Trochu se to pokusím rozvinout. Moje první auto, které mělo jakous takous zvýšenou průchodnost bylo Audi 100 S4. Kára o 230 koních s mezinápravovým diferenciálem Torsen a pneumatickou uzávěrou zadního difu. Projelo to vše, dokud to nesedlo na pupek. To je ale bolest jakéhokoliv auta. Pak jsem zakopl v bazaru o ISUZU Trooper za bratru 30t. Původní atmosférický diesel se zlomenou klikou byl přiložen společně s celou bednou všeho možnýho. Pod kapotou trůnil turbodiesel bez turba (to bylo vyklechtané taky přiloženo). Pravda ale je, že to jezdilo a jediný servis byly křížky do kardanu, které pasovaly z Žigulíka. Bralo to olej asi 0,5l/100 km, tak jsem dolíval odpadní olej ze servisů z benzínů. S těmi pár lučními kobylkami pod kapotou to nebyl žádný závoďák, ale služby nadělal mnoho. Jediný do čeho jse investoval byly manuální volnoběžky předních kol, protože s automaty to nešlo. Pak přišel rok 2009 a já pořídil Defendra 90, Td5 r.v. 1999. Byl z Německa kde u nějakého výzkumného ústavu vinařství naklouzal 206 tis. km. Za celou dobu jsem měnil žhaviče, vodní pumpu, radiátor topení a regulátor tlaku paliva v hlavě (PD) a uhlíky startéru. Jinak nic. Měl ve výbavě ABS/Track Cntrol systém, který suploval uzávěry.

- TD5.JPG (124.13 KiB) Zobrazeno 6630 x
To je on.
Najezdil jsem na něm cca 36 tis. km. než jsem jej dostal do tohoto stavu po mikrospánku (2014).

- P1030195.JPG (67.11 KiB) Zobrazeno 6630 x
Sedět tenkrát v Jimny, tak už bych tohle asi nenapsal. A to je mnohdy opomíjené, ale důležité kriterium, co se v tom autě dá přežít, když dojde k průšvihu.
Takhle dopadl betonový mostek

- P1030177.JPG (118.09 KiB) Zobrazeno 6630 x
No a protože jsem se stal závislákem, tak to nemohlo dopadnout jinak. pořídil jsem opět Defendra 90 s motorem Puma 2,4Tdi. r.v. 2007. Ten už přišel na 0,5 mega (cenu pořád drží). Měl najeto 73 tis. (?)

- P1030205.JPG (108.76 KiB) Zobrazeno 6630 x
Dnes mám na něm 109 tis. a za tu dobu mě nechal jen jednou ve štychu (těsně po koupi, kdy se rozvalila klec zadního difu). Bývalý majitel to opravil a já při té příležitosti tam dokoupil špéru Ashcroft. Jinak jsem měnil kouli homokyneťáku levého předního kola a ložisko pravého předního kola. Vše ostatní běžný servis. Je ale těžko zjistitelné, co oba Defendery měly za sebou.
Je fakt, že Defender se nedá srovnávat s jinými auty. To prostě není auto, to je Defender. Člověk musí být trochu masochista, protože o pohodlí se moc mluvit nedá. Ten zvýšený servis je dle mého názoru vynucen způsobem používání. V Defendru si člověk moc neuvědomuje, že by se s velikou většinou aut do takového terénu nepustil. Třeba taková 500m jízda zamrzlou hlubokou orbou. To je pro podvozek a hnací ústrojí skutečná lahůdka. Co je na Defenderu slabina, je povrchovka rámu. Je to stříklá barva na železo, bez jakéhokoliv základu a je vhodné dát tomu údržbu. On to ale Defender v terénu vrátí.
To je asi to, co chtěl říci stručně Tim.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR