Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
lovec
Zkušený diskutér

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od lovec »

Pauli píše: pon 21.10.2024, 9:28 Ten univerzální jde dobře?? Měl bych to na 223rem a 6,5creed.
Bez problémov. Univerzálny je super pre toho, kto má napr. 223 Rem, 7x65R a k tomu 338 Lapua. Nepotrebuje všetky shellholdery, nemusí to prehadzovať z lisu hore-dolu.
Podľa mňa je to praktické.

V jednom (Hand) mám nastavenú osádzaciu tyčku na malé zápalky - s tým robím 6,5x47 a 6mm BR. Na ostatné mám univerzálny, s tyčkou určenou na veľké zápalky.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
cobaj
Pravidelný diskutér

Příspěvek od cobaj »

Ja to samozrejme nevim, ale jsou firmy ktere si nechavaji delat pro nektere rady naboju nabojnice u jinych vyrobcu. Proste bych to neriskoval. Saka beru prevazne do lovecke hlavne, tam obcas proste nejakou ztratim a zadny problem po roztrideni a kontrole sily steny. Samozrejme je idelani kdyz jsou z jedne sarze. Pri laboraci opet pripadny extrem at nahoru nebo dolu vyradim z obehu.
Tempilaq mam take ve skrini tak 5let a nikdy jsem ho nepouzil. :D
Tim nechci rict ze se nemas snazit zdokonalit, ale proste to vsechno okolo skutecne neni nutne na rozptyl do MOA
M.
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Na rozptyl do MOA, reálne a opakovateľne, stačí slušnejšie fabrické strelivo.
Spomenuté orgie som praktizoval len v F-Class flinte, kde sa to aj prejavilo na presnosti a rozptyly na terčoch boli na 700-1000 metrov pri správnom odhade vetra porovnateľné s tým, čo sa dá vidieť na súťažiach v USA.
Nechcem sa tu hrať na majstra sveta, ale pod MOA a aj pod 0,5 MOA mi strieľa Rem 700 s tenkou fabrickou tyčkou, absolútne neopracovanými hlizňami Remington a dvojdielnymi matricami Lee.

Takže tam bude nejaký buď systémový problém, alebo treba zmeniť komponenty.
Pri takej námahe a toľkých operáciách by som čakal rozptyly min. so strelami ELD-M na úrovni 0,3 MOA a menej. Opakovateľne.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Georg.H
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georg.H »

Michal_123 píše: ned 20.10.2024, 19:42 Ten problém s plastovými vložkami už neexistuje.

Na tomhle zápalkovači je fajn, že se na něj nemačká, jenom se prostě položí ruka na páku.
V levé ruce mám hrst nábojnic, které postupně do zápalkovače dávám, pravou rukou mačkám páku.
Jde to velmi rychle.

Kdy to vyřešili?
Michal_123
Zkušený diskutér

Příspěvek od Michal_123 »

Georg.H píše: pon 21.10.2024, 20:57 Kdy to vyřešili?
Dva roky už mám jeden vnitřek a funguje, mám na něm zazápalkováno tisíce kusů.
Georg.H
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georg.H »

No já na LR oddělal 3 ks. Ale je to tak 3 roky.
Máje SR fungovalo líp.
cobaj
Pravidelný diskutér

Příspěvek od cobaj »

Naposledy jsem to mel v ruce kdyz tam praskal takovy plastovy vlnovec
M.
Michal_123
Zkušený diskutér

Ten vlnovec tam už není, byl nahrazen druhou pružinou.
haluziak
Pravidelný diskutér

Příspěvek od haluziak »

Celý tenhle týden se drbu s nábojnicema ( s těma SAKO). Vypráno, usušeno, vyžíháno a část zformátováná a změřena.
Výsledek je cca 30ks -0,000" oproti vystřelené, 100ks -0,001" oproti vystřelené, 100ks -0,002" oproti vystřelené, cca 60ks -0,003" oproti vystřelené, 10ks -0,004" oproti vystřelené a 6ks -0,005" oproti vystřelené.
Cca 30ks jsem rovnou vyhodil, protože buď byly ještě kratší nebo naopak rostli oproti vystřelené.
Zítra zakrátit, projet expanding mandrelem (zatím se krouhat nebude), naládovat kolem slibných navážek z minula. Pobalit a odjet kempovat na střelnici, večer grill, v sobotu dynamika, přespat u kámoše, v neděli vyzkoušet ty navážky a pokud bude některá fungovat tak domů rychle přebít, v pondělí na závod a pak doufat, že koc vymění zámky.

PS: Runout na některých hilznách je klidně 0,001", když ji v měřáku pootočím.
Beware of old men in profession where men die young.
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

haluziak píše: pon 21.10.2024, 12:27 Myslíš že mají dvě linky na .308Win nábojnice, jednu na kvalitní na lovecké střelivo a jednu na levné 147gr?
Ad ty cesty - Jo to už je moje prokletí. Ale ty nábojnice SAKO jsem taky koupil na doporučení - kup jednou vystřelené SAKA z huntingu to jsou dobré hilzny. A od té doby mi to hapruje.....
Jak říká Cobaj, ověřil bych si nejdříve u výrobce, že jsou to jejich nábojnice a né nákup od jiného výrobce. Hornady snad děla/delal TAP střelivo s ocelovýma nábojnicema, takze ty takticke muzou byt cokoli.
Sako 308 jsem koupil také, ale ideálně to chce od policajtů nebo vojáků, kde nastřílí v daný okamžik hodně a vše bude z jedné šarže. Přeformátoval jsem cca 500ks na 260Rem a po změření krčků jsou vidět cca asi 2 šarže. Ale rozdíly jsou minimální jedna šarže krček 7,42-7,43mm a druhé mají 7,45-7,46. Je fakt, ze jsem tuhle na strelnici nasel 10 ks Sako, Lapua, RWS, tak chci schválně zkusit test, jak to bude strilet s ruznych objemu a tloustky krcku. Predpokladam vyuziti na lov a pocitam, ze to bude chodit do 1MOA bez uprav, pouze zihani. To si myslim, ze dela nejvetsi rozdily, kdy je citit pri zalisovani rozdilna sila a je to videt i na strelach nekdy, kdyz jsou krcky ruzne tvrde.
haluziak píše: pon 21.10.2024, 10:06 Dále jsem objednal VLD stem do usazovací matrice, tak snad to pomůže s rozdílama v usazení střel,.....
Za me to chce zihat, aby krcek byl skutecne mekkej a nejen zihat, ze jsem zihal, spravna teplota a podrzeni na teplote, aby zrna mely cas na zmenu. To bude delat ty rozdily pri usazovani, kdy tvrdy krcek bude mit vetsi odpor a strela bude zalisovana mene a to jak z duvodu odporu, tak z duvodu, ze se strela deformuje a neni mozne je zalisovat vice.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
martinh
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martinh »

Dobrý den, mohl bych vás poprosit o radu? Chtěl bych si pořídit automatický prachovač s váhou...můžete mi prosím poradit jaký? Zatím je mým favoritem lyman gen6. Ale klidně si nechám doporučit i něco jiného...Nebaví mě odvažovat každý náboj zvlášť. Moc děkuji.
Sauer 202 + Zeiss Victory HT 3-12x56, Sauer 404 8x57 IS, CZ 550 Lux 308W...
Michal_123
Zkušený diskutér

Ten digitální prachovač Lyman GEN6 je super.
Vyrábí se dlouho, je to léty prověřená věc.
Nemá bluetooth, což beru jako plus. To co tam není se nemůže rozbít.

Kdybys chtěl mermomocí něco dražšího, tak bych zkusil RCBS Chargemaster Link.
https://www.strobl.cz/kompaktni-digital ... ink_p11865
vasil
Pravidelný diskutér

Příspěvek od vasil »

to néé, chvíli jsem ho provozoval a už jen ta pomalost je na palici. Pak to hrozné pípnutí. Jestli ho chceš uhnat k antidepresivům, tak ať si ho koupí. Já mám od roku 2021 intellidropper a to už je pohodička. Nakalibruješ si prach a jede to pěkně svižně. Nechávám ho před používáním pár minut prohřát, stejně jako si to odpočtem vyžádá Lyman. Je stabilní, bez závad. Kdo chce jet na pikogramy, pořídí něco jiného, ale když nechceš dát pade za váhu, tak bych šel to Franford. Nikdy jsem třeba neměl Hornady nebo RCBS, takže mám omezený rozhled.
haluziak
Pravidelný diskutér

Příspěvek od haluziak »

Jo uz jsem si rikal ze lymana rozeberu a cvaknu mu kablik ke speakeru. Abych prachoval s hluchatkama.
Beware of old men in profession where men die young.
Michal_123
Zkušený diskutér

Jste citlivky, nebo přebíjíte v noci v tichu. To se spraví, ještě pár ran z posedu bez tlumiče a je to :D
Já mám u přebíjení v dílně puštěnou většinou muziku.
Intellidropper mám taky, jsou tady někde dokonce moje fotky z přebíjení.
GEN6 jsem používal předtím roky a problém jsem neměl.

Rychlost je u GEN6 znatelně menší, ale jelikož během prachování usazuji střelu, tak mě to nějak nelimitovalo.
Ten Intellidropper už je rychlejší, než stíhám.
Odpovědět