Homogenní / monolitické střely

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
rimar77
Zkušený diskutér

Re: Homogenní / monolitické střely

Příspěvek od rimar77 »

nevíte někdo co se stalo s Barnesy nikde není k sehnání TTSX střela pro přebíjení?? což mne štve byl jsem s nimi maximálně spokojen :evil:

uvažoval jsem o náhradě co mají u Reloadera, nemáte někdo zkušenost s těmito střelami ?? trochu mne odrazuje ten střepinový efekt :roll:

https://www.reloader.cz/strela-cutting- ... sp-raptor/

https://www.reloader.cz/strela-cutting- ... er-raptor/
Michal_123
Zkušený diskutér

Příspěvek od Michal_123 »

S Barnesem je problém, taky jsem jeho testy odpískal. Jestli chceš monolit, tak se koukni po něčem jiném. Když uvažuješ o téhle cenové kategorii, tak zkus Hasler, je to naprosto prémiová monolitická střela. Dělají se tři základní druhy loveckých střel, ale dělají i Long-range monolity.

Hasler Ariete má řízenou deformaci a nerozpadá se, tím teď lovím a jsem naprosto spokojený.
https://www.strobl.cz/vysledky-hledani? ... ariete&s=0

Hasler Hunting má řízenou deformaci a postupně se rozpadá, lovil s ním Pepa Kuřitka.
https://www.strobl.cz/vysledky-hledani? ... unting&s=0

Hasler Bull je střela s těžkou přední částí a vlastnosti má podobné jako Ariete, ale s výjimečnou expanzí a terminálním účinkem. Ty budu zkoušet až dostřílím Hasler.
https://www.strobl.cz/vysledky-hledani? ... 20bull&s=0
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Pepa Kuřitka lovil i s Ariete, takže jej poprosím o příspěvek a porovnání.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

diky chlapi
Michale střela vypadá dobře jen jsem si zvyknul na lehčí střelu a ta 80grs TTSX mi v té 25-06 rem. hrozně sedla, tuhle když jsem to jen zběžně hodil do QL dostanu cca na 1030m/s což taky není špatné, na tuhle rychlost jsou laborované tovární GMX od Hornady a ty docela šlapali, jen mi větší kusy černé po komorové ráně odbíhali 50-70m, Tovární Barnes se 100grs ten byl ještě proto jsem šel do lehčí a tam to padalo na fleku. Pravda je samozřejmě že přebíjenou vytáhneš na vyšší rychlost i výkon než je tovární. Ta lehčí střela i chodila velmi přesně dostal jsem se s ní na 0,5 MOA, což u těžších se mi nedařilo dostat pod 1MOA.
miso243
Pravidelný diskutér

Příspěvek od miso243 »

Na brownells svietia 2 balenia skladom USA. Nie je to hneď ale ešte sa mi nestalo, že by neboli ak signalizuje skladom
Citron
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Citron »

Těch Barnesů je škoda, snad se vrátí. Za mě to byl velmi dobrý výkon za velmi dobrou cenu, funkční jak v 308 win tak těžsí v 223 rem. Naštěstí mám zásoby ještě na několik let, mezi tím to budu muset pořešit také, co do toho. Jako zálohu mám Fox, ale to není ono...
CZ 600 223 rem + Delta Stryker 5-50x56. ZKM 456 mod. 2 + Vortex PST II 5-25x50.
Pomalu, hlavně se neukvapit.
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Příspěvek od Josef Kuřitka »

Takže se pokusím reagovat na Dalasovu žádost, i když myslím že o Haslerech jsem toho napsal dost.

- přesnost, jde o velmi "přesnou" střelu střelu. Proč v uvozovkách? Protož střela je jen jedna část rovnice při přebití náboje.

- nízký zpětný ráz. Hasler má velmi malou plochu vodících drážek, která se otírá v hlavni . Když jsem začínal s monolity, tak mě některé náboje ve 308W trochu tloukly, laicky štosovaly se.

- díky tomu, se s ní dosahují vyšší rychlosti a rychlost je základ účinnosti monolitu.

- co jsem vyzkoušel? V původní R8 s běžnou délkou hlavně v ráži 308W. Ariete 159 gr a 159 RN. Zejména ta RN se rychleji otevírala a pro běžné vzdálenosti super volba. Pak Hunting ve 150 a 154 gr, protože pořád u monolitů věřím ve fragmentující účinek, opět super přesné a vždy prostřelovaly.

- s přechodem na krátkou hlaveň jsem používal Hunting ve 140 grejnech - touha vyrobit takový RWS short rifle náboj v vysokou rychlostí . Data už nedám, respektive jsou hotové ale neodzkoušené, protože jsem přešel na Evo green RWS

- důvod přechodu? Jednoduše! Kdo si hraje, tak nezlobí. Varmint efekt EVO gren, tj. extrémní expanze , která pomůže na lehčích kusech. Pro lov těžší černém vysoké a obecně těžké zvěře bych zůstal u Haslera, stejně tak v Africe atd. Vysoká míra penetrace i přes kosti, lepší výstřelový otvor. Evo ztrácí hodně hmotnosti a tak je na rovinách relativně bezpečnější, než monolity se 100% zbytkovou hmotností.
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

Miso díky hned jsem si je včera koupil :-)
na jednom fóru jsem narazil že prý Barnes chtěl výrobu téhle střely ukončit ale psali prý meil do fabriky a že možná výrobu zachovají tak musím doufat.

Citron - přesně ty lehké TTSX jsou prostě v mé ráži 25-06 rem. topka za mně

Josef Kuřitka - díky moc, já jsem teď nehledal přes lupu a už sem ani tolik nechodím jen občas nakouknu a tak to teď napravím a vylupuju si to :-)

Michale a Pepo díky moc za ty příspěvky je to velmi zajímavé. Dali jste si s tím práci a čas. Možná tomu dám šanci a zkusím i těžší střelu což bych zvolil ty Huntingy by mně asi zajímali víc protože ty střepiny mohou pomoci, když zmizí ta vyšší rychlost.

Jinak co se rychlosti týče s tím naprosto souhlasím, proto jsem šel do téhle lehké střely, protože ten stop efekt je díky té rychlosti super jen u srnčí musím to brát natvrdo přes plec(lopatky) jinak to nefunguje, popisoval jsem tu jinde co se mi stalo a přitom lišky i kuny které jsou ještě drobnější a ty jsou na fleku. Na USA fórech tuhle 80grs střelu hrozně všichni 25-tkaři bez ohledu na ráži chválí, že právě díky té rychlosti funguje skvěle. A že čím rychlejší tím přesnější a lepší že na lov do 400 yardů není lepší střela. Jen bohužel v Evropě ta 257 není tak rozšířená tady se jede 6,5 a tam je výběr lepší a ve 30ce je úplně super.
Odpovědět