžeš "jako začátečník" po kalibraci nabít bez dalšího krácení (to pomíjím skutečnost, že komory pušek ZKK bývají minimálně o 0,5 mm delší, než stanoví CIP - možno ověřit třeba tímto levným a přesným přípravkem: https://www.brownells.cz/Sinclair-Chamb ... -749000772). Jinak pro přesnou kalibraci je vhodné krčky lubrikovat i zevnitř - tím právě omezíš to různě nesymetrické prodloužení při protahování expanderu zevnitř ven. Pak bys ale měl lubrikant (vyjma některých výjimek) zase zevnitř krčku odstranit.

Osobně jsem v roce 1996 začal se sadou, kde byl lis, matrice 30-06, zápalkovač do hlavy lisu (pro nábojnice S&B mimo možná jen 308W a 223Rem. se hodí dodnes) a asi tam bylo i nějaké škrabátko lůžka nábojnic a trychtýř - ni víc. Přesnou váhu jsem měl naštěstí v práci, antistatické plastové ampule pro přepravu odvážených náplní poskytla právě krachující Frankonia Praha. Doma v krabičkách jsem měl nastřádaných téměř 1000 ks nbc 30-06. Než jsem opatřil první zkracovačku, asi rok jsem třídil nbce do obálek nejen podle hmotnosti ale i podle délky ... :)
Smiř se prostě s tím, že tvé handloadingové nástroje nebudou nikdy kompletní - čím víc se do té materie ponoříš, tím častěji přijdeš na to, že by se Ti hodilo nějaké další "udělátko" :)
Pufr
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

pufr> pokud máš na mysli zápalkovač Lee Auto-Prime II, tak .308W všech možnejch výrobců bez problémů. V podstatě používám na vše, vyjma "kusovek", kdy se mi nechce nic instalovat a použiji spodní zápalkovač lisu.
Plně souhlasím, že většina z nás přebíječů si čas od času uděláme radost a něco dokoupíme i když to nutně nepotřebujeme. :D Jedno je ale jisté. Základem je ocelový kvalitní a silný lis. Bez něj se to může stát docela opruzem. To už tu ale bylo konstatováno mnohokrát.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Bylo to míněno tak, že zápalkovač v hlavě lisu (např.: https://leeprecision.com/ram-prime.html) má na vrcholu zdvihu "sílu" zalisovat bez problémů zápalku i do úzkých - "podměrečných" lůžek nábojnic S&B. A náboje ráží 308W, 223 Rem. a 9 mm Luger tvořící dohromady cca 80% objemu výroby mají to štěstí, že se dnes ve Vlašimi dělají v samostatných halách na technologiích, do kterých už zaměstnanci nemohou zasahovat a tak jejich lůžka zápalek zhruba odpovídají SAAMI standardu, kdežto u jiných ráží to tak ještě být nemusí (u S&B nábojnic nasbíraných "během let" už vůbec ne) :?

Pokud jde o materiál rámu lisu, taky jsem fanda oceli/litiny, ale kdysi mi prošel rukama právě Lee Challenger (ještě bez Breech Lock vložky), který jsem následně nechal za symbolickou cenu kamarádovi a kupodivu funguje bez větší újmy dodnes. Příjemně překvapil :)
Pufr
Michal_123
Zkušený diskutér

Příspěvek od Michal_123 »

Pufr: A to ten původní Challenger neměl ještě některé věci tak vychytané, jako dnes.
Nejmarkantnější vylepšení dostal zápalkovač (pokud jsi měl ještě to oboustranné "T") a také páka včetně převodu.
Narozdíl od některých jiných výrobců LEE stále lisy vylepšuje, i když někdy jsou to změny také související se zlevněním výroby.
Můžu říci, že Breech Lock Challenger považuji za velmi, velmi slušný lis a Classic Cast (Používám také v provedení Breechlock, ale jsou super obě verze) za špičku. I když u toho Classic Castu jsem se namlsal hlavně výšky lisu a také délky páky, jinak funguje stejně dobře. Ale je to prostě ocelový tank a práce na něm mě baví víc, než na tom Challengeru.
Je jasné, že se dají koupit lisy dražší i lepší, ovšem v čem jsou "lepší" je vždy otázka zamýšleného použití a také nějakého vnitřního pocitu.
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

poli
Pravidelný diskutér

Příspěvek od poli »

Článek zajímavý, je tam i více podobných, ale je třeba si uvědomit, že to jsou postupy pro benchrestovou střelbu s úplně jinými zbraněmi, než většina z nás má. Pro loveckou střelbu a troufnu si říct, že i pro terčovou střelbu s továrními zbraněmi je minimálně polovina postupů zbytečná.
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Je to v našem jazykovém prostoru jistě chvályhodný počin. Co si myslím, že trochu omezuje text na využitelný spíš pro zkušené handloadery a nikoli začátečníky je použitá terminologie - zřejmě z jakéhosi translatoru (zahrdlení nábojnice, čepel formátovací frézy, ...). Určitě vhodné k přečtení, ti co se trochu orientují v angličtině si to mohou vedle otevřít v originále, by ve zmíněných termínech netápali. Také je vhodné mít na paměti úvod článku přisuzující uplatněné postupy potřebám LR střelby (Poli mne předběhl).
Když jsem to - asi celkem rychle - prohlédl do konce, říkám si - kde překladatel vzal, že nástroj k soustružení vnějšího povrchu krčku nábojnice je fréza ...
Pufr
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

tam mne tam zaujalo že pro střelbu do 200-300 yardu jsou BT střely méně vhodné jak klasické s rovnou zádí a že do této vzdálenosti v podstatě není potřeba tolik precize jelikož to nemá takovou možnost se to projevit
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

Clanek pekny, ale opravdu mnoho zbytecnosti. Spousta lidi se na to vrhne v podobnem duchu pro sportovni strelbu a vysledky stejne nikde. Je to pro ne spise konicek, nez ze by to neco extra prinaselo. Je treba pracovat poctive, mit slusne komponenty a vyslekdy budou podobne, pokud tomu odpovida zbrane, optika a umeni strelce. Tim samozrejme nemyslim podobne Benchrestrovym strelcum se specialy.
Osobne bych doporucil neuchvatat nakup zarizeni a v klidu vse rozmyslet, porovnat i z hlediska komfortu. Pokud budes znovu nakupovat tak pak uz jsou to vyhozene penize. Premyslel jsem rovnez na zkracovacce LEE, ale nakonec jsem usoudil, ze "soustruh" podobny tomy co byl v clanku je lepsi volba (mam Lyman). Ikdyz drazsi, tak je s nim prace napohodu. Pri zmene raze nic neresim, nic nemusis dokupovat.
Nejsem si jist, ale LEE zkracovacky meri delku naboje od vnitrniho dna nabojnice nebo se pletu? To mi neprislo take jako idealni s ohledem na ruzne vyrobce nabojnic (maji ruzne objemy) a z hlediska komfortu jsem pak nakup prehodnotil a nelituji. Je nekdy moznost koupit i pouzity.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Když jsem to - asi celkem rychle - prohlédl do konce, říkám si - kde překladatel vzal, že nástroj k soustružení vnějšího povrchu krčku nábojnice je fréza ...
Zní to podivně, ale jestli soustružíš, nebo frézuješ záleží na tom čím vrtíš. :D U soustružení se otáčí obrobek a nástroj stojí, u frézování se otáčí nástroj a obrobek stojí. Jen si nejsem jist, jak nazvat operaci, kdy jsou v pohybu jak obrobek, tak nástroj. Já používám stružení, kdy je nábojnice s držákem upnuta do sklíčidla vrtačky a držák s nožem držím v ruce.
Co se týká zkracovaček Lee, je to jednoduché a poměrně přesné řešení. Jen trochu méně konfortní. Trn, prochází zátravkou a opírá se o držák nábojnice. Tyto trny se dodávají v max délce a jejich sbroušením lze nastavit individuální délku zakrácení. Pro 7mm ráže mám udělaný trn, kde měním jenom hroty, které prochází zátravkou. Takže, pokud vám nevadí trochu opruz při upínání nábojnice do držáku, je to zcela vyhovující řešení. Držák lze mít i ve vrtačce, což zase trochu zpříjemní zkracování. Dnes to hrnu na RCBS zkracovačce a to je úplně jiná liga. Ale i cena.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

dalas píše: Zní to podivně, ale jestli soustružíš, nebo frézuješ záleží na tom čím vrtíš. :D U soustružení se otáčí obrobek a nástroj stojí, u frézování se otáčí nástroj a obrobek stojí.
Těch rozdílů je víc, "Wiki" to trochu zhednodušuje, ale každopádně mi přijde, že ta "novotvorba" termínů uvedený překlad zbytečně dělá hůř srozumitelným, což je nevýhoda pro začínající soudruhy, ti protřelejší již nějak porozumí, porovnají se svou zkušeností ..., ta "čepel formátovací frézy" mi prostě - spolu s dalšími - tahala za oko, Třeba to překladatel časem "opráší" :?
Pufr
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

No "čepel formátovací frézy" bude sofistikovaný nástroj, který si neumím představit :oops: Ano, ten překlad je místy více než volný. Překlady dělá (nevím zda i tento článek) "Little Boby" a popravdě nevím, zda patří k Radku Solařovi, nebo Zdeňku Veselému. Ať je to jak chce, každopádně je to záslužná činnost i s těmi chybami.
Není to ale jen ve článcích: https://www.naboje-prebijeni.cz/frezky?page=4
Když už jsme u toho zkracování, máte někdo zkušenost s tímto? https://littlecrowgunworks.com/product/ ... 8568b84963
Odpovědět